Malo sam se skitala po susjedstvu, pa je bilo i kućnih neprilika u vidu majstora, svladao me umor i nije bilo vremena za piskaranje. Inače, volim fino pojesti, obožavam pohano!!!!!!! Stoga sam si dala truda i evo.....
Jedno od najpopularnijih jela Austrije! Bilo da se radi o puretini, svinjetini ili teletini : niti jedan tradicionalni jelovnik ne može proći bez gosp.Šnicla!
Prvi se šnicl pojavio u češkoj kuharici krajem 19. stoljeća. Prije toga se govorilo o “telećem kotletu s mrvicama”. Pod imenom „Wiener Schnitzel von Kalbfleisch“ prvi ga put spominje Anna Maria Neudecker 1831. godine u svojoj „Najnovijoj općoj kuharici“. Zašto bečki…tko će znati što je bila inspiracija!
U početku šnicl je bio praznično jelo. Kako je postajao sve popularniji, svinjetina se koristila umjesto teletine. Nazivano i "Wiener Schnitzel", ova fantazija prvi put se našla na jelovniku 1900. godine - ali ne u Beču, već u Pragu.
Prekrivanje mesa prezlima nešto je starije: stari kruh se prerađuje u obliku mrvica još od 16. stoljeća. Poznata autorica kuharica Katharina Prato spominjala je “paniranje s mrvicama” prije nego što se “pohani šnicl” konačno našao u kuharicama 20. stoljeća.
Dakle, dobro nalupani komad mesa (debljine 3 mm, veličine slonovskog uha) , divota u nastajanju, prvo ulazi u brašno. Tek tanki sloj, poput prašine. Nakon brašna ulazi u posoljena jaja a nakon njih u mrvice, odnosno kako ih zovemo – prezle (bröseln – njemačka riječ za mrvice). I sad jedna malička teškoća. Skrivena tajna je baš u prezlama, jer prezli nisu uvijek prezli. Prezli za izradu originalnog šnicla moraju biti isključivo od prezli dobivenih mljevenjem kajzerica! Zašto? Zato, jer kajzerica ima najbolji odnos kore i unutrašnjosti! I tu padaju na ispitu svi šnicli koji nisu uvaljani u prezle od kajzerica! Prezli od kruha ili novovalne panko mrvice imaju preveliki odnos bijelog pa će taj vanjski i najvažniji omotač upiti previše masnoće.
Završni dio je samo prženje u masnoći. Pravilno bi bilo šnicl pržiti u maslacu ili još bolje pročišćenom maslacu! Šnicl mora plivati...Rastopiti 3-4 maslaca samo da bi u njemu pržili šnicl ipak je malo preskupo. Zato pržimo u ulju. Malo i o prilogu… čistokrvni austrijanci tvrde da se uz šnicl jede isključivo matovilac . Malo slobodniji dozvoljavaju i krumpirovu salatu. Jedenje riže ili ne daj bože pomfrita smrtni je grijeh. Kečap ili majoneza ........za austrijskog krčmara uvreda dostojna dvoboja!Važno je poslužiti i krišku limuna! U Štajerskoj poslužuju džem od brusnica, u Beču se ne morate truditi tražiti.
Nadam se da sam Vas inspirirala za nedjeljni ručak!
Njegovo veličanstvo........
24 veljača 2023komentiraj (22) * ispiši * #
Energetski vampir
02 veljača 2023U svom okruženju uvijek možete sresti energetskog vampira. Ta osoba crpi energiju iz vas kako bi se sama osećala bolje, dok vaše raspoloženje opada, osjećate se umorno i iscrpljeno nakon razgovora sa njom, a osjećaji su vam pomiješani.
Komunikacija sa energetskim vampirom je zamorna i toksična toliko da vam je nakon toga potreban odmor.
Takve ljude, po pravilu, zanimaju samo vlastite potrebe, nemaju razvijenu empatiju i negativno utječu na emocionalno i fizičko stanje drugih ljudi kako bi nahranile svoj ego.
Znakovi ukazuju da je osoba iz vašeg okruženja energetski vampir
1. Nakon razgovora sa tom osobom želite samo šutjeti i odmoriti se.
2. Vaše raspoloženje se pokvarilo.
3. Imate snažnu potrebu pojesti nešto iako niste bili gladni (najčešće je to utjeha nezdravom hranom).
4. Osjećate se anksiozno i nezadovoljno.
5. Nakon komunikacije sa ovom osobom osjećate se poniženo.
Postoje različite vrste energetskih vampira, ali jedna je u posljednje vreme najdominantnija i sigurno je imate u svom bližem ili širem okruženju.
Riječ je o osobi koja se stalno žali i nazivamo je energetski vampir u ulozi žrtve.
Ovi ljudi kroz život idu sa stavom "ja sam nesretna osoba koju uvijek zadese nevolje, najviše se mučim i sve na ovom svijetu je protiv mene".
Takvi ljudi vjeruju da im svemir i život uvijek okreću leđa, a zapravo su sami odgovorni za svoj život.
Oni neprestano kukaju i žale se i njihovi problemi su uvek veći od vaših. U razgovori sa njima kroz vas prolazi bezbroj negativnih energetskih vibracija jer kukajući olakšavaju sebe, a iz vas crpe energiju. Također, nikada ne slušaju savjete koje im dajete, već rade po svom i onda za svoju lošu sudbinu krive sve ostale osim njih samih. Oni su žrtva, a svi ostali su tirani.
Poznajete li i Vi takvu osobu?
komentiraj (37) * ispiši * #