nedjelja, 02.01.2011.

Filmovi iz 2010 godine koji nit smrdu nit mirišu

Evo sa malim zakašnjenjem čestitam vam Novu Godinu i da u ovoj najnovijoj godini koja nam predstoji imate više sreće i kešovine, no prije svega da vas zdravlje služi. Tako i to smo obavili.
A sad idemo vidjeti što je to bilo naj, a što baš i nije bilo tako fenomenalno, ali isto tako obradit ćemo i sve važnije što se tiče naša tri omiljena žanra...stoga vežite se ovo će biti zanimljiva vožnja.


6 FILMOVA KOJI NI SMRDE NIT MIRIŠU:
- Na moju žalost to su filmovi koji su kao onaj čardak u priči nisu ni na nebu ni na zemlji. Evo nam zato šest naslova koji me nisu niti razočarali tako jakod a upadnu na onu listu loših filmova, ali bogme ne mogu ih ni staviti u top najboljih ostvarenja.6) ''Predators'' (2010) - režija: Nimród Antal

Photobucket

Zašto on:
- Obožavam Predatora još od kad sam vidio prvi dio i po mom mišljenju je uz Aliena najbolje napravljen vanzemaljac ikad (jmislim da sam već to spomenuo par puta...). No, nakon govnarija koje nam je studio Fox servirao neuspješnim mini serijalom od dva nastavka ''AvP'' (gledljivo) i ''AvP: Requiem'' (proljev od filma) bio sam spreman na sve kad su ''Predatori'' izašli u kina, no kako je glavni producent filma bio Robert Rodriguez koji ima taj štih za horor filmove (''From Dusk Till Dawn'', ''The Faculty'') ipak sam gajio nadu da bi sve moglo ispasti dobro. Jedino me je mučio mađarski redatelj novak, koji nije imao baš puno iskustva u redateljskoj stolici (do tada snimio samo 3 filma).
Na kraju sam dobio film koji uspio zadovoljiti skoro sve moje želje, no ipak sve ostaje nekako nedorečeno upravo zbog lošije karakterizacije likova (pa čak i samih predatora), ne uvođenja predatorskih novotarija koje su zaštitini znak serijala i što je najvažnije što se radnja ne događa na njihovom planetu. Pa, onda tu i tamo nekih sitnica koje su meni kao ljubitelju predatora neizostavne,a nema ih ili su negdje izmjenjene, dok neki djelovi samog filma su nejasni. Taj deja vu sa prvim filmom je u nekim trenucima odličan, ali opet u nekim drugim djelovima pleše na granici lošeg kopiranja više nego što bi mi rekli da je samo posveta (puno tu imamo scena koje smo već vidjeli u McTiernanovom filmu) no opet ne na onaj stvarno loši način kopiranja koje smo vidjeli recimo u ''AvP: Requiem''. Film ima lijepe akcije, odličnih scena, sporedne likove koji su zanimljiviji od glavnih, a bogme tu je i ugođaj. No, za mene ne spada u moju listu najboljih filmova koje sam prošle godine gledao...šteta.
5) ''The Crazies'' (2010) – režija: Breck Eisner

Photobucket

Zašto on:
- Davno je prošlo vrijeme kad sam gledao Romerov original (mislim da bih uskoro trebao staviti na repertoar gledanja), no svakako sam se radovao rimjeku jer sam mislio da bi film mogao ispasti približno nešto ala američka verzija ''28Days/Weeks Later'' ili ''REC''-a, a pogotovo kad sam vidio službeni trailer. Ovako nakon odgledanog film je više nego solidno ostvarenje sa par jako lijepih scena i momenata, dosta dobro napisanog scenarija i ugodnih likova (gluma je također dobra) čija je karakterizacija gledajući da je ovo američki film rađen za široke mase odrađena na zavidljivom nivou. Unatoč svemu film mi nije do kraju sjeo kako treba, pa iako mislim sve dobro o njemu...no to nije to.
Filmskim riječnikom kako je ovo film o zaraženima onda bih rekao da film nije tako dobar kao niskobudžetni ''Pontypool'', ali je mnogo bolji nego je to recimo meni dragi ''Warning Sign'' ili očajno ostvarenje koje se odaziva na ime ''The Plague'' redatelja Hala Masonberga. Mislim da sam sve rekao sa tim.
4) ''Devil'' (2010) – režija: John Erick Dowdle

