< | studeni, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Bezmesna sarma
- 09:40 -
Ispeklo pa reklo (11) -
Tisak -
# -
On/Off
Nekima i sam naziv može zvučati čudno, pa čak i odbojno, ali uvjerena sam da će sarma bez mesa naći svoju publiku i među vama jer je tajna dobre sarme više u kupusu nego u punjenju u što sam uspjela uvjeriti i tatu i brata, kojima nijedan obrok nije obrok ako nema mesa. Osim toga, ova sarma kuha se nekih tri puta kraće od mesnate sarme pa je vrlo praktična. Sastojci: • pola kg riže • 1 glavica kiselog kupusa • 1 glavica luka • 1 mrkva • 3 češnja češnjaka • 1 jaje • 1 žličica crvene paprike • 1 žlica brašna • sol i papar • 1 rajčica (ili 1dcl pasirane) • lovorov list Priprema: Prvo skuhajte rižu, ali ne do kraja nego „tek toliko“, kako ja to zovem, da omekša ali jezgra da ostane tvrda ili tvrđa. Nakon toga rižu i naribanu mrkvicu izdinstajte na laganoj vatrici nekih 15min. Zatim rižu posolite i popaprite, dodajte tri prstohvata mljevene paprike, češnjak i odmaknite s vatre. Dodajte jaje i sve skupa dobro izmiješajte. Ja sam lijena pa sve miješam mikserom pa tako i ovo, a na ovaj način se bolje stopi sve skupa pa je lakše raditi punjenje za kupus. Dok se riža kuha pa zatim hladi, pripremite listove kiselog kupusa u koje ćete savijati sarme. Pažljivo ih skidajte s glavice da se listovi ne raspadnu, a najbolje je da zarežete pažljivo korijen i odstranite ga. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi dok se riža za punjenje hladi, da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje pri dnu. Dno dubljeg lonca najprije malo pouljite a zatim stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi, na primjer ona zadebljanja koja ste odrezali s listova pa čak i korijen s kupusa, a preporučujem da sve to dobro usitnite. Jedan dio tog „viška“ sačuvajte za pokrivanje sarmi kad napunite lonac. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva i zavijte. Čak iako nikada niste zavijali sarme, način zavijanja će vam se nametnuti sam po sebi. Ako tu i tamo probušite neki list, možete sarmu zaviti još jednim dodatnim listom kupusa. Slažite sarme tako da između njih ostanu male rupe kroz koje ćete poslije dodati zapršku. Kada sve sarme posložite, višak kupusa nareckajte i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i malo popaprite i popapričite . Ako vam je ostalo previše kupusa, kao meni, možete ga pojesti ako volite. Zalijte zatim sarme vodom tako da ih voda prekrije, poklopite sve plitkim tanjurom, okrenutim naopako, tako će se ravnomjerno kuhati , a neće biti previše vode. Neka se sve kuha prvo 15 minuta na jačoj vatri, poklopljeno, a zatim skoro sasvim smanjite vatru i polupoklopite lonac poklopcem te ostavite još 15min. Zatim dolijte rajčicu, ja je prethodno prokuham, ona ublažava žestinu a smiruje i kiselost kupusa, ako je nekim slučajem prekiseo. Kada je sarma kuhana, nakon nekih pola sata kuhanja, po želji napravite zapršku, ali ja je izbjegavam, radije samo zamutim mrvicu brašna, paprike i vode pa to dodam. Ostavite sarmu da odstoji nekih 15min a za to vrijeme mikserom zamutite prethodno skuhani krumpir, koji sam omaškom zaboravila spomenuti, ali nikada nije kasno pa zato evo: obožavam sarmu s pire krumpirom. Dobar tek želi vam Tedica! |
