Od 7 do 3

četvrtak, 18.10.2007.

Reagiranje na neistine o neradu TZG Kutine izrečene na sjednici Gradskog vijeća 16.10.2007.

MEDIJIMA


Poštovane kolegice i kolege,
Godišnja nagrada grada Kutine ove je godine ponovo uznemirila strasti u Kutini, prije svega zbog tog što je ta nagrada, izgleda, izgubila značaj koji bi trebala imati u javnosti kada ta ista javnost vrlo rijetko i malo predlaže kandidate. Ili javnost ne vidi uspjehe, dostignuća i posebne doprinose koje njihovi sugrađani ugrađuju u svakodnevni život našega grada.

Ne želimo niti na koji način dovoditi u pitanje odluku Povjerenstva, jer ono je tu da prihvati ili odbije prijedloge. Posebno to naglašavamo i zbog toga što nije prikladno da kandidirani u javnosti komentira odluku Povjerenstva. Također, želim učiniti očitim da ovo reagiranje nije ni na koji način usmjereno ka promjeni te odluke. Ovo nije reagiranje na odluku, već na neistinite tvrdnje.

Dobra je okolnost što su ljudi koji primjetili naš rad Turističku zajednicu kandidirali ove godine, jer je na vidjelo izašlo nepoznavanje njena djelokruga rada i odgovornosti. Kod krivih premisa i zaključak može vrlo rijetko biti točan. Vidljivo je na kutina.hr internet portalu koji je prenio dio argumentacije da predsjednik Povjerenstva gospodin Antun Velcl, a pretpostavljam da govori u ime cijelog povjerenstva, upravo pokazuje da nije dovoljno upoznat s time što treba raditi, kako je radila i što je radila Turistička zajednica grada Kutine.
U ime Turističkog ureda dužnost mi je da reagiram na dvije očite neistine koje su iznesene na sjednici Gradskog vijeća.

+30 u hladu
Zamjerena nam je organizacija emisije HTV-a "+30 u hladu". Slažemo se, emisija je u nekim svojim djelovima bila antireklama za Kutinu iz nekoliko razloga, ali sigurno ne zbog Turističke zajednice grada Kutine. Naime, mi nismo organizirali, niti smo bili aktivno uključeni u organizaciju snimanja te emisije.
Sadržaj emisije dogovorili su predstavnici Grada Kutine na sastanku s predstavnicima HTV-a, a tek kasnije smo o njemu obaviješteni. Naš jedini utjecaj u planiranju bilo je dostavljanje popisa HTV-u zanimljivih objekata za uvodni prilog o Kutini. I to je HTV snimio s vrlo neuvjerljivim rezultatom.

Divlje odlagalište otpada na ulazu u Lonjsko polje
Također, gospodin predsjednik Velcl Gradskom vijeću je pokazao fotografiju/e i navodi smeće na ulazu u Lonjsko polje kao očit neuspjeh Turističke zajednice. Umjesto što ljubomorno skriva sliku u novčaniku mogao ju je dostaviti u naš ured, te bismo mi onda reagirali i alarmirali gradske službe koje su za kontrolu odlaganja otpada, odvoz glomaznog otpada i općenito brigu o otpadu i čistoću okoliša – odgovorne i zadužene. To svakako nije Turistička zajednica.
Pozivam gospodina Velcla da nam ipak tu fotografiju s adresom lokacije dostavi u ove godine obnovljen i useljen trijem Turističke zajednice u Crkvenoj ulici 42 u Kutini. Mi ćemo poduzeti što mi možemo.

Nedostatak suosjećanja
Gospodin Velcl bi u svojim javnim istupima trebao imati malo više suosjećanja za dvoje zaposlenika TZG koji nisu komunalni redari ili rendžeri i koji su pored svih obaveza vezanih za redovne aktivnosti i 8 velikih organizacijskih zahvata u godini dana, vodili sve aktivnosti projekta vrijednog milijun i pol kuna financiranog iz CARDS 2003 programa – obrazovanje 217 polaznika, obnovu trijema, projektiranje i postavljanje smeđe turističke prometne signalizacije, brandiranje, pomoć u pisanju projektnih prijedloga poduzetnicima koji su se prijavljivali za bespovratne potpore i kredite kojih je ove godine došlo više nego ikada na područje naše nove destinacije Moslavina formirane u posljednjih godinu dana upravo pod vodstvom Turističke zajednice.