Photobucket

Zašto on:
- o M. Night Shyamalanu neću mnogo trošiti riječi nego ću samo reći da je on glavni producent ovog hororca i da se film radio prema njegovoj priči (ujedno je ovo prvi film u planiranoj trilogiji gdje urbanu sredinu terorizira nešto nadnaravno). Zanimljiv film sa par lijepih trenutaka, sasvim solidnom atmosferom koja povremeno podsjeća na Raimijev ''Drag Me to Hell'' i dobrom glumačkom postavom. No, kod ovakvih filmova uvijek postoji ono ali...stoga ću reći – ali film više izgleda kao jedna od boljih priča horor serije ''Tales From the Crypt'' nego kao neki cijelovečernji film. Uz sve to kraj filma mi je bio predvidljiv, a bogme nije niti pomoglo da sam odmah pogodio tko je Vrag u filmu. Svejedno film vrijedi pogledati, jer nakon one blamaže sa ''The Happening'' Shyamalan pokazuje da je još bolji kao producent. Radujem se novom filmu tj. drugom dijelu te najavljene trilogije.
3) ''Splice'' (2010) – režija: Vincenzo Natali

Photobucket

Zašto on:
- Moram reći da obožavam ovakve filmove sa eksperimentima sa vanzemaljskom DNA, no odmah moram reći da me film više razočarao nego očarao., jer ovo što se da vidjeti u ovom malom kanadskom SF ostvarenju je očajno loše. Kako je film imao solidnih 26 mlijuna $ mislio sam da će uz dobru glumačku postavu film imati i dobru priču, no prevario sam se. Scenarij je u načelu odlično napisan i ima samo 2-3 crne rupe (scene koje nisu baš uvjerljive ili baš nemaju veze sa logikom), dok karakterizacija likova varira. Isto tako film je trebao biti temeljitiji u prikazu genetičkih istraživanja, jer ovo što sam vidio nije me impresioniralo. Moram reći da mi je A. Brody solidan glumac, no svakako nije glumac za naše žanrove (i u ''Predatorima'' mi nije baš bio nešto poprilično uvjerljiv) tako od početka vidiš da je on došao samo odraditi svoj posao bez da malo u svoju ulogu da duše. Iako, odlična glumica Sarah Polley se ovdje glumački baš i nije iskazala (no opet je bolja od Bordyja i to uvjerljivo), što nam govori da redatelj Vincenzo Natali nije uspio ostvariti to da mu film ima koheziju (toplo se nadam da će ''Neuromancer'' biti mnogo bolje ostvarenje ali čisto sumnjam) radnja likovi i odnos dvoje glavnih likova. Jedina prava svijetla točka jest Delphine Chanéac kao Dren. Efekti su jako dobri, priča zanimljiva, no kad vam glavni glumci nisu raspoloženi u svojoj glumi i to u filmu gdje imate samo 4 lika onda je to veliki problem. Kako sam rekao svaka čast ovom filmu, ali za mene je i dalje za ovakvu vrstu filmova ''Species'' (1995) mnogo bolji i konkretniji film (a da o zanstvenom pristupu ne pričamo).


2) ''La Horde'' (2010) – režija: Benjamin Rocher i Yannick Dahan

Photobucket

Zašto on:
- Evo još jedno samo solidno ostvarenje, iako je i ovaj film imao svojih jebeno odličnih momenata. Uz to je francuski standardno brutalan. Priča nije ništa nova, gluma dobra, no scenarij i nije tako bajan, jer se to svakako moglo mnogo bolje i ljepše napisati. Da nije bilo onog mačo preseravanja u jednom dijelu film bi mi bio draži. Zombiji uvjerljivi i opaki, no sami glavni junaci filma nisu baš toliko zanimljivi. Ovako...ovo je prvi francuski hororac koji me je donekle razočarao, jer kad sam vidio trailer mislio sam da će film biti mnogo bolji.1) ''The Descent part 2'' – režija: Jon Harris

Photobucket

Zašto on:
- Film koji me je najviše razočarao, pa iako je atmosfera prilično blizu onoj iz prvog dijela, pa iako je brutalniji sve to pada u vodu zbog loše napisanog scenarija. Razlog zbog kojeg se likovi nađu u špiljama totalno vrijeđa inteligenciju gledatelja (pogotovo ako je ovaj ljubitelj prvog dijela), a čavao na lijesu zbog čega je ovaj film prvi na listi jest sam ogavni kraj. No na stranu loše osmišljena radnja, film kako sam rekao ima u sebi duplo više brutale nego je to imao prvi film. Glumačka postava je uvjerljiva i likovi brzo uhvate gledatelja, no ovo je daleko od onoga što su producenti govorili da je ovaj film što su ''Aliens'' bili za ''Aliena''. Ako će vam to išta značiti u filmu opet imamo prilike vidjeti i Sarah i Juno u akciji...ali da samo nije bilo tog prokleto glupog kraja...no tim loših scenarista J Blakeson, James McCarthy i James Watkins su dobrano ukakali cijeli film tom svojom idejom tipičnom za američke B horororce snimljene u 80-tima.


