Avanture u kuhinji i šire https://blog.dnevnik.hr/gurwoman

nedjelja, 11.11.2007.

Njokatastrofa

I Gurwoman je od krvi i mesa te griješi! Ako je netko možda stekao suprotan dojam...

Išla sam raditi njoke. Zapravo, išla sam raditi pureći odrezak "Djed" (nije li sam naziv dovoljno intrigantan?), jer mi je to baš guba i drukčiji recept, idealan za jesenje dane.
A ima li boljeg priloga za to od njoka? Ne. Pa sam ih prvi put išla raditi. Već je u startu zajeb bio bijeli krumpir koji nije bio ni približno brašnast (to je kad na plac šalješ neuko muško koje onda kupi krumpir od drugog muškog, i to mrzovoljnog). Brašna je zato trebalo previše. Premalo posolila. Zaboravila ubaciti malo muškatnog. Zatim dvojba: ako njoke želim jesti tek sutra, mogu li ih držat u friđu preko noći ili moraju u frizer? Život me naučio vrijednu lekciju da se svježi njoki ne drže u frižideru. Bar ne ovi moji. A oni smrznuti su se toliko združili da ih ni agresivnim napadima vilicom dok su se kuhali nisam uspjela fino razdvojiti. Tako da smo žvakali amorfne brašnaste nakupine oblika napuhnutih i nakostriješenih ameba. Glavić kuće nije se žalio, srećom. Bar je Djed bio dobar. A njoki su neko vrijeme tabu. Savjeti su dobrodošli, ali pravit ću se da ih nisam vidjela.

Image Hosted by ImageShack.us

A sad nešto vedro i pozitivno - Gustafi i tradicionalno Martinje u Tvornici. Bila u petak. Ne znam kak je bilo u subotu (Mifi?), ali gustoća posjećenosti je u petak bila idealna, ni previše ni premalo. Čak smo stvari, boce i čaše držali u sredini na podu, i nije bilo materijalne štete. Izbor vina je pao na Pilatovu malvaziju, u nedostatku mojih favorita (Coronica, Terzolo, Benvenuti). Pohvala organizatorima koji su prvi put uveli i staklene vinske čaše. Zovite me snobom, ali fina malvazija iz bijele plastične čaše nije to. Ali zašto više nema sirno-pršutnih sendviča koji baš fino sjednu kad se mora krenuti doma??? Svirka vesela i prpošna kao i uvijek, postava Gustafa malo pomlađena, atmosfera dobra, mada pamtim i veće bakanalije, provod sve u svemu jako dobar, bez nekih prijašnjih incidenata i inkriminirajućih epizoda. Srećom, nije bilo Ane U., jer već se vidim kako joj prilazim s buteljom u ruci, drugom rukom je grlim i govorim nešto poput "Obožavam one tvoje bakrene lonce, daš mi jedan?" ili "E, ajde da ti ja idem na plac i čistim grašak, a ti me ugostiš u emisiji!"
Mislim da puno propušta svatko tko bar jednom Martinje nije doživio gustafirajući.

U sklopu akcije "skoro svaki dan po čaša crnog vina za zdravo srce i vitalan duh", evo dosadašnje top-liste vina donekle jeftinih, a kvalitetnijih od Ribara:

1. Merlot - Plantaže, Podgorica.
Da, crnogorsko otkriće. Cijena, nekih 30-35, u Metrou. Najbolji velju for mani.
2 Sv. Jakov, Mendek
Dobar plavac, volim ga, ali preskupo za često (50 kn).
3. Plavac Kiridžija, Pelješac
Vodenkasto, bez tijela, ali pitko i dobro za po doma.
4. Plavac Matuško, Pelješac
Mami cijenom od 30 kn, ali još veća vodica, eventualno bih razmislila jel bi ga koristila za kuhanje.

Istraživanje se nastavlja...

11.11.2007. u 21:40 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    



Komentari da/ne?

Opis bloga

Što je bilo prije: pečeno pile ili jaje na oko?

Linkovi

www.tasteofcroatia.org


Free Hit Counters
Get a Free Hit Counters