naša obiteljska kuća https://blog.dnevnik.hr/geoterma

ponedjeljak, 22.03.2010.

Polaganje cijevi i estrih

Majstori ugrađuju estrih na cijevi. Estrih je debljine 4,5-5,0 cm iznad cijevi odnosno ukupno oko 6,5-7cm.Cijevi su pod tlakom i tako kontrolirate po ugradnji da nisu negdje eventualno oštećene. Tlak za vrijeme ugradnje estriha u cijevima je 3-5 bara, radni će svakako biti manji 0,5-1 bar.Manometar za vrijeme ugradnje je na razvodniku ,a može ostati i kasnije za kontrolu sustava. Cijevi su toliko čvrste da po nijma možete slobodno gaziti. Svakako majstori trebaju pripaziti da noga ovoga topa iz kojega izlazi estrih pod tlakom pumpe ne leži na cijevi podnog grijanja za vrijeme ugradnje estriha.

Photobucket
Moram se pohvaliti da su me pitali tko je polagao cijevni razvod podnog grijanja. Ja sam im rekao jedan odličan majstor , na što su oni rekli da ovako uredno položene cijevi još nisu vidjeli.

Majstor zaglađuje estrih na moje ugrađene cijevi tako zvanim helikopterom , obratite pažnju na navlake na cipelama.
Photobucket

Konačno malo sličica i opisa polaganja cijevi.

Photobucket
Ovako to izgleda u potkrovlju .Dio lijevo uz krovište dolje nisu položene cijevi jer se taj dio zatvara u izolaciju i knauf.

Photobucket
Ovo je soba sa dva kruga u potkrovlju u kojoj je ranije prikazano polaganje stiropora.

Photobucket
Spoj na razvodnik u potkrovlju, razvodnik je zaštićen kartonom kako ga nebi zašpricali betonom kod ugradnje estriha.Cijevi do samog razvodnika su zaštičene crvenim bužirom promjera 20mm iz dva razloga prvo jer tu budu virile iz estriha ( unutar razvodnika ) pa da ih " helikopterom" kod zaglađivanja ne ošteti i drugo još važnije da se ne koncentrira velika toplina u ovome dijelu poda ,što može dovesti do stvaranja pukotina. Isto tako ispod svih pragova je cijev provedena u dužini 40 cm kroz uvodnicu, odnosno na mjestima gdje majstori u friškom estrihu zarezuju diletaciju kako bi cijevi mogle ovdje slobodno "raditi", isto je napravljeno u prodoru gdje cijevi prolaze kroz zidove.

Photobucket
Središnji dio iste sobe u potkrovlju.

Photobucket
Detalj sobe u potkrovlju prema vanjskom zidu , dva kruga do vanjskog zida sam postavio na razmak 10 cm , ostalo 15. Na ovo treba obratiti pažnju uvijek kod vanjskih zidova.

Photobucket
Spavaća soba u prizemlju.

Photobucket
Dnevna soba sa razvodnikom.

Photobucket
WC za goste, ovdje je razmak 5-10 cm zbog male površine poda .Cijevi u malim prostorijama se polažu gušće jer je odnos površine poda prema volumenu prostorije je nepovoljniji u manjim prostorijama kao što su kupaone .

Photobucket
Kupaona u prizemlju razmak 5-10 cm.

Photobucket
Detalj do ulaznih vrata.

Photobucket
Detalj do vrata prema terasi. Do praga vrata cijevi treba položiti gušće.

Photobucket
Uprodužetku dnevne sobe i blagovane je kuhinja. Cijevi nisu polagane u zoni podnih kuhinjskih elemenata.

Photobucket
Ovdje se lijepo vidi manji razmak cijevi uz vanjske zidove.


22.03.2010. u 22:48 • 24 KomentaraPrint#^

utorak, 09.03.2010.

Ugradnja razvoda podnog grijanja priprema i početak radova

Prije polaganja stiropora prema mjestima predviđenih shemom izradili smo prodore kroz zidove na mjestima gdje cijevi radi križanja ne mogu proći ispod praga pa je bilo nužno provesti ih kroz zid. Bušenje je napravljeno običnom elektrobušilicom bez vibracije upotrebom krunske cijevi promjera 75 mm.Svakako treba odabrati mjesta gdje je zid od cigle , u betonu bi to bilo puno teže, pažnja konzultirati prije bušenja shemu postojećih instalacija kako ne bi imali bliski susret sa elektro kablovima ili vodovodom! Prije ugradnje stiropora u otvore je postavljena dvostruka uvodnica promjera 22mm , a ostatak prodora ispunjen pur pjenom.

