| < | travanj, 2008 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | ||||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Rižoto s gljivama
- 12:18 -
Ispeklo pa reklo (8) -
Tisak -
# -
On/Off
|
Prvo ozbiljni i poučni dio: Riža je najrasprostranjenija žitarica na svijetu, a ljudi je za prehranu koriste već više od 4000 godina. Porijeklom je iz Indije i Kine, a u Europu ju je donio Aleksandar Makedonski pa se otada uzgaja i ovdje, ponajprije u Italiji. Danas je riža osnovna namirnica gotovo polovice čovječanstva i u usporedbi s ostalim žitaricama ima najveću energetsku vrijednost (100 g sadrži 1510 kJ ili 361 kcal), ali spada u dijetalne namirnice jer je hranjiva i lako probavljiva – brzo daje energiju i dobro utječe na crijevnu floru. Preporučljivo je konzumirati je zajedno s mahunarkama, čime se u organizam unose sve potrebne aminokiseline, koje sama riža nema. Bogata je mineralima, posebno fosforom i kalijem, a sadrži i magnezij, kalcij, željezo, bakar, cink i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebice u klici, te skoro sve vitamine B skupine u ovojnici. Budući da bi ljudsku prehranu u većem dijelu trebala sačinjavati lužnata hrana, preporučuje se što češće konzumiranje jer je riža lužnata žitarica. Također, dobra je za sve koji moraju paziti na unos natrija i kalija – idealna je za one koji pate od bubrežnih bolesti. Riža regulira krvni tlak te povećava elastičnost krvnih žila, smiruje živce, štiti od srčanih oboljenja, nervoze, komplikacija u trudnoći. Idealna je i kao hrana za dojenčad. Postoje više od tisuću vrsta riže i nekoliko klasifikacija a najčešća podjela je na rižu dugog, srednjeg i kratkog zrna. Riže dugog zrna poput recimo indijske basmati riže su duguljaste i aromatične, podsjećaju okusom na pržene lješnjake. Prije kuhanja uglavnom ihse mora detaljno oprati i nije ih poželjno miješati i prekuhavati jer se počnu raspadati i lomiti. Riža srednjeg zrna nešto je oblija ali i sočnija od duguljaste. Kod nas najdostupnije vrste su talijanske arborio i carnaroli. Ova riža pogodna je za pripremu rižota recimo. Riža kratkog zrna gotov je u potpunosti okrugla, puna je škroba, dosta je ljepljiva pa je stoga pogodna za jedenje štapićima ili za pripremu sushija. Kod nas u dućanima uglavnom ćete pronaći tzv. Integralnu (tamnu) rižu i rafiniranu (bijelu). Tamna sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, ali i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija. Ali dosta o mojoj riži, pričajmo malo o meni: Velika sam obožavateljica riže i često je pripremam u salatama, rižotima, a algama i slično, napisat ću jednom i recepte za sve to, trenutačno sam toliko opterećena poslom da jedva stižem išta skuhati. Ovo je moj recept za rižoto (od smeđe riže, meni bijela bezukusna). Sastojci: ![]() 35 dkg riže 1 l vode 1 žlica vegete 5 dkg maslaca 50 dkg gljiva (po izboru, a najviše volim „šampijone“ i bukovače skupa) pola glavice luka 8 žlica ulja 10 dkg parmezana (ili nekog drugog sira) 1/2 dcl bijelog vina Priprema: Nasjeckam luk, ali ne na skroz male komadiće, volim malo veće komadiće. Ostalo mi par zelenih dijelova mladog luka pa sam i to nasjeckala. ![]() Gljive izrežem na listiće. ![]() Na ulju ih popržim. ![]() Zalijem ih vinom i pustim da ono ispari, par minuta to traje. Nakon toga dodam rižu koju sam prethodno skuhala u vodi s vegetom ili nekim nasjeckanim povrćem (mrkvom, peršinom, ako imate vremena i volje) i vodu. ![]() Nakon dodavanja riže, smanjim vatru na pola i ostavim da lagano krčka nekih 20 minuta (smeđa riža se dulje kuha, bijela kraće, nekih 15 minuta). ![]() Bacim pogled na Bosnu (možete se smijati, ovo remekdjelo je poklon i super mi je u kuhinji), iju, moglo bi mi zagoriti. ![]() ![]() Lagano promiješam, dodam maslac i sir. Služim uz razne salate, najčešće zelenu. ![]() Dobar tek! Tedica Mesonejedica |
