Goddess Vesna

petak, 24.02.2023.

Njegovo veličanstvo........

Malo sam se skitala po susjedstvu, pa je bilo i kućnih neprilika u vidu majstora, svladao me umor i nije bilo vremena za piskaranje. Inače, volim fino pojesti, obožavam pohano!!!!!!! Stoga sam si dala truda i evo.....

Jedno od najpopularnijih jela Austrije! Bilo da se radi o puretini, svinjetini ili teletini : niti jedan tradicionalni jelovnik ne može proći bez gosp.Šnicla!
Prvi se šnicl pojavio u češkoj kuharici krajem 19. stoljeća. Prije toga se govorilo o “telećem kotletu s mrvicama”. Pod imenom „Wiener Schnitzel von Kalbfleisch“ prvi ga put spominje Anna Maria Neudecker 1831. godine u svojoj „Najnovijoj općoj kuharici“. Zašto bečki…tko će znati što je bila inspiracija!
U početku šnicl je bio praznično jelo. Kako je postajao sve popularniji, svinjetina se koristila umjesto teletine. Nazivano i "Wiener Schnitzel", ova fantazija prvi put se našla na jelovniku 1900. godine - ali ne u Beču, već u Pragu.
Prekrivanje mesa prezlima nešto je starije: stari kruh se prerađuje u obliku mrvica još od 16. stoljeća. Poznata autorica kuharica Katharina Prato spominjala je “paniranje s mrvicama” prije nego što se “pohani šnicl” konačno našao u kuharicama 20. stoljeća.
Dakle, dobro nalupani komad mesa (debljine 3 mm, veličine slonovskog uha) , divota u nastajanju, prvo ulazi u brašno. Tek tanki sloj, poput prašine. Nakon brašna ulazi u posoljena jaja a nakon njih u mrvice, odnosno kako ih zovemo – prezle (bröseln – njemačka riječ za mrvice). I sad jedna malička teškoća. Skrivena tajna je baš u prezlama, jer prezli nisu uvijek prezli. Prezli za izradu originalnog šnicla moraju biti isključivo od prezli dobivenih mljevenjem kajzerica! Zašto? Zato, jer kajzerica ima najbolji odnos kore i unutrašnjosti! I tu padaju na ispitu svi šnicli koji nisu uvaljani u prezle od kajzerica! Prezli od kruha ili novovalne panko mrvice imaju preveliki odnos bijelog pa će taj vanjski i najvažniji omotač upiti previše masnoće.
Završni dio je samo prženje u masnoći. Pravilno bi bilo šnicl pržiti u maslacu ili još bolje pročišćenom maslacu! Šnicl mora plivati...Rastopiti 3-4 maslaca samo da bi u njemu pržili šnicl ipak je malo preskupo. Zato pržimo u ulju. Malo i o prilogu… čistokrvni austrijanci tvrde da se uz šnicl jede isključivo matovilac . Malo slobodniji dozvoljavaju i krumpirovu salatu. Jedenje riže ili ne daj bože pomfrita smrtni je grijeh. Kečap ili majoneza ........za austrijskog krčmara uvreda dostojna dvoboja!Važno je poslužiti i krišku limuna! U Štajerskoj poslužuju džem od brusnica, u Beču se ne morate truditi tražiti.
Nadam se da sam Vas inspirirala za nedjeljni ručak!

- 11:58 - Komentari (22) - Isprintaj - #