Photobucket

Za fiksiranje cijevi na pod položena je pocinčana mreža sa poljima 5x5 cm osim u rubnim zonama 10x5cm.Mreža je dimenzija 2x1m i praktična za rad. Moja je preporuka ne eksperimentirati sa armaturnom mrežom jer je pre gruba i sigurno će u donjem dijelu vremenom znatno korodirati jer nema zaštitu od korozije. Osim toga armaturna mreža je puno teža ma koju odaberete i nema potrebe za takvom armaturom u estrihu.Osim učvršćenja cijevi ovo bitno statički ojačava sam estrih.

Photobucket

Svakako pripremite cijevi , ovako izgleda bunt bez pakiranja L=240m

Photobucket

Cijev je Rotex Monopex 17x2 , a to znači vanjski promjer 17mm i debljina stijenke 2mm, čini se malo ,ali po osječaju u ruci znatno je jača od npr."okitenke" , namjenjena upravo za podna grijanja , proizvođač pismeno jamči za sve eventualne nedostatke u roku od 50 godina!!!!!! Pokraj bunta cijevi vide se specijalne škare za savršeni rez cijevi.

Photobucket

Od alata smo koristili još špičasta klješta sa sječivom za krojenje mreže kao i za rezanje viška vezica kod povezivanja mreže ( to ne treba raditi žicom , jer se mogu oštetiti cijevi) Vezica dužine 12 cm smo utrošili 2500kom, u dučanu gdje smo ih kupovali kupili smo kompletnu zalihu po cijeni 20 kn 250 kom.Cijene su im vrlo raznolike i isplati se običi više dučana.

Photobucket

Svakako prije polaganja stiropora treba imati kupljen i razvodnik, on dolazi sa još hrpom dijelova nužnih za njegovo spajanje, nisu na fotografiji prikazani .

Photobucket


Ovako izglada postavljeni stiropor i montirani razvodnik, znači slijedi faza polaganja folije i mreže.

Photobucket



09.03.2010. u 22:25 • 8 KomentaraPrint#^

četvrtak, 04.03.2010.

Podno grijanje -planiranje i početak radova

Početak radova podrazumjeva dvije pripremne radnje :

1.)Izradu projekta instalacije

Photobucket

Prije početka radova potrebno je napraviti plan gdje želimo imati „topli pod“ u svakom slučaju konzultirati i šeficu kako kasnije nebi imali nepotrebnih primjedbi. Pri izradi plana izbacuju se stubišta ,ostave za hranu kao i djelovi pokriveni stalnim namještajem( tu se ne ubrajaju stolovi, i kreveti , trosjedi....) , površine ispod tuš kabine i kade.Ovo o tuš kabinama i namještaju ima svojih zagovornika za i protiv , mi smo se odlučili za one koji zastupaju varijantu protiv. Shema polaganja dana je u prikazu. U autoCAD-u je moguče jednostavno dobiti odmah i izračun dužina pojedinih krugova. Kod izrade nacrta potrebno je planirati za spajanje na razvodnik , ako se planira razvod spiralnim načinom postavljanja cijevi dolazak tople vode, uz vanjski zid ,gdje bi inače temperatura bila niža jer su i gubici topline veći , pa onda tek prema sredini prostorije. U suprotno može se dobiti situacija da središnji dio prostorije bude osjetno topliji od onoga prema vanjskim zidovima. U koliko se cijevi postavljaju paralelnim polaganjem opet se planira dolazak tople vode uz vanjske zidove pa prema sredini prostorije..

.Izračun potrebnog materijala i izrada troškovnika

Ulazni podaci
-Razmak cijevi 7,5-10cm sanitarni čvorovi ,a 15 cm ostale prostorije
-Specifična potrošnja, za okvirni izračun ukupno potrebne dužine cijevi, je cca.12 m cijevi po m2 za razmak 10 cm ,cca 8m cijevi po m2 za prostorije sa razmakom 15cm.
-U svim prostorija razmak vanjskog kruga , prema vanjskom zidu kuće je 10cm
-Maksimalna dužina kruga grijanja po preporuci proizvođača je 100m (poželjno 80-90) što znači da u prostoriji površine npr 24-30m2 treba postaviti 24/8=2- 3odvojena kruga .Svi krugovi se spajaju na zajednički razdjeljnik koji se može kupiti sa maksimalnim brojem priključnih mjesta za 12 krugova odnosno ukupnu površinu do 12x12m2=144m2 u koliko treba projektirati grijanje veće površine potrebo je planirati više razdjeljnika (mi imamo za cca160m2 dva razdjeljnika po 7 krugova ,krugovi su dugi uglavnom 50 - 80m ). Pažnja –cijevi se isporučuju u dužinama 120 i 240 m – racionalnije je kupiti buntove dužine 240m sa njima ima manje otpada ali je teže raditi sa dužim kolutom, što ne predstavlja problem ako imate pomoćnika koji odmotava kolut dok ga vi učvrščujete za podlogu.
Upotrebljene cijevi ROTEX MONOPEX 17X2 PE-XB i nadžbukni priključni ormarići sa razvodnicima od istog proizvođača.
Na osnovu donešenih odluka i izračuna izrađuje se predmjer radova koji je osnova za izradu troškovnika.