Čokoladna čarolija
- 11:03 -
Ispeklo pa reklo (10) -
Tisak -
# -
On/Off
Bez obzira na popriličan broj što kupljenih što nasljeđenih kuharica, kad god u nekom časopisu vidim zgodan recept ili zanimljiv, istrgnem ga i pospremim. Tako se dogodi da neki recept leži pospremljen i zaboravljen ili iz ovog ili onog razloga, neisproban godinama. A onda dođe trenutak kad se odvažim probati to nešto što sam godinama odgađala. Konkretno ovo otkriće je čekalo barem 5 ili 6 (a možda i više) godina, jer mi se učinilo skupo i jako komplicirano. Sada kad uglavnom čokoladu za kuhanje i kolače, a i hrpu ostalih namirnica, kupujem na veliko (uz ogromnu uštedu - kilu čokolade dobijete po cijeni od 30 deka one kupljene u "vašem" dućanu), jedina prepreka koja je ostala je bilo malo više uloženog truda, a to svakako ne bi smio biti izgovor za ništa, a kamoli za isprobati finu tortu ili kako sam je ja nazvala - šnite. Vjerujte mi, isplatilo se, prefino je i obavezno će to biti na mom stolu i ovih blagdana Recept koji sam našla pod originalnim je imenom "Zrinkina torta" pa možda neki od vas znaju za taj kolač Budući da Zrinku ne poznajem, a ovo je carstvo više vrsta čokolada i svega finoga što obično s čokoladom ide, uzela sam si slobodu preimenovati ovu čaroliju u "Čokoladna čarolija" ;) * Za one kojima se ne da ili ne vole peći kolače - ovaj se NE PEĆE! ;)) sastojci: - 75 g šećera (kristal) - 450 g čokolade za kuhanje - 125 g maslaca (ili margarina) - 100 g mljevenih badema - 100 g nasjeckanih prženih lješnjaka - 100 g nasjeckanih kandiranih trešanja (ili višanja) - 100 g nasjeckanih suhih marelica - 50 g nasjeckanog suhog manga (moj dodatak, nije u receptu) - 1 paketić kandirane narančine i limunove korice (oko 60- 75 g) - 175 g Petit Buerre keksa (ili sličnih) - 125 g nasjeckane mliječne čokolade - 2 jušne žlice ruma (moj dodatak, nije u receptu) za ukrašavanje: - 50 g mliječne čokolade * sve sastojke možete kupiti u bilo kojem većem marketu priprava: 1. sve sastojke koji se sjeckaju i melju pripremite - Lješnjake stavite na tavicu (bez ulja) pržite dok ljuskice ne počnu pucketati pa zamotajte u grubu krpu snažno protrljajte. Sada su mekani pa ćete ih lakše nasjeckati, a bez kožice i prženi imaju specifičnu aromu 2. Limeni kalup obložite masnim papirom ili aluminijskom folijom 3. Uspite šećer u 1,5 dcl vode i zagrijavajte dok se ne otopi (uzmite veliku posudu). Pustite vriti jednu minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu za kuhanje i maslac (margarin). Miješajte lagano dok se maslac i čokolada ne otope i pretvore u glatku kremu. 