Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter9

Marketing

Osoblje i program u Hogwartsu

Image Hosted by ImageShack.us
Hogwarts ima velik broj učitelja, i svaki se od njih usavršio u svojem predmetu. Ostalo školsko osoblje uključuje školsku bolničarku, lovočuvara, knjižničarku i domara (pazikuću). Otprilike stotinu kućnih vilenjaka radi u kuhinji i na raznim poslovima održavanja dvorca.

Učenike u školi poučavaju predmetima vezinama uz magiju. Osim predmeta Astronomije, nijedan drugi predmet ne predaje se u bezjačkim školama.

Za potpunu listu i opis predmeta pogledajte Školske predmete u Hogwartsu.

Sedam osnovnih predmeta (Čarobni napici, Povijest magije, Preobrazba, Čarolije, Astronomija, Travarstvo i Obrana od mračnih sila) uči se barem prvih pet godina. Kad učenici dođu na treću godinu, mogu izabrati još neke predmete (Proricanje sudbine, Skrb za magična stvorenja, Stare Rune, Bezjačke studije i Aritmancija), ali zadržavaju i osnovne predmete. Znanje iz svih predmeta procjenjuje se na kraju pete godine (ČAS-ovi). Harry Potter i Ron Weasley polagali su svaki po devet ČAS-ova. Od učenika se očekuje i dolazak na profesionalnu orijentaciju sa svojim razrednikom tjekom pete godine, prije ČAS-ova, da bi odlučili o daljnjim predavanjima i karijeri.

Ovisno o uspješnosti na ispitima učenici zatim izabiru predavanja koja će nastaviti slušati za O.Č.I. (opasne čarobnjačke ispite). Iako sada uče manje predmeta, temeljitije ih proučavaju i njihova su predavanja puno teža i zahtjevnija nego prije. Učenicima koji ne ostvare ocjenu potrebnu za prolaz (a najčešće je to najviša ocjena) nije dopušteno da nastave slušati taj predmet. Učenici koji dožive tu nesreću da padnu sve predmete idu na daljnje konzultacije sa svojim razrednicima. O.Č.I. pišu se iz predmeta koje su učenici nastavili slušati i to na kraju sedme godine. Kriteriji su za zapošljavanje kod većine čarobnjačkih poslova predmet i ocjena te broj položenih ČAS-ova i O.Č.I..

Raspored je sati u školi bez zamjerki. Predavanja iz osnovnih predmeta barem su dva puta tjedno za učenike od prve do pete godine. Za izborne predmete od treće do pete godine izdvojen je barem po jedan sat tjedno za svaki izborni predmet. Učenici iz dva doma neke predmete pohađaju zajedno. Tako su na primjer Gryffindori na Travarstvu uvijek s Hufflepuffima, a na Čarobnim napicima sa Slytherinima.

Predavanja za O.Č.I. na šestoj i sedmoj godini, međutim, nisu podijeljena na više domova. Satovi obično traju sat i pol. Ako svi satovi traju tako dugo, onda profesori osnovnih predmeta poučavaju najmanje 36 sati tjedno. Profesori izbornih predmeta rade otprilike 24 sata tjedno. Ti rasporedi sati pokazuju da Hogwarts ima razvijene i stroge radne navike i raspored te da je jako puno pažnje posvećeno znanju učenika. Moguće je da postoji i mnogo profesora koji nisu spomenuti u romanima.

Pouka iz Aparacije nudi se svim učenicima šeste godine, zato što učenici mogu izaći na ispit iz Aparacije nakon svojeg sedamnaestog rođendana.

Tijekom pete godine, dvoje učenika iz svakog doma postaje prefektima, što sa sobom donosi neke privilegije, ali i odgovornost. Svaki dom ima šest prefekta, s pete, šeste i sedme godine. Vođe učenika, glavni prefekt i glavna prefektica, biraju se na sedmoj godini.


Ocjenjivanje
Tijekom prve četiri godine učenici moraju samo proći sve predmete da bi nastavili sa školovanjem. Obični ispiti i predavanja ocjenjuju se na ljestvici od 0 do 100 (zapravo u postocima) iako neki učenici poslovično ostvaruju rezultate bolje od savršenih.

Da bi postali punopravni čarobnjaci i vještice, učenici na petoj godini izlaze na ispite za ČAS-ove i zatim nastavljaju do O.Č.I., naprednijih ispita koji pokrivaju manje predmeta, ali ih temeljitije obrađuju.

Ocjenjivanje ČAS-ova i O.Č.I.:

Prolazne ocjene

O = odlično
I = iznad očekivanja
P = prihvatljivo
Neprolazne ocjene

L = loše
G = grozno
T = trolina (prvo se činilo da su Fred i George Weasley izmislili ovu ocjenu, ali se kasnije saznalo da je prava)
Da bi mogli nastaviti učenje za O.Č.I. učenici obično trebaju iz željenog predmeta dobiti najmanje ocjenu I, iako neki profesori (npr. Severus Snape) inzistiraju na ocjeni O. Učenici koji ne ostvare zadovoljavajući rezultat na ispitima na kraju pete godine nastavljaju slušati predavanja za ČAS-ove na šestoj i sedmoj godini.


Školski moto i domovi
Moto je Hogwartsa "Draco dormiens numquam titillandus" što u (slobodnijem) prijevodu s latinskog znači "ne škakljaj zmaja dok spava". Autorica romana J.K. Rowling rekla je da je željela praktičniji i primjenjiviji moto za Hogwarts, zato što mnoge škole u Velikoj Britaniji imaju moto poput "posegnite za zvijezdama" - "Ad astra".

Učenici u Hogwartsu svrstani su u četiri doma, a svaki dom nosi ime jednog od osnivača škole. Učenici su svrstani u domove prema svojim osobnim i akademskim vrlinama i manama.U domove ih svrstava razredbeni klobuk. Domovi i osobine koje su za svaki od njih potrebne:


Gryffindor, vrli i hrabri, osnovao ga je Godric Gryffindor
Hufflepuff, pravedni i odani, osnovala ga je Helga Hufflepuff
Ravenclaw, mudri i pametni, osnovala ga je Rowena Ravenclaw
Slytherin, ambiciozni i prepredeni, osnovao ga je Salazar Slytherin.
Upozorenje čitatelju: Slijedi tekst koji sadrži pojedinosti o radnji i/ili završetku ovog djela.
Svaki dom ima svojeg "razrednika" koji se brine za disciplinu unutar svojeg doma. Na početku serije, na čelu su domova:

Gryffindori - Minerva McGonagall (Preobrazba)
Hufflepuffi - Pomona Sprout (Travarstvo)
Ravenclawi - Filius Flitwick (Čarolije)
Slytherini - Severus Snape (Čarobni napici knjige 1-5, Obrana od mračnih sila u 6. knjizi)
na kraju šeste knjige S. Snapea je zamijenio Horace Slughorn
Domovi se natječu u osvajanju bodova. Kao oblik nagrade i kazne učenici za dostignuća ili neuspjehe gube ili dobivaju bodove za svoje domove. U prvoj knjizi, Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley i Neville Longbottom jedno su vrijeme bili omraženi među drugim Gryffindorima kad su izgubili značajan broj bodova.

Ne postoji određeni broj bodova koji se dodjeljuje za određena postignuća; o broju bodova odlučuje svaki profesor na licu mjesta. Tako su u prvoj knjizi Harry, Ron, Hermiona i Neville ukupno dobili 170 za junačko spašavanje Kamena Mudraca i pobjedu nad Voldemortom, a u šestoj je knjizi Slughorn na jednom satu Čarobnih napitaka podijelio čak 30 bodova u svega pet minuta. Te se razlike pojavljuju samo zbog razlika u velikodušnosti pojedinih profesora. Domovi dobivaju bodove i za pobjede na metlobojskim utakmicama.

Bodovi se bilježe u četirima velikim pješčanim urama koje se nalaze u predvorju škole. Oduzimanje i dodjeljivanje bodova odmah se pokazuje u urama. Čini se da osobe koje imaju pravo oduzimati bodove to moraju glasno objaviti ili se bodovi uopće ne oduzimaju. Na primjer, kad je slytherinski prefekt Montague pokušao Fredu i Georgeu Weasleyju oduzeti bodove, oni su ga prije nego što je išta uspio reći ubacili u ormar. Za svaki bod koji učenik dobije ili izgubi dijamnt u boji njegovog doma (crveni rubini za Gryffindore, žuti topazi za Hufflepuffe, plavi safiri za Ravenclawe i zeleni smaragdi za Slytherine) spuste se ili podignu u uri. Na kraju svake školske godine bodovi se zbrajaju i dom s najviše bodova osvaja Međudomski pokal.

Evo to je onaj malo veći post koji sam obećao sljedeći post ćete dobiti za kojih 8 dana zato do tada puno KOMENTIRAJTE!!!!mahwavethumbupsmijeh

Post je objavljen 30.12.2006. u 14:01 sati.