Lista se nastavlja...

19:37 • Komentari ( 3 ) • Print#

<< Arhiva >>

Recenzije filmova...

Podžanrovi:
Animal attack filmovi
Biti glumac u horor žanru - dio prvi i dio drugi
Giallo
Remakomanija...

Filmovi kojima ćete se uvijek vraćati - (remek-djela):
28 Days Later (2002)
30 Days of Night (2007)
Alien (1979)
Alien Hunter (2003)
Altered (2006)
An American Werewolf in London (1981)
Avatar (2009)
Batoru rowaiaru (2000)
BATMAN: Dead End (2003)
Black Christmas (1974)
Black Water (2007)
Blade (1998)
Blade II (2002)
Book of Eli (2010)
Bubba Ho-Tep (2002)
Stuart Gordon's Castle Freak (1995)
Citizen X (1995)
Conan the Barbarian (1982)
Cloverfield (2008)
Dark Star (1974)
Dead of Night (1974)
Dog Soldiers (2002)
Evil Dead: The Musical (2003)
Evil Dead: Book of Dead (1983)
Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987)
Evil Dead 3: Army of Darkness (1993)
Fido (2006)
Fright Night (1985)
Gosti iz Galaksije (1981)
Gwoemul (2006)
House of Wax (1953)
Hulk (2003)
Humanoids from the Deep (1980)
Invasion of the Body Snatchers (1956)
Izbavitelj (1976)
Jack The Ripper (1988) *TV
Jaws (1975)
John Carpenter's The Thing (1982)
Killer Klowns From Outer Space (1988)
Q (1982)
Leptirica (1973)
M (1931)
Martyrs (2008)
Modern Vampires(1998)
Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space (2009)
Motel Hell (1980)
My Bloody Valentine (1981)
Mulberry Street (2006)
Murder Party (2007)
Night of the Hell Hamsters (2006)
Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1990)
Otis (2008)
Parents (1989)
Phobia 2 (2009)
Piranha (1978)
Planet Hulk (2010)
Planet of Vampires (1965)
Predator (1987)
Predator 2 (1990)
Rabid (1977)
[REC] (2007)
[REC]2 (2009)
Return of the Living Dead (1985)
Romasanta: The Werewolf Hunt (2004)
Shivers (1975)
Silent Night, Deadly Night (1984)
Slither (2006)
Solomon Kane (2009)
Split Second (1992)
Stephen King's Cat's Eye (1985)
The Bad Seed (1956)
The Birds (1963)
The Cottage (2008)
The Dark Crystal (1982)
The Descent (2005)
The Fearless Vampire Killers (1967)
The Fly (1958)
The Fly (1986)
The Hitcher (1986)
The Hole 3D (2009)
The Howling (1981)
The Hunt for Gollum (2009)
The Last House on the Left (1972)
The Living Dead at Manchester Morgue (1974)
The Lost Boys (1987)
The Monster Squad (1987)
The People Under the Stairs (1991)
The Spiderwick Chronicles: The Field Guide (2008)
The Thing From Another World (1951)
The War of the Worlds (1953)
The WolfMan(1941)
THEM! (1954)
Trick 'r Treat (2008)
Tucker & Dale vs Evil (2010)
Turtles Forever (2009)
Vampire Hunter D: BloodLust (2000)*anime
WALL-E (2008)
Ward 13 (2003)
Warning Sign (1985)
Westworld (1973)
Zombieland (2009)

