18.07.2008., petak

Skandalozna presuda - 14 godina zatvora za Krista Laptala

UPDATE:
Jučerašnje obraćanje kapetana Laptala iz grčkog zatvora skupu podrške ispred Sv. Vlaha.


- Lidija, dođi me poljubit – posljednje su riječi kapetana Krista Laptala prije napuštanja sudnice grčkog suda u kojoj je jučer osuđen na 14 godina zatvora. Gospođa Lidija u nevjerici, shrvana boli zbog neočekivane odluke nije bila u stanju reagirati.
Nevjerica i bijes prisutnih su kod velikog broja Dubrovčana koji su uvjereni u kapetanu nevinost.
Nakon godine dana pritvora koje je kapetan Laptalo proveo u užasnom grčkom zatvoru, nakon silnih protuzakonitih radnji koje su omogućile ovako dugotrajno uzništvo, konačno je došlo i do početka suđenja.
Nakon prvog dana, po pisanju hrvatskih medija (što, ako ćemo pravo i nije neka garancija istinitosti) tužiteljstvo ne samo da nije dokazalo krivnju nego se glavni svjedok optužbe gotovo pretvorio u svjedoka obrane. Tako kažu hrvatski mediji.
Drugog dana suđenja, saslušano je 20-ak svjedoka. Efikasnost i ekonomičnost grčkog sudstva očito je na zavidnom nivou. Čovjeku koji godinu dana čami u zatvori omogućili su 4 minuta obrane.
Više i nije trebalo jer, potpuno je jasno, presuda je napisana već ranije. Za čiji račun – pitanje je na koje odgovora, bojim se, neće biti.
Unatoč činjenici da nikakvih dokaza protiv gospara Krista nema, unatoč brojnim okolnostima koji ukazuju na njegovu nevinost, osuđen je na 14 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti jer je, prema tumačenju grčkog suca, kao kapetan morao znati da se na njegovom brodu nalazi droga?!?
Nije li onda glavna rasprava potpuno bespredmetna? Zašto javna rasprava i postoji u grčkom kaznenom sudstvu? Naime, nesporna je istina da je gospar Kristo kapetan. Također je nesporna istina da je droga nađena (podmetnuta ili što god). Dakle, ako je kapetan morao znati da je droga na brodu onda tu nema potrebe za bilo kakvom raspravom.
E da, ne zaboravite, Grčka je zemlja Europske unije, tzv. «visoke demokracije».

Na kraju ove priče, za prosječnog čovjeka uvijek ostaje ono «A možda ipak?» Kod mene ne. Prijateljevao sam sa posinkom kapetana Krista još prije 25 godina. Gospar Kristo je i tada je bio kapetan na strancu. Bila su to vremena kad su kapetani na strancu dobro zarađivali ali djeca mu se nisu isticala po bahatosti kao djeca današnjih tajkuna. I sad, gotovo pred penziju, takav čovjek bi išao švercati drogu? Ma, molim vas…

Nove okolnosti o slučaju Laptalo pojavile su se u Jutarnjem listu. I.Z.Čičak i neka anonimna novinarka spominju visoke policijske izvore koji tvrde da je policija Laptala već ranije pratila te da bi ga, da to nije učinila Grčka, uhvatila i ranije.
Visoki policijski izvori – kaže Čičak? Što bi pak to trebalo biti? I kako to da gradonačelnica Dubrovnika odlazi svjedočiti u korist kapetana Laptala (svaka joj čast na tome) a da je iz njezine stranke ne upozore na takve informacije? I kako to da se ponešto i predsjednik Mesić angažirao a da ne zna za informacije iz visokih policijskih krugova? A Čičak zna?
I kako to da tim informacijama nije baratao grčki sud jer valjda bi to bilo dovoljno da ga osude na temelju dokaza a ne na temelju zapovjedne odgovornosti?
Ministar vanjskih poslova ne želi komentirati nepravomoćnu presudu. Predsjednik Vlade se ne oglašava. Predsjednik Sabora također. Zvoni li vam malo? Ne? A trebalo bi, znate.
Dok ovo pišem, virtualno palim Jutarnji list i u glavni si priređujem jednu malu, sasvim privatnu Kristalnu noć. Toliko si mogu dopustiti.
Živjelo grčko pravosuđe. Živjeli hrvatski mediji. Ja se idem, da prostite, malo… izrigati.

