golly&bossy

srijeda, 28.01.2009.

Pogače iz Podruma

Dragi Naši,

Iako se već opasno približilo vrime u kojemu bi smo na veliko trebali s Vama i našim obožavateljima raspravljat o Vječnim pitanjima tj. o proljetnoj robi, borbi protiv celulita, detoksikaciji, masažama i pripremi tijela i duha za nadolazeće ljeto, odlučili smo ipak malo pričekat i Vas i funove počastit pričom o pogačama koje čini naša Teta Mila. U našemu životu Teta Mila ima kultni status. Posjeduje ormare prepune retro robe iz Amerike, Australije, Indije, kad Nam služi staklenka, konac, vrića, botun, teća, svašta...sve to možemo nać u nje uredno složeno, čisto i očuvano i sve što Nam treba dobijemo uz obavezan komentar: "Jan čuvan, a Vin mećete! Evo ti sad, ali drugi put mi ne dohodi" i "Je li vidiš kako Mila sve čuva i kako sve dojde u Taj!". I tako već priko dvadesetipet godišć... "Doć u Taj" u luškemu i blaskemu govoru znači da će nešto "Dobro doć" tj. "Da će poslužit nekoj svrsi" a porijeklo riječi "taj" trenutno istražujemo. Isto tako, teta Mila nam je cili život govorila da moramo čuvat stvari jer da će "Doć Bile Muhe". Mislimo da su Bile Muhe personifikacija, metafora, parabola Recesije i Globalnog zatopljenja ili tek praiskonska slutnja invazije insekata iz druge galaksije. Inače, da parafraziramo TBF, svugdi smo bili sve vidili, ali najveće mudrosti u životu stekli smo u Podrumu u naše Tete Mile i na to smo neobično ponosni. Nekad je Teta Mila pogače, lumblije, pršurate, mindulate, pandišpan i ostale domorodačke delicije činila po noći ili u strogoj tajnosti, da joj mi dica ne bi smetali. Ali, došlo je vrime Traditio legis tj. vrime kad je naša tetka odlučila prenit znanje i sad, kadgod štogod čini, Nas zove da gledamo i učimo. Tako Nas je nedavno naučila činit mindulate i rozatu i mislimo da nam to znanje vridi jednako ko i naše dvi mukotrpno stečene diplome. A niki dan Nas je zvala da dojdemo gledat kako čini pogače. Mi smo došli naoružani fotoaparatom i počašćeni što smo pozvani. I počelo je. U praiskonsku crvenu posudu Teta Mila obično istrese kilo brašna i u to stavi malo aniža:

Image and video hosting by TinyPic

Onda u to stavi cukar i jedno jaje:

Image and video hosting by TinyPic

Kvasac tj. kvas:

Image and video hosting by TinyPic

Šaku soli i to greze, a ne fine:

Image and video hosting by TinyPic

I mast koja se prethodno razmuti u vrilemu mliku /cca po litre mlike i 2 zlice masti/:

Image and video hosting by TinyPic

Cukar obavezno:

Image and video hosting by TinyPic

Kad se to sve stavi u posudu, masa se mora umisit tj. umjesit, dobro izgnječit:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Dok se ne dobije lipo, glatko tisto:

Image and video hosting by TinyPic

Koje se onda pokrije s dekom i stavi blizu ognja. Naša Teta Mila oduvik tisto pokriva s ovom prapotopnom dekom na prugice koju je još pokojni Dida doni s broda i mislimo da je ona uzrok našeg fetišističkog odnosa prema linijama, kako vertikalnim tako i horizontalnim. O našoj opsesiji meandrima da i ne govorimo...

Image and video hosting by TinyPic

Kad se nako dobre dvi ure tisto digne tj. uzajde, onda se razvaja s lazanjarom:

Image and video hosting by TinyPic

I kad se dobro razvaja, onda se formira u pogačice i koje se onda stavu frigat u vrilo uje:

Image and video hosting by TinyPic

Kad su gotove, izgledaju ovako:

Image and video hosting by TinyPic

A na stolu ovako:

Image and video hosting by TinyPic

Ono što Nas najviše veseli u Podrumu je ova tavaja od plastike tj. nadstolnjak kojega u Lumbardi slikovito zovu "napica" (oni rogač npr. zovu "harub" i svaki put odvalimo kad to čujemo):

Image and video hosting by TinyPic

Ovakvi motivi uistinu vesele, a kuća Tete Mile ih je prepuna i u njoj se uvik osjećamo dobro, sigurno i zaštićeno bez obzira što više nismo Dite.

Volu Vas Vaši.






- 09:31 - Komentiraj (10) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.01.2009.

Dolly&bossy

Dragi naši,
Naša životna želja je proć s autom Ameriku od obale do obale. Na temu putu bi obavezno stali u Graceland, Memphis, Tennessee poklonit se Kralju, Nashville, Tennessee di bi se obukli u resice i zakovice i u Las Vegas, Arizona di bismo uživali u sjaju i blještavilu (za kockanje Nas ni briga). A sad smo u svoj itinerar dodali još jednu postaju: Dollywood (klik). Pažljivo smo pregledali stranice i mrvicu nam fali kinđura kakvega vidimo na ovon slici:
Photobucket
ali to ćemo nadoknadit u Gracelandu.

Inače put Dolly Parton podsjeća nas na put svakega Iseljenika. Emigracija iz nevoje Starega Kraja i onda povratak istemu kad se kapital umnoži i kad se može pomoć. Dolly Parton je otvorila Dollywood, i sigurno se puno domaćih tamo zaposlilo, a min recimo stalno šaljemo za obnovu stare kuće.

A jadna Dolly ni bila uvik ovako nakinđurena kakvu je sad volimo i znamo. Nesritnica je imala 11 braće i sestara i bili su doslovno goli i bosi. Onda je njon mater sašila kapot od šarenih peča. A Dolly puno godišć kasnije napisala pjesmu o temu kapotu (klik):



Daleki, slutimo da je kapot bi prekokrasan i sljedeći kapot kojega kupimo bit će u puno boja. To onda neće bit kopiranje Dolly Parton jer Min još nismo dovoljno sazrili da tako izgledamo. Ali to će bit hommage.

Vashi

- 12:18 - Komentiraj (0) - Isprintaj - #

petak, 16.01.2009.

U borbi protiv ružnoće i recesije

Dragi Čitatelji,
Nastavljamo o našoj robi. Možda ćete primjetit da smo previše sebecentrični, ali kao golly&bossy duboko smo uvjereni da se svemir okreće oko nas i naše robe čineći jedan prekrasan, ludički gesamtkunstwerk.
Neki od vas već znaju, a neki ne da golly&bossy zapravo pišu nas dvije. Jedni žive Starom Kraju, jedni u Dijaspori, a komuniciramo isključivo majestičnim pluralom (klik) i to kroz razne medije. Međusobno se nazivamo i Daleki i Klingonci, a ovako izgleda kad se sretnemo na Skypu.

Stari Kraj
Kling kling kling!Di ste kud ste?

Dijaspora
uh
jedva smo se probili kroz snježne nanose


Stari Kraj
ajoj...jeste kupili ona kopita protiv sklizanja?

Dijaspora
ništa ne pomaže, osim globalnog zatopljenja
uz to smo izgubili šubaru
imali smo je točno sedmicu dana
utučeni smo i neutješni


Stari Kraj
uh, to je stvarno za jedno sustavno oplakivanje. Duboko suosjećamo s Vama...baš nam je žal.

Dijaspora
hvala
samo nas vi razumite
drugi su nan rekli da se previše vežemo za stvari


Stari Kraj
Ma koji Drugi!? Kad bi oni znali sve mitske poveznice između Vas i predmeta koje odabirete posve neslučajnim odabirom odmah bi povukli sve svoje površne konstatacije. Vaše duhovno biće realizira se kroz materijalne entitete pojavnosti i to u vrlo sofisticiranim formama. Tako im recite.

Dijaspora
jo što ste pametni
mi smo in tako otprilike rekli. Rekli smo da se vežemo uz lipu robu


Stari Kraj
I kad bi drugi materijalnom svijetu prilazili na način na koji ga vi percipirate, sigurno ne bi bilo ni gladi ni rata u svitu, a ne bi bilo ni terorističkih napada.
U borbi protiv ružnoće i recesije, bili smo u pedikera, a sutra gremo na masažu lica i tijela u korčulu.
I mi se vežemo za lipu robu i za sve lipo, i za lipu čejad i čejad sa stilom, i za one što su jedno i drugo. Duh se manifestira kroz vanjsko i to nam niko ne može pobit.

Dijaspora
točno, min smo trenutno svoju osobnost iskazivali kroz jednu šubaru koja ni samo bila lipa nego i topla
sad smo nazad na jednon staron, i lipon ali prevaziđenon kapi
i to ni to


Stari Kraj
Eto. Daleki, kad Mi izgubimo bičvu, oštrilo za olovke za oči, bušt, a kamoli kapot, postol, bursu... svaki put zapademo u ludilo i izgledamo kao da smo prid epileptičnim napadom. Doma su nam rekli puno puti da smo slučaj za psihijatriju i da smo opsesivni. Mi smo rekli da jesmo, ali da zato i ovako dobro izgledamo. jesmo im dobro rekli?

Dijaspora
jeste
min smo puste suze ronili kad nan je postolar uništi postole, doma su nan rekli da pretjerujemo. Niko ni prorok u svojen selu


Stari Kraj
A što se tiče prevaziđene kape - nemojte je nosit jer ona sadrži potrošenu energiju: kao da udišete ugljični dioksid umisto kisika... dignite je i stavite je u ropotarnicu povjesti. Doće u modu za cca 15 godišć. Kupite novu ili najdite novi predmet obožavanja.

Dijaspora
prevaziđena kapa troši estetsku, ali čuva toplinsku energiju i posebno sinuse. Naravno da je to privremeno rješenje dok ne gremo kupit zamjensku šubaru


Stari Kraj
Imate pravo. uvik ste bili štedni i racionalni i uvik ste uspijevali uskladit estetsko i funkcionalno. Vi ste pravi Mies van de Rohe u modi...

Dijaspora
min svi u svitu svaki dolar obrnemo tri puta prin nego ga potrošimo. To samo vin u Staren Kraju živite od danas do sutra


Stari Kraj
oli mislite da mi ne štedimo i da se mi razbacujemo? Kad bi ste znali kako racionaliziramo i kako kombiniramo bili bi ste jadno ponosni na nas...

Dijaspora
min to općenito. Da ne grintamo na ove u Staren Kraju život u Australiji ne bi ima smisla


Stari Kraj
istina. uvik treba imat ništo na sto mozete iskalit sve...
mi zato imamo vriću za boks

Dijaspora
oli ije? di?


Stari Kraj
u bratovoj sobi. učini je cilu konstrukciju za nju. Mala vrića, ali famozna. sad smo je odnili u potkrovlje jer su otac i mat stavili kompjuter na njezino misto. planiramo u staroj kući učinit teretanu.
klingonci ako se kozmetičarka/maserka u korčuli pokaže dobra, naš život na otoku će poprimit puni smisao.

Dijaspora
je li još oni niki zvjezdani frizer u Korčuli?


Stari Kraj
govoru da ije, ali još ga nismo konzumirali.

Dijaspora
Zrinka se išla ostrić u naše rokabili frizerke Petre
i našla se jadno zadovoljna


Stari Kraj
kul kul! A nas niki dan u splitu Vedro (Majin i naš povremeni frizer) ni moga primit, pa smo našli jednu malu turbo frizerku isprid Prime i ostrigli se za 70 kn. I ni nam pala kruna s glave.
salon se zove Best, a cura je super i sve je činila kako smo joj rekli.
klingonci, moramo čas izać. čut ćemo se kašnje. Ako imate štogod pametno za reć, slobodno napišite.

Dijaspora
našu komunikaciju o šubari i vrijednostima montirat ćemo na blog


Stari Kraj
Da da Da!!!!!!

- 21:03 - Komentiraj (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.01.2009.

Pisma čitatelja

From: golly&bossy
To: Diavola
Subject: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Tue, 06 Jan 2009 22:03:56 +0100


Draga Diavola,
Nešto nam ne rade komentari zato ovim putem odgovor na pitanje postavljeno tu: http://gollynbossy.blog.hr/2009/01/1625786061/protiv-hladnog-vremena-against-...
Sve je kupljeno u Zagrebu. Jakna u Benettonu, šubara u Mexxu.
Pozdrav,
Golly&bossy
-------------------------------------------------------------------------------------------------
From: Diavola
To: golly&bossy
Subject: Re: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Wed, 7 Jan 2009 09:29:05 +0100


Hej, hvala na odgovoru! Baš sam jutros gledala jeste mi što odgovorili! :)) tražim neku novu ski-jaknu, a kako sam totalno zimogrozna i mrzim zimu, najrađe bih kupovala zimsku odjeću u specijaliziranim Himalaya-ready trgovinama. :) Nego, kad ste već takodobri, mogu znati cijenu i jednog i drugog artikla...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
From: golly&bossy
To: Diavola
Subject: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Wed, 07 Jan 2009 14:19:41 +0100


Draga Diavola
Jakna - 600 kn (snižena s 1000 kn)
šubara - 250 kn (puno previše s obzirom da košta skoro kao pola jakne, ali bila je jednostavno neodoljiva)
Inače, blog golly&bossy je ovim mailom ispuni svoju misiju da djeluje na stil ljudi diljem svijeta.
Nitko nikad gol i bos! Svi uvijek golly&bossy!
Čitamo se
Golly&bossy

-------------------------------------------------------------------------------------------------
From: Diavola
To: golly&bossy
Subject: Re: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Wed, 7 Jan 2009 15:39:27 +0100


Dragi ne-goli, ali još uvijek, ne zaboravimo, bosi! :)Jakna me oduševila, fenomenalno mi izgleda na slici i baš mi se sviđa kragna, neobična je jakna. Moram je ići probati.
Kapa fantastično izgleda, jedino mi je bed što mislim da se pod tim kapama totalno uznoji glava ili?
Apsolutno da djelujete na ljude, hoćemo još šopinga! Zake da gubim vrijeme tražeći po šopingcentrima, kad mogu jednostavno doći na vaš blog i sve saznati iz prve! :D

-------------------------------------------------------------------------------------------------
From: golly&bossy
To: Diavola
Subject: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Wed, 07 Jan 2009 16:08:53 +0100


ne, ne, ne i bosi. Nikako, ni slučajno. Uberi čizme: http://gollynbossy.blog.hr/2008/12/1625667784/i-min-smo-bili-na-prosvjedu.htm...
Naravno poboljšanja na području obuće ugodne oku i otporne na zimu i dalje su moguća, čak i planirana.
Jakna je zakon. Topla je, a to je najvažnije. Ima i kraća varijanta, od oko 450 kn, ali ne grije jajnike, bubrege, kukove, bedra i koljena. Zato smo i odustali od takve verzije, premda je bilo fantastičnih boja.
I nema šanse da se uznojiš ispod ovakve šubare, ne dok vani padaju ledene sikire, a zeko plače i traži potočić u zimskoj noći.
guštaj u šopingu
Golly&bossy, i dalje na usluzi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
From: Diavola
To: golly&bossy
Subject: Re: golly&bossy odgovaraju na tvoje pitanje
Date: Wed, 07 Jan 2009 17:15:31 +0100


Jaao, da, sjećam se tog posta! Mi, definitivno, imamo vrlo sličan zimski ukus hehehe... Čizme su MRAK. Imam vrlo sličnu torbu i vrlo sličnu vestu, samo crne boje. Hoću novu crnu jaknu. Još dužu i još topliju i još... i čizme, da, hoću
takve crne čizme.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadopuna:
Sad imamo i postole.
Dr. Martens 1B99 stone

P.S. Post smo stavili u kategoriju zdravlje jer čizma ipak glavu čuva

- 17:27 - Komentiraj (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.01.2009.

Protiv hladnog vremena ____ Against cold weather

Dragi Naši,
Ne znamo kako je Vama u Stari Kraj, ali ode je miljun zima. Dosad smo to uspješno ignorirali resursima koje smo imali na skladištu (u tome ističemo vjerni crveni kapot) i iščekivali globalno zatopljenje. Ali ovi kijamet vanka ne popušta, i zato smo morali popustit Min. (Digresija: ne zaboravimo da je samo dno Danteovog pakla zapravo led ledeni.)
Insoma, kupili smo turbo jaketu od perja i paperja, dugu do ispod kolina, koja Nan pokriva sve zglobove, križa, bubrige i unutrašnje organe i koja se može stisnut na različita mista tako da se nijedan vitar ne može uvuć ispod. Izgledamo malo kako da smo se zamotali u krtur, ali glavno da nan je toplo.
Na sve to stavimo i Našu novu šubaru od čistega poliestera. Ne samo da fora izgleda nego Nan grije i cilu glavu, uši i komadić vrata.
Zimo, da te vidimo sad!
Vaši

Jaketa ni ništo posebno za vidit, ali grije, grije.
down-filled jacket

Nothing much to see, but it is warm, it is warm.


Ovi je detalj presudi. U dnu piše: protiv hladnog vremena. O da.
against cold weather
This is the detail that made us decide on the jacket. In the bottom of the label it says: against cold weather. Oh yes.


Zovite Nas Ana Arkadjevna Karenjina.
subara
Refer to us as Anna Arkadyevna Karenina.


We don't know how it is in your neighbourhood but here is fucking freezing. Up to now we were successfully ignoring it and used our existing resources (most of all our faithful red coat) while awaiting for the global warming. But this disaster outside is not giving up, so it was us who had to give up. (A digression: let’s not forget that the very bottom of the Dante’s hell is actually frozen.)
We’ve bought an ultra jacket filled with down and feather, long enough to cover all our joints, the lower back, the kidneys and other internal organs and that can be adjusted so no wind can crawl under it. We do look as we are wrapped in duvet, but we are warm, and that is what is important.
On top of everything we put our new ushanka (click) made of pure polyester. Not only that it looks great but it keeps warm our head, ears and a little bit of neck.
So, bring it on, Winter, bring it on!

- 21:59 - Komentiraj (1) - Isprintaj - #