| < | studeni, 2007 | > | ||||
| P | U | S | Č | P | S | N |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
Arhiva
Uzori
Zgužvane kuharice
Bezmesna sarma
- 09:40 -
Ispeklo pa reklo (11) -
Tisak -
# -
On/Off
|
Nekima i sam naziv može zvučati čudno, pa čak i odbojno, ali uvjerena sam da će sarma bez mesa naći svoju publiku i među vama jer je tajna dobre sarme više u kupusu nego u punjenju u što sam uspjela uvjeriti i tatu i brata, kojima nijedan obrok nije obrok ako nema mesa. Osim toga, ova sarma kuha se nekih tri puta kraće od mesnate sarme pa je vrlo praktična. Sastojci: ![]() • pola kg riže • 1 glavica kiselog kupusa • 1 glavica luka • 1 mrkva • 3 češnja češnjaka • 1 jaje • 1 žličica crvene paprike • 1 žlica brašna • sol i papar • 1 rajčica (ili 1dcl pasirane) • lovorov list Priprema: Prvo skuhajte rižu, ali ne do kraja nego „tek toliko“, kako ja to zovem, da omekša ali jezgra da ostane tvrda ili tvrđa. Nakon toga rižu i naribanu mrkvicu izdinstajte na laganoj vatrici nekih 15min. Zatim rižu posolite i popaprite, dodajte tri prstohvata mljevene paprike, češnjak i odmaknite s vatre. Dodajte jaje i sve skupa dobro izmiješajte. Ja sam lijena pa sve miješam mikserom pa tako i ovo, a na ovaj način se bolje stopi sve skupa pa je lakše raditi punjenje za kupus. Dok se riža kuha pa zatim hladi, pripremite listove kiselog kupusa u koje ćete savijati sarme. ![]() Pažljivo ih skidajte s glavice da se listovi ne raspadnu, a najbolje je da zarežete pažljivo korijen i odstranite ga. ![]() Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi dok se riža za punjenje hladi, da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje pri dnu. ![]() Dno dubljeg lonca najprije malo pouljite a zatim stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi, na primjer ona zadebljanja koja ste odrezali s listova pa čak i korijen s kupusa, a preporučujem da sve to dobro usitnite. Jedan dio tog „viška“ sačuvajte za pokrivanje sarmi kad napunite lonac. ![]() Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva i zavijte. Čak iako nikada niste zavijali sarme, način zavijanja će vam se nametnuti sam po sebi. Ako tu i tamo probušite neki list, možete sarmu zaviti još jednim dodatnim listom kupusa. Slažite sarme tako da između njih ostanu male rupe kroz koje ćete poslije dodati zapršku. ![]() Kada sve sarme posložite, višak kupusa nareckajte i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i malo popaprite i popapričite . ![]() Ako vam je ostalo previše kupusa, kao meni, možete ga pojesti ako volite. ![]() Zalijte zatim sarme vodom tako da ih voda prekrije, poklopite sve plitkim tanjurom, okrenutim naopako, tako će se ravnomjerno kuhati , a neće biti previše vode. Neka se sve kuha prvo 15 minuta na jačoj vatri, poklopljeno, a zatim skoro sasvim smanjite vatru i polupoklopite lonac poklopcem te ostavite još 15min. Zatim dolijte rajčicu, ja je prethodno prokuham, ona ublažava žestinu a smiruje i kiselost kupusa, ako je nekim slučajem prekiseo. ![]() Kada je sarma kuhana, nakon nekih pola sata kuhanja, po želji napravite zapršku, ali ja je izbjegavam, radije samo zamutim mrvicu brašna, paprike i vode pa to dodam. ![]() Ostavite sarmu da odstoji nekih 15min a za to vrijeme mikserom zamutite prethodno skuhani krumpir, koji sam omaškom zaboravila spomenuti, ![]() ali nikada nije kasno pa zato evo: obožavam sarmu s pire krumpirom. ![]() Dobar tek želi vam Tedica! |











