Da sam, da sam... da sam... pekarica mlada..

utorak, 28.01.2025.




MG-3493








Da sam kojim slučajem pekarica, propala bih k'o Grčka već prve svoje insomnične, pekarske noći.
Zato pekarica nijesam, al' kruh ipak ispečem. Povremeno samo. Jer kad se sve zbroji, i kruh svagdanji je sada postao luksuz.
Računala sam malo.... samo sastojci za ovaj kojeg ja u posljednje vrijeme ispečem, sračunato ugrubo, po cijenama kakve su ovdje kod mene, koštaju oko 3 eura.
Svježi kvasac, brašno, mlijeko, jaje (ako mi treba 'ljepilo' za koje će se uhvatiti sjemenke kojim ću kruh posuti), ulje... volim maslinovo, a njega sam na akciji zadnji put platila 13 eura. 750 ml. Sad ga baš i ne stavljam u kruh jer bi cijena s njim bila i puno viša.
Struju nisam uračunala. Kao ni porez, prirez i prorez koje bih plaćala da sam pekarica mlada. I nikakvu svoju zaradu nisam uračunala.
Naravno, da sam pekarica mlada sastojke za kruh bih nabavljala po veleprodajnoj cijeni, ali sve bi to progutali spomenuti: porezi, prirezi i prorezi, te struja čije poskupljenje je najavljeno.
Da... zaboravila sam i najam lokala kao i plaću barem jednog zaposlenika.
Spomenuti bilo kakvu zaradu sad me čisto sram.

Dakle, moj kruh sigurno nitko ne bi kupovao... pogotovo što mi nije dosta da ga samo ispečem, nego od njega sada još i dvopeke radim. Pa ih onda na brzinu pohrskam jedan za drugim kao čips... Prije se pojedu no što nastanu (al' kad su fini... k'o paški baškotini) :I
Je...skupo, brate. Zato ga i ne prodajem.

Ja novca imam jednako koliko sam imala i prije dvije godine s prvim danom uvođenja eura, a skoro sve je od tada dvostruko poskupjelo.
Pa i više.
Još za Božić prije eura 300 grama čokolade za kuhanje plaćala sam 15 kuna, a sad ju za iznos preko 5 eura više ne kupujem.
Kupila sam ju jednom, i eno, trajno statira u novom hladnjaku marke La dolce vita.
Zato kupim jabuke po cijeni od 97 centi... i to nekakvim čudom, valjda zato što sam u Slavoniji gdje ih ima u izobilju.
Ali... u Slavoniji ima i brašna, a brašno je poskupjelo. Ne znam zašto, jer otkupna cijena pšenice je prošle godine bila niža nego prethodne - 150 do 220 €/tona. U 2021. prosječna godišnja otkupna cijena iznosila je 1,57 kn/kg. I nije neka razlika... ali, da ne bude da baš nikakve razlike nema - zaaatooo su troškovi proizvodnje pšenice znatno porasli.

Sukladno novoj cijeni brašna, u obližnjoj pekari poskupio je i kruh. Onaj kojeg sam ranije plaćala 4 kune, sada je skoro 2 eura (pravi kruh, ne onaj od 300, 400 grama). Bio... jer su pekari nedavno stavili ključ u bravu.
Skroz ih razumijem - i njima je taj kruh bio preskup... Jer problem je rijetko u proizvođačima, on je obično u posrednicima.


MG-3501














Oznake: GoodFellas

V, 28.01.2025. 16:50 P.s. Kruh i dvopeke stvarno sam ja radila. To kažem zato što mi je netko tko ih je vidio rekao da su 'kupovni'.
Ne znam kako se zove taj poremećaj - težnja da ručno rađene stvari postignu izgled kao da su iz neke poznate serijske proizvodnje, i skroz se zanemari osobni pečat... ali eto, povremeno ga imam.
I zato me sad baš jako nervira onaj 'zarez' na dnu :I

Annabonny, 28.01.2025. 17:56 Ko sa slike .............gledaj ne diraj neke bolje opremljene pekarnice.
Ja radim onaj koji se ne mijesi nego kuhačom "dere" po tijestu i ispada dobro ...Srijeda mi je dan od kruha, sutra daklem...Bravo @V za sve te Bog stvorio

V, 28.01.2025. 18:26 Ispečem i ja ponekad taj no knead bread, pečem i kukuruzni, i s krumpirom, i s divljim kvascem, zamutim samo brašno i vodu... ali nije poanta u tome.

Stvar je u tome da proizvođači odustaju, ni krivi ni dužni.
Ljudi koji se cijeli život bave mljekarstvom, kao što su i svi njihovi pretci, nedavno prodali krave. Rade 25 sati dnevno a ništa nemaju.
Ne mogu.

Raznorazni nakupci i prekupci nabijaju prodajne cijene, ucjenjuju s otkupnom, i nikome nije smetalo kad su se seljaci žalili... Vjerojatno će u budućnosti postići nekakav međusobno prihvatljiv kompromis s 'velikima' koji će ostati kad se zgazi sve što se da zgaziti, jer se s rogatima ne isplati bosti... ali malih više neće biti.
Sela više neće biti.

A niš'... možda se mi onda u potpunosti okrenemo eko etno turizmu, pa vam svima počnemo skupo naplaćivati nostalgiju :)))

Annabonny, 28.01.2025. 19:35 je, imaš pravo : naše njive su ili neobrađene ili oni koji se istinski trude nemaju korist od rada....

V, 28.01.2025. 20:23 A... ma ne treba se brinuti... sve će se to prodati k'o 'alva.

marival11, 29.01.2025. 07:18 I pečem i mijesim. Brašno jednom mjesečno naručim od mlina Drnje. Možda je malo skuplje od brašna na akcijama u centrima, ali kad plaćam volim znati komu i za što plaćam. I mlijeko platim malo više iz mljekomata od lokalnog proizvođača.

Godinama bojkotiram bezobrazno skupe proizvode. Prvo što mi pada na pamet tjestenina za lazanje, krempite koje su prije ispunjavale cijelu plastičnu ambalažu, a sada ispune polovicu ambalaže, kuglice sladoleda....

Svoje sadnice godinama prodajem po najnižoj mogućoj cijeni, zarada je manja, ali je još uvijek prisutno zadovoljstvo....Kad vidim koliko žele naplatiti za brokulu, salatu, mrkvu....za koje nije potreban ni poseban trud ni gnojivo jer svejedno rastu - muka mi je...

nema garancije, 29.01.2025. 15:21 Ista situacija, da li se isplati ili ne, mijesim, barem znam šta jedem.
Dvoje nas je, a i kći je susjeda pa se donekle isplati, ali prodaja...,
jednom probala dok sam bila mlađa i odustala. Bile su krafne, čak
je i naplata išla uredno, onda sam počela računat, uglavnom
zaključak je da cijena nije pratila sadržaj. Namjerno izbjegavam
kupnju svega što mogu uraditi sama, ali izdaje ostalo..., to nije bitno:))))

V, 29.01.2025. 20:20 Cure, znači... ako nam se razvoj privrede ponovno okrene na sam svoj početak - robnu razmjenu/trampu, vi ste sigurne.

Tak' i treba... pa kom' obojci, kom' opanci :DD

bellarte, 30.01.2025. 07:01 Da, tu kod nas je sve skupo i preskupo..
Jučer mi se kćer vratila sa Kanarskih otoka, bila ona zet i prijatelji par dana i nemoš vjerovat kako kaže da je tamo sko ro pa upola jeftinije gotovo sve... Od hrane, pića, prijevoza... Nema cestarina, plaćanja parkinga, usluga vrhunska, vinske prezentacije svjetlosnim godinama ispred nas.. Da ne pišem da je povratna avio karta 50 eura... Pa više me košta rezervar goriva nego put za tamo...
Ovo je počelo biti preko deset Božjih

Kockavica, 30.01.2025. 14:17 Princes krafne!!

konobarica, 30.01.2025. 21:07 Difan ti je kruh

V, 30.01.2025. 23:56 bellarte, a je... baš ovih dana gledam seriju McMafa pa vidim da su i porezne povlastice na Kanarskim otocima jako privlačne strancima.

Kockavica, to spada pod slastičarstvo... tko zna bih li ja to umijela... :I

konobarica, dvopek... dvopek :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

DNEVNIK.hr10Nakon prijave pratite svoje najdraĹľe blogere i kreirajte vlastite liste blogera!Naslovnica