4. Umiješajte mljevene bademe 5. Izlijte tanak sloj čokoladno/bademaste mase na dno kalupa 6. U preostalu kremu umiješajte sjeckane lješnjake, višnje (trešnje), kandiranu koricu , marelice i ostalo suho voće po izboru 7. Sve dobro izmiješajte pa sad u već prohladnu masu dodajte sjeckanu mliječnu čokoladu i malo ruma 8. Preko prvog sloja čokoladne mase, složite red keksa (suhih!) pa preko keksi žlicom nanesite sloj kreme. Redajte kekse i kremu naizmjence dok ne potrošite svu čokoladnu kremu, koja je zadnji sloj (dakle završite s kremom, a ne s keksima ;)) 9. Ostavite u hladnjaku par sati (ili preko noći) 10. Izvrnite kolač na tanjur (ili prikladnu dugoljastu tacnu), uklonite masni papir ili foliju, ukrasite rasopljenom mliječnom čokoladom (možete je rastopiti na pari pa u tuljac i tako u krašavati, ja to smatram gubitkom vremena i razbacivanjem čokolade pa rastopim u posudi direktno na vatri i žličicom "cik-cakam" preko kolača) * do posluživanja (ili između) držite u frižideru (ili na hladnom) Uživajte, dobar tek! :) |
Grah na rajglec = zapečeni grah = gravče na tavče
- 15:54 -
Ispeklo pa reklo (15) -
Tisak -
# -
On/Off
Potpuno neopravdano uz grah se vežu kojekakve probavne zgode i nezgode, a i muke nekima. Šteta je tako hranjivu i zdravu namirnicu izbaciti iz prehrane zbog predrasuda ili loše pripreme. Preporučujem ljeti spremiti mladi grah, a i u mladi i stari (koji ćete prije kuhanja namočiti preko noći u vodu) obavezno dodajte nekoliko lovorovih listova. Dodajte i mrkvice i malo senfa, stari grah prije kuhanja dobro isperite i nema nadimanja ni probavnih peripetija! Naravno, začine ćete dodati po vašem ukusu, nekome će ovaj moj recept biti pre šarf, a nekome pak pre blag. Zato se ne ustručavajte eksperimetirati, kuhajte onako kako je vama fino :) Možda ste uočili da u mojim receptima nigdje nema Vegete. Razlog je jednostavan, meni ne valja, nije mi fina i ljutim se kad mama "uništi" neku specifičnu aromu i "zadavi" je Vegetom. Zato je mojoj kuhinji ni u mom domaćinstvu nema. Ali, ponavljam, stvar ukusa... Potrebne namirnice: - oko 3/4 kg graha (mladog - ako ste spremili, ako ne, stari - suhi namočite noć prije) - 2 luka - 3, 4 lovorova lista - senf (2 južne žlice) - 3, 4 mrkve - začini po ukusu ( ja stavim: sol, papar, "slatku" papriku, muškatni oraščić, curry - jedan do dva feferona (tko voli baš full hot, ja ne stavim) - voda za podlijevanje Obično kuham gravče uz buncek ili suho meso (rebarca ili vratinu) pa prvo stavim kuhati to suho meso, a vodu od mesa koristim za podlijevanje graha. I to je bitno za njami ukus . - nasjeckati luk na jako sitno i zdinstati - staviti oprani (ili namočeni) grah s samo malo obične vode - dodati vode od suhog mesa da prekrije grah - dodati mrkvice (cijele ili prerezane na pola) - posoliti, dodati začine, lovorov list i senf - sve dobro promiješati i ostaviti da se krčka oko pola sat uz povremeno miješanje i dodavanje "vode" od suhog mesa - kad se mrkvice smekšaju, zmiksati ih u kremu i vratiti grahu, promiješati i nastvaiti kuhati još oko pola sata - važno je da vode nikada ne bude previše, a kad se grah počne otvarati (kad pokoji pukne, znači da je mekan) više ne dodavati vodu nego ostaviti da se pokipi što više. - kad se malo ohladi, nakon 10-ak minuta, postane kremast, gust, njami! Sami grah ili s toplim kruhom, uz malo bunceka ili dimnjenih rebrica, dobar tek! * vegetarijanci će recept lako prilagoditi sebi i podlijevati običnom vodom ili temeljcem od juhe od povrća! * vrijeme potrebno za kuhanje: oko sat vremena za mladi grah ili sat i pol za stari (namoćeni) * Nessa je