HVALA TI ANDRE!

03 rujan 2006

Image Hosted by ImageShack.us


I taj čas je, na žalost svih tenisomana kucnuo! Suze su mi se povile niz obraz kada sam ugledao taj tugaljivi i nezaboravni pogled u očima Andrea Agassija u svojem posljednjem profesionalnom meču karijere.Osjećalo se u zraku da je došao kraj svim čarolijama u koje nas je upravo taj teniski majstor uvalio.Neki su se čak ponadali da može dosegnuti uspjeh pa možda čak i drugog najboljeg tenisača svih vremena, Petea Samprasa, koji je upravo opraštajući se na svom domaćem terenu Flushing Madowsa taj turnir i osvojio.Takvo čudo, nažalost je izostalo, teniski svijet ostao je uskraćen za još jednu živu legendu.

Andreu su 36 godine, godine kojima bi rijetko koji sportaš nastavio svoju karijeru, uglavnom su to sami počeci tridesetih kada organizam kaže 'stop'.Andre je taj moment osjetio tek u 36. godini.Sa nepunih 16 godina igrao je svoj prvi Us open, 20 godina poslije živi život heroja i oprašta se na dotičnom turniru.Bajkovit kraj jedne fantastične i nadljudske karijere, u mnogo čemu prepune amplituda, skokova i padova.

Podaci su naprosto zapaljujući.60 turnirskih pobjeda, 30 finala, 8 Grand Slamova, više od 1100 odigranih mečeva, 3 finala Davis cupa i zlato iz Atlante.Zapitate se može li bolje, ali ne vjerujete da može.

Mnogi će ga pamtiti po ekscesima i novitetima koje je uveo u svijet teniskog blještavila.Duga bujna kosa, rinčice, punkerski stil, pregršt atraktivnih žena, droga-slika je ranih devedesetih.Danas je Andre elegantan gentleman, oženjen, ponosan otac i smireni nepretjerano visoki, skromni veteran zaokupljen čelavošću.Slika se drastično promijenila od samih početaka do kraja.Kao što rekoh, život prepun amplituda.Iskustvo ga je vjerojatno poučilo pa se tako i u maniri obiteljskog čovjeka i preobrazio.Supruga Steffi mu je tu velika potpora.

Što se tiče njegova kreativna duha u teniskom smislu, svi će ga vjerojatno pamtiti po njegovom slavnom razmatanju svježih reketa kada bi reputacijom najvećih, foliju dao skinuti skupljačima lopti.Nezamjenjivo!Isto tako, on je taj koji je prvi stavio običnu gumicu na reket kao otklonjač vibracije.Isto tako, danas slavni potezi kao forehand iz voleja, njegova su invencija.I kao šlag na kraju na kraju svakog meča, autentično klanjanje publici na sve četiri strane svijeta.

I nakon još jednog ciklusa u životu Andrea Agassija, danas je nakon poraza od Benjamina Beckera drhtava glasa rekao: 'nakon 21 godine što sam s vama, vi ste ti koji ste me uvijek nosili.Neću vam to nikada zaboraviti, spadate u moju galeriju!' Cijeli središnji teren je zapljeskao, kao što je i pljeskao prethodna dva meča koja su se igrala defakto pred stojećom publikom koja bi lavovskim intenzitetom bodrila svog miljenika, svog Andrea.

I nakon cjelokupne zbrke i rasula, Andre će ostati smiren, ponizan i zahvalan.Kao što je bio svo ovo vrijeme!


P.S. SVIM ŠKOLARCIMA ŽELIM USPJEŠAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.