Cijepam drva,vučem vodu iz bunara,Oh kako divno,oh kako čudesno.

Cijepam drva,vučem vodu iz bunara,Oh kako divno,oh kako čudesno.

srijeda, 28.03.2012.

Učimo Japanski - osnove I - lekcija 10 : D

- 21:58 - Komento o nokoshite kudasai (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.03.2012.

Hisshiken torisashi - Japanski Film (2010)








Sword Of Desperation

redatelj Hideyuki Hireyama
godina 2010 (srpanj)
trajanje 115 min











uloge
Etsushi Toyokawa - Kanemi Sanzaemon
Chizuru Ikewaki - Rio (nećaka Sanzaemonove žene)
Naho Toda - Mutsue (Sanzaemonova žena)
Kôji Kikkawa - Obiya
Tsumami Edamame - Fukui (Hokoi)
Mitsutoshi Gotô (Shundo) - Mitsuoka
Ittoku Kishibe -Tsuda
Fumiyo Kohinata - Tsunai Hashina
Seminosuke Murasugi - Yamauchi
Kinuo Yamada - Tae
Kenichi Yajima - Yabemago Sendai
Masayuki Yui - Hyoubu Oba
Koinoboru Takigawa - Naoya Anzai
Sogen Tanaka - Gonzo
Yudai Ishiyama - Shigeyoshi
Toru Kizu - Tsunekichi
Ken Maeda - Kishuke
Bunmei Tobayama - Seizou Kenmi
Kazuya Takahashi - Tenichirou Kenmi
Tenkyu Fukuda - Hyoue Makihuzi
Hana Kino - Hana
Megumi Seki - Renko
Jun Murakami - Tabu Ukyo







Hisshiken torisashi (2010) ili "Mač spremnosti na sve" čudesno je prekrasan film
koji morate vidjeti. Priča je to o samuraju Kanemi Sanzaemonu kojeg glumi odlični
Etsushi Toyokawa. Etsushi Toyokawu pamtimo kao Odu Nobunagu (1534-1582) iz
taiga drame Go Hime-tachi no Sengoku (2011). Kanemi Sanzaemon majstor je
mača i sljedbenik Bushido kodeksa. Samo za probranu publiku.





gore, Etsushi Toyokawa kao Kanemi Sanzaemon u društvu supruge Mutsue
(Naho Toda) i njene nećakinje Rio (Chizuru Ikewaki)





# vidi film
let me watch this



Image and video hosting by TinyPic


- 23:59 - Komento o nokoshite kudasai (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.03.2012.

Hina lutke u Etnografskom muzeju : )







Povodom obilježavanja Dana djevojčica (Hina matsuri) u Etnografskom muzeju u
Zagrebu izložene su japanske Hina lutke. Hina lutke obučene su u svečanu odjeću i
predstavljaju ceremonijalno dvorsko vjenčanje uobičajeno u Heian razdoblju.
Uz njih se nalazi i minijaturni inventar – lepeze, posude s hranom, lukovi i strijele,
škrinje i sl. Petnaest lutaka, koje se cijele godine čuvaju spremljene u kutijama,
slažu se krajem veljače na stepenasto postolje koje može imati do 7 stepenica,
pokriveno crvenom tkaninom...


Lutke se mogu razgledati do 18. ožujka




# Zagreb 11. ožujka 2012. godine (nihonkichigai blog)


- 16:51 - Komento o nokoshite kudasai (0) - Isprintaj - #

utorak, 06.03.2012.

Misa i koncert za Japan u zagrebačkoj katedrali


Nedjelja 11.ožujak 2012. u 11:30h


Nastupaju

Mayumi Kamei (sopran)

Robert Palić (bas)

Martina Mičija Palić (glasovir)

Mješoviti zbor Sv.Josipa – Trešnjevka,dirigent Josip Škvorc


Program koncerta

G.F.Händel: “The people that walked in darkness”
iz oratorija “Mesija” (bas)

J.S.Bach: "Quia respexit humilitatem"
iz “Magnificata” u D-duru (sopran)

A.Stradella: “Pietŕ, Signore” (bas)

