Ako odem, prijatelji, na blogu mi pjevajte vi! O ovom tužnom životu, o nesretnoj ljubavi!

16.07.2009., četvrtak

Odgovor drugu Geomiru (sa bloga don Angela)

Svom drugaru i prijatelju iz blogosfere, cijenjenom Geomiru, najprije bih želio citirati obje biblijske misli o kojima razgovaramo. Neka one budu i temelj za ovaj razgovor.

Image and video hosting by TinyPic

PRVA MISAO: poslanica Rimljanima 12:2
Zaklinjem vas, braćo, da se preobrazite obnavljanjem svojega uma, kako biste mogli utvrditi što je Božja volja

DRUGA MISAO: knjiga Propovjednika 3:11
Želju za vječnošću usadio im je u srce, jer čovjek ne može od početka do kraja dokučiti djela Božja


Ova su dva retka naizgled kontradiktorna i vjerojatno je zbog toga drug Geomir postavio pitanje u vezi toga. Zato nam najprije valja razlučiti o čemu ova dva biblijska retka govore. Već sam kontekst u kojem se nalaze sve objašnjava, no iznijet ću jedno promišljanje.

PAVAO govori o vjeri. Samoj vjeri u Boga, no i vjerovanjima u određena učenja. Što je zapravo vjera? VJEROVANJE U NEŠTO ZA ŠTO NEMA DOKAZA? Čuo sam tu tezu, možda čak i previše puta. Ona je prilično ustaljena, kako među vjernicima, tako i među onima drugima. Vjernicima služi kao opravdanje, a drugima služi kao dobar temelj za ismijavanje onih prvih i tvrdnju kako su nazadni, zaostali, lakovjerni.

Di je kvaka? Kvaka se zove 11:1 – Jedanaesto poglavlje, a prvi redak Pavlove poslanice Hebrejima: Vjera je pouzdanje u ono čemu se nadamo, dokaz onoga što je stvarno, no nevidljivo. Vjerojatno primjećujete da se biblijska definicija VJERE poprilično razlikuje od one ranije spomenute uobičajene teze. Naime, vjera je vjerovanje u ono što je nevidljivo očima, no za to ipak POSTOJE DOKAZI. Dakle – VJERA uključuje RAZUM i zahtijeva DOKAZE.
Da navedem neke praktične naprimjere:
Hoće li Katolik vjerovati u Trojstvo i nepogrešivost Pape?
Hoće li Musliman vjerovati u objavu Kur'ana i Ahiret?
Hoće li Židov vjerovati u budući dolazak Proroka koji će biti veći od Mojsija?
Hoće li Jehovin svjedok vjerovati da je Kraljevstvo Božje zavladalo 1914.?
Hoće li Adventist vjerovati da je subota, a ne nedjelja Dan Gospodnji?
Hoće li Ateist vjerovati u to da je život nastao iz izmućkane prebiotičke juhe?
Ako bilo tko od njih želi biti PRAVI VJERNIK, ili kao što bi to rekao Pavao, UTEMELJEN U VJERI, tada te stvari u koje vjeruje MORAJU BITI DOSTUPNE RAZUMU, a ne smije ih se proglašavati svetom tajnom koju nije moguće razumjeti. U protivnom, ako to vjeruju samo zato što im je netko tako rekao da to treba vjerovati, na njih se primjenjuju Pavlove riječi iz poslanice Rimljanima 10,2: Revni su u služenju Bogu, ali nemaju ispravno razumijevanje.
Dodao bih tome i Isusove riječi: Vi ne znate čemu se klanjate, a mi znamo čemu se klanjamo. Ono što je Isus propovijedao, u svakom je slučaju bilo dostupno ljudskom razumu.


PROPOVJEDNIK govori o nečem drugom. To je onaj dio koji sam povezao sa izjavom druga Geomira koja glasi: Da bi znanstvenici otkrivali stvarnu sliku svijeta, kozmosa moraju biti prožeti dubokom vjerom u sebe i svoje sposobnosti, kao i u mogućnost da su pravila važeća za pojavni svijet racionalna, shvatljiva razumu. Ako su bez toga osjećaja, tada su kao čovjek bez noge ili ruke, sa drastično smanjenim djelokrugom djelovanja. S druge strane đabe ti prije spominjana vjera, ako nauka ne otkrije stvarnu sliku svijeta. Tada smo kao ćoravi.

Propovjednik spominje izraz VJEČNOST (hebrejski: ad-olam) i time implicira to da je upravo toliko vremena potrebno čovjeku, pa ako hoćete – i znanstvenicima, kako bi u potpunosti otkrili i predstavili nam stvarnu sliku svijeta. Njihove sposobnosti su, stoga, prilično ograničene, ako u ničem drugom, onda u vremenskom smislu. Tako da nema smisla to od njih očekivati.
Dakako, to ne znači da je nemoguće biti vjernik i znanstvenik u isto vrijeme. Ostali blogeri naveli su mnoge od njih. Ja ću dodati još jednoga: Michaela Behea, profesora biokemije na Sveučilištu Lehigh u Pennsylvaniji. Objavio je knjigu Darwinova crna kutija — biokemijski izazov evoluciji. Kritičari koji ne uspijevaju znanstveno opovrgnuti njegove tvrdnje, na kraju mu uvijek prigovore da je dopustio svojim vjerskim uvjerenjima da utječu na objektivnost njegove znanstvene prosudbe, budući da je profesor Behe Rimokatolik.

Ovo je bila mala digresija, no htio sam reći kako znanost ipak ne može ponuditi potpune odgovore. Kada drug Geomir govori o tome kako znanost treba otkriti stvarnu sliku svijeta, prvo što mi pada na pamet je jedan znanstveni eksperiment koji su pokušali izvesti prošle godine – LHC (Veliki Hadronski Sudarač Subatomskih Čestica). Naime, jedan od njegovih ciljeva bio je i otkriti kako je nastao svemir – ili, da se izrazim riječima druga Geomiraotkriti stvarnu sliku o postanku svemira. Neću ulaziti u detalje pokusa, no oni koji su to malo pratili znaju o čemu se radi.
Image and video hosting by TinyPic
(Taj je eksperiment još prije 20 godina bio planiran u Sjedinjenim Državama, no zanimljiva je jedna malopoznata anegdota vezana uz taj slučaj. Naime, čovjek koji je radio u Uredu za analizu proračuna Kalifornije dvojici je nobelovaca koji su mu predstavljali cijeli projekt (kako bi izmuzli lovu od države) rekao da odgovor na pitanje kako je nastao svemir i život na zemlji mogu saznati za mnogo manje od 6 MLRD dolara – trebaju samo dobro proučiti prve stranice Biblije. Iako su na kraju odobrena novčana sredstva, projekt nije ostvaren zbog rata u Iraku 1991.)

No što bi se stvarno saznalo da su oba pokusa uspjela? Saznalo bi se to da je Bog u početku stvorio nebo i Zemlju, kao što nam to kaže prva rečenica u Bibliji.
Ne vjerujete? E pa onda biste trebali znati da to ne bi bilo prvi puta da znanost otkriva "toplu vodu" koja je davno bila zapisana u Bibliji. Navest ću samo nekoliko primjera:
1) Einsteinova formula E=mc2 – Izaija 40:26 Podignite gore oči svoje i gledajte – tko je sve to stvorio? (...) Zbog velike snage (ili "energije kojom sve pokreće") ne izostaje nijedno. (hebrejska riječ onim koja se ovdje pojavljuje doslovno znači kinetička energija ili dinamična energija). Biblija dovodi u vezu materiju i energiju, govoreći o materiji kao o obliku energije, što je znanost otkrila tek – nadam se da ne moram objašnjavati kad i kako.
2) Okrugli oblik Zemlje – Izaija 40:22 On stoluje povrh kruga zemaljskoga. Znanstvenici su koristili razne eksperimente ne bi li to nekako dokazali, a tek su 1957. to stvarno mogli i vidjeti.
3) Zemlja lebdi u svemiru – Job 26:7 – On drži Zemlju o ništa obješenu. Sjetite se starih ZNANSTVENIH teorija o tome... Zemlja na slonovima, slonovi na kornjači, kornjača u... Kako su samo neslavno propale. U Bibliji ovo piše već 3000 godina.

Prema tome, ako se netko nada da će LHC i slični znanstveni eksperimenti otkriti nešto novo, sretno mu bilo. Ja sam poprilično mnogo uvjeren da neće. Možda će nam samo malo pojasniti prvo poglavlje knjige Postanka. Prava i iskrena znanost svaki je put samo potvrdila ono što piše u Bibliji.

PA DA SADA nekako zaključim. Nadam se da sam drugu Geomiru malo pojasnio svoje stavove glede&unatoč njegovih komentara na blogu gospodina Angela. Zato, ako nakon ovoga i dalje misli da "riječ Bog predstavlja ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Biblija kolekciju lijepih, ali primitivnih poprilično djetinjastih legendi“, onda ga pozivam da još najmanje jednom razmotri oboje – i Boga i Bibliju – ali u svjetlu Božje Riječi, a ne dojma koji o tome dvojem ostavljaju ljudi i institucije koji tvrde da ih zastupaju.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.