Šund zabavnik

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





21.11.2007., srijeda

Nadrealisti 3: konačni obračun

Nemam više izreka sa čitanjem. 04. China Mieville – ljudi vele da je Mieville plitki pisac koji preferira preseranciju i stil nad sadržajem i likovima. Zato ga stavljam ovak visoko na listu. Mievillov je Bas Lag predivno oduran svijet vampira, magije, parnih strojeva, cepelina, anarhista, opresivne buržoazije, mehaničkih kiborga i svakojakih čudovišnih rasa. Putting a "punk" back into "steampunk".

03. Jack Vance, Fritz Leiber i Robert E. Howard – šest godina igram "Dungeons & Dragons" i, kolko god volio Tolkiena, ovoj trojici moram priznat ključan utjecaj na razvoj te igre. Jack Vance je postavio temelje D&D magiji i čarobnjacima. Howard je smislio Konana – ultimativnog D&D Fightera/Barbariana. Leiber je pak u likovima barbara Fafhrda i lopovskog Grey Mousera stvorio arhetipske D&D pustolove. Ak igrate D&D, definitivno se trebate educirati sa djelima ova tri pisca.

02 . Stephen King – iznenadio sam se kad je King završio ovak visoko na listi, no onda sam shvatio da imam punu policu njegovih knjiga… iako dobar dio toga zauzima "Dark Tower" o kojem sam već pisao. Od ostalih Kingovih dijela spomenut ću njegove zbirke kratkih priča u kojima on obuzdava svoje predugačko pisanje a naročito zbirku "Different Seasons" prema pričama su nastali divni filmovi "Stand by Me" i "Shawshank Redemption". Na koncu, svaki horor geek bi trebao pročitati "Danse Macabre" – Kingovu vrlo zanimljivu i duhovitu analizu horora 20. stoljeća na papiru i ekranu.

01. George R. R. Martin – najlakše bi bilo reći da je čovjek na prvom mjestu zbog "Pjesme leda i vatre". No, činjenica je da bi tu fantasy sagu otkrio puno kasnije da nije drugih Martinovih djela. Bez obzira da li piše o horor roman o hipijevskoj supkulturi ("Pjesma sudnjeg dana"), o vampirima na Mississippiju u 19. stoljeću ("Fevre Dream") ili noir priču o vukodlacima ("Trgovina kožom"), Martin je sposoban jednako umješno približiti pozitivce i negativce. Prepoznajući bolno blisku ljudskost svih svojih likova, Martin time svojim djelima daje atmosferu melankolije u kojoj kao da žale svoje likove zbog nedostataka kojima se prepuštaju.

(GNN)

- 12:05 - Rubrika: Za dopisovanje (5) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

15.11.2007., četvrtak

Top lista nadrealista, part deux

Vol ko čita. Nastavljamo dalje u revijalnom tonu sa naredna četiri mjesta na GNN-ovoj top listi SF&F pisaca onakvoj kakva je bila u mjesecu studenom, godine Gospodnje 2007.

08. Jeff VanderMeer – njegova knjiga "City of Saints and Madmen" kaotična je zb(i)rka priča, rječnika, turističkih pamfleta i teorija zavjera čiji je glavni junak grad Ambergris, tropska luka koju su osnovali pirati nakon uništenja bizarne lokalne kulture ljudi-gljiva. Njegov drugi roman - "Shriek: an Afterword" - nastavlja sa morbidno duhovitom pričom o Ambergrisu no, u kojem se VanderMeer, umjesto puke književne spektakularnosti, puno više (i uspješnije) fokusira na radnju i likove.

07. Dan Simmons – pisac koji se proslavio početkom 90ih space operom "Hyperion", Simmons je autor koji voli žonglirati žanrovima. Rezultati redovito budu spektakularni, iako ne uvijek na način kako je on to zamislio. I dok su mi prva dva dijela "Spjeva o Hyperionu" bila najzabavnije space opere ikad, druga dva su bili nepotrebni nastavci. Njegov mi je "Illium" bio super, dok je "Olympos" bio sranje. Usprkos tome Simmons me ne prestaje me fascinirat: kakav god bio, nikad me ne ostavi ravnodušnim.