isprobala recept pa ću pridodati i njenu opasku (hvala na ukazivanju na mogući problem ): naišla je, naime, na neki grah koji je "pružao snažan otpor" pa se čak niti nakon namakanja cijelu noć nije htio satima smekšati... stoga ona predlaže da grah prvo na pola skuhate u expres loncu. * Predlažem vam "puter grah", onaj veliki, svjetli od kojeg se uglavnom radi bažul-šalata (grah salata ;), a fini je trešnjevac. * Kod spremanja svježeg mladog graha, obavezno ga operite i blanširajte (pofurite kipućom vodom), ostavite osušiti i takvog pospremite u ledenicu. Tako će sačuvati sve zdrave sastojke i još skratiti vrijeme termičke obrade. |
Grah variva (i update)
- 09:14 -
Ispeklo pa reklo (9) -
Tisak -
# -
On/Off
Kako se često događa da mlađe žene ne znaju kuhati gotovo tradicionalna jela poput variva, tako će Gužvara i tu poslužiti kao izvor znanja. Kad sam se udavala ni ja nisam znala kuhati grah variva (mislila sam da ne znam!), ali mi nije bilo ni važno. Naime, ono što je u mom domu gotovo dio folklora, kuhanje graha, to je u domu mog izabranika bilo sporadično događanje. Tako moj dragi nije ušao u brak kao osobit ljubitelj tog jela. Nararavno da sam tu grešku vrlo brzo popravila, utvrdila gradivo kuhanja graha, a moj dragi sad ima i TOP LISTU GRAHA! Najbolji mu je s kiselom repom, onda s ričetom (ječmena kaša), zatim s kiselim zeljem, a na kraju ljetno izdanje graha - grah varivo s krumpirom i hrenovkama / kobasicama. Gravče na tavče je van svake konkurencije i dolazi u obzir čak i nedjeljom!!! Princip kuhanja graha s kiselom repom, kiselim zeljem i ričetom je vrlo sličan, gotovo isti, pa se ovaj recept može primijeniti za sve tri inačice. Na početku želim naglasiti da tradicionalno kuhanje graha zahtjeva pripremu dan ranije izbiranjem suhih zrna ove grahorice, namakanjem u hladnu vodu preko noći. Sljedeći dan bi ga trebali ocijediti, dolijati čistu vodu, te kuhati više od sata, odnosno dok omekša. Kako radimo, nemamo vremena za tu dugotrajnu pripremu, pa se već izvjesno vrijeme služim gotovim, konzerviranim grahom... već kuhanim! Uvijek ga imam u zalihi za svaki slučaj! U veču posudu staviti da se kuha repa (zelje, ričet) uz dodatak komada suhog mesa, suhih kobasica ili možete preskočiti meso u slučaju vegetarijanstva. Za ove potrebe se kod mene dime i suše kosti od krmenadla (laks karea). Posolite Vegetom i kuhate dok repa ne omekša. Tada se doda kuhani grah i ostavi se da zakipi. Kad varivo provrije, započne se zaprška. Na vruče ulje se stavi nasjeckani češnjak, malo poprži, doda oštro brašno i na kraju slatka crvena paprika. Vruča zaprška se zakuha u kipuče varivo kako se ne bi stvorile grudice. Na kraju dodam žlicu ajvara. Kako je takvo varivo "prozirno" i brzo prođe kroz probavni sustav, dobro je podebljati ga s palačinkama ili nekim jednostavnim kolačem. U takve spada kolač od jogurta. JOGURT ŠNITE 3 jaja 2 mjerice (2 dl) brašna 1 prašak za pecivo 1 mjerica šećera 1 /2 mjerice ulja 2 jogurta Sastojke izmiksati u posudi. DA! Sve zajedno, jedino preporučam da se prosije brašno s praškom za pecivo. Protvu nauljiti i pobrašniti, u nju izliti smjesu i peći u zagrijanoj pečnici na 180 C oko 20 minuta (kao biskvit). Ovaj kolač se može preliti preljevom od čokolade, ali je izvrstan ako se na površini rasporede svježe i očišćene trešnje ili zamrznuto miješano bobičasto voće koje prethodno otopite i ocijedite... kombinacije su bezbrojne! Dobar tek vam želi vaša Lorna ********* Fala na pohvalama! Kad sam kuhala grah namočila sam probrani grah dan ranije (na večer). Ujutro sam ga oplahnula i stavila kuhati. Znam da ako se pokuha voda ne smije se dolijevati hladna da ga se ne "presječe". Sad sam se čula i s mamom pa veli da ga navečer opere u 2-3 mlake vode, ujutro ga ponovo opere (isto par puta mlakom vodom) i stavi kuhati, kad zakipi posoli i stavi 1/2 žličice sode bikarbone da kožica omekša! Prisiljeno zelje je varivo od slatkog (svježeg) zelja, krumpira i puno paradajza (koncentrata ili domaeg umaka). A zakaj se zove "prisiljeno"? Otvaram raspravu jer ja ne znam! |
Knedli od šljiva u umaku od vrhnja
- 12:04 - Ispeklo pa reklo (11) - Tisak - # - On/Off
- 12:04 - Ispeklo pa reklo (11) - Tisak - # - On/Off
Pastrva u roru
- 09:26 - Ispeklo pa reklo (6) - Tisak - # - On/Off
- 09:26 - Ispeklo pa reklo (6) - Tisak - # - On/Off
Lažna musaka s porilukom
- 09:00 -
Ispeklo pa reklo (8) -
Tisak -
# -
On/Off
Kao maloj, ali i malo starijoj (no ne puno većoj) najgora kazna bi mi bila jesi poriluk. Što se mene tiče mogla bih pola dana stajati u kutu okrenuta prema zidu samo da ne moram jesti poriluk. Onda i je jednom zamirisala juha od poriluka, pa sam mamu molila da mi napravi čušpajz, a on ga je napravila isti dan da se ja ne bih predomislila. Od tada ja jedem poriluk na hiljadu načina. S druge strane, muž moj, nikada dok nismo počeli živjeti skupa, nije jeo poriluk. "Jesi li ti sigurna da se to jede?" i "Ne znam, ne znam!" bile su njegove najčešće rečenice vezane uz taj 'veliki mladi luk', p sam ga prevarila napravivši mu musaku u koju sam podvalila poriluk. Sada oboje jedemo poriluk kako god možemo ga napraviti. I sad recept za lažnu musaku sa porukom: Treba vam: poriluk (dva srednje velika), krumpir (isto dva), mljeveno meso (za dvije osobe oko četvrt kile), ulje, sol, vegeta (i luk). Poriluku odvojite ono bijelo od zelenog, pa bijelo izrežite na kolutiće (oko centimetar debele), pa ugrijte dvije tave i ulje u njima. U jedno ubacite sitno nasjeckani luk (ili možete jedan list poriluka na sitno nasjeckati i upotrijebiti umjesto luka) i pržite dok ne postane slatkasto, pa dodajte mljeveno meso, u drugoj tavi dinstajte poriluk. Meso se prži dok svaki komad ne potamni, a poriluk dinsta dok ne omekša (ubrzat će podlijevanje, dosta je deci i pol vode). Krumpir ogulite i izrežite na kockice i kuhajte dok ne omekša. Dok se sve to dinsta, prži i kuha, dva kisela vrhnja i jednu žličicu slatke mljevene crvenu papriku promiješajte. (Ovisi o ukusu, vrhnja i crvene paprike stavite kako volite ili uopće ne morate, ja volim tako). Kad je sve gotovo, stavit u protvan, promiješajte, zalite vrhnjem i u zagrijanoj pećnici, na 200 °stupnjeva pecite 20-ak minuta. (ne znam kuhati u malo posuda :) ) Fino, fino: Dobar tek! Lu-lu |
Tehno rožada (rožata) na zagrabijanerski
- 11:40 -
Ispeklo pa reklo (8) -