G.B.Pergolesi: “Cujus animam gementem”
iz oratorija “Stabat mater” (sopran)

G.Rossini: “Pro peccatis” iz oratorija “Stabat mater” (bas)

G.Fauré: “Pie Jesu” iz “Requiema” op.48 (sopran)

J.Haydn: „Von deiner Güt, o Herr!“ - duet Adama i Eve
iz oratorija „Stvaranje svijeta“ (sopran, bas i zbor)





Izvođači

MAYUMI KAMEI (sopran)

Mayumi Kamei rođena je u Tokyu, gdje je započela svoje muzičko obrazovanje i na „Chiba University“ diplomirala je muzičku pedagogiju.
Nakon toga upisuje „Tokyo national university of fine arts and music“ gdje diplomira, te na istom fakultetu specijalizira solo-pjevanje u klasi prof. Kan-Ichi Suzukia.

Dolaskom u Hrvatsku upisuje i završava magisterij iz solo-pjevanja na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof.Olge Šober, gdje je u razdoblju od 2000. do 2004. godine radila kao asistent i profesor solo-pjevanja.

Gospođica Kamei održala je brojne koncerte diljem Japana, Brazila, Njemačke, Irske, Slovenije i Hrvatske, te je pjevala na Milenijskom koncertu UN-a održanom u New Yorku.

Kao solist nastupala je u Mozartovom Requiemu, Beethovenovoj devetoj simfoniji, Handelovom oratoriju Mesija, te Vivaldijevoj Gloriji. U Riječkom HNK nastupala je kao solist u Mozartovoj Krunidbenoj misi, Verdijevoj Traviati te u McNally-noj „Maria Callas – master class“.

Godine 1999. osvojila je drugu nagradu na „Societa Jupiter International Music Competition“ održanom u Genovi (Italija), te je 2000. godine predavala solo-pjevanje na „Master class at the Vale Veneto Winter Festival“ u Santa Mariji (Brazil).

Trenutno živi i radi kao član zbora Hrvatske radio televizije u Zagrebu.
U veljači 2007. godine održala je koncert u dvorani Muzeja Mimara povodom „Svjetskog dana bolesnika“ surađujući sa baritonom Vitomirom Marofom i pijanisticom Martinom Mičija Palić.

Mayumi kamei također surađuje sa eminentnom hrvatskom orguljašicom Ljerkom Očić, s kojom nastupa u sklopu festivala “Orgulje Heffer” i “ARS Organi Sisciae” (Međunarodni orguljaški festival).

U studenom 2011. nastupila je u zagrebačkoj Katedrali na dobrotvornom koncertu za Vukovar i Japan.



ROBERT PALIĆ (bas)

