Biti kratkovidan i prestati biti kratkovidan

nedjelja , 23.11.2014.

Sjećate li se, dok ste bili djeca, kako su gotovo svi „štreberi“ u školi nosili naočale? Čak je i danas svugdje slika nekog genija, štrebera ili geeka slika debelih naočala naslonjenih na nosu te načitane glave. Potpuna je istina da su ljudi koji više vremena provode za računalom ili knjigom, nerijetko pod umjetnim svjetlom na vrlo bliskoj udaljenosti predmetima fokusa, što potiče vidni proces na akomodacijski višak i višak konvergencije, razvili kratkovidnosti očiju. Dodamo li na to i genetsku predispoziciju za kratkovidnost, imamo neizbježnu i gotovo stopostotnu šansu da zdravo rođeno oko razvije ovaj poremećaj.

Srećom, biti kratkovidan, ne znači i biti osuđen na nošenje naočala do kraja života, jednako kako ne znači i razmišljati, odnosno, podvrgnuti se laserskoj operaciji korekcije vida. Obje navedene opcije izrazito su agresivne metode postizanja rezultata dobrog vida, i srećom imamo treću opciju kojoj popuno možemo izbjeći i naočale i laser.

Što je, zapravo, kratkovidnost?

Kada govorimo o zdravom i normalnom oku, pri opuštenoj akomodaciji, slika se paralelno usmjerenim svjetlom lomi na mrežnici oka i imamo dobar fokus gledamo li objekt koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini ili onaj koji je udaljen. Miopija ili kratkovidnost manifestira se tako da se objekti bliski oku vide posve jasno, dok su oni udaljeniji mutni do ne prepoznatljivosti. Udaljenost u kojoj gubimo fokus ovisi o uznapredovalosti kratkovidnosti same, a mjerimo je dioptrijom. Svjetlo usmjereno oku proizvodi sliku ispred mrežnice, slike su fokusirane u staklovini stražnjeg dijela oka umjesto na samoj mrežnici oka, a rožnica je pritom previše izbočena ili je slučaj da je očna jabučica preduga. Ukoliko je rožnica nedovoljno izbočena, govorimo o hiperopiji, tj. Dalekovidnosti. Slučaju poremećaja oka suprotnom od kratkovidnosti, gdje su svi objekti blizu oka mutni te se fokus može postići samo ukoliko objekt udaljimo, ponovno, ovisno o uznapredovalosti dalekovidnosti, dovoljno da oko sliku „izoštri“.

Mogu li prestati biti kratkovidan?

Postupno preopterećenje fokusiranja, umjesto ugađanja oku prilagođavanjem dioptrije i iskrivljavanjem slike u suprotnom smjeru koristeći se kontaktnim lećama ili naočalama, postižu se zavidni rezultati popravljanja kratkovidnosti, odnosno dalekovidnosti te se, radi li se o iskrenoj motivaciji za poboljšanje vida vježbama, dolazi do maksimalnih rezultata : potpunog ispravljanja vida.

Power Vision System upravo je ciljana metoda aktivnog ispravljanja vida postupnim preopterećenjem fokusa. Kratkovidni će metodu koristiti udaljavajući žarišnu točku istovremeno je zadržavajući u fokusu, a dalekovidni će raditi upravo suprotno približavajući točku. Iako se PVS ne da opisati u nekoliko rečenica, u ovoj navedenoj nalazi se suština koja nizom sofisticiranih vježbi i uz kvalitetno vodstvo i znanje opisano u knjizi David De Angelisa : ‘Kako sam izliječio kratkovidnost’. Kroz 230 stranica autor objašnjava znanstvena istraživanja i detaljno opisuje vježbe potrebne za izlječenje vida, koje se sa iznimnom lakoćom mogu pratiti i stranicu po stranicu bolje vidjeti, dok je druga polovica knjige posvećena aktivnim polaznicima i korisnicima Power Vision metode, kroz konkretna pitanja i praktične odgovore primjenjive u svakom trenutku korištenja i prakticiranja vježbi, bez obzira na početno stanje oka i brzinu napretka. Više o kratkovidnosti i liječenju kratkovidnosti jednom za svagda možete pročitati na službenim stranicama: http://www.kratkovidnost.com/

Oznake: kratkovidnost, miopija, lijećenje kratkovidnosti, kratkovidnost liječenje, kako izliječiti kratkovidnost

Vježbe za oči

petak , 07.11.2014.

Zamislite da uopće ne koristite, recimo, lijevu ruku. Nije teško zamisliti, ako zamislite da vam je ruka u gipsu i ne možete je mrdati niti najmanje. Svi koji su iskusili kako je to kada ne koristite određene mišiće neko vrijeme, znaju i kako je u najmanju ruku, nezgodno, vratiti mišiće u stanje prije ozljede, odnosno ne korištenja. Kako bi ispunjavali svoju svrhu, baš svaki mišić na tijelu treba vježbati, odnosno koristiti. Štede li se ili se ne koriste, jednostavno izgube svoju svrhu i atrofiraju.

Slično se događa i sa očima. Damo li im priliku da budu opušteni i ne vježbamo li oči na dnevnoj bazi, naš vid će neminovno oslabjeti. Vježbe za oči stoga, redovan su dio svakodnevnice zdravog oka, a ukoliko je naš vid već oštećen, odnosno imamo li problema sa vidom, imamo dodatan razlog kako bi vježbali, jer u tom slučaju ne vježbamo kako bi održali dobar vid, već radimo vježbe za poboljšanje vida.

Vježbe za vid

Definiranim vježbama za vid smanjuje se dioptrija i u konačnici potpuno popravlja, bez potrebe da nosimo naočale. Dioptrijske naočale štete vidu i uljenjuju oko, no nije dovoljno samo skinuti naočale i očekivati savršen vid. Vježbe su jednostavne i možete ih obavljati bilo gdje i bilo kada. Kao i sa svakim vježbanjem, važna je ustrajnost i posvećenost vježbama za poboljšanje vida, kako bi mišiće zadužene za dobar vid doveli iz stanja zamora i lijenosti u stanje gdje i bez vježbi za oči mogu vršiti svoju funkciju i pružati nam besprijekoran pogled bez naočala.

Teretana za oči

Redovitost je ključan faktor kod vježbi za oči, a vaša teretana može biti bilo koje mjesto u bilo koje vrijeme. Ukoliko imate dioptrijske naočale, ili nosite kontaktne leće, vježbe trebate obavljati bez njih. Vježbanje oduzima jedva pola sata u danu, no važno je još jednom napomenuti, kako oči trebate vježbati svaki dan u svrhu dobivanja priželjkivanih rezultata. Dakle, jedva pola sata u čitavom danu provedenih radeći vježbe za poboljšanje vida, dovesti će do toga da vam naočale uopće neće trebati, dok bi bez njih postojala velika mogućnost da se dioptrija poveća.

Izbor je na vama. Želite li veću, manju ili nikakvu dioptriju? Nekako se odgovor nameće sam od sebe, pa stoga skinite naočale i vrijeme je za vaš prvi trening u teretani za oči. Najprirodniji i najjednostavniji način vraćanja savršenog vida, bez potrebe za rizičnim laserskim operacijama i lijekovima.

Zdrave oči i pogled bez naočala


Ukoliko nemate problema sa vidom, vježbe za oči poslužiti će kao prevencija i održati savršen vid budući da su namijenjene baš svakome tko želi imati zdrave i u potpunosti funkcionalne oči. Vježbanjem i održavanjem očiju i vida ne postoji mogućnost da se očima našteti u bilo kojem smislu, te će vam one biti iskreno zahvalne za vrijeme koje ste odvojili posvetivši svom vidu jedva primjetnih pola sata jednom dnevno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.