Tisak -
# -
On/Off
Veseli me jako što ovaj blog kreće smjerom "recepti naših baka na moderan način!" I obožavam Lu-Lu koja je rekla "to mora moći jednostavnije!" Znam da sve to mislimo, ali ona je rekla pa zato citiram, eto, nju Da se ostale ne bi možda uvrijedile! Davno sam dobila recept za rožadu (rožatu) uz uzorak slastice i djelovalo mi je kao nešto komplicirano. Komplicirano ili ne, bilo je fino, jako fino! A onda sam se odvažila i zaključila da je sve samo ne komplicirano! Neki dan mi je došla prijateljica na kavu, a kako nas dvije ovo jako volimo, a naše "lošije polovice" ne, rijetko radim rožadu. No, ovo je bila idealna prilika da se nas dvije u jedan običan dan zasladimo neobičnim receptom! Neki, vidjela sam na televiziji, rožadu (rožatu) kuhaju na pari, a kako sam ja dobila recept gdje se peče, odlučila sam sve još više ubrzati i ubaciti je u mikrovalnu! i uspjelo je I tako je dobila ime tehno Znam da bi se sad prave Dalmatinke zgražale, a o bakama i prabakama da ne govorim, ali frendica i ja smo je utamanile dok si rek'o rožata! Originalni recept koji sam dobila je ovaj: - 8 jaja - 8 žlica šećera - 3/4 l mlijeka - 1 žlica prezli - korica limuna - rum - šećer za karamelu - grožđice - malo oraha - šlag Budući smo nas bile samo dvije, napravila sam rožadu od tri jaja pa je za 2 osobe potrebno: - 3 jaja - 3 žlice šećera - 1 vanilin šećer - 3 dcl mlijeka - 1/2 žlice prezli - naribana korica limuna - šećer za karamelu - rum - ukrašavanje po želji (nisam imala doma grožđica ni oraha, a ni šlaga pa to nisam ni stavila, al je bilo fino svejedno) Karamel: mislim da je ovo svima bauk pa sam baš karamelu odlučila posvetiti više slika! U vatrostalnu posudu (u kojoj ćete raditi rožadu ) zagrijte tri žlice šećera. Možete dodati pola žlice vode, ali nije nužno. Šećer će se prvo rastopiti pa početi grudati međutim nije gotovo dok se ponovno ne rastopi i ne posmeđi! Tek tada je to karamel i maknite ga s vatre, oblijte stranice posude i ostavite ohladiti! masa: istucite jaja sa šećerom pa dodajte limunovu koricu, vanilin šećer, mlijeko i jednu žlicu prezli. Na ohlađeni karamel ulijte rum i svu masu pa stavite u mikrovalnu na 600, 25 minuta (u pećnici i za masu od 8 jaja, treba vam oko sat vremena) Kad je na pola pečeno, izvadite i ubacite grožđice i nasjeckane orahe. Ako ih nemate, nije bitno, fino je i ovako! Pečeno istresite na veliki tanjur, pustite da se ohladi pa ukrasite šlagom ili po želji. Dobar tek! |
Lovački ćevapi
- 15:14 -
Ispeklo pa reklo (10) -
Tisak -
# -
On/Off
Ovaj recept sam naslijedila od pokojnog ujaka i ne prođe pripremanje ovog jela da ga se ne sjetim. Jelo je jako izdašno i idealno za veća društva jer se s relativno malo mesa može nahraniti dosta ljudi... naravno da to ovisi o kapacitetu dotičnih osoba! Za 4 osobe treba (otprilike): 75 dkg svinjetine od lopatice (saftnije je) 20 dkg špeka (slanine, sušenog carskog mesa) 2-3 dl masnijeg kiselog vrhnja ulje sol papar vegeta Meso narežemo na kockice i napacamo uljem, solju, paprom i vegetom, kao za roštilj. Meso je dobro napacati ujutro prije pripreme. Svaki komad omotamo tankom šnitom špeka. Ako je komad