Harry Potter & Prijatelji iz Hogwartsa

subota, 25.11.2006.

Jazbina

Jazbina je imaginarna kuća iz serije romana i filmova o Harry Potteru koja pripada obitelji Weasley. Nalazi se u imaginarnom selu, Ottery St Catchpole, u Devonu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kuća je visoka - ima otprilike četiri ili pet katova - i njezino raspadanje sprječava samo magija.

U blizini kuće nalazi se dobro skriven teren za igranje metloboja kojeg koriste Weasleyjevi. Kuću okružuje veliki vrt sa svakojakim životinjama i biljkama. Također, u njemu žive gnomi, mala čarobna stvorenja koje stalno treba istjerivati iz vrta razgnomljavanjem.

Jazbina je puna magije, pa su čak i obični, "bezjački", predmeti začarani kako bi sami obavljali zadatke. Jedan od začaranih predmeta je i sat kojeg koristi Molly Weasley. Kazaljke na satu predstavljaju članove obitelji, a umjesto brojki na satu stoje oznake o trenutnom stanju i lokaciji članova obitelji. Na tavanu kuće živi gul koji noću drži Rona budnog lupanjem po cijevima.

U Jazbini trenutačno žive Molly i Arthur Weasley sa svoje dvoje najmlađe djece, Ronom i Ginny. Njihov stariji sin Bill radi za banku Gringotts i živi sam. Charlie Weasley živi u Rumunjskoj. Percy Weasley nakon svađe s roditeljima preselio se u London, a blizanci Fred i George žive u stanu iznad svojeg dućana u Zakutnoj ulici.


Sorry ljudi ove neke zelje za post cu ispuniti ali sada sam stvarno umoran i nemam vremena a ovo sam pripremio već otprije!!
Ovaj tjedan takoder necu moci komentirati satko da cete komentare od mene dobiti za tjedan dana tj. u subotu

- 16:51 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 22.11.2006.

???????

Evo jedan post ovako samo za vas.Komentirajte i pišite o čenu biste
željeli da napišem sljedeći post.A ja će nekima ispuniti to o čemu bi
željeli čitati...........a sada uživajte u ovome slide showu..........



Go to ImageShack® to Create your own Slideshow

- 12:55 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 18.11.2006.

Hogsmeade

Image Hosted by ImageShack.usHogsmeade je imaginarno selo u Škotskoj koje se pojavljuje u romanima o Harry Potteru. To je jedino selo u Velikoj Britaniji u kojem žive samo čarobnjaci i nalazi se južno od Hogwartsa. Učenici treće godine smiju posjećivati selo ako imaju potpisani pristanak roditelja ili skrbnika.
Hogsmeade se nije "pojavljivao" u filmovima o Harry Potteru (osim tijekom dolaska Hogwarts Expressa na željezničku postaju) sve do izlaska Harry Pottera i Zatočenika Azkabana.

Tri metle
Tri metle jedna je od lokalnih gostionica. Poznat je po "pivoslacu" i lijepoj vlasnici Madame Rosmerti koja živi iznad gostionice. Ronu Weasleyu sviđa se Madame Rosmerta, ali on to poriče. Tri metle omiljena je gostionica učenika iz Hogwartsa koji se u njoj odmaraju zbog stresa u školi ili ispita.

Zonkov dućan psina
Zonkov dućan psina ima predmete za šale i tikove koji bi mogli "ispuniti čak i najluđe snove Freda i Georgea Weasleyja". Dućan je zatvoren u Harryju Potteru i Princu miješane krvi; mogući su razlozi zatvaranja Voldemortov ponovni uspon ili konkurencija novog Fredova i Georgeova dućana u Londonu. Blizanci su planirali kupiti dućan, ali su odustali nakon što je učenicima iz Hogwartsa zabranjeno posjećivati Hogsmeade.

Željeznička postaja u Hogsmeadeu
Na ovu željezničku postaju dolazi Hogwarts Express nakon polaska s King's Crossa.

Veprova glava
Veprova glava gostionica je koja privlači potpuno drukčije goste od onih koji zalaze u Tri melte. Sama je gostionica prljava, pod je prekriven slojevima prljavštine, a na prozorima ima toliko prljavštine da kroz njih jedva prolazi nešto danjeg svjetla. U prizemlju se nalazi samo jedna prostorija, ali na katu ima više soba. Harry je primijetio da prostorija zaudara po kozama i da je u gostionici neka vrsta mode sakrivanje lica. Učenicima je dopušteno posjećivati Veprovu glavu, ali im profesori savjetuju da ponesu svoje čaše. Pipničar je stariji čovjek, i zapravo je brat Albusa Dumbledorea, Aberforth.


Derviš i Banges
Dućan koji prodaje i popravlja magičnu opremu. Nalazi se na kraju glavne ulice.


Scrivenshaftova trgovina pera
Scrivenshaft je dućan koji prodaje pisaći pribor. Nalazi se u glavnoj ulici.


Otmjene večernje krpice za čarobnjake
Otmjene večernje krpice za čarobnjake prodaju odjeću. Još dva takva dućana postoje u Londonu i Parizu. Dućan je pun pomalo čudnih stvari, a čini se da se posebno specijalizirao za neobične čarape.


Čajana madame Puddifoot
Čajana se nalazi u maloj uličici blizu glavne ulice u Hogsmeadeu. To je omiljeno okupljalište sretno zaljubljenih učenika iz Hogwartsa. Dekori prelaze granicu dobrog ukusa, a Madame Pudifoot posebno pretjeruje s ukrasima na Valentinovo kada unajmljuje zlatne kerubine koji bacaju ružičaste konfete po parovima.


Medičarnica
Medičarnica je jedan od najpoznatijih čarobnjačkih dućana sltkišima na svijetu. Dućan prodaje različite čarobnjačke slatkiše i slastice - čokoladne žabe, lomna pera od sukanog šećera i sušene žohare, komade nugata, karamele, stotine vrsta čokolada i kugle šerbeta. U Medičarnici se mogu naći slatkiši "specijalnih efekata" - Drubelove gume za žvakanje, papreni vražičci, ledeni miševi i kreme od mentola.

Slatkiši iz Medičarnice mogu se kupiti i u Hogwarts Expressu na putu u Hogwarts i iz Hogwartsa.

Vlasnici dućana, Ambrosius Flume i njegova supruga, žive u stanu iznad dućana. U Hogwartsu postoji tajni prolaz koji vodi do podruma u Medičarnici i kojim se Harry služio kako bi došao do Hogsmeadea u HP3.

Poštanski ured
Poštanski je ured pun sova koje su označene bojama po tome koliko brzo mogu dostaviti pismo.

Vrištava daščara
To je navodno kuća s najviše duhova u cijeloj Britaniji. Duhovi iz Hogwartsa izbjegavaju to mjesto. Fred i George Weasley, naravno, pokušali su ući, ali nisu uspjeli. Kad su James Potter i njegovi prijatelji bili u školi, Remus Lupin koristio je tu kuću tijekom svojih preobrazbi u vukodlaka kako ne bi ugrožavao druge učenike.

- 16:51 - Komentari (19) - Isprintaj - #

Hermione Granger

Image Hosted by ImageShack.us
Hermiona Granger porijeklom je bezjakinja. Njezini su roditelji zubari. Harryja i Rona upoznala je u "Hogwarts Expressu" prvog dana tražeći Nevillovu izgubljenu žabu. U početku ni Harryju ni Ronu nije bila simpatična jer je svima zapovijedala i puno pametovala. No to se promijenilo nakon što su Ron i Harry spasili Hermione od gorskog trola, a ona njih od kazne. Od toga dana oni su postali najbolji prijatelji.

Hermione je najpametnija učenica na godini i uvijek ima spreman odgovor na profesorovo pitanje (i zato joj svi govore da je sveznalica). To njezino znanje često izvlači Rona i Harryja iz nevolja, bilo da se radilo o njihovim pustolovinama ili o školskim zadaćama. Hermione uvijek za sve ima logično objašnjenje i zato neprestano "spušta na zemlju" Rona i Harryja kad se oni previše zanesu svojim nemogućim i gotovo apsurdnim idejama i teorijama. Također je poznata i kao stručnjak za ljubavne probleme pa joj se zato i Harry obraća kad ne razumije cure.

Ron i Hermione neprestano se svađaju (uglavnom oko gluposti) i tako dovode do ludila sve oko sebe, a posebice Harryja. Trebalo im je milijun godina da shvate ono što su već svi znali - da se sviđaju jedno drugome. No Ron ne bi bio Ron da i to nije uprskao, ali ipak su u posljednje vrijeme stvari krenule nabolje.

Hermione je osnovala Z.B.LJ.U.V.(Zajednica za boljitak ugnjetavanih vilenjaka), čime neprestano gnjavi sve oko sebe, a i od nje je potekla ideja o osnivanju Dumbledoreove Armije . Kad se tako uhvati nekog plana, ne odustaje lako, čak i ako pri tome krši školska pravila (čemu se inače strogo protivi).

Slytherini se uvijek rugaju Hermione što je bezjačkog porijekla, i nazivaju je raznim pogrdnim imenima, no i Ron i Harry uvijek je brane (i usput tako zarade još jednu kaznu), iako im Hermione neprestano govori da ih ignoriraju. No uzalud.