Svoju pjevačku karijeru započeo je kao član Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“ u Zagrebu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, a od 1993. godine stalni je član ansambla Opere „Hrvatskog narodnog kazališta“ u Zagrebu. Pjevanje je učio kod uvaženih opernih solista i pedagoga prof. Stojana Stojanova i nacionalnog prvaka prof.Vitomira Marofa.
Još sa akademskim zborom „Ivan Goran Kovačić“ nastupa diljem Europe, a posebno valja istaknuti sudjelovanje na festivalu „Flaneries Musicales“ u Reimsu, gdje je umjetnički voditelj bio maestro Yehudi Menuhin. Također treba istaknuti i sudjelovanje u svjetskoj produkciji „The Opera Spectacular“ sa čuvenim solistima kao što su: Piero Cappuccilli, Elena Obrastzova, Grace Bumbry, Luigi Roni, Katia Ricciarelli, Matteo Manuguerra i drugi, a pod ravnanjem maestra Giuseppea Raffe.
Sa odabranim dijelom ansambla Opere HNK u Zagrebu sudjeluje na „Salzburger Kulturtagen“ u internacionalnim opernim produkcijama u Grosses Festspielhaus u Salzburgu i to u operama „Turandot“, „Aida“, „Der fliegende Holländer“, „Rigoletto“ itd.Sudjelovao je na natjecanjima i seminarima poput “Belvedere”, “Ranieri i Cestelli” u Münchenu i “Ondina Otta” u Mariboru.
Nastupao je kao solist u izvedbama “Krunidbene mise u C-duru” W.A. Mozarta, u Zagrebu i Dubrovniku.
Sa ansamblom Opere HNK u Zagrebu gostovao je u SNG Maribor u operama G. Verdija „Trubadur“, Nabucco“, „Aida“ i „Don Carlos“.
U HNK u Zagrebu nastupa kao solist u „Priči sa zapadne strane“ L.Bernsteina, „Čarobnoj fruli“ W.A.Mozarta, „Razgovoru Karmelićanki“ F. Poulenca, „Krabuljnom plesu“, „Traviati“, “Rigolettu”, „Trubaduru“ G. Verdija te „Seviljskom brijaču“ G.Rossinia. Također nastupa kao solist u “Lady Macbeth Mcenskog okruga” D. Šostakoviča, “I Pagliacci” R.Leoncavalla, „La Boheme“ G.Puccinia, „Hamletu“ T.Amborisea, te operi „Nikola Šubić Zrinski“ I.pl.Zajca.
Gostuje na Festivalu u Ljubljani 2008. godine, te na Međunarodnom opernom festivalu u Miskolcu (Mađarska), a u srpnju 2008. surađuje sa HNK Split u operi G. Verdija “Don Carlos” na 54. splitskom ljetu, te 2009. godine na 55.splitskom ljetu u operi G.Verdija “Don Carlos” i “Nabucco”.
Surađuje sa različitim komornim sastavima i nastupa sa pijanisticom Martinom Mičijom Palić. U studenom 2011. nastupio je u zagrebačkoj Katedrali na dobrotvornom koncertu za Vukovar i Japan.



MARTINA MIČIJA PALIĆ (glasovir)

Pijanistica Martina Mičija Palić započinje osnovnu glazbenu naobrazbu na Glazbenoj školi “Funkcionalne muzičke pedagogije“ u Zagrebu. Maturirala je glasovir u klasi prof. Barbare Bego-Bojić, a paralelno završila i Gornjogradsku gimaziju u Zagrebu.
U svom dosadašnjem radu sudjelovala je na mnogim seminarima, natjecanjima i koncertima, osvojivši mnoge nagrade na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Do sada je imala brojne koncerte diljem Hrvatske, a gostovala je i u Austriji, Italiji te Francuskoj.
Značajno je istaknuti da pijanistica Martina Mičija ima iskustva u radu s orkestrom, surađivala je sa «Društvenim orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda» pod ravnanjem maestra Igora Gjadrova, sa simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, i sa Orchestre de Flutes Français i maestrom Pierre-Alain Bigetom.
Sudjelovala je na mnogim majstorskim tečajevima i radila sa eminentnim pedagozima poput prof. Manane Kandelaki sa Moskovskog Državnog Konzervatorija, prof. Ivane Švarc-Grenda iz Zagreba i prof. Carole Grindeae sa Royal College of Music iz Londona, prof. Toros Cana iz SAD-a i prof. Kirila Rodina sa Moskovskog Državnog konzervatorija. Pohađala je majstorski tečaj prof. Noëla Floresa u Beču, a radila je i sa prof. Marinom Ambokadze.
Diplomirala je u srpnju 2003. na Visokoj školi za glazbenu umjetnost «Ino Mirković» u Lovranu, u klasi prof. dr. Evgenija Zarafijantsa.
U rujnu 2003. nastavlja svoje umjetničko djelovanje u Parizu, na École Normale de Musique de Paris «Alfred Cortot», upisavši poslijediplomski magistarski studij klavira u klasi prof. Françoise Thinat i komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec.
U lipnju 2005. uspješno je završila poslijediplomski magistarski studij na École Normale de Musique de Paris te osvojila 2. nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe UFAM u Parizu. U toku svog školovanja u Francuskoj održala je brojne koncerte od kojih je važno izdvojiti recital u Saint Germain-en-Laye u rodnoj kući Claude Debussya, te u studenom 2005. godine koncert u salle Cortot (Pariz).
Završila je i specijalizaciju iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec na École Normale de Musique de Paris, u akademskoj godini 2005./2006. kao stipendistica Vlade Francuske Republike. Tokom školovanja u Parizu, također je bila i stipendistica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Tokom studija u Parizu redovito je nastupala kao korepetitor flautističke klase prof. Pierre-Yvesa Artauda (Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris).
U travnju 2005. održala je turneju sa Orchestre de Flutes Français koja je započela u Parizu koncertom u Salle Cortot, a zatim koncertima u MD Lisinski na „23. Muzičkom Biennalu Zagreb – ISCM World Music Days“ te u Karlovcu, Varaždinu, Rijeci, Puli i Rovinju. Na spomenutim koncertima nastupila je kao solistica sa orkestrom, a praizvela je djela Viktorije Čop te istaknutog hrvatskog kompozitora Igora Kuljerića, koja su joj bila i posvećena.
U veljači 2007. godine održala je koncert u dvorani Muzeja Mimara povodom „Svjetskog dana bolesnika“ surađujući sa nacionalnim prvakom, baritonom Vitomirom Marofom. U svibnju 2010. godine surađuje sa američim skladateljem prof. dr. Larry Alan Smithom i violinisticom Carlom Trynchuk.
Od rujna 2006. se bavi pedagoškim radom, kao profesor klavira i korepetitor, te sa svojim učenicima osvaja brojne nagrade i priznanja. U ožujku 2008. godine sudjeluje sa svojim učenicima na 20. Europskom natjecanju u Torinu –„Citta di Moncalieri“, gdje dobiva počasnu diplomu kao profesor, budući da su joj svi učenici osvojili nagrade. U studenom 2011.nastupila je u zagrebačkoj Katedrali na dobrotvornom koncertu za Vukovar i Japan.



