Sportski novosti

Vrste kreatina

Kreatin je prirodna aminokiselina koja učestvuje u celijskom metabolizmu. U malim dozama ona se proizvodi u organizmu i zasicuje ga energijom na nivou celije. Za sportiste koji žele da povecaju svoje fizičke rezultate, kreatin daje "eksplozivnu" energiju i čini proces treninga efikasnijim.
Kreatin povecava snabdevanje fosforom celijama u organizmu, što povecava intenzitet kontrakcija mišica. Ovo olakšava sticanje mišicne mase i stvaranja dodatne energije zbog intenzivnog razdvajanja razgradnje glukoze.


Vrste kreatina



Za one koji su aktivno uključeni u sport kreatin je jednostavno nezamenjiv. Trenutno na tržištu sportskih suplemenata ima dosta proizvoda koji sadrže kreatin, što omogucava da se izabere najbolja opcija za svakog sportistu.

Kreatin monohidrat


Ovo je najpristupačnija i najpovoljnija varijanta. Monohidrat se proizvodi u obliku finog kristalizovanog praha i sadrži 12% vode u svom sastavu. Vecina sportista uključuje monohidrat u ishranu jer uvek daje očekivani rezultat i nema neželjenih efekata.

Anhidrovan kreatin


Ovaj suplement praktično ne sadrži u svom sastavu molekule vode. Anhidrous je potpuna zamena za klasični monohidrat samo bez dodatnog zasicenja celija vodom.

Kreatin citrat


Ovaj aditiv se skoro pojavio na policama prodavnica sportskih suplemenata, ali je brzo postao popularan. U ovom proizvodu kreatin se kombinuje sa molekulima limunske kiseline. Ova druga komponenta daje mišicima još vecu energiju a sam prah se vrlo brzo rastvara u tečnosti.



Kreatin fosfat


U ovoj kombinaciji kreatin se nalazi u našim mišicima. Bez fosfata ne može dati željeni efekat. Pored toga fosfati neutrališu mlečnu kiselinu.

Kreatin malat


Ovo je jedno od najnovijih dostignuca stručnjaka. U njemu molekuli kreatina su povezani sa molekulima jabučne kiseline. Po svom delovanju sličan je citrat kreatinu.

Kreatin tartrat


Proizvodi se uglavnom u obliku tableta, kapsula ili žvaka. Sastoji se od molekula kreatina i molekula vinske kiseline.

Magnezijum kreatin


Po nazivu postaje jasno da suplement sadrži magnezijum koji takođe podstiče apsorpciju kreatina celijama. Istraživanja su pokazala da je ovaj supplement veoma efikasan i odmah daje organizmu energiju.



Kreatin glutamin taurin


To je složena kombinacija nekoliko supstanci koje se dopunjuju. Istraživanja su pokazala da je ovaj suplement sposoban da da organizmu više snage.

Kreatin HMB


Kompleksni proizvod koji pomaže u obnavljanju mišica. HMB je beta-hidroksi i beta-metil-butirat, koji poboljšava metaboličke procese i dobro se apsorbuje u organizmu.

Kreatin ester


Ovaj proizvod sadrži estere koji doprinose brzoj apsorbljivostii kreatina u celijama. Za sada je ovo jedan od najmanje istraživanih dodataka koje sadrže kreatin.

Kreatin se takođe razlikuje po obliku. Može biti u obliku praha, šumecih i tableta za žvakanje, pa čak i tečnog oblika. Bez obzira na oblik uzimanje kreatina uz dovoljno količine vode daje vidljive rezultate na izdržljivosti i mišicnom rastu.

26.02.2018. u 14:39 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< veljača, 2018 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Travanj 2018 (3)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (3)

Opis bloga