U filmu Hermione glumi Emma Watson.

- 16:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.11.2006.

Godricova dolina

Image Hosted by ImageShack.us

Bilo je to posljednje mjesto skrivanja Lilly i Jamesa Pottera prije nego ih je Lord Voldemort usmrtio 31. listopada 1981. Tad je i Harry dobio svoj ožiljak u obliku munje.

Neki čitatelji misle da je u Godricovoj dolini bila kuća Jamesovih roditelja ili jednog od osnivača Hogwartsa - Godrica Gryffindora. Također je moguće da je jedan od Voldemortovih horkruksa u Godricovoj dolini. Na kraju 6. knjige Harry kaže da će posjetiti grob i kuću svojih roditelja.

Prava je lokacija nepoznata, no moguće je da se Godricova dolina nalazi u Walesu (to čini Harry velškog podrijetla). Ta mogućnost dolazi od toga što je Rubeus Hagrid rekao da je leteći s Harryjem do Little Whinginga u Surreyu preletio preko Bristola, graničnog grada između Walesa i Engleske.

Još jedan slavni stanovnik Godricove doline bio je Bowman Wright, izumitelj zlatne zvrčke.

U subotu ćete dobiti puno opsežniji post o Hogsmeadeu.
Komentirajte!!!!!

- 18:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 06.11.2006.

Neki likovi

Harry Potter: Jedino dijete Jamesa i Lily Potter, s kojima dijeli mnoge posebne karakteristike, od kojih je najlakše primijetiti Jamesovu neurednu crnu kosu i Lilyine zelene oči. Rođen je 31. srpnja 1980. Postao je slavan kad je imao samo jednu godinu i kad je Lord Voldemort, čarobnjak koji je izazivao strah cijelog čarobnjačkog svijeta, napao njegov dom i ubio njegove roditelje, ali nije uspio ubiti njega, iako ga je ostavio s prepoznatljivim ožiljkom u obliku munje. U pokušaju da ga ubije, Voldemort je iščupan iz svojeg tijela što je bila posljedica njegove vlastite kletve, Avade Kedavre. u Hogwartsu, Harry je pokazao da je nadareni čarobnjak posebno se istaknuvši u Obrani od mračnih sila i metloboju, a unutar svog doma, Gryffindora, prepoznat je i kao sposobni vođa. Unatoč njegovim najboljim pokušajima, nije uspio suzbiti svoju slavu i to mu je u nekim trenutcima bio izvor velike frustracije. Međutim, unatoč svom pritisku, ostao je iznimno hrabar, plemenit i ponosan, iako su se te kvalitete znale i loše odraziti u onome što je Hermiona Granger nazvala "slabosti na spašavanje ljudi". Njegovi su najbolji prijatelji Ron Weasley i Hermione Granger, a neprijatelji su mu Lord Voldemort, Severus Snape i Draco Malfoy.

Ron Weasley: Najbolji prijatelj Harryja Pottera i šesti od ukupno sedmero djece drage i siromašne obitelji Weasley. Sprijateljio se s Harryjem gotovo odmah nakon njihovog prvog susreta tijekom prvog putovanja Hogwarts Expressom. Međutim, u jednom su se trenutku njih dvojica udaljila, jednim dijelom zato što je Ron bio prisiljen živjeti u Harryjevoj sjeni, a tu je frustraciju bez sumnje pojačao i njegovo mjesto najmlađeg sina u velikoj obitelji. Unatoč tome, on i Harry ostali su bliski, a Ron je, uz Hermionu, bio stalni pratilac u Harryjevim avanturama.

Hermiona Granger: Najbolja prijateljica Harryja Pottera i Rona Weasleyja koja je obično smatrana najboljom učenicom Harryjeve generacije u Hogwartsu. Njezina su inteligencija zajedno s razumnim i logičnim razmišljanjem često bili od velike pomoći Harryju i Ronu tijekom školovanja u Hogwartsu i ostalih avantura, iako je njezino šefovanje znalo biti i izvor svađe između njih. Hermiona je bezjačkog podrijetla i zbog toga je, kao i zbog svoje inteligencije, bila i meta školskog kolege i nasilnika Draca Malfoya.