Skoro savršeni filmovi:
9 (2009)
Alien Trespass (2009)
Battle: Los Angeles (2011)
Blade: Trinity (2004)
Burke and Hare (2010)
Children Shouldn't Play with Dead Things (1972)
C.H.U.D (1984)
Deep Rising (1998)
Demons (1985)
Demons 2 (1986)
Feast (2005)
Freddy vs. Jason (2003)
Friday the 13th (2009)
From Hell (2001)
Galaxy of Terror (1981)
Horror Express (1973)
Hybrid (2010)
Innocent Blood (1992)
It! The Terror From Beyond Space (1958)
Jack Brooks: Monster Slayer (2007)
Jason and Argonauts (1963)
Jaws 2 (1978)
Kingdom of the Spiders (1977)
La Horde (2009)
Lesbian Vampire Killers (2009)
Mutant (1984)
Mutants (2009)
My Name is Bruce (2007)
One-Eyed Monster (2008)
One Dark Night (1983)
Orca: The Killer Whale (1977)
Percy Jackson & the Olympians: The Lighning Thief (2020)
Phantasm (1979)
Phantoms (1998)
Planet Terror (2007)
Predators (2010)
Prince of Darkness (1987)
Resident Evil (2002)
Rogue (2007)
Quarantine (2008)
Sinister (2012)
Splinter (2008)
Superman/Doomsday (2007)
The Boy Who Cried Werewolf (2010)
The Descent 2 (2009)
The Gate (1987)
The Ghost and the Darkness (1996)
The Plague of the Zombies (1966)
The Prowler (1981)
The Mutant Chronicles (2008)
The Zombie Diaries (2006)
War of the Worlds (2005)
Wind Chill (2007)
Wolfen (1981)
Zona Mrtvih (2009)

Vrlo slabi filmovi (jedanput ih pogledati i zaboraviti ih):
7-gwang-goo (2011)
30 Days of Night: Dark Days (2010)
Altitude (2010)
Atrocious (2010)
Blackout (2009)
Black Sheep (2006)
Blood & Chocolate (2007)
Big Bad Wolf (2006)
Blood: The Last Vampire (2009)
Chaw (2009)
C.H.U.D II: Bud the Chud (1989)
D-Wars (2007)
Day of the Dead (2008)
Daybreakers (2009)
Dead Space: Downfall (2008)
Doghouse (2009)
Doom (2005)
Dreamcatcher (2003)
Dylan Dog: Dead of Night (2010)
Eclipse (2010)
Fade to Black (1980)
Feast II: Sloppy Seconds (2008)
Frostbiten (2006)
Funhouse (1981)
Funny Man (1994)
Halloween (2007)
Humanoids From the Deep (1996) TV*
Hypothermia (2010)
Infestation (2009)
Jaws 3D (1983)
Jaws: Revenge (1987)
Jennifer's Body (2009)
Krvopijci 1989)
Legion (2010)
Loch Ness Terror (2008)
Lord of Illusions (1995)
Mor (1992)
New Moon (2009)
Night of the Living Dead 3D (2006)
Night of the Living Dorks (2004)
Night of the Demons (2009)
One Missed Call (2008)
Orcs! (2011)
Outlander (2008)
Piranha 2: The Spawning (1981)
Prophecy (1979)
Shark Night 3D (2011)
The Being (1983)
The Breed (2001)
The Burrowers (2008)
The Devil Inside (2012)
The Gate II: Trespassers (1990)
The Hills Run Red (2009)
The Last Lovecraft: Relic of Cthulhu (2009)
Troll (1986)
Robert Kurtzman's The Rage (2007)
The Reptile (1966)
The Tribe (2009)
The Unborn (2009)
Timber Falls (2007)
Twilight (2008)
Scourge (2008)
Shadow Zone: The Undead Express (1996)
Sint (2010)
Skyline (2010)
Spontaneous Combustion (1990)
Starship Troopers 3: Maruder (2008)
Vikaren (2007)
Undead (2003)
Under the Mountain (2009)
Unearthed (2007)

Filmovi tako loši da na kraju ispadnu dobri:
Nightmare at Noon (1988)
Parasite (1982)
The Dark Lurking (2010)
The Giant Claw (1957)


DOKUMENTARCI
His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th (2009)
More Brains! A Return to the Living Dead (2011)
Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010)
Scream greats, vol. 1: Tom Savnini Mater of Horror Effects (1986)
The Perfect Scary Movie (2005)
Zombies: A Living History (2011)

Recenzija video-igara:
Clive Barker's Jericho (2007)
Evil Dead: Hail to the King (2000)
Plants vs. Zombies (2009)
Puzzle Quest: Challenge of the Warlords (2007)
Return to Castle Wolfenstein (2001)
TERRORDROME: Rise of the Boogeyman
The Suffering - The Prison is Hell (2004)

Recenzija figura:
Cult Classics Series 5: Medieval Ash (NECA)

Pisci SF-a, Fantasya i Horor žanra:
Robert Ervin Howard (1906 - 1936) I dio; II dio

Recenzija knjiga:
"Blackout" - Mislav Pasini
"Bojno polje Istra" - Danilo Brozović
"Cell" - Stephen King
"Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher (1978 - 1986)" - Adam Rockoff
"Kriza - Hrvatski horor" - Mihalinec/Grgić
"Mrtva Straža" - Mislav Pasini
''Let the Right One In'' - John Ajvide Lindqvist
"The Silence of the Lambs" - Thomas Harris
"Točka dezorijentacije : Zombiji su među nama" - Mislav Pasini
"Sumrak Razbijenog Uma" - Mislav Pasini
"Watchers" - Dean R. Koontz
Žuti titl - drugačija filmska enciklopedija (autori: Velimir Grgić i Marko Mihalinec)
"Xavia" - Damir Hoyka

Biografije, činjenice o monstrumima i ikonama strave...

Top lista najboljih:
12 naj scena eksplozije glave...
Najbolji 'animal attack' filmovi
Najgori 'animal attack filmovi + Bonus
14 najiritantnijih likova u hororima
Naj pijanci i alkosi u horor, SF i fantasy žanru....top 15
Deset najboljih pasa
10 naj zombija...
9 Najboljih košarkaških momenata u SF, Horor i Fantasy filmovima...
22 Najtužnije filmske smrti u horor, SF i fantasy žanru...
25 Najboljih scena sa zahodom - dio prvi i dio drugi
22 Najbolja SF oružja iz videoigara II dio I dio
32 najbolje mjuze u horor filmovima
Najbolji ljubavni parovi...top 20
35 naj serijskih ubojica u svijetu zabave 35 - 30, 29 - 16, 15 - 01
45 najgrudiju u horor filmovima 45 - 30, 29 - 16, 15 - 01
46 najboljih horror scena sa vratima - Dio prvi i Dio drugi
35 najboljih horor postera (35-28). (27-21), (20-11), (10-1)
Najboljih 5 vozila (+ Bonus) u nekom horor i SF filmu...
50 najboljih partitutra u Horor, SF i Fantasy filmovima I. dio i II.dio

Bad guys:
Alien
Aliens
Gremlini
Michael Myers
The Thing

Good guys:
Abraham van Helsing
Ashley J. Williams
Red Sonja
Solomon Kane

Redatelji Horora, SF-a i Fantasya:
John Carpenter

Scream Queens:
Dee Wallace
Linnea Quigley
Patricia Tallman

Horor Legende:
Bill Paxton
Corey Haim
Dick Miller
Tom Atkins
Udo Kier

Legende FX-a i specijalnih efekata:
Rob Bottin
Stan Winston

Znastvene činjenice, teorije i iskonska povjest:
2-4-5 TRIOXIN i Ernie Kaltenbrunner činjenice...
NECRONOMICON
Slučaj "Capitoli 61'"
ZOMBIJI - fenomen horor žanra i vudu religije
Zombiji - vrste filmskih nemrtvih
Zombi kronologija u horor filmu
Zašto volimo horore...
Moja teorija o Michaelu Myers

Liste i popisi:
Popis filmova o Frankensteinu...
Jekyll-Hyde lista filmova...
Gojira-Godzilla lista...
Lista filmova rađenih prema Stephen Kingovim novelama
Božićna lista horor filmova
Sva ubojstva Michael Myersa

Najstrašnije scene filma:
Scena No.1 ''Andaluzijski pas'' (1929)
Scena No.2 ''Se7en'' (1995)
Scena No.3 "Don't look now" (1973)
Scena No.4 "Pee-wee's Big Adventure" (1985)
Scena No.5 "Le Locataire/The Tenant" (1976)
Scena No.6 "Willie Wonka & The Chocolate Factory" (1971)
Scena No.7 "Reservoir Dogs" (1992)
Scena No.8 "Freaks" (1932)
Scena No.9 "Oldboy" (2003)
Scena No.10 "Misery" (1990)
Scena No.11 "Saving Private Ryan" (1998)
Scena No.12 "The Deep" (1977)
Scena No.13 "Irreversible" (2002)

Film Dana:
Body Parts (1991)
Hambuster (2010)
Korgoth of Barbaria (2006) Pilot epizoda
Pin (1988)
The Dummy (1982)
The Girl Next Door (2007)

In Memoriam
Mako

Copyright 2006. - 2008 Sva Prava pridržana Frogbros.