Šund zabavnik

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





23.12.2007., nedjelja

Besmrtne sise Ursule Andress

Klikenzi bitte! Znam da vam je falila recenzija kakvog lošeg filma pa rekoh, da ljudima dam božićni poklon.

"She" - Hammerova ekranizacija romana H. Ridder Haggarda - je dosadnjikavi pustolovni film o besmrtnoj zloj kraljici koja vlada egzotičnim krajolikom plastičnog cvijeća i stiroporskih stijena. Film je kilometrima daleko od klasika poput "Čovjeka koji je htio biti kralj" al zato je tu polugola Ursula Andress da se raja veseli.

O čem se radi?

Priča se vrti oko 2000 godina stare kraljice Ayeshe i Engleza koji ju podsjeća na egipatskog svećenika kojeg je nekoć voljela, iako meni prije izgleda ko znojna verzija Kena od Barbike. Nakon što ga otme od njegovih frendova s kojima se taman namjeravao ubacit u barsku tučnjavu, Ayesha objasni Kenu njegovu misiju:
Ayesha: "Snivam o sutonu kada li ćemo voditi ljubav sve dok ne zaspemo na postelji, zadovoljenih duša i tjelesa oblivenih znojem."
Ken: "JEBENICA! E!"

(krene skidat hlače)

Ayesha: "No, to je trenutno nemoguće jer moradeš prvo stići do mene."
Ken (stane): "Errr… U istoj smo sobi."
Ayesha: "Moradeš proputovati kroz Pustinju izgubljenih duša arapskih terorista koristeći samo ovu mapu nacrtanu rukom slijepog djeteta."
Ken: "Halo? Tu sam! Gle, mogu te dotaknut."
Ayesha (izmakne se): "Nakon toga moradeš odoljeti napadajima rasistički prikazanih crnaca Mjesečevog gorja."
Ken (pokušava je ulovit, al se popikne na svoje spuštene hlače): "Zemlja zove Ayeshu! Ayesha, javi se."
Ayesha: "Onda, i samo onda, ćemo nas dvoje doista podijeliti sudbinu."
Ken: "Gle, naj se srdit al u onoj birtiji je bilo čist dobrih pičaka. Zašto bi to radio?"
Ayesha: "Nas dvoje bijasmo ljuvenici prije dva tisućljeća. Ova vizija će ti sve objasniti."

(Vizija prikazuje Kena u antičkoj obleci kako šeće Nilskom rivijerom sa seksi Egipćankom pod rukom. Odjednom se pojavi Ayesha i PROBODE GA NOŽEM KROZ FUKKEN SRCE!)

Ayesha: "Vidiš? Nama bijaše suđeno biti zajedno."
Ken (sarkastično): "Oh, ak to tak veliš, onda je to okej."
Ayeha: "Dobra kob, junače!"

(nestane)

Tu negdje film počinje tonuti a na površini ga održavaju samo četiri stvari: Uršuline sise, mala uloga Christophera Leeja kao klasičnog sword & sorcery Svećenika sa glupim šeširom te Peter Cushing. Cushing – najpoznatiji po ulozi zapovjednika Zvijezde smrti – tumači daleko najboljeg lika u filmu. Nesretno nazvani Horace Holly je profesor koji se pridružuje ekspediciji jer mu je "dosadilo podučavati prištave dječake povijesti". "Želim steći terensko iskustvo" nadodaje on sjedeći u palestinskoj birtiji sa trbušnom plesačicom nadohvat ruke. Daleko od stereotipnog bijelog imperijaliste ili smotanog znanstvenika, Holly je mudri čiča koji zna preživjet u pustinji, ubijat beduine i mrtav hladan spustiti zajedljivi komentar ludoj kraljici i svejedno ispasti pristojan.

A Ken? Ken na koncu dospije svojoj kraljici, žrtvujući pritom drugu, jednako dobru žensku koja pri tom još nije ni bila sociopatski megaloman. Narajcan Uršulinim kostimom Čarobnice iz Himena, Ken u magičnom ritualu postane besmrtan, no Ayesha u istom ritualu umre, dokazavši tako još jednom da je bolje vrabac u ruci nego Ursula Andress na grani.

Naravnoučenije

Visoki svećenici drevnog Egipta bili su iz Skandinavije.

Ako se izgubite u pustinji, morate dramatično bacit svoju praznu čuturu tak da, kad sat vremena kasnije nađete oazu, nemate u čemu ponijet vodu.

(GNN)

- 14:48 - Rubrika: Za dopisovanje (8) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

14.12.2007., petak

Više nismo u Ozu, Toto!

Vještica Azkadellia "Tin Man" - trodijelna miniserija SciFi Channela – pokušala je napravit mračniju verziju "Čarobnjaka iz Oza". No, dobra ideja nije isto kaj i dobra izvedba.

