filmozof

08.03.2010., ponedjeljak

Oscar 2010 - pobjednici

Ipak je prevagnula politika

Image and video hosting by TinyPic

Američka ratna drama o ratu u Iraku Narednik James (The Hurt Locker) iz 2008. godine dobitnik je 6 ovogodišnjih Oscara - i to za najbolji film, režiju, originalni scenarij, zvuk, montažu i montažu zvuka. Prvi puta nakon 1987. i Stoneovog Voda smrti (izuzmemo li Schindlerovu listu koja nije ratni film u pravom smislu riječi) jedan ratni film je nagrađen "najprestižnijom" nagradom. S moje strane, Narednik James nipošto nije film za Oscara, međutim među ovogodišnjim nominiranim filmovima objektivno je vjerojatno najbolji. Naravno, nije presudila samo njegova kvaliteta. Desetljeće je obilježio, između ostaloga, rat u Iraku, pa se Narednik James može smatrati svojevrsnim Akademijinim osvrtom na to. Stoga, u ovogodišnjem dvoboju komericijale (Avatar) i politike (Narednik James) prevagnula je ipak politika.
Ono po ćemu će zasigurno biti zapamćena ovogodišnja dodjela jest to da je redateljica najboljeg filma, Kathryn Bigelow prva žena u povijesti nagrade koja je osvojila kipić za režiju. S moje strane, sasvim zasluženo, jer ako uzmemo u obzir da se ratnom tematikom uglavnom bave muškarci, onda je za jednu ženu ovo zbilja veliku uspjeh.
Što se tiće glavnih uloga, opet se sve svodilo na vraćanje dugova.
Jeff Bridges nagrađen je kipićem za najbolju mušku ulogu u filmu Creazy Heart. Kao što sam i napomenuo u prognozi, ovo je bila najizvjesnija kategorija. Nisam pogledao film, no zaslužio Jeff za tu ulogu Oscara ili ne, taj Oscar shvatit ćemo kao priznanje za sve dosadašnje mahom odlične uloge ovog veterana.
Meryl Streep ima 61 godinu, 2 Oscara i 16 nominacija. Međutim, što se nominacije više slažu Meryl postaje sve veća gubitnica. Ove godine u osvajanju 3. nagrade spriječila ju je miljenica Amerike Sandra Bullock. NIje Sandra osvojila kipić za ovogodišnju Priču o prvaku, nego za Brzinu, Mrežu, Vrijeme ubijanja, Crash i mali milijon romantičnih komedija.
Jedini ovogodišnji pobjednik o kojem ne bih vodio debate o opravdanosti njegova Oscara jest briljantni Christoph Waltz, odnosno hladnokrvni Hans Landa aka The Jew Hunter iz Tarantinovih Nemilosrdnih Gadova nagrađen za sporednu mušku ulogu. Jedinstven preformans.
Da akademija ne bi izgubila na svojoj demokratičnosti Oscara obavezno mora tu i tamo dodijeliti tamnoputoj osobi. Ove godine to je bila izvrsna Mo'Nique, koja je napravila ljepu gestu i podsjetila na Hattie McDaniel, prvu crnu oskarovku koja je svoj kipić odnjela još davne 1939. godine.
" Crtanac " Nebesa odnjeo je dvije nagrade - najbolji animirani dugometražni film i najbolja originalna glazba. Radi se zapravo o tek solidnom filmu, no Pixar je očito postao pre moćna kompanija...
Osim Ni na nebu ni na zemlji i Districta 9 (0 Oscara!) najvećim gubitnikom ove godine može se smatrati Avatar, koji je pobijedio u kategorijama u kojima je Oscare zapravo jedino i zaslužio (kamera, vizualni efekti, scenografija). Bez obzira na to Jamesu Cameronu još uvijek pamtimo onih 11 kipića za Titanic i status jednog od vodećih suvremenih redatelja.
Jedino iznenađenje večeri, i to ne baš veliko, predstavila je kategorija najboljeg stranog filma u kojoj je favorit bio njemački film Bijela vrpca Michaela Hanekea, no nagrađena je ipak argentinska kriminalistička drama El secreto de sus ojos.

Sve u svemu, ovo je bila još jedna predvidiva dodjela bez puno iznenađenja. Zapravo, kada malo razmislim, zanimljiva i neizvjesna dodjela nije se vodila još od 1999. godine. što ne isključuje pokoje iznenađenje. Uz to, usuditi ću se reći kako je ovo vjerojatno jedna od najlošijih, ako ne i najlošija oskarovska godina u posljednjih 9 godina (od kada zapravo i pratim to).

Image and video hosting by TinyPic

Evo i pregleda svih dobitnika:

Najbolji film: Narednik James

Najbolji redatelj: Kathryn Bigelow za Narednika Jamesa

Glavni glumac: Jeff Bridges za Ludo srce

Glavna glumica: Sandra Bullock za Priču o prvaku

Najbolji sporedni glumac: Christoph Waltz za Nemilosrdne gadove

Najbolja sporedna glumica: Mo'nique za Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire

Najbolji originalni scenarij: Mark Boal za Narednika Jamesa

Najbolji adaptirani scenarij: Geoffrey Fletcher za Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire

Najbolji strani film: El Secreto de Sus Ojos, Argentina

Najbolji dugometražni animirani film: Nebesa

Najbolji dokumentarac: The Cove

Najbolji kratki animirani film: Logorama

Najbolji kratki dokumentarni film: Music By Prudence

Najbolji kratki igrani film: The New Tenants

Najbolja originalna pjesma: Ryan Bingham i T Bone Burnett za 'The Weary Kind' (Ludo srce)

Najbolja filmska glazba: Nebesa

Najbolja montaža: Narednik James

Najbolja montaža zvuka: Narednik James

Najbolji mix zvuka: Narednik James

Najbolja kamera: Avatar

Najbolja scenografija: Avatar

Najbolja kostimografija: Viktorija – život mlade kraljice

Najbolja šminka: Star Trek

Najbolji vizualni efekti: Avatar



- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2011 (16)
Siječanj 2011 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (2)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (1)
Listopad 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi