Pissaladiere
utorak, 08.10.2024.
Svaki put kad planiram nekakav ozbiljniji, teži posao, prije no što ću početi, bodreći se, kažem si - Hajde, fizička radnice, možeš ti to... - pa prvo malo popucam od smijeha i tek onda krenem raditi.
Tako mi lakše.
A radilo se danas. Dovršila sam sastavljanje preksinoć započete komode; bilo je tu poprilično čavlića i šarafića, a onda se krenulo sa sveobuhvatnim radovima na jednoj staroj, visokoj komodi/vitrini. Nju je trebalo iznijeti van. Obzirom da je velika i teška, inače bih mogla samo sjesti i plakati, ali obzirom da sam nedavno kupila novu ubodnu pilu, na suze sam onda mogla malo i zaboraviti.
Kupovina nove pile je bila jako dobra odluka.
Elem... s komode sam prvo poskidala sva vrata i povadila police, a onda sam ju, takvu osiromašenu, nježno (nježno... ne zbog nje, nego zbog sebe - da si nešto ne zgnječim... :O) položila na pod (koliko je samo prašine i paučine ta čuvala iza sebe...) i prepilila na pola. Zapravo, prerezala sam ju na tri dijela koja sam onda lako mogla iznijeti van, a još ranije je odlučeno da će dva glavna dijela poslužiti kao police za spremanje i čuvanje kojekakvih zvizdarija. Prvo sam namjeravala odnijeti ih u potkrovlje, ali na kraju sam si ipak olakšala posao i odnijela ih u šupu.
Možda mi to pomogne uvesti malo reda tamo.
E, a kako je kod nas uvijek bio običaj fizikalce, majstore općenito, je li, dobro nahraniti i napojiti, tako sam si ja onda ispekla ovu pizzu sa sardinama. Pissaladiere zapravo - to bi bila nekakva francuska verzija pizze koja se inače radi s inćunima, ali ja sam imala sardine, pa je ispala s njima :O
Tijesto je savršeno - isfermentiralo se u njemu sve što se dalo u ovih par dana, pa je fino, ujedno i mekano i hrskavo. Na njega onda ide pasta od sardina, ulja, začina i začinskih trava... i nedostajućih inćuna, a onda karamelizirani luk.
Gomila luka. Dobro sam si oči isprala s njime... a poslije, zatvorenih očiju zamalo i prste isjekla.
Nisam.
Dobro je.
Nisu ti Francuzi ni ludi, znaju oni što je dobro. Jer i ovo je baš dobro.
Istina, kalorija do neba, iako je riječ o ribici... al' da je fino, fino je.
I da ne stane sve samo na tim kalorijama, k'o prava fizička radnica (i majstor, je li...) na sve sam ja dodala još i čašu piva.
'Ladnog.