06. Neil Gaiman – najpoznatiji po radu na stripu "Sandman", Gaiman posjeduje divno engleski talent kombiniranja morbidnog, bizarnog i duhovitog. Pročitajte njegovu verziju "Snjeguljice" da vidite na kaj mislim. Gaiman možda i nije najbolji pripovjedač ikad, ali njegovi romani – a pogotovo priče – obiluju slikama i idejama koje zaostaju u glavi nakon čitanja. Preporučam "1602" – Gaimanov strip o Marvelovim superjunacima rođenim u elizabetanskoj Europi i šestodjelnu TV seriju "Neverwhere" gdje je Gaiman radio kao scenarist.

05. Gene Wolfe – napoznatiji je po "Knjizi novog sunca", izluđujuće kompliciranog i divno zadovoljavajućeg tripanja o Zemlji u budućnosti toliko dalekoj da su na njoj izbljedile sve granice između stvarnosti, halucinacija i magije. Romani "Fifth Head of Cerberus" i "Knjiga dugog sunca" također su vrlo dobri.

(GNN)
- 17:38 - Rubrika: Za dopisovanje (6) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

11.11.2007., nedjelja

Animafest ovaj utorak!

Kawai! Planirao sam večeras poslati drugi dio Top liste nadrealista, no, to je preduhitrila molba kolege forumaša Icepicka koji se htio informirat o Animafestu.

Sljedeći se tjedan (od 13. do 17. studenog) u zagrebačkom kinu Europa održava Međunarodni festival animiranog filma di će bit prikazano 15ak dugometražnih filmova. Upad na pojedinu projekciju je 20 kuma per capita.

Raspored projekcija možete naći ovdje, al odma vas moram upozorit da je dosta natrpan. S obzirom da se projekcije održavaju samo u jednoj dvorani, Animafest će u tih pet dana s pauzama prikazivati filmove od 13h pa negdje do 23h. Dosta tih filmova će bit i reprizirano dan ili tri kasnije, tak da prođite raspored malo pažljivije za stvari kaj vas zanimaju.

Program školskih projekcija za pikače mi je malo, onak... čudan. Jedan dan se tako prikazuje "Desmond i zamka za čudovište iz močvare" - film o pajceku koji traži da ko mu krade jabuke. Drugi će dan školarci pak moći gledati "Aachi i Ssipak" - korejski crtić o mjestu Govnogradu čiji stanovnici nose detektor dreka na dupetu. I sad, ne da sam neki velki moralist, al očekivo bi malo veću pažnju u organiziranju programa od ekipe koja se potrudila na raspored projekcija postaviti oznake da koji su filmovi za djecu a koji ne.

Film koji me najviše zanima je japanski "Putovanje kroz vrijeme", anime o tinjedžerki koja skakanjem može putovat u prošlost i budućnost. Zgleda veselo i simpa - al ne preslatko - i još ima 17-godišnjakinju u fetiš školskoj uniformi. Znači: zakon. Češki "Jedne noći u jednom gradu" djeluje puno morbidnije al sviđa mi se kaj zgleda ko nekaj od Tim Burtona. Na koncu, "Fimfarum 2" - još jedan češki film - je niz ekranizacija dječjih priča. S obzirom na to da se još uvijek sjećam ruskih i poljskih filmskih bajki koje su se vrtile na TVZ sredinom 80ih, odma me puca neka nostalgija.

Ima još i sve nekih pametnih i ozbiljnih filmova o egzistencijalnom angstu di crno-bijela žena neobrijanih pazuha šest sati puši Gallois cigarete, al nekak brijem da me to baš tolko i ne zanima.

(GNN)

- 21:56 - Rubrika: Za dopisovanje (6) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

07.11.2007., srijeda

Top lista nadrealista

Ko čita, ne skita. Ova lista je započeta ko brzi odgovor na temu o najdražim piscima SF&F-a. No, kak to već ide sa mnom, post je rastao sve dok mi nije postalo jasno da em ga niko neće htjeti čitati cijelog, em bi bilo šteta da propadne u bespućima foruma. Zato sam ga odlučio razbiti na nekoliko dijelova i postati ovdje. Naravno, lista je totalno subjektivna. Kao takva, podložna je promjenama svakih par godina.

