Harry Potter & Prijatelji iz Hogwartsa

subota, 30.12.2006.

Osoblje i program u Hogwartsu

Image Hosted by ImageShack.us
Hogwarts ima velik broj učitelja, i svaki se od njih usavršio u svojem predmetu. Ostalo školsko osoblje uključuje školsku bolničarku, lovočuvara, knjižničarku i domara (pazikuću). Otprilike stotinu kućnih vilenjaka radi u kuhinji i na raznim poslovima održavanja dvorca.

Učenike u školi poučavaju predmetima vezinama uz magiju. Osim predmeta Astronomije, nijedan drugi predmet ne predaje se u bezjačkim školama.

Za potpunu listu i opis predmeta pogledajte Školske predmete u Hogwartsu.

Sedam osnovnih predmeta (Čarobni napici, Povijest magije, Preobrazba, Čarolije, Astronomija, Travarstvo i Obrana od mračnih sila) uči se barem prvih pet godina. Kad učenici dođu na treću godinu, mogu izabrati još neke predmete (Proricanje sudbine, Skrb za magična stvorenja, Stare Rune, Bezjačke studije i Aritmancija), ali zadržavaju i osnovne predmete. Znanje iz svih predmeta procjenjuje se na kraju pete godine (ČAS-ovi). Harry Potter i Ron Weasley polagali su svaki po devet ČAS-ova. Od učenika se očekuje i dolazak na profesionalnu orijentaciju sa svojim razrednikom tjekom pete godine, prije ČAS-ova, da bi odlučili o daljnjim predavanjima i karijeri.

Ovisno o uspješnosti na ispitima učenici zatim izabiru predavanja koja će nastaviti slušati za O.Č.I. (opasne čarobnjačke ispite). Iako sada uče manje predmeta, temeljitije ih proučavaju i njihova su predavanja puno teža i zahtjevnija nego prije. Učenicima koji ne ostvare ocjenu potrebnu za prolaz (a najčešće je to najviša ocjena) nije dopušteno da nastave slušati taj predmet. Učenici koji dožive tu nesreću da padnu sve predmete idu na daljnje konzultacije sa svojim razrednicima. O.Č.I. pišu se iz predmeta koje su učenici nastavili slušati i to na kraju sedme godine. Kriteriji su za zapošljavanje kod većine čarobnjačkih poslova predmet i ocjena te broj položenih ČAS-ova i O.Č.I..

Raspored je sati u školi bez zamjerki. Predavanja iz osnovnih predmeta barem su dva puta tjedno za učenike od prve do pete godine. Za izborne predmete od treće do pete godine izdvojen je barem po jedan sat tjedno za svaki izborni predmet. Učenici iz dva doma neke predmete pohađaju zajedno. Tako su na primjer Gryffindori na Travarstvu uvijek s Hufflepuffima, a na Čarobnim napicima sa Slytherinima.

Predavanja za O.Č.I. na šestoj i sedmoj godini, međutim, nisu podijeljena na više domova. Satovi obično traju sat i pol. Ako svi satovi traju tako dugo, onda profesori osnovnih predmeta poučavaju najmanje 36 sati tjedno. Profesori izbornih predmeta rade otprilike 24 sata tjedno. Ti rasporedi sati pokazuju da Hogwarts ima razvijene i stroge radne navike i raspored te da je jako puno pažnje posvećeno znanju učenika. Moguće je da postoji i mnogo profesora koji nisu spomenuti u romanima.

Pouka iz Aparacije nudi se svim učenicima šeste godine, zato što učenici mogu izaći na ispit iz Aparacije nakon svojeg sedamnaestog rođendana.

Tijekom pete godine, dvoje učenika iz svakog doma postaje prefektima, što sa sobom donosi neke privilegije, ali i odgovornost. Svaki dom ima šest prefekta, s pete, šeste i sedme godine. Vođe učenika, glavni prefekt i glavna prefektica, biraju se na sedmoj godini.


Ocjenjivanje
Tijekom prve četiri godine učenici moraju samo proći sve predmete da bi nastavili sa školovanjem. Obični ispiti i predavanja ocjenjuju se na ljestvici od 0 do 100 (zapravo u postocima) iako neki učenici poslovično ostvaruju rezultate bolje od savršenih.

Da bi postali punopravni čarobnjaci i vještice, učenici na petoj godini izlaze na ispite za ČAS-ove i zatim nastavljaju do O.Č.I., naprednijih ispita koji pokrivaju manje predmeta, ali ih temeljitije obrađuju.

Ocjenjivanje ČAS-ova i O.Č.I.:

Prolazne ocjene

O = odlično
I = iznad očekivanja
P = prihvatljivo
Neprolazne ocjene

L = loše
G = grozno
T = trolina (prvo se činilo da su Fred i George Weasley izmislili ovu ocjenu, ali se kasnije saznalo da je prava)
Da bi mogli nastaviti učenje za O.Č.I. učenici obično trebaju iz željenog predmeta dobiti najmanje ocjenu I, iako neki profesori (npr. Severus Snape) inzistiraju na ocjeni O. Učenici koji ne ostvare zadovoljavajući rezultat na ispitima na kraju pete godine nastavljaju slušati predavanja za ČAS-ove na šestoj i sedmoj godini.


Školski moto i domovi
Moto je Hogwartsa "Draco dormiens numquam titillandus" što u (slobodnijem) prijevodu s latinskog znači "ne škakljaj zmaja dok spava". Autorica romana J.K. Rowling rekla je da je željela praktičniji i primjenjiviji moto za Hogwarts, zato što mnoge škole u Velikoj Britaniji imaju moto poput "posegnite za zvijezdama" - "Ad astra".

Učenici u Hogwartsu svrstani su u četiri doma, a svaki dom nosi ime jednog od osnivača škole. Učenici su svrstani u domove prema svojim osobnim i akademskim vrlinama i manama.U domove ih svrstava razredbeni klobuk. Domovi i osobine koje su za svaki od njih potrebne:


Gryffindor, vrli i hrabri, osnovao ga je Godric Gryffindor
Hufflepuff, pravedni i odani, osnovala ga je Helga Hufflepuff
Ravenclaw, mudri i pametni, osnovala ga je Rowena Ravenclaw
Slytherin, ambiciozni i prepredeni, osnovao ga je Salazar Slytherin.
Upozorenje čitatelju: Slijedi tekst koji sadrži pojedinosti o radnji i/ili završetku ovog djela.
Svaki dom ima svojeg "razrednika" koji se brine za disciplinu unutar svojeg doma. Na početku serije, na čelu su domova:

Gryffindori - Minerva McGonagall (Preobrazba)
Hufflepuffi - Pomona Sprout (Travarstvo)
Ravenclawi - Filius Flitwick (Čarolije)
Slytherini - Severus Snape (Čarobni napici knjige 1-5, Obrana od mračnih sila u 6. knjizi)
na kraju šeste knjige S. Snapea je zamijenio Horace Slughorn
Domovi se natječu u osvajanju bodova. Kao oblik nagrade i kazne učenici za dostignuća ili neuspjehe gube ili dobivaju bodove za svoje domove. U prvoj knjizi, Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley i Neville Longbottom jedno su vrijeme bili omraženi među drugim Gryffindorima kad su izgubili značajan broj bodova.

Ne postoji određeni broj bodova koji se dodjeljuje za određena postignuća; o broju bodova odlučuje svaki profesor na licu mjesta. Tako su u prvoj knjizi Harry, Ron, Hermiona i Neville ukupno dobili 170 za junačko spašavanje Kamena Mudraca i pobjedu nad Voldemortom, a u šestoj je knjizi Slughorn na jednom satu Čarobnih napitaka podijelio čak 30 bodova u svega pet minuta. Te se razlike pojavljuju samo zbog razlika u velikodušnosti pojedinih profesora. Domovi dobivaju bodove i za pobjede na metlobojskim utakmicama.

Bodovi se bilježe u četirima velikim pješčanim urama koje se nalaze u predvorju škole. Oduzimanje i dodjeljivanje bodova odmah se pokazuje u urama. Čini se da osobe koje imaju pravo oduzimati bodove to moraju glasno objaviti ili se bodovi uopće ne oduzimaju. Na primjer, kad je slytherinski prefekt Montague pokušao Fredu i Georgeu Weasleyju oduzeti bodove, oni su ga prije nego što je išta uspio reći ubacili u ormar. Za svaki bod koji učenik dobije ili izgubi dijamnt u boji njegovog doma (crveni rubini za Gryffindore, žuti topazi za Hufflepuffe, plavi safiri za Ravenclawe i zeleni smaragdi za Slytherine) spuste se ili podignu u uri. Na kraju svake školske godine bodovi se zbrajaju i dom s najviše bodova osvaja Međudomski pokal.