Lord Voldemort: Glavni antagonist serijala, zli čarobnjak koji pod svaku cijenu želi osigurati potpunu kontrolu čarobnjačke zajednice i dostići besmrtnost prakticiranjem crne magije. Nakon godina provedenih u pokušajima da ostvari sve svoje ciljeve zaustavljen je kad je pokušao ubiti Harryja Pottera dok je dječak bio tek beba i nije uspio. Istrgnut je iz svog tijela i primoran na skrivanje. On je izazivao takav strah kod čarobnjaka da su se i nakon njegovog pada mnogi bojali izgovoriti njegovo ime pa su ga umjesto imenom nazivali "Znate-Već-Tko", "Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti" ili "Gospodar tame", a posljednji su naziv većinom upotrebljavali njegovi sljedbenici, smrtonoše. Rođen je kao Tom Marvolo Riddle i također je bio učenik u Hogwartsu. "Ja sam Lord Voldemort", odnosno engleski izvornik - "I am Lord Voldemort" anagram je njegova pravog imena Tom Marvolo Riddle.

Albus Dumbledore: Harryjev najvjerniji savjetnik i ravnatelj Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Vjerojatno jedan od najcjenjenijih ljudi u čarobnjačkom svijetu koji je držao visoke položaje u britanskim, ali i međunarodnim institucijama, a uz to je bio i alkemičar i majstor različitih magijskih disciplina. On je i jedina poznata osoba koje se Lord Voldemort ikad bojao i jedan od rijetkih koji se ne boji Voldemort i bez straha izgovara njegovo ime te druge ohrabruje da čine isto. Dumbledore je vjerovao u ljude i uvijek je vidio najbolje u njima. Ubio ga je Severus Snape u Harryju Potteru i Princu miješane krvi Ubojitom kletvom.

Severus Snape: Nadareni čarobnjak, jedan od profesora u Hogwartsu, i još od maldosti, veliki neprijatelj Jamesa Pottera i Siriusa Blacka. Kao učitelj Čarobnih napitaka pokušao se osvetiti pokojnom Jamesu Potteru maltretirajući njegovog sina Harryja. Bivšeg je smrtonošu kao profesora zaposlio Dumbledore, a Snapeova je odanost stalno preispitivana iako je Dumbledore uvijek govorio da mu vjeruje iz razloga barem djelomično otkrivenih u Harryju Potteru i Princu miješane krvi. Još uvijek nije poznato kome je točno Snape odan.
Rubeus Hagrid: Sin čarobnjaka i divice, a ujedno je i iznenađujuće nježan i brižan. Podupire Harryja i jedan je od njegovih najvećih prijatelja. Također je i čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu, ali i lovočuvar i učitelj Skrbi za magična stvorenja. Upravo je Hagrid rekao Harryju da je on čarobnjak i ponovno ga upoznao s čarobnjačkim svijetom. Hagrid je također pohađao Hogwarts, ali je izbačen kad je bio na trećoj godini zbog zločina koji nije počinio i zbog toga se ne može legalno baviti magijom.

Sirius Black: Najbolji prijatelj Jamesa Pottera i bivši buntovnik koji je u mladosti pobjegao iz doma svojih čistokrvnih roditelja. Lažno je optužen da je pomogao Voldemortu u ubojstvu Jamesa i Lily Potter te je odmah po uhićenju, bez suđenja, poslan u Azkaban iz kojeg je kasnije uspio pobjeći. Također je i krsni kum Harryja Pottera. U Harryju Potteru i Redu feniksa pogodila ga je kletva koju je bacila njegova zla sestrična, Bellatrix Lestrange, i koja je uzrokovala njegov pad iza vela u smrt u Odjelu tajni. Njegova je smrt bila veoma traumatična za Harryja.

Ginny Weasley: Jedina kći u obitelji Weasley. Nadarena je vještica, posebno poznata po bacanju Uroka bala šišmišica. Ginny je prvo žensko dijete rođeno u obitelji Weasley u nekoliko generacija. Učitelj Čarobnih napitaka, Horace Slughorn, u njoj vidi veliki potencijal i poštuje njezine magične sposobnosti. Harry je dugo bio njezina simpatija, a u Harryju Potteru i Princu miješane krvi napokon su počeli izlaziti.

Draco Malfoy: Čistokrvni čarobnjak i član doma Slytherina poznat po svojim uvredama kojima su česta meta Harry Potter, Hermiona Granger i Ron Weasley. Kako su Harry i Ron brzo postali prijatelji, tako su Harry i Draco brzo postali neprijatelji koji se sukobljavaju na različite načine, uključujući i metloboj. On i njegova dva "snagatora", Vincent Crabbe i Gregory Goyle, protuteža su glavnog trija.

Dursleyjevi: Oni su Harryjevi jedini i bezjački (nemagični) rođaci. Dursleyjevi su zlostavljali i maltretirali Harryja tijekom cijelog njegovog života, ali unatoč svemu tome Harry se svakog ljeta vraća u njihov dom iz razloga nepoznatih sve do Harryja Pottera i Reda feniksa.

- 10:29 - Komentari (7) - Isprintaj - #