Trostruki užitak
- 09:00 - Ispeklo pa reklo (6) - Tisak - # - On/Off
- 09:00 - Ispeklo pa reklo (6) - Tisak - # - On/Off
Piletina s pancetom
- 15:21 -
Ispeklo pa reklo (7) -
Tisak -
# -
On/Off
|
Nisam znala kaj bi radila za ovaj Uskrs, pa sam iskombinirala ovaj recept inspiriran Španskim pticama od Jane B. Ispalo je tak dobro da sam ga jučer radila opet ![]() No, krenimo redom... Potrebno vam je: 400g pilećih prsa (za dve osobe) malo sira malo šunkice 6 šnita pancete čačkalice malo vegete ulje mladi krumpir Priprema: Pileća prsa razrežete tako da dobijete 6 plosnatih "šnicli". Na sredinu stavite malo šunke i sira. ![]() Zarolate i omotate s jednom šnitom pancete pa ušvrstite čačkalicama. ![]() U većoj posudi zagrijte oko prst debljine duboko ulje (ja obično pomiješam maslinovo i obično). Kad se zagrije, spustite u njega "paketiće" i "posolite" s malo vegete. Povremeno okrenite da se ravnomjerno speče. Gotovo je za cca 10-15 minuta. ![]() Panceta će pustiti prekrasne mirise po cijeloj kući, a piletina će upiti slanoću. Za prilog napravite pečeni krumpir tako da mladi krumpir narežete na manje, jednake dijelove, stavite u malo ulja, prekrijete s komadićima margarina i pečete u pećnici na 200 stupnjeva dok se lijepo ne zarumene. ![]() ![]() Poslužite uz zelenu salatu i uživajte. Kao prilog je odličan i krumpir ispod peke, pire krumpir ili povrće. Dobar tek! choco |
Kiflice sa šunkom i sirom
- 22:13 -
Ispeklo pa reklo (19) -
Tisak -
# -
On/Off
|
Prije gotovo godinu dana je bio EUROSONG. Izazvalo je to pozornost svih, pa i blogera. U takvoj jednoj raspravi sam opisala ozračje u kojem se kod nas doma prati to međunarodno natjecanje. Na stranu u što se taj medijski događaj pretvara iz godine u godinu... na stolu se nađu neizostavne kiflice! Ja od tih kiflica ne radim veliku filozofiju i što su jednostavnije to su finije! Sastojci za 24 komada 60 dkg mekog brašna 1 suha germa /kvasac 3 - 3,5 dl tople mješavine vode i mlijeka (pola-pola), količina ovisi o vrsti brašna 1/2 dl ulja 1 žličica soli 1 žlica šećera 12 šnita šunke (po pola šnite u svaku kiflicu) 8 šnita sira (svaku šnitu sira sam razrezala na 3 dijela) Izmiješaju se suhi sastojci, uz miksanje na maloj brzini se dodaje ulje i na kraju voda s mlijekom. Miksa se nastavcima za mijesenje (one kao svrdla) dok se ne dobije kompaktno, ne pretvrdo tijesto. ![]() Pokrije se krpom i ostavi oko 1 sat na toplom da uzađe. Malo se podmijesi, razdijeli u 4 podjednake kugle. Svaku kuglu razvaljati i razrezati na 6 dijelova. ![]() Na svaku "šnitu" se stavi malo šunke i sira. Može se kombinirati sa bilo čime što vam je na raspolaganju: hrenovke, špek, dimljeni sir, friški kravlji sir, umak od paradajza s malo origana... ![]() Kod zamatanja trokuta, dobro je vrhove malo preklopiti prema sredini kako se kod pečenja ne bi posušili. ![]() Zamotamo tijesto s nadjevom od kraja prema sredini razvaljanog tijesta. ![]() Kiflice slažemo na tepsiju koju smo prethodno malo namazali uljem. Ja tepsiju obložim aluminijskom folijom i tako izbjegnem mukotrpno ribanje nakon finog obroka! ![]() ![]() Kiflice namažemo razmučenim žumanjkom ili cijelim jajetom, a poslije toga ih posolimo. Može ih se posuti i vegetom (posebno je fino kad se kiflice nadjenu hrenovkama!!!), kimom, sezamom, makom... ![]() Kiflice se peku u prethodno zagrijanoj pečnici na 200 C oko 15 minuta. ![]() Jedu se bez priloga, ali i sa senfom, majonezom, kečapom, dižonezom... ili sve skupa promiješanim! Ova količina je za otprilike troje do četvero (barem kod nas se traži kiflica više)! Dobar tek vam želi LORNA |









.



