manji, treba špek pridržati probadanjem čačkalicom. Prelijemo ostatkom paca (marinade) i stavimo peći na oko 200 C približno 1 sat. Ja uvijek dio kockica ostavim neomotano jer moja Mikica ne voli sa špekom. Kad je meso pečeno na svaki komadić staviti po malo vrhnja, pa vratiti u ugašenu pećnicu na oko 10 minuta da se zapeče. Ovo jelo najbolje prija uz pire krumpir i zelenu salatu. Najčešće ga radim nedjeljom jer nikome nije žao da se preostalo pojede u ponedjeljak uz svježe pripremljen krumpir! Dobar tek! Vaša Lorna |
Choco palačinke
- 12:43 -
Ispeklo pa reklo (16) -
Tisak -
# -
On/Off
Palačinke su moja omiljena slastica pa nije ni čudo da imam svoju verziju ovog malog savršenstva... Sastojci za tijesto: 1/2 - 2/3 mlijeka 2 jaja nešto brašna malo, malo mineralne (samo da malo zapjeni smjesu) 1 vanilin šećer mala žlica kakaa u prahu (onako sa piramidalnim vrhom) malo, malo soli Sve to se lijepo zamuti - brašna se stavi toliko da smjesa bude ni pregusta ni prerijetka tako da ovisi o tome koliko točno mlijeka i mineralne stavite. Onda se peče jedna po jedna palačinka. Trebale bi biti fine smeđe boje. Ako želite da budu tamnije stavite više kakaa, al nemojte pretjerivati. Umjesto kakaa u prahu nemojte stavljati Kraš expres, Milku i slične proizvode jer će palačinke biti ljepljive. Punjenje: - u prave choco palačinke ide isključivo Nutella ili ako baš želite hrvatsko, prihvaćam i čokolino namaz. Drugi su mi fuj i to onda više nisu choco palačinke Dodaci: - choco porcija obuhvaća 3-4 punjene palačinke sa dvije kuglice sladoleda (čokolada, naravno) i preljevom od čokolade (zar ste sumnjali?) To bi onda trebalo izgledati ovako: Druge izvedenice: - Choco se voli igrati i sa drugim punjenjima pa sam dosad eksperimentirala sa svim i svačim, a omiljeni su mi pekmez od marelice, pekmez od marelice + nutella, maslac od kikirikija, pekmez od kivija, komadići banane sa malo meda, maslac od kikirikija + nutella + komadići kikirikija (tzv. Snickers palačinke) itd. Koje je vaše omiljeno punjenje? Choco |
Bečka torta (šnite, kocke ili sl.)
- 14:25 -
Ispeklo pa reklo (13) -
Tisak -
# -
On/Off
Ovo je nešto jako fino, nije jeftino, ali isplati se! Možda na prvi pogled djeluje da ima puno posla, ali nema nego duže traje zbog hlađenja... Originalan recept je za šnite ili kocke i ja to obično radim za Božić, držim u frižideru, u limu pa prije posluživanja narežem na kockice minjon veličine (dakle recimo 2 x 2 cm), a ako je to jedini kolač onda na šnite 10 x 2 cm. No, jednom sam (za promjenu) napravila to kao tortu i od tada je hit pa je često radim po želji slavljenika. Upozorenje za one kojima je to bitno, torta će vam biti niska pa ako vam smeta, nemojte je raditi kao tortu ;)) Tijesto: - 15 dkg čokolade za kuhanje - 20 dkg margarina (ili maslaca) - 10 dkg šećera (kristal) - 2 žlice brašna (oštrog) - 4 jaja Čokoladu rastopite, umiješajte margarin i šećer, dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno i na kraju snijeg od bjelanjka. Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. *bez kompleksa možete kupiti gotovo tijesto pa ga upotrijebiti kao podlogu, čarolija je tak i tak u fili i glazuri ;)))) Nadjev: - 50 dkg čokolade za kuhanje - 5 dcl slatkog vrhnja za šlag - 3 jušne žlice ruma - 3 jušne žlice šećera u prahu - 2 vrećice kremfixa (šlagfixa) Na vatri (plinu, struji, svejedno) otopite čokoladu s vrhnjem miješajući dok se potpuno ne sjedini i postane glatko poput ogledala Pazite da ne zakipi. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi (u frižideru) pa možete ovo umiješati i navečer, a u jutro nastaviti. Hladnu kremu tucite mikserom dok se ne pretvori u čokoladni šlag. Dodajte šećer, rum i Kremfix pa miksajte još malo. Tijesto prerežite i napunite filom (ako je za tortu, ostavite obruč od kalupa za torte, a ako su kocke ili šnite radite u limu - protvanju, brotvanu, tepsiji) Poklopite drugim tijestom i stavite u frižider dok radite glazuru... *Ako vam je tijesto ispalo previše rahlo i mrvljivo, nema beda, ostavite ga dolje kao podlogu i natopite rumom! ;) Glazura (ocaklina): - 25 dkg čokolade za kuhanje - 2 dcl slatkog vrhnja za šlag - 1 žlica ruma Otopite čokoladu i slatko vrhnje jednako kao za filu, pa odmah žlicom prelijte preko hladnog kolača! Ponovno sve vratite u frižider, a kad se i glazura ohladi ukrasite po želji. Poslužite hladno, a ako slasticu nekamo nosite (u goste na primjer), ostavite u zamrzivaču barem dva, tri sata! |
Popečci
- 16:36 - Ispeklo pa reklo (4) - Tisak - # - On/Off
- 16:36 - Ispeklo pa reklo (4) - Tisak - # - On/Off
Buhtle s umakom od vanilije
- 09:44 -
Ispeklo pa reklo (4) -
Tisak -
# -
On/Off
Danas sam uz nešto laganiji ručak odlučila napraviti buhtle. Kolače od dizanog tijesta rijetko radim. Dizano tijesto mi je asocijacija na kiflice sa sirom i šunkom, a ne na orahnjaču ili makovnjaču. Moji vole buhtle, a nije ih problem napraviti. Ovo je masa za manju količinu kolača. Napraviš, pojedu se uz kavu, onako topli i nema više! ;-) 500 g mekog brašna 125 g šećera 1 vanilin šećer limunove korice (citro back) 1 suha germa malo soli 1 jaje 100 g margarina 2 dl mlijeka Izmiješati suhe sastojke, u to dodati jaje, mlako mlijeko i otopljeni i ohlađeni margarin. Ja zagrijem mlijeko, pa u njemu rastopim margarin i ulijem sve skupa. Izmiksati mikserom, nastavcima za tijesto, u glatko tijesto, pokriti krpom i staviti na toplom da se digne. Ponovo promijesiti, pa razvaljati u pravokutnik. Tijesto izrezati u podjednake komade (ispalo mi 15 kom) i na svaki staviti žličicu pekmeza po ukusu. U protvi dimenzije cca 30 x 20 cm rastopiti 50 g margarina, u margarinu uvaljati kuglu po kuglu i slošiti ih jednu do druge. Ona strana kugle na kojoj se spaja tijesto treba biti okrenuta dolje. Buhtle ostaviti da se dignu još malo. Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 C i peći kolač 30-ak minuta. Kad se prohlade posuti šećerom u prahu. UMAK OD VANILIJE U manjoj posudi rastopiti žlicu margarina, popržiti žlicu oštrog brašna i podliti sa oko 1 dl mlijeka (ako je pregusto dodati još mlijeka). Dodati žlicu šećera, 1/2 paketića šećera vanilija burbon i malo cimeta. Kad zakipi, malo kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad je umak jednolik i gladak, gotov je! Dok ne probate same vjerujte fotki da je njami!!! Lorna Doone |