Istovremeno, zločincu Strugaru, u Haagu, smanjena je kazna za granatiranje Dubrovnika zbog zdravstvenih razloga. 7.5 godina zatvora. I on i Kristo Laptalo osuđeni su na temelju zapovjedne odgovornosti. Sapient sat!


- 08:01 - Razjagori se!! (36) - (U)Tiskaj - #

15.07.2008., utorak

Dubrovnik - raj na zemlji (direktorska verzija)

Više-manje svi znaju općepoznate činjenice koje Dubrovnik čine turističkim i kulturnim središtem Domaje.
Ali, ono što vi predragi, ne znate, jesu neke manje poznate okolnosti koje govore o tome kolika je briga o puku ovog grada i kakva je to povlastica živjeti u Gradu.

Pa da vidimo:

Meni se, primjerice, zna dogoditi da kad izađem iz lifta i uđem u svoj stan, zasvijetli poruka na mobitelu: «Dobro došli u mrežu ERO Net….» Za razliku od vas, običnih građana diljem Domaje, mi u Dubrovniku imamo tu privilegiju da osim onih par operatera iz Hrvatske, hvatamo signale operatera iz susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine. I ne samo to. Posljednjih dana, uz spomenuti ERO Net, pojavio se i BH Telekom. A? Što bi vi dali da imate takvu mogućnost izbora?
Osim toga, ako na svom mobitelu imate automatsko podešavanje mreže, dogodit će vam se da se ona sama prebaci na mrežu bosanskog operatera. Ništa ne morate raditi. Potpuno sama. Dobro, priznajem telefoniranje iz mreža susjedne nam zemlje košta 300, 400% više ali zar je to puno u odnosu na mogućnost izbora kojeg mi imamo? Sloboda izbora, brajkoviću.

Eto, ovih dana podigla se medijska hajka protiv nekih ugostitelja i hotelijera koji su uveli popuste za domicilno stanovništvo. Što je slijedeći korak – pita se lokalni vijećnik – popust za muškarce, popust za one koji imaju broj cipela veći od 45, popust za Sevkine fanove?
Ali to je tek glas zavidnika koji nikad nije prihvatio ovaj mentalitet. Mi ostali, autohtoni stanovnici ovog grada, s velikom naklonošću gledamo na ovaj, hvale vrijedan, potez naših turističkih i ugostiteljskih pregaoca. Zato mi danas, umjesto 700, 800 kn pizzu platimo 400 kn. Ma čak ni toliko.
Pa ima li većeg zadovoljstva od onoga kada subotom pođete na peškariju, uzmete bokun ribe a onda lijepo u ekskluzivni Pucić Palace na kavu i baklavu od 70 kn. Dobro, možda je malo skuplje ali tko može platiti taj pogled, tu uslugu…tu..tu…

Ili recimo, cijene nekretnina u Dubrovniku. Svi pričaju o tome kako su stanovi u Dubrovniku skupi, preskupi. Ali ljudi ne shvaćaju, ne hvataju bit cijele priče. A bit je u tome da su Dubrovčani jako solidarni i sve čine za dobrobit svoje lokalne zajednice. Npr. vlasnik stana u Starom gradu je svjestan da njegov stan baš i ne vrijedi 5,6 ili više tisuća eura (Ako ćemo pravo, te rupe, ne vrijede ni višestruko niže ali to je druga priča) ali taj naš Dubrovčanin umjetno podiže cijenu jer je svjestan da će na veću cijenu biti i veći porez. A pogodite kome onda taj porez ide? Pa nama građanima, naravno. Sve u interesu Grada i građana.

Jeste li znali da je Dubrovnik Grad prijatelj djece? Niste? E pa jest, prijatelj je. Najbolji. Ja sam vidio 2 table koje to ističu. I zato naša djeca imaju puno sretnije djetinjstvo od djece iz drugih gradova. Naša djeca imaju Grad za prijatelja. Nesebičnog prijatelja koji samo daje a za uzvrat ne traži ništa. Pa dobro, možda vrtići i nisu u najboljem stanju a dječja igrališta pate od kroničnog nedostatka (vidi vraga) igračaka. Ali to će se promijeniti. Jer Dubrovnik je Grad – prijatelj djece.