MJEŠOVITI ZBOR SV.JOSIPA (Župa Sv.Josipa -Trešnjevka, Zagreb)

Zbor je osnovan u jesen 1937.g. po ustanovljenju župe Sv.Josipa na Trešnjevci. Od tada pa do danas neprekidno djeluje slaveći Boga svojim pjevanjem u liturgijskim slavljima svake nedjelje, blagdana i drugim svečanostima. Osim u župi zbor je imao više zapaženih nastupa u domovini i inozemstvu (Slovenija, Austrija, Italija) te se rado uključivao u zajedničke proslave na nivou Zgb. Nadbiskupije kao što su oba posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II Zagrebu i Mariji Bistrici, Euharistijskim kongresima te prilikom posljednjeg posjeta Pape Benedikta XVI Zagrebu, a nekoliko godina redovito sudjeluje na spomen misama u CRN GROBU kraj Škofje Loke za žrtve poraća 1945.g. te na misama za poginule branitelje u domovinskom ratu u zagrebačkoj katedrali. Prilikom 65. obljetnice zbor snima svoj prvi cd pod naslovom «Pjesmom kroz godinu». Krajem 2009. zbor je proslavio 30. obljetnicu umjetničkog vodstva profesora Josipa Škvorca šestodnevnim hodočašćem u Rim gdje je uspješno održao 2. koncerta te vrlo uspjelim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Biografija dirigenta Josipa Škvorca

Josip Škvorc, rođen je u Vulariji kraj Čakovca 1943. god. Kao dječak svira u obiteljskom tamburaškom orkestru u raznim zgodama. U srednjoj školi uči svirati harmonij, osnove harmonije i pomalo orguljati. Sustavno glazbeno obrazovanje stječe na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ te na muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme studija pjeva i svira trubu u VIS-u Prijatelji s kojima održava oko 200 koncerata duhovne popularne glazbe po hrvatskoj i gotovo cijeloj europi. Od 1990. predaje glazbenu kulturu u OŠ Tituša Brezovačkog u Španskom, te vodi tamburaške sastave škole, KUD-a Croatia, a posljednjih godina i tamburaški sastav župe sv. Josipa. Po potrebi piše aranžmane za tamburaške sastave te sklada psalme i motete za mješovite zborove. Dirigirati je počeo još u srednjoj školi a posljednje 33. godine vrlo uspješno ravna zborom sv. Josipa.


- 20:26 - Komento o nokoshite kudasai (0) - Isprintaj - #