Photobucket

Photobucket

Plan polaganja cijevi sa izračunom dužina pojedinih krugova.

Zeleno šrafirano su zone u kojima neće biti položeno podno grijanje (ostava,ispod namještaja u kuhinji , ipod kade, tuš kabine,...), u kupaoni u prizemlju ispod elementa sa umivaonikom je u izvedbi postavljen razvod cijevi.Ovaj nacrt omogučava i planiranje potrebnih prodora kroz zidove kako bi se maksimalno izbjeglo križanje cijevi unutar plohe poda. U prizemlju nije ucrtan spoj prema kupaoni prema ljestvici radijatoru, a koji je izveden, u potkrovlju to je ucrtano isprekidanom linijom.
O proračunu potrebne toplinske snage ću detaljnije malo kasnije.

2.)Pripremni radovi u objektu

Betonska ploča –pod mora biti gladak, bez ispupčenja (na 1 m neravnine trebaju biti manje od 0,5 cm) kako bi ploče stiropora nalijegale čitavom površinom na betonsku ploču u suprotom beton ploče treba izgladiti štemanjem ili brušenjem (kako se ne bi pojavile naknadne pukotine u estrihu uslijed slijeganja stiropora na neravninama) Na pod prema zemlji (gdje nije podrum) postavljena je folija debljine 0,2mm ,u ostale prostorije nije postavljena folija ispod stiropora. Stiropor EPS 150 kPa/m2 težine 25kg/m3 se ne smije postavljati direktno na bitumenske premaze , premaze betona na bazi nafte ili bitumensku ljepenku, te je u zoni svih zidova kut ispod stiropora presvučen folijom obzirom da su zidovi odjeljeni od podne ploče bitumenskom trakom ,višak trake je prije toga odrezan kako bi stiropor legao na ravnu površinu..

Photobucket

Folija je postavljena tako da su rubovi folije podignu uz zidove 10cm, a iza njh je uložena traka stiropora u kolutu debljine 10mm.
PVC folija u roli uobičajene širine 1,5m na spojevima je preklopljena a spoj preljepljen ljepljivom trakom kako bi čitava podloga bila u potpunosti nepropusna za vlagu - parna brana.

Photobucket

Kako ispod dijela kuće u kojem je kuhinja nije podrum , u tom dijelu ispod stiropora je postavljena ,prema tlu, folija za spriječavanje kapilarne vlage iako je ploča suha "ko barut" .Time se na najmanju moguču mjeru svela mogučnost pojave kondenzata ispod toplinske izolacije. U ostalim djelovima kuće to nije bilo potrebno obzirom da je ispod podrum sa stropom izoliranim sa 5cm stiropora.

Photobucket

U dijelu potkrovlja situacija je specifična. Niski dio potkrovlja , na slici lijevo, nije predviđen za ugradnju podnog grijanja , a kako je ispod natkrivena terasa , izolirana izvana fasadnim stiroporom 5 cm , i na pod je postavljen u ovom dijelu stiropor debljine 8 cm , kao bi se spriječilo stvaranje toplinskog mosta.U dijelu prostorije gdje će biti podno grijanje , stiropor je debljine 5cm (središniji ove dio prostorije ).

04.03.2010. u 22:21 • 15 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (4)
Rujan 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (3)
Studeni 2010 (2)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (11)
Siječanj 2010 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kako uz malo domišljatost, puno rada, kvalitetno i što povoljnije izgraditi vlastiti dom.




Linkovi

ostali zanimljivi blogovi

ne2yh-moja-je-zgrajena
a24e.blog.hr
bonaca
damster
dolec
ytong na moru
kuća R
obsijana blog
kucica na škoju
kiko
mi gradimo

preporuke majstora