Evo to je onaj malo veći post koji sam obećao sljedeći post ćete dobiti za kojih 8 dana zato do tada puno KOMENTIRAJTE!!!!mahwavethumbupsmijeh

- 14:01 - Komentari (18) - Isprintaj - #

petak, 29.12.2006.

Lokacija i zemljište Hogwartsa

Škola Hogwarts nalazi se u starom i povijesnom dvorcu na sedam katova na brdovitom mjestu u Škotskoj.

Dvorac se proteže na velikom zemljištu, koje uključuje jezero, veliku šumu zvanu Zabranjena šuma, koja je puna opasnih zvijeri (vukodlaci, jednorozi, kentauri), skupinu staklenika, groblje (na kojem se nalazi bijela grobnica jednog od najslavnijih ravnatelja), nekoliko manjih zgrada (npr. lovočuvareva kućica) i metlobojski teren. Dvorac je okružen planinama i neunosiv je, tj. ne može se ucrtati na karte.

Najbliže je naselje selo Hogsmeade, u kojem učenici iz Hogwartsa vole provoditi vikende i u kojem se nalazi najbliža željeznička pruga. Hogsmeade je jedino preostalo potpuno čarobnjačko selo u Velikoj Britaniji i posebno je poznato po trgovini sa slatkišima Medičarnici, nekoliko trgovina psinama i pubovima. Do željezničke postaje u Hogsmeadeu dolazi se Hogwarts Expressom, koji vozi iz Londona (King's Cross). Na karti koju je za filmsku ekipu nacrtala J. K. Rowling, postaja je jugoistočno od škole, a selo Hogsmeade jest sjeverozapadno. U krugu škole nije se moguće aparatirati, iako se do škole može doći raznim prometalima: metlama, aparatiranjem u blizini škole i zatim pješačenjem, letiprahom ili putoključevima. U školskom su vlasništvu škole kočije s upregnutim testralima koje voze učenike od postaje do dvorca. Sve te metode putovanja zahtijevaju i prolazak kroz mrežu zaštitnih čarolija i čarobnih barijera. Učenici prve godine, nakon dolaska na postaju, tradicionalno prelaze jezero u čamcima, dok ostali učenici do škole dolaze kočijama. One prolaze kroz ogromne vratnice i zatim se vijugavim prilazom uspinju do glavnog ulaza u dvorac, usput prolazeći kraj jezera. Nakon što učenici uđu u uže područje škole, vratnice se zaključavaju i ponovno se aktiviraju sve mjere zaštite.

Škola je začarana tako da joj se ne približavaju bezjaci (nemagični ljudi), kojima Hogwarts izgleda kao stara ruševina. Sve elektroničke naprave prestaju raditi u krugu škole, zato što u zraku jednostavno ima previše magije.


Idućui post će biti za 31.12 ili 30.12. to će biti poveći post jer idem na pripreme 2.1. na tjedan dana tako da vam necu pisati ali cete zato dobiti prije jedan veći post.Zato komentirajte pono!!!!

- 12:12 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.12.2006.

J.K.Rowling objavila naslov knjige

Autorica serijala o Harryju Potteru J.K. Rowling otkrila je u četvrtak naslov sedme i posljednje knjige o mladom čarobnjaku
Image Hosted by ImageShack.us
Scena iz filma o Harryju Potteru

Knjiga će se u engleskom izvorniku zvati 'Harry Potter and the Deathly Hallows' (Harry Potter i sveci smrtnici), objavila je izdavačka kuća Bloomsbury. U priopćenju se ne spominje datum izlaska knjige, kao ni ostale pojedinosti.

Rowling još uvijek radi na knjizi, kako je sama ranije priznala napisala na svojoj internetskoj stranici.

U poruci na webu Rowling kaže kako marljivo piše prizore koje je skicirala još prije 12 godina. Naizmjence me obuzimaju veselje i potpuna iscrpljenost. I želim i ne želim završiti knjigu (bez brige, završit ću je), napisala je.

Prvih šest knjiga o Harryju Potteru prodano je diljem svijeta u 300 milijuna primjeraka, na 63 jezika. Prva četiri nastavka dobila su i svoja filmska uprizorenja.
naughtynaughtynaughty
Meni se osobno ovaj naslov sviđa!!

Komentirajte!!!