Iako sve skup traje oko četiri i pol sata, "Tin Man" je na trenutke fakat dosadan: radnja je predvidljiva i mlitava a likovi se ponašaju ko da su na autopilotu. Nije da se glumci ne trude – vrijedi spomenut Alana Cumminga i Calluma Keith Renniea (Leoben iz "Battlestar Galactice") - ali jednostavno nemaju materijala. S druge strane, Zooey Dechanel – koja tumači glavnu junakinju – uglavnom izgleda ko da se nemre sjetit pol svojih rečenica.

Vele da je priča dobra kolko i njeni negativci. Azkadellia je u biti šund kliše zle čarobnice. Tome su scenaristi dodali par zanimljivih detalja poput načina na koji se „savjetuje“ šapćući sama sebi ili lakoće kojom u trenu prelazi iz molećive diplomacije u arogantni sadizam. No Kathleen Robertson ne uspijeva Azkadeliju učinit fakat upečatljivom, pa čak ni kad iz njenog magičnog tetoviranog dekoltea krenu iskakat leteći majmuni.

Što se tiče "modernizacije" priče, rezultat je isto pomiješan. Stvari poput letećih majmuna, vukova od šiblja i komora za mučenje zgledaju ful dobro. Druge, poput Central Citya i Azkadelijinog tornja, maznute su iz drugih, boljih filmova. Na koncu, tu su preloša hipsterska imena: Oz postaje O.Z. (Outer Zone) a Dorothy Gale "DG".

Autori "Tin Mana" su se trebali više ugledati na film "Povratak u Oz". U njemu, Dorothy završi u ludnici zbog priča o svojim avanturama. Nakon kaj uspije pobjeći i vratiti se u Oz, hvata ju vještica koja skuplja i mijenja svoje glave poput šešira – što me ko klinca prestravilo skoro isto kolko i nedavno otkriće da je taj lik smislio sam Baum u jednom od Oz romana.

Osim tog filma, kao alternativu "Tin Manu" preporučam i "Neverwhere": urbana fantasy miniserija o skrivenom Londonu koja dokazuje da vam ne treba budžet kad vam je scenarist bolesni genije poput Neila Gaimana. Na koncu, tu su i filmovi čiji retro-moderni štih "Tin Man" potkrada: "Brazil", "Grad izgubljene djece" i "Dark City".

(GNN)

- 11:10 - Rubrika: Za dopisovanje (4) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

12.12.2007., srijeda

Elijeni u Studentskom centru!

Frendica - Bok, Goga! – mi je javila da se ovaj tjedan u zagrebačkom Studentskom centru odvija 4. po redu Velesajam kulture. Kolko god ne padao u nesvijest od sreće na spomen alternativaca il hipstera, kad se među njih infiltriraju SF-ovci, onda me to već počne zanimati. Velesajam kulture će naime organizirat njekoliko programa vezanih uz SF pa vi vidite kaj vas zanima:

1) Kiborgezija – serija predavanja i radionica tematski vezanih uz SF. Između ostaih, Milena Benini će predavat o vizijama budućnosti kroz povijest a Žarko Puhovski o političkim distopijama/utopijama. Star trekovci i star warsovci će KVIZoramom odmjerit ko je od njih više kul – iako svi znamo da su Star Trekovci UBER! – a vi ostali se možete okušat u pjevanju na SF karaokama ili pak otić na tečaj robotskog plesa. Ne šaljite snimke osim ak ne želite da vas ucjenjuju njima.

2) Kino SF – u kino dvorani SC-a ćete od sutra pa do nedjelje moć pogledati najrazličitije SF filmove. Intelektualci mogu otić na projekcije "Izbavitelja" Krste Papića ili Godardov "Alphaville". Za nas ostale su tu Jane Fonda u "Barbarelli", Raquel Welch u "Fantastičnom putovanju" i ona nabildana lezbijka koja je glumila Flasha "AAAAA-AAAAAH! HE SAVED THE UNIVERSE!" Gordona.

3) SF Separe – i šećer na kraju: DVD projekcije trash filmova! "Atomski mozak", "Atomski vladari svijeta", "Djed Mraz protiv Marsovaca", "Manster" i još mnogo, mnogo drugih! Svaki dan u predvorju kina SC ili na nekoj drugoj lokaciji koju ćete pronaći po vrištanja žena i urlanju čudovišta! Be there or be square!



Pa si sad vi mislite.

(GNN)

- 17:55 - Rubrika: Za dopisovanje (0) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

05.12.2007., srijeda

Apokalipsa u magli

Redatelj Frank Darabont proslavio se tijekom 1990ih zatvorskom dramom "Iskupljenje u Shawshanku“ - meni ful dragom filmu za koji me totalno iznenadilo kad sam saznao da se bazira na priči Stephena "Pišem splatterpunk horore“ Kinga. To otkriće me odvelo do njegove odlične zbirke "Different Seasons“ – kod nas prevedenoj kao "Godišnja doba“ - u kojoj se, između ostalih, nalazi i originalna priča "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku“.

Kada sam par godina kasnije saznao da će Darabont ekranizirati još jednu Kingovu zatvorsku priču – ovaj put roman "Zelena milja“ – mom veselju nije bilo kraja. I, iako me ekranizacija nije impresionirala ko "Iskupljenje“, ipak je to ispao čist solidan film.

Frank Darabont sad dolazi sa još jednom adaptacijom Kinga: ovaj put njegove horor priče "The Mist“. Objavljena prije kojih 30ak godina, radnja se vrti oko katastrofalne ljetne oluje nakon koje se mali novoengleski gradić nađe obavijen misterioznom mliječno-bijelom maglom. To i ne bi bio tolki problem da se u njoj kriju bizarni golemi kukci koji žele poklopati sirote ljude i pipci kojima na Zemlji nema mjesta. Mala skupina preživjelih zabarikadira se u lokalnom supermarketu u čijoj klaustrofobičnoj atmosferi polako počinju gubiti razum, uvjereni kako je nastupio smak svijeta.

Kolko god radnja možda zvučala ko ispeglana verzija Carpenterove "Magle", ljudima se očito svidjelo Kingovo miješanje apokalipse, čudovišta i psihološkog horora. Ne samo Darabontu, čija ekranizacija, eto, upravo igra u američkim kinima, već i Japancima, kojima je Kingova priča bila jedna od inspiracija za prvu "Silent Hill“ igru .

S nestrpljenjem očekujem misteriozne tentakulate skrivene u "The Mist". U kinima, naravno, ne u stvarnosti. Nisam ja japanska školarka.

(GNN)

- 11:10 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

03.12.2007., ponedjeljak

Vampiri, steampunk i psihopati, oh my!

Evo mene opet nakon desetak dana odmora. Nakon kojih pet tjedana štrebanja za faks, trčanja po festivalima, volontiranja, honorarnog rada i sličnih svaštarija uzel sam si pauzu od pisanja za blog. Al sad sam opet tu, na sreću i radost petoro ljudi koji me čitaju. Tema dana: horor triler "Perfect Creature".

Ovaj novozelandski film zbiva se u alternativnoj povijesti di su srednjovjekovni alkemičarski eksperimenti stvorili virus koji je dio ljudi pretvorio u vampirolika stvorenja. No, umjesto da krenu klat ljude, dotična "Braća" formirala su mješavinu znanstvenog instituta i svećeničkog reda koji je, u zamjenu za krv, iskoristio svoje regenerativne sposobnosti za izum različitih seruma. Srećom po njih pa su im alkemičari stvorili masu boleština koje je trebalo uništit, inače ta simbioza ne bi dugo trajala.

Tristo godina kasnije svijet je predivno stilizirana mješavina noira, viktorijanske ere i tehnologije iz 1940ih u kojoj cepelini brundaju nad džinovskim gradom punim neo-gotičkih zgradurina i tvorničkih dimnjaka. No, kada jedan od vampiroida prolupa i postane masovni ubojica, osjetljivi suživot dvaju vrsta je ugrožen.

Jednom kada prođem fakat guba ideju svijeta koji je mješavina "Equilibriuma" i "Grada tame", moram priznat da je priča malo preveč klišeizirana. Vampiri su recimo – što je danas popularno - to uglavnom sam po svom pijenju krvi i fizičkoj nabrijanosti. Drugi klasični kliše je nevoljko partnerstvo dvoje različitih istražitelja – ovdje, zgodne inspektorice i jednog od Braće. Ludi ali briljantni ubojica iz "Sedam" posjeti priču filma kao i Zavjera Onih na Vlasti koji žele prikriti svoj vlastiti kurcšlus.

"Perfect Creature" nekak nikad ne postane više od pukog zbroja svojih elemenata. Glumci ko da su na auto-pilotu, a ni priča nije puno bolja: svaki preokret radnje i reakcija likova izaziva deja vu ko da sam ih već vidio u bar tri druga filma… Što vjerojatno i jesam jer moja podsvijest voli arhivirati klišeje, sam kaj joj se nikad ne da bilježit gdje je točno naišla na njih. Kakav je, film zapravo puno bolje funkcionira kao ideja za RPG avanturu di je korištenje klišeja ne samo česta, već i poželjna kvaliteta.

P.S. Kao i uvijek, u slici na početku posta je link na IMDB podatke o komentiranom filmu. :)

(GNN)

- 23:21 - Rubrika: Za dopisovanje (2) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>