Dakle, da sažmem, TZG Kutine nije organizirala snimanje "+30 u hladu" i ne može voditi poslove kontrole bespravnog odlaganja otpada, odvoza glomaznog otpada i čišćenja divljih odlagališta.

Nadam se da ćete moći prenjeti ovo reagiranje na neistinite tvrdnje, koje sam napisao unatoč nekoliko upozorenja "iz izvora bliskih i naklonjenih TZG" da se s rogatima ne valja bosti. No, ako je nešto neistina, nije uputno da se ona prešuti.
S poštovanjem,


Andrija Rudić
direktor Turističkog ureda TZG Kutine

- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.10.2007.

Voloderska jesen, PR aktivnosti "Moslavina - potpuno iznenađenje"

Kutinska stvarnost je prava jesenja. Jutarnje magle, sve više lišća na ulicama i travnjacima, skupljači lišća, učenici u svom mladenačkom zanosu. Još samo nedostaje miris pečenih kestena. I "Krumpiiiraaaa!" se već čulo, doduše u suvremenijoj - razglas verziji.
U našem uredu sve vrvi od različitih aktivnosti. Prijave na natječaje, pripreme za Doček 2008., Božićni sajam, Cvjetni bal, Dan grada. Radimo i na jednom programu vraćanja dunja u naš grad, koji je Gradu predložila mlada dizajnerica Silvija Lukšić.
A ovih dana - nezapamćena ofenziva na javna događanja. 40. obljetnicu Voloderskih jeseni preskočili smo iz principjelnih razloga. Manifestaciju koju je naša pravna prethodnica, Turističko društvo Garić uspješno vodilo dvadesetak godina u folklorno-zabavnom smjeru sada još rijetki prepoznaju po tom sadržajnom. Većini se uz tu najveću moslavačku feštu povezuju slike plastike, gaća, narodnjaka (onih...), neprivlačnih izvođača i općenito manifestacije bez puno sadržaja, a pogotovo grožđa, voća, vina i tradicije. Nama od organizatora posljednjih godina stižu samo molbe za sitna sponzorstva Voloderske jeseni, koje smo uglavnom, iz nekog "nek ih voda nosi" razloga ispunjavali.
No, prošle godine predložili smo ljudima koji su uključeni u organizaciju 40. VJ da i nas uključe, da bismo htjeli doprinjeti u kreativnom i organizacijskom smislu da se VJ vrati tamo gdje pripada. Nitko nas nije pozvao, samo su uzeli od nas materijale iz našeg bogatog arhiva i - tražili tisuću kuna sponzorstva. Naravno, nismo ih uplatili. Mislimo da VJ zaslužuje bolje od onoga što je sada.

Završio je projekt "Aktivacija lokalnih turističkih potencijala..." financiran iz CARDS 2003 programa. U tijeku je naporan proces izvješćivanja o tijeku i rezultatima projekta.
Kao nastavak aktivnosti na projektu krenuli smo u blagu ofenzivu prema raznim publikama koje bi se mogle zainteresirati za našu novu turističku destinaciju - Moslavinu. Poduzetnici su oni koji uvijek imaju ideju kako dalje, te smo danas na EDE događanju u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog, prije tri dana bili smo u kutinskom hotelu također u sklopu European Day of Entrepreneurs (Europskog dana poduzetnika), a u nedjelju ćemo se folklorom, promidžbenim materijalom i vinima predstaviti posjetiteljima Kestenijade u Hrvatskoj Kostajnici.

Dakle, radi se na nekoliko frontova i ako biste imali želje ili volje pomoći, javite nam se, uvijek je svaka pomoć dobrodošla.

Evo podataka:
TZG Kutine
044 681 004
044 680 110 (i fax)
ured@turizam-kutina.hr

- 09:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #