Sibiu, Rumunjska

četvrtak , 08.07.2010.

Nakon dugog i dobrog odmora treba nešto i raditi. A gdje ćeš bolje nego radno mjesto u Europi, točnije centralnoj Rumunjskoj :) I dok je početkom godine tamo temperatura bila do -25 C sada se penje do 35 C. Ako baš moram odabrati između ove dvije krajnosti ova druga mi je draža ali opet nije baš idealna. Jedina sreća je što se tjekom dana zavučem kao gušter pod zemlju (500 m) na ugodnih 18 C. I dok sam prošli put obilazio Ramnicu Valceu i okolna sela ovaj puta sam se uputio na sjever, dolinom rijeke Olt do Sibiua ili Hermannstadta. Europski grad kulture 2007. Centar je tada lijepo uređen i hvale se da su jedan od rijetkih rumunjskih gradova sa pješačkom zonom u centru. Grad ima nešto preko 100000 stanovnika a centar koji se treba vidjeti je toliko velik da ga se cijelog može proći u maksimalno dva sata. Centralni dio tvore tri trga nepravilnih oblika koji su međusobno spojeni. Najveći je Piata Mare ili Veliki trg.
Glavni trg - Piata Mare
Mali trg - Piata Mica
Piata mica ili Mali trg je malo na sjever a sa donjim gradom je povezan cestom preko koje prelazi prvi željezni most u Rumunskoj sa više imena od kojih je jedno Most laži jerbo su se na njemu cjenkali trgovci.
Most uzdaha, most lazi, zeljezni most i sl.
Donji grad je nakupina što manjih što većih kuća koje sve imaju oznaku spomenika kulture. Donji grad nije uređen kao strogi centar ali se isplati prošetati malo kroz njega. Jedina prava zanimljivost su krovni prozori na većini kuća koji izgledaju kao oči pa ih zovu oči grada.
Donji grad
Donji grad
Donji grad
Donji grad
Oci grada
Most uzdaha, most lazi, zeljezni most i sl.
Birtija u centru
Hermannstadt - Sibiu
Grad je bio opasan zidinama i tornjevima. Svaka gilda je imala svoj toranj a danas su najsačuvanija tri na južnoj strani Sibiua od kojih je jedan Potterov toranj tj. toranj lončara.
Gradske zidine
Potters tower iliti toranj loncara
U gradu se uz rumunjski naveliko priča njemački pa je komunikacija donekle olakšana sa lokalnim stanovništvom je postoji ogroman broj sudetskih Nijemaca. Doduše njemački imi nije isti kao u pradomovini ali lakše sam i to razumio nego rumunjski :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.