Legirani grašak

četvrtak, 30.12.2021.






Odlučila sam malo biti dobra i fina i uglavnom se držati hrane, kuhanja i kuhinje (možeš ti to V., možeš...). Na kraju krajeva, i u redu je baviti se onime što ti je blisko i poznato i u što se razumiješ, jer se ovako dogodi da se nametnu potpuni amateri, koji, evo, recimo kad je kuhanje u pitanju (o drugim sferama sad nećemo :)), kad uspiju na Internetu pratiti video s nekakvim jednostavnim tradicionalnim receptom, odmah si umisle da su vrhunski kuhari/kuharice. Ili s druge strane, ako se dosjete pomiješati čvarke s ribom i mladim fazanom (jer se to do sada još nikada nitko nije dosjetio) onda kažu kako su svježi i inovativni, i također si umisle da su vrhunski kuhari. To što se netko s razlogom ranije nije dosjetio takve kombinacije, to im je najmanje važno, i ništa im ne govori...
No da... ja si isto neću umisliti da sam vrhunski kuhar :)

Dakle...grašak. Grašak k'o grašak - s mrkvom i krumpirom, ali nije francuska salata nego fino varivo, i to legirano.
Legiranje (u kulinarstvu, a ne u metalurgiji :O) je, za one koji to ne znaju, postupak zgušnjavanja juha i variva s razmućenim žumanjkom. Žumanjak se može razrijediti s malo vode, juhe, vrhnja... i takav se umiješa u ne prevruće jelo, i što je najbitnije - jelo se više ne kuha... nee - kuu - haa... jer bi jaja u tom slučaju koagulirala i dobili biste... recimo, juhu s grudicama od jaja. Tako nešto.
Meni se tu i tamo dogodi da se zaletim pa legiram jelo nešto više temperature, ali u tom slučaju se juha/varivo izlijeva na žumanjak, a ne obrnuto ... i teek povremeno svjesno pogriješim, jer mi se ne da čekati da prohladi, jer mi se ne da tražiti drugu, veću posudu, u koju ću izliti juhu, pa jaje izlijem u malo prevruću juhu, i to onda bude 'na granici'... ali nikada ne kuham dalje :)

Na nekakva način bi se 0v0 možda moglo usporediti i s oružjem, ono - kad zaprijetiš, al' ne pucaš, pa kao nema štete... no, ipak, svatko tko nosi oružje, zna da se ono nikada ne poteže bezveze. Kao, recimo, naša Klocky... ona ne voli pucati, ali voli se hvaliti oružjem i često ga pokazivati. Valjda joj nitko do sada nije rekao da kad se oružje potegne, da se mora i pucati, tj., ako ne musliš pucati, onda nemoj potezati... jer je to inače slično nošenju push-up grudnjaka :)))
No, da... neću više, ispast će još da je zaj******, a fino je naglasila je da voli udobne gaće :)
Da, neću, jer sam dobra i obzirna i fina :)






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.