11. J. R. R. Tolkien – otac modernog fantasya. Čitali ste romane, gledali Jacksonove filmove ili barem odigrali neki od proizvoda koji ga potkradaju: od RPG-a "Dungeons & Dragons" preko "Warhammera" pa do – kronološki zadnjeg ali i najpopularnijeg - "World of Warcraft" MMORPG-a. Razlog zakaj J. R. ne kotira više na mom popisu je čist zato kaj za njega znam već više od 10 godina, dok su svi ostali pisci došli kasnije. A ko što smo naučili ko klinci, nove su igračke uvijek sjajnije od starih.

10. Terry Pratchett – ranih 80ih započeo je pisati parodije u kojima je karikirao fantasy klišeje. No, njegov se Discworld - ravni svijet koji skupa sa slonovima koji ga pridržavaju putuje svemirom na leđima kornjače A'Tuin – pokazao tolko šarmantnom satirom da je s vremenom iz puke zafrkancije i sam prerastao u čist pristojni fantasy setting. Možda i postoji bolji pisac fantasy parodija od Pratchetta, al ja ga dosad nisam našao.

09. H. P. Lovecraft – živio je u isto vrijeme ko i Kafka i također bio opsjednut egzistencijalnim mračnjaštvom, No, za razliku od Kafke, HPL se okrenuo glamuroznom svijetu slinavih svemirskih monstera. Otjeravši znanstvene spoznaje ranog 20. stoljeća do ekstrema, Lovecraft je sagradio ateističku mitologiju o bogolikim vanzemaljcima koji su stvorili život na Zemlji, njihovim nihilističkim kultistima te sirotim "junacima" koji pošandrcaju suočeni sa prazninom beskonačnog svemira. Prvi priznajem da su Lovecraftove priče daleko od savršenih, no, usprkos tome, ne prestaju me fascinirat već puno desetljeće.

U sljedećem nastavku Top Liste pogledajte: spjevovi, vampirice i gljive u dalekoj budućnosti Zemlje.

(GNN)

- 17:46 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

02.11.2007., petak

Tuniški Bore Li

Kahloucha kao arapski Tarzan Moncef Kahloucha je ličilac zidova iz Tunisa. On je također glavni glumac, scenarist, redatelj, producent i inspicijent akcijskih filmova. Autor takvih hitova kao što su "Teško je ostaviti se cuge" i "Bio sam bez para a sad sam ih krcat", Kahloucha u slobodno vrijeme krstari kvartom u pofucanom Opel Kadetu snimajući svoj novi film – "Arapski Tarzan".

Dokumentarni film Néjiba Belkadhija, "VHS Kahloucha" je svjedočanstvo o snazi kreativnosti i eskapizma u najgorim uvjetima. Naoružan jednom kamerom i golemom energijom, Kahloucha će skoro spaliti vlastitu kuću i rezati si ruku žiletom radi specijalnih efekata. U jednoj sceni ga gledate na vratima susjeda koji bi trebao glumiti u akcijskoj sceni vožnje. Kada mu njegov brat kaže da ovog nema, Kahloucha ne oklijeva: "Hoćeš ti glumiti umjesto njega?". Ubrzo potom, scena se snima.

"VHS Kahloucha" pri tom vješto ukazuje i na mrak sirotinjskog života u kvartu: stanovnici pričaju o svom alkoholizmu, čestim tučnjavama ili robijanju u zatvoru. Ženama je još i gore jer ih tradicionalno patrijahalni muškarci nastoje držati pod čvrstom kontrolom. Njihovo pojavljivanje u filmovima uzrok je obiteljskih svađa a premijerama ne smiju prisustvovati jer im je ulaz u kafić zabranjen.

Usprkos svoj toj trećesvjetskoj bijedi – ili možda čak zahvaljujući njoj – Kahlouchini filmovi su iznimno popularni. Iako je njihova publika itekako svjesna da je u pitanju najobičniji trash, to su ipak djela koja nude kratkotrajni odmak od svakodnevne bijede, bilo kroz samo gledanje, bilo kroz pojavljivanje u jednom od njih. tuniskim Emigrantima koji ilegalno odlaze raditi u Italiju njegovi su filmovi pak dobra zabava ali i nostalgične pokretne razglednice iz rodnog kraja.

Možda svijetu treba više stvaratelja poput Moncefa Kahlouche.

Službeni sajt dokumentarca - na francuskom al slike govore ko hiljadu riječi.

(GNN)

- 20:57 - Rubrika: Za dopisovanje (3) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>