Dubrovnik je i Sveučilišni grad. Ne znate? E jest, jest. U nekoliko narednih godina, izgradit će se i Dom za studente. Ja osobno nisam za to jer u Dubrovniku uglavnom studiraju razmažena zgepčad bogatijeh roditelja. Oni nemaju financijske probleme. Stoga je izgradnja Doma (a i menze koje također nema) zapravo nepotrebni trošak. Ali to samo govori koliko Dubrovnik ide ispred svog vremena pa aplicira (morao sam ubaciti ovaj izraz) i tamo gdje možda i nije neophodno u ovom trenutku.

Ima toga još koliko hoćete. Mogao bih satima pisati o svim prednostima koje Dubrovnik čine jednom od najpoželjnijih gradova za ugodno življenje (npr. promet ili bogati noćni život).
Istina, da ne mislite da je sve idealno, imamo mi i svojih problema ali s njima ne izlazimo u javnost. Probleme držimo unutar vlastitih zidina. Ali dosta više.
«Fermaj Linđo, dosta je bilo!»

P.S. Najnovija vijest glasi da je angažirano Društvo prijatelja životinja koje će zamoliti bučne čiope, koje ometaju održavanje predstava Dubrovačkih ljetnih igara, da se presele na pogodniju lokaciju. I neće biti problema. Čiope će pristati jer znaju da je to samo privremeno.

- 11:39 - Razjagori se!! (25) - (U)Tiskaj - #

07.07.2008., ponedjeljak

Tretman sporta na HTV-u

Nema tome dugo da smo, poradi «vatrenog ludila», doživljavali neviđenu euforiju. Sportski uspjeh ulaska Hrvatske reprezentacije u četvrtfinale Europskog prvenstva u nogometu moglo se usporediti eventualno sa onim «usiljenim» maršem Južnih Slavena još tamo u 7. stoljeću.
Nije bilo emisije na HTV koja na ovaj ili onaj način nije popratila taj kolektivni orgazam.
Opće ludilo najbolje mi je ilustrirala situacija kada mi je Prvić, dan prije odlaska s vrtićem na izlet na Prevlaku (sic!), zapovjednim tonom kazala kako sva djeca koja idu na izlet moraju biti «obučena u Hrvatsku» jer tako su tete naredile. Što se može, žena je kupila prvo na što je naletjela (navijački šal) što je izazvalo blago negodovanje našeg Žgepčeta jer pored takvih kreacija koje imaju Dube, Laura i Dora ona, eto, ima samo šal?!? To da su Prvić i Drugić znale otpjevati sve reklame sa TV-a ne trebam ni spominjati.
A onda se dogodila implozija i kolektivni orgazam zamijenjen je «mlitavom ćunom». Do kraja su prvenstvo ispratili samo najveći fanovi.

Neki dan, počelo je i Europsko prvenstvo u vaterpolu. Ne znate za to? Ne krivim vas. Kako bih i mogao ako uzmemo u obzir da je na dan početka prvenstva koje se odigrava u Španjolskoj, u sportskim vijestima HTV-a, prva vijest bila o protivnicima rukometnog kluba Zagreb u Ligi prvaka. Nakon toga slijedi vijest «danas je počelo Europsko prvenstvo u vaterpolu. U prvoj utakmici Hrvatska je izgubila od Mađarske…» Wtf?!?

Sinoć je odigran, po mnogima, jedan od najboljih teniskih finala Wimbledona u povijesti. Samu završnicu meča niste mogli gledati na Hrvatskoj televiziji jer se u isto vrijeme održavao izbor za MISS i MISTER tukana 2008.
Pa tko bi im mogao zamjeriti? Gledati dvojicu "bolesnika" koji satima trče po travnjaku nabijajući pri tom jedan drugome loptu preko mreže, znoje se i naprežu, dok u isto vrijeme pistom jezde kasotani i krasotice, budući profesuri i znanstvenice…

Dobro, dobro...znam...stvarno sam prezahtjevan ;)


- 10:33 - Razjagori se!! (29) - (U)Tiskaj - #

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv