golly&bossy

utorak, 08.01.2008.

Kratak osvrt na prošlu godinu, planovi za budućnost

Dragi Naši,

Kad rezimiramo prošlu godinu, moramo istaknut da je bila prepuna zanimljivih događanja, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu. Upoznali smo par izuzetno važnih i nekoliko izrazito lijepih ljudi. Putovali smo. Kupili smo skoro sve što nam se svidilo /osim Svarowski torbice od 2000 eura/, a uz to smo čitali i duhovno se uzdizali. Učvrstili smo nova prijateljstva. Sredili smo jedan apartman. Izdali prvu knjigu, a najvažnije od svega, Luka je proslavi peti rođendan! Puno smo naučili o međuljudskim odnosima i odlučili bit s ljudima oprezniji, ali ne s manje srca...Naravno da ni sve bilo med i mlijeko. Razbilo nam se auto, trebalo je pomagat bližnjima...ali najvažnije je držat se skupa i onda sve bude dobro. No, krenimo redom.

Putovanja: Godinu smo započeli na Stradunu. Slijedilo je putovanje u Crnu Goru...sve ostalo je povijest. Rim, Graz itd...o tome smo već pisali.

Knjige: Jako nam se svidila knjiga Pabla Tusseta "Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu". Duhovito štivo, prepuno energije, humora i autoironije. Budući da je ponavljanje majka mudrosti, pročitali smo ponovo Andrićev klasik "Na Drini ćuprija" koja je za nas bila i ostala jedna od najboljih knjiga uopće. Čitali smo i genijalnu knjižicu Julesa Verna "Put u središte zemlje" koja oduševljava svojom svježinom, maštom i nepretencioznošću. Svidila nam se i knjiga autorice Šang Sa "Igra Go" koja govori o istočnjačkoj tradiciji, apsurdu rata i ljubavi. Čitali smo dosta stručne literature, a kadgod osjećamo da smo malo zaglupili, pročitamo ispočetka knjigu "Od kiča do vječnosti" V.H. Pintarić. Uživali smo i u knjizi "Kao voda za čokoladu". Ne možemo se sjetit imena autorice, ali knjiga je natopljena južnoameričkom strašću, bojama i nevjerojatnom toplinom. Sve to s puno puno ćikolate i kojekakvih drugih delicija. A po knjizi je i snimljen odličan film.

Filmovi: Budući da živimo na otoku dosta udaljenog od velikih središta, kako zemljopisno tako i mentalno /što nije nužno nedostatak/, nismo u mogućnosti odlaziti u kino i pratiti nove naslove, već impulsi sedme umjetnosti dolaze kod nas parcijalno i sa zakašnjenjem. Uglavnom filmove kupujemo na kiosku u obliku dvd-a, a tu i tamo pogledamo dobar film na televiziji. Izdvajamo: "Dobar, loš, zao" klasik vesterna s genijalnim Clintom i super forama s Divljeg zapada. Nedavno smo gledali novog Jamesa Bonda "Casino Royale" i odlučili smo od sad pit isključivo votku-martini. Novi Bond nije naš tip /najdraži nam je Šon Koneri/, ali je kul i ima srca...Pogledali smo i Sin city. Zaključili smo da Tarantino uvik uskrisi neku ocvalu zvijezdu. Ili Mikija Rurkija, ili Deril Hanah ili Travoltu.

Glazba: I ove godine slušali smo svašta, ali ništa studiozno. U autu slušamo greatest hits od Billija Idola ili INXS. Imamo i zdroganu Amy Winehouse /koji glas iz onega suhega tila/ i energičnu Pink. Ipak, Pink Floyd je Pink Floyd, a svi se mogu spremit isprid Sade i Ani Lenox. Volimo i dalje sve pokojne članove Ekatarine Velike, a veselimo se i da ludi Oliver Mandić snima novi album. Primjećujemo da se i dalje na domaćoj, kako i na stranoj glazbenoj sceni, remiksiraju stari hitovi i da ocvale zvijezde ponovo snimaju. Sve je bolje od cajki!

Izložbe: Gauguin u Rimu. Umjetnik između mita i sna...tako su Talijani nazvali izložbu. Martinis u Veloj Luci.

Događanja: Promocija naše knjige "Crkve i kapele na području Vele Luke". Projekt "Vrtujak i toreta" u suradnji sa susjednim Slovencima. Otvorenje galerije "3 volta u Lumbardi". Galerija "siva zona" u Korčuli.

Ljudi: Upozali smo nekoliko značajnih suvremenih hrvatskih umjetnika i intelektualaca. Druženje s kolegama. Izložbe, promocije knjiga, seminari...Druženje s prijateljima...Partiji u Pičeni. Partiji u Gradini. Živila Jela, Nevenko, Tihana, Darko, Anita, Marta...Od sad pijemo samo votka-martini. Obnovili veze s curama iz srednje škole u Splitu. Slučajno naletili na kolege s faxa i obnovili neka zaboravljena prijateljstva. Upozali zgodnog autostopera. Upoznali doktora iz Beograda koji živi u Americi. Otkrili Facebook! Natantali su nas Zrinka i Daleky! Otkrili blog! Natantali nas Daleki! Napravili lažne naslovnice! Opet Daleki /molimo Vas da ubacite par naslovnica na blog!/

Garderoba: po dobroj staroj navadi i dalje smo rovarili po Ormaru tete Mile i našli nekoliko kultnih predmeta za nošenje i opsesivno obožavanje. Budući da je ovo najzahtjevnija rubrika, predlažemo stanku. Slijedi nastavak...

- 10:02 - Komentiraj (0) - Isprintaj - #