Kojekakve

nedjelja, 11.07.2021.

Kaniška Iva - I

Preko ceste koja vodi između Banove Jaruge I Garešnice svojevremeno se, ako se dobro sjećam, protezala trasa uskotračne željezničke pruge tik do mjestimično vidljivih ribnjaka Kaniške Ive.
Nikad nisam bio svrnuo... do nekidan.


Danas na spomenutoj cesti nema traga željeznici, ali na pristupnoj cesti prema ribnjacima (koje smo odlučili napokon posjetiti) našao se, ipak, komadić napuštene pruge.
Sjećanje me, čini se, nije varalo.


Da ne bude zabune, lokalitet se nedvosmisleno naziva "Ribnjak"... iako se još pletu dva naziva: "Poljana" i, uostalom, Kaniška Iva kao najveće obližnje mjesto.


Posvuda se "po terenu" nailaze i daljnji tragovi nekoć očito aktivne lokalne uskotračne ribogojilišne željeznice, sjecištâ pruga i skretnice.


Čak štoviše, iza ograde preko koje nisam pristupao na nasipu je čamila kompozicija vagona i derutna mini-lokomotiva. Vrlo je teško bilo procijeniti je li još uopće u upotrebi.


Čak i tzv. mosna vaga, za vaganje vagona (odnosno ribe u njima) bila je svjedokom nekad aktivnog mini-željezničkog sustava.
Koriste li ju sada, bez aktivnog kolosijeka, za vaganje kamiona s ribom? Ne znam.


U svakom slučaju, na ulazu u "Kombinat" postavljena je, kao spomen(ik), i neka prethodna, očito omiljena lokomotiva... koja nekako podsjeća na "udarničke dane".


A i klasično upozorenje na još aktivnoj "kapiji" tog nekog postrojenja (naslutih - ribogojilišta i tvornice stočne hrane!) potječe iz nekih prošlih vremena.


U obilasku smo također bili upozoreni da previše ne vrludamo autom po "nasipu" kako se ne bismo našli nosom u jezerima.


A ona su, jezera, malo poetskiji dio cijele priče... no o tome u sljedećem nastavku.

Kaniška Iva; Moslavina - srpnja 2021.

© • 11.07.2021. u 20:29 • Komentari (4) #



<< Arhiva >>





gp.zagrebancije@gmail.com