18.07.2008., petak

Skandalozna presuda - 14 godina zatvora za Krista Laptala

UPDATE:
Jučerašnje obraćanje kapetana Laptala iz grčkog zatvora skupu podrške ispred Sv. Vlaha.


- Lidija, dođi me poljubit – posljednje su riječi kapetana Krista Laptala prije napuštanja sudnice grčkog suda u kojoj je jučer osuđen na 14 godina zatvora. Gospođa Lidija u nevjerici, shrvana boli zbog neočekivane odluke nije bila u stanju reagirati.
Nevjerica i bijes prisutnih su kod velikog broja Dubrovčana koji su uvjereni u kapetanu nevinost.
Nakon godine dana pritvora koje je kapetan Laptalo proveo u užasnom grčkom zatvoru, nakon silnih protuzakonitih radnji koje su omogućile ovako dugotrajno uzništvo, konačno je došlo i do početka suđenja.
Nakon prvog dana, po pisanju hrvatskih medija (što, ako ćemo pravo i nije neka garancija istinitosti) tužiteljstvo ne samo da nije dokazalo krivnju nego se glavni svjedok optužbe gotovo pretvorio u svjedoka obrane. Tako kažu hrvatski mediji.
Drugog dana suđenja, saslušano je 20-ak svjedoka. Efikasnost i ekonomičnost grčkog sudstva očito je na zavidnom nivou. Čovjeku koji godinu dana čami u zatvori omogućili su 4 minuta obrane.
Više i nije trebalo jer, potpuno je jasno, presuda je napisana već ranije. Za čiji račun – pitanje je na koje odgovora, bojim se, neće biti.
Unatoč činjenici da nikakvih dokaza protiv gospara Krista nema, unatoč brojnim okolnostima koji ukazuju na njegovu nevinost, osuđen je na 14 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti jer je, prema tumačenju grčkog suca, kao kapetan morao znati da se na njegovom brodu nalazi droga?!?
Nije li onda glavna rasprava potpuno bespredmetna? Zašto javna rasprava i postoji u grčkom kaznenom sudstvu? Naime, nesporna je istina da je gospar Kristo kapetan. Također je nesporna istina da je droga nađena (podmetnuta ili što god). Dakle, ako je kapetan morao znati da je droga na brodu onda tu nema potrebe za bilo kakvom raspravom.
E da, ne zaboravite, Grčka je zemlja Europske unije, tzv. «visoke demokracije».

Na kraju ove priče, za prosječnog čovjeka uvijek ostaje ono «A možda ipak?» Kod mene ne. Prijateljevao sam sa posinkom kapetana Krista još prije 25 godina. Gospar Kristo je i tada je bio kapetan na strancu. Bila su to vremena kad su kapetani na strancu dobro zarađivali ali djeca mu se nisu isticala po bahatosti kao djeca današnjih tajkuna. I sad, gotovo pred penziju, takav čovjek bi išao švercati drogu? Ma, molim vas…

Nove okolnosti o slučaju Laptalo pojavile su se u Jutarnjem listu. I.Z.Čičak i neka anonimna novinarka spominju visoke policijske izvore koji tvrde da je policija Laptala već ranije pratila te da bi ga, da to nije učinila Grčka, uhvatila i ranije.
Visoki policijski izvori – kaže Čičak? Što bi pak to trebalo biti? I kako to da gradonačelnica Dubrovnika odlazi svjedočiti u korist kapetana Laptala (svaka joj čast na tome) a da je iz njezine stranke ne upozore na takve informacije? I kako to da se ponešto i predsjednik Mesić angažirao a da ne zna za informacije iz visokih policijskih krugova? A Čičak zna?
I kako to da tim informacijama nije baratao grčki sud jer valjda bi to bilo dovoljno da ga osude na temelju dokaza a ne na temelju zapovjedne odgovornosti?
Ministar vanjskih poslova ne želi komentirati nepravomoćnu presudu. Predsjednik Vlade se ne oglašava. Predsjednik Sabora također. Zvoni li vam malo? Ne? A trebalo bi, znate.
Dok ovo pišem, virtualno palim Jutarnji list i u glavni si priređujem jednu malu, sasvim privatnu Kristalnu noć. Toliko si mogu dopustiti.
Živjelo grčko pravosuđe. Živjeli hrvatski mediji. Ja se idem, da prostite, malo… izrigati.

Istovremeno, zločincu Strugaru, u Haagu, smanjena je kazna za granatiranje Dubrovnika zbog zdravstvenih razloga. 7.5 godina zatvora. I on i Kristo Laptalo osuđeni su na temelju zapovjedne odgovornosti. Sapient sat!


- 08:01 - Razjagori se!! (36) - (U)Tiskaj - #

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv