Da sam, da sam... da sam... pekarica mlada..
utorak, 28.01.2025.

Da sam kojim slučajem pekarica, propala bih k'o Grčka već prve svoje insomnične, pekarske noći.
Zato pekarica nijesam, al' kruh ipak ispečem. Povremeno samo. Jer kad se sve zbroji, i kruh svagdanji je sada postao luksuz.
Računala sam malo.... samo sastojci za ovaj kojeg ja u posljednje vrijeme ispečem, sračunato ugrubo, po cijenama kakve su ovdje kod mene, koštaju oko 3 eura.
Svježi kvasac, brašno, mlijeko, jaje (ako mi treba 'ljepilo' za koje će se uhvatiti sjemenke kojim ću kruh posuti), ulje... volim maslinovo, a njega sam na akciji zadnji put platila 13 eura. 750 ml. Sad ga baš i ne stavljam u kruh jer bi cijena s njim bila i puno viša.
Struju nisam uračunala. Kao ni porez, prirez i prorez koje bih plaćala da sam pekarica mlada. I nikakvu svoju zaradu nisam uračunala.
Naravno, da sam pekarica mlada sastojke za kruh bih nabavljala po veleprodajnoj cijeni, ali sve bi to progutali spomenuti: porezi, prirezi i prorezi, te struja čije poskupljenje je najavljeno.
Da... zaboravila sam i najam lokala kao i plaću barem jednog zaposlenika.
Spomenuti bilo kakvu zaradu sad me čisto sram.
Dakle, moj kruh sigurno nitko ne bi kupovao... pogotovo što mi nije dosta da ga samo ispečem, nego od njega sada još i dvopeke radim. Pa ih onda na brzinu pohrskam jedan za drugim kao čips... Prije se pojedu no što nastanu (al' kad su fini... k'o paški baškotini) :I
Je...skupo, brate. Zato ga i ne prodajem.
Ja novca imam jednako koliko sam imala i prije dvije godine s prvim danom uvođenja eura, a skoro sve je od tada dvostruko poskupjelo.
Pa i više.
Još za Božić prije eura 300 grama čokolade za kuhanje plaćala sam 15 kuna, a sad ju za iznos preko 5 eura više ne kupujem.
Kupila sam ju jednom, i eno, trajno statira u novom hladnjaku marke La dolce vita.
Zato kupim jabuke po cijeni od 97 centi... i to nekakvim čudom, valjda zato što sam u Slavoniji gdje ih ima u izobilju.
Ali... u Slavoniji ima i brašna, a brašno je poskupjelo. Ne znam zašto, jer otkupna cijena pšenice je prošle godine bila niža nego prethodne - 150 do 220 €/tona. U 2021. prosječna godišnja otkupna cijena iznosila je 1,57 kn/kg. I nije neka razlika... ali, da ne bude da baš nikakve razlike nema - zaaatooo su troškovi proizvodnje pšenice znatno porasli.
Sukladno novoj cijeni brašna, u obližnjoj pekari poskupio je i kruh. Onaj kojeg sam ranije plaćala 4 kune, sada je skoro 2 eura (pravi kruh, ne onaj od 300, 400 grama). Bio... jer su pekari nedavno stavili ključ u bravu.
Skroz ih razumijem - i njima je taj kruh bio preskup... Jer problem je rijetko u proizvođačima, on je obično u posrednicima.

Oznake: GoodFellas


