Šund zabavnik

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Komentari On/Off

Bok!
Ja sam Glupinickname a ovo je "Šund zabavnik" - trivijalni blog o trivijalnim temama. Njihov popis možete pronaći ovdje.

Čitamo se!

(GNN)

Stranice
Fantastika - SF&F podforum IMF-a
AV Club - krasan način za gubit vrijeme
TV Tropes Wiki - Learn it. Love it. Live it.
Roger Ebert - zakon recenzije i zakon blog
Wrong Side of Art - stoljeće filmskog šunda
Good Show Sir - samo najgore SF naslovnice
Shorpy - fantastični skenovi starih fotografija
Modern Mechanix - vickasta znanost jučerašnjice
Tales of the Future Past - budućnost kakva je trebala biti.
Dark Roasted Blend - kul stvari iz znanosti, tehnologije i šunda

Blogovi
"Beware! The Blog!" - moj stari blog
At the Diner - patnje mladog Nighthawka
Blogov kolac - blog Darka Macana
Svijet u boci - odem pa čitam
Nefove kolumne - funny as Hell
Nepoznati Zagreb - "Ulicama moga grada..."
Dečko koji obečava - trash movies galore
Almighty Watashi - da ne postoji, trebalo bi ga izmislit





29.10.2007., ponedjeljak

Wilhelmov vrisak

Aaaa-aaargh! Nedavno sam nabasao na priču o Wilhemovom vrisku – možda najkorištenijem zvuku umiranja u Holivudu.

Snimljen i upotrebljen prvi put 1951. u vesternu "Distant Drums" sa Gary Cooperom, Wilhelmov vrisak svoje ime duguje umirućem kauboju iz dvije godine mlađeg filma "The Charge at Feather River". Nakon prve upotrebe, vrisak je arhiviran u Warner Bros-ovu audio arhivu, e da bi tijekom narednih desetljeća bio po potrebi korišten u najrazličitijim filmovima – od SF horora "Them!" preko "Zelenih beretki" pa sve do drame "Zvijezda je rođena".

Tijekom 1970ih, zvučni montažer Ben Burtt je sa par prijatelja primijetio ponavljanje istog urlika u različitim filmovima da, bi ga nekoliko godina kasnije iskoristio radeći na zvučnim efektima prvog "Star Wars" filma. Ostatak je povijest. Wilhelmov je vrisak iskorišten u svim "Star Wars" i "Indiana Jones" filmovima, a zahvaljujući Burttovom frendu Richardu Andersonu, Wilhelmovo je drečanje dospjelo i u "Poltergeist", "Batman Returns", "Aladin" i "Peti element." Redatelj Joe Dante ga je upotrijebio u svakom svojem filmu, Quentin Tarantino ga je oduševljen smjesta ubacio u "Reservoir Dogs" a Peter Jackson u "Gospodara prstenova". Broj serija i filmova u kojima se pojavljuje je prilično impresivan.

Ben Burtt nije ostao samo na korištenju urlika nego je pokušao otkriti i njegovog autora. Kopajući po Warner Brosovoj papirologiji nabasao je na ime Sheba Wooleya, statista u filmu "Distant Drums" koji je tijekom montaže filma radio na različitim zvučnim efektima. Wooley – pjevač i vestern glumac – se, po riječima svoje žene, ponosio radom na zvučnim efektima poput smijanja ili vrištanja. Čini se da je upravo jedan od njegovih urlika bio označen kao "zvuk čovjeka kojeg napada aligator i trga mu ruku".

Nažalost, Wooley je umro od leukemije 2002. godine, nesvjestan svoje bizarne slave među montažerima zvuka u Holivudu. No, njegov pola stoljeća stari urlik živi i dalje kao što možete vidjeti u ovom YouTube filmiću.

(GNN)

- 21:54 - Rubrika: Za dopisovanje (5) - Dečje novine, Gornji Milanovac - X marks the spot

<< Arhiva >>