- 21:25 - Komentari (30) - Isprintaj - #

Konferencija čarobnjaka

Zagriženi obožavatelji čarobnjačkih dogodovština Harryja Pottera intenzivno se pripremaju za održavanje konferencije o protagonistu romana J. K. Rowling. Organizatori očekuju više od 1.500 fanova sa svih strana svijeta.Tako će, vrlo vjerojatno Chicago, pretvoriti u Diagon Alley, užurbanu ulicu poznatu čarobnjačkoj zajednici slavnoga romana.

Image Hosted by ImageShack.us

PRAVNICI I SVEUČILIŠNI PROFESORI O HARRYJU
coolroflmouthwash
Ljudi koji pripremaju konferenciju su fanovi Harryja Pottera koji troše sate i sate tražeći na internetu informacije o Poterru te pišu i čitaju priče inspirirane dogodovštinama malog čarobnjaka.

Među njima je i tridesetogodišnja odvjetnica Amy Tenbrink. Zajedno je s još osam žena odjevenih prema posljednjoj 'potterovskoj' modi čini uži organizacijski odbor događanja najavljenog za sljedeće ljeto. Njena kolegica je Hallie Tibbetts, učiteljica, koja pobliže objašnjava sastav ove družine odraslih ljudi zadivljenih čarobnjačkim sposobnostima:
'Preko 75 posto nas smo žene, što je u potpunoj suprotnosti prema većinskoj muškoj populaciji koja se okuplja na sličnim konferencijama o 'Zvjezdanim ratovima' i 'Zvjezdanim stazama'.'

Ovi poklonici lika i djela Harryja Pottera ozbiljno shvaćaju sve što se tiče malog čarobnjaka. Kao sudionici konferencije najavljeni su, među ostalima, sveučilišni profesori koji većinu vremena provode u beskonačnim diskusijama i znanstvenim istraživanjima o literarnim i filozofskim implikacijama ovog djela. Na konferenciji će predstaviti svoje stručne članke.

Uz to što predstavljanjem svoga rada ovi entuzijasti ostavljaju dojam ozbiljnih proučavatelja književnoga rada J. K. Rowling, osnovna im je namjera da se dobro zabave.

METLOBOJ U BLATU
puknucusmijehmahnamcor
Stoga su najavili i turnir u metloboju, ogradivši se riječima da će njihov biti pomalo izmijenjen. Naime, u knjigama o Harryju Potteru, čarobnjak i njegovi prijatelji lete na metlama i trude se dati gol, a izbjegavaju veliku loptu nastojeći uhvatiti Golden Snitch - malu loptu s krilima.

Kako još nisu naučili letjeti, odrasli 'metlobojci' igru su prilagodili prosječnim ljudskim sposobnostima. Igrači trče i trude se baciti malenu nogometnu loptu kroz hula-hup, a istovremeno izbjegavati loptice s krilima kojima ih gađaju.

'Ta je verzija igre nešto između košarke i nogometa, pomalo neobična', priznaje Tenbrink, dodajući da na kraju sudionici igre budu od glave do pete u blatu, a nisu im strane ni ozljede zadobivene u žaru borbe.

U ČAST SEDMOJ KNJIZI
nutzalivenblablazijevzujogreedy
Osim diskusija i igre, sudionici konferencije namjeravaju iznajmiti i dvoranu za balove u nekom ekskluzivnom hotelu. Planiraju napraviti večeru dobrodošlice po uzoru na onu u školi za čarobnjake Hogwarts.

Kao i u knjizi, sudionici su kao pravi čarobnjaci podijeljeni po 'kućama'. Tijekom konferencije mogu osvojiti bodove za svoju skupinu na način da postavljaju dobra pitanja vezana uz određenu 'potterovsku' problematiku. Isto ih tako, zbog neprimjerenog ponašanja, mogu izgubiti.

Na kraju, najbolja će skupina osvojiti svečanu večeru dostojnu čarobnjaka. U sklopu konferencije bit će i fešta u povodu najavljenog izlaska sedme knjige Harryjevih dogodovština.

- 10:07 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 16.12.2006.

Harry Potter: od čarobnjaka do milijunaša

Image Hosted by ImageShack.us
Otkrivena je tajna vječnog osmjeha na licu Daniela Radcliffea, filmskog Harryja Pottera: hit serijal je od glumca napravio najmlađeg britanskog milijunaša. eekthumbup

Daniel Radcliffe kreće putem pregorjele holivudske djece-bogataša. Kao i nekoć dječja zvijezda Macauley Culkin i on već ima cijeli biznis organiziran oko svoje uloge Harryja Pottera, što ga je dovelo na listu najbogatijih Britanaca Sunday Timesa.

Zbog pametno organiziranih prihoda od Harry Potter franšize, Radcliffe je postao najmlađi britanski milijunaš, a to može zahvaliti poduzetnim roditeljima koji su sinu pokrenuli tvrtku Gilmore Jacobs.

Sa zarađenih 14 milijuna funti, postalo je jasno zašto 17-godišnji glumac najavljuje povlačenje iz svijeta filma.

Na popisu 5000 milijunaša Velike Britanije, Radcliffe je dospio na 8. mjesto, a još nije ni školu završio.

"Novac se samo slijeva u njegovu tvrku, uglavnom prihodi od autorskih prava po svakom prikazanom filmu na TV-u. Vjerojatno je pregovarao i o udjelu u filmskom profitu, a tu je i novac od popratnih artikala.", komentirao je Philip Beresdorf koji je sastavljao listu.

- 16:23 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Zakutna ulica

Image Hosted by ImageShack.us

U romanima o Harryju Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling i u njihovim filmskim adaptacijama, Zakutna je ulica cesta, odnosno ulica, koja se nalazi u Londonu. Dostupna je vješticama i čarobnjacima, ali skrivena je za bezjake. Međutim, bezjacima je dozvoljen pristup ulici ako dolaze kao pratnja svoje djece čarobnjaka. Čini se da je Zakutna ulica ekonomsko središte britanskog čarobnjačkog svijeta. U ulici se, između ostalog, nalaze Ollivanderova trgovina čarobnih štapića (proizvođač kvalitetnih čarobnih štapića od 382. godine prije Krista), banka Gringotts koju vode goblini i Odjeća za sve prigode kod gospođe Malkin. Ostale trgovine uključuju knjižaru Krasopis i bugačica, Eeylopsovu kuću sova, Kvalitetnu metlobojsku opremu i Šuplji kotlić.

Postoje i druga mjesta za kupovinu osim Zakutne ulice: mjestašce Hogsmeade u blizini Hogwartsa i ozloglašena Ulica Nokturno u kojoj se većinom nalaze dućani u koje ne zalaze pošteni čarobnjaci kao što su Borgin i Burkes koji prodaju uklete predmete i predmete za bavljenje crnom magijom.

Jedan od ulaza u Zakutnu ulicu je u Šupljem kotliću. Kako bi se došlo do Zakutne ulice, treba doći do zida koji se nalazi iza gostionice i kucnuti određenu ciglu nakon čega se u sredini zida pojavljuje rupa kao ulaz u Zakutnu ulicu. Zbog pojačanog prometa u i iz Zakutne ulice, u nju se češće putuje drugim magičnim načinima kao što su aparacija ili korištenje Letimreže.

DVD izdanje filma Harry Potter i Odaja tajni uključuje "obilazak" Zakutne ulice u obliku malog filma koji je sniman na istom filmskom setu kao i sam film.

- 10:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 09.12.2006.

Azkaban

bangburninmadheadbangpuknucu

Azkaban je zatvor iz serije romana o Harry Potteru. U Azkabanu su zatvoreni čarobnjaci koji su kršili zakone britanske čarobnjačke zajednice. Azkaban čuvaju dementori koji rade za britansko Ministarstvo magije. Samo se teški zločini kažnjavaju odlaskom u Azkaban (mnogi zatvorenici su pristaše Lorda Voldemorta.

Azkaban se nalazi "negdje u Sjevernom moru" i moguće je da je smješten u blizini Shetlandskog otočja. Azkaban se vjerojatno ne može naći na bezjačkim kartama zato što su čarobnjačka zemljišta često skrivena ili neunosiva na karte. Azkaban je opravdano vrlo zloglasan zatvor. Njegova je lokacija samo jedna od mjera opreza koja i nije toliko nužna zato što zatvorenika čuvaju dementori - bića koja iz ljudi isisavaju svu sreću. Zbog izdržljivosti dementora Azkaban je dugo smatran zatvorom iz kojeg je nemoguće pobjeći.

Bacanje bilo koje od neoprostivih kletvi (Imperius, Cruciatus i Avada Kedavra) na ljudsko biće donosi "jednosmjernu kartu" za Azkaban.

Azkaban nije imao glavnu ulogu u romanima. U Harry Potteru i Odaji tajni Hagrid je privremeno tamo zatvoren, a vrijeme provedeno u zatvoru bilo mu je iznimno traumatično iskustvo o kojem on ne želi previše razgovarati nakon svog povratka. Sirius Black bio je prvi poznati čarobnjak koji je uspio pobjeći iz Azkabana (HP3), iako je kasnije otkriveno da je iz zatvora prije njega uspio pobjeći i Barty Crouch ml. (HP4).

U posljednje se vrijeme ozbiljno promijenio "ugled" Azkabana; Dumbledore je govorio da Voldemortove pristalice ne bi trebali čuvati dementori, oni koji će najviše dobiti ako se Lord Voldemort vrati na vlast. U Harry Potteru i Redu feniksa to se pokazalo točnim zato što su dementori napustili Azkabana kako bi se pridružili Voldemortu. Sada zatvorenike vjerojatno čuvaju samo aurori.

- 17:24 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 02.12.2006.

Mapa za haranje

Mapa za haranje je karta koju su napravili Remus Lupin, Peter Pettigrew, Sirius Black, i James Potter (poznati kao Harači) za vrijeme svog školovanja u Hogwartsu. Uz pomoć svojih saznanja o Hogwartsu koja su Harači prikupili dok su noću lutali po dvorcu i okolici (Black, Potter i Pettigrew preobraženi u animaguse, a Lupin u vukodlaka) u toku svog sedmogodišnjeg školovanja, uspjeli su napraviti svoju kartu Hogwartsa koju su nazvali Mapa za haranje. Karta nosi imena svojim tvoraca, četiri Harača, koji su se potpisali svojim nadimcima, usko vezanim za životinje u koje se pretvaraju: Lunac (Remus Lupin), Parožak (James Potter), Tihotap (Sirius Black) i Crvorep (Peter Pettigrew).

Na prvi pogled, mapa izgleda kao običan komad pergamenta, ali kada osoba koja ju posjeduje, izgovori frazu: "Svečano prisežem da nemam dobre namjere", tinta počne ispisivati tekst po pergamentu. Prvo se ispišu imena tvoraca Mape, a zatim se počnu ucrtavati svi hodnici Hogwartsa (uključujući i tajne prolaze i prostorije), kao i okolica dvorca. mapa također otkriva načine kako doći do neke prostorije ili tajnog prolaza (uključujući lozinke). Osim hodnika i prostorija, Mapa pokazuje i ljude koji se nalaze u Hogwartsu u tom trenutku kao i svako njihovo kretanje kroz dvorac i po ucrtanoj okolici. Jedina prostorija čije tajne Mapa za haranje ne otkriva je Soba potrebe. To je otkrio Harry na svojoj šestoj godini u knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi, kada je slijedio Draca Malfoyja, te je utvrdio da Mapa uopće ne prikazuje njegovu lokaciju (iako je bio u Sobi potrebe). Ova činjenica navodi na sumnju da Harači možda nisu znali za tu prostoriju. Nakon što osoba koja posjeduje Mapu, prouči i pogleda što joj treba, frazom Huncutarija izvedena zatvara Mapu i sve što je pisalo na njoj se briše. Na taj je način Mapa zaštićena da se njome ne koristi onaj tko ne zna njezinu tajnu.

Harry je dobio Mapu za haranje od Freda i Georga Weasleya na svojoj trećoj godini u Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana. Weasleyevi su je ukrali iz ureda Argusa Filcha kada su bili na svojoj prvoj godini. Od trećeg romana, mapa se stalno pojavljuje, te često igra ključne uloge.

U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana, profesor Snape pronalazi Mapu kod Harryja i pokušava otkriti tajne koje krije Mapa, ali ne uspijeva. Naprotiv, Mapa ga počinje vrijeđati i ismijavati ga. Profesor Lupin stiže i uzima Mapu kako bi je istražio ali je kasnije vraća Harryju. Snape je i dalje uvjeren da je Mapa puna crne magije, najvjerojatnije zbog toga što je prepoznao njezine tvorce, Harače.

Mapa, izgleda, ima mogućnost da razmišlja i pamti, te zadržava osobine svojih tvoraca kao i Razredbeni klobuk.

Za razliku od knjige, gdje je Mapa komad pergamenta, u filmskoj verziji Harryja Pottera i zatočenika Azkabana, mapa izgleda kao omot, koji otkriva puno više drugih stranica. Mapa u filmu je mnogo kompliciranija, čak su dodane stranice koje se kreću kako bi se vjerno prikazale pokretne stube u Hogwartsu.

- 14:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #