subota, 14.11.2009.

(And) This is it ! (?)

Ovih dana svijetom zavladala histerija za jednim dokumentarcem koji je očito kao filmska forma u svojoj renesansi. Priča o Michaelu je u prvih pet dana prikazivanja u svijetu utržila 101 milijun dolara. Vrijednost filma je upitna jer prikazuje neskrivenu želju za izbijanjem novca iz ucviljenih hard core fanova s ovim više manje zbrdazdola skrpanim propagandnim filmom. Jadan je to materijal sa proba Michael Jacksonove posljednje ture koja se nije ni desila, i kojemu manjka reakcija publike koju su pokušali nadomjestiti izjavama sudionika samog projekta ... što je nedovoljno.
Sve to upućuje na režisersku nestručnost, nedostojnog ovakva projekta. Bilo bi mu bolje da se držao režije kakva spota ili nečije glazbene ture.
„This is it“ više naliči na jedan poduži spot jer obiluje songovima, spotovima i plesnim momenatima. Manjka studioznijeg pristupa dokumentiranju lika i djela kralja popa zbog koga se tek u tragovima može nazrijeti na ovom filmu. Čuje ga se kako pjeva i na momente se obraća svojim suradnicima. Može se uočiti kako Michael na tim probama, kao pravi pripadnik svog astrološkog znaka je bio pravi perfekcionist.
Oduševljava njegova predanost savršenom zvuku na koji su preko njegovih cd-a, ploča navikli njegovi fanovi. Cool je i ne ispada iz „tračnica“ (ili su takve dijelove iz filma izbacili). „Volim vas i ljubav je najbitnija!“ jedne su mu češćih poštapalica uz nezaobilaznu utješnu izjavu svojim suradnicima ukoliko nešto nije bilo s izvedbom na nivou ... zato su tu probe!. U filmu nema u medijima tako počesto prisutnog bolesnog M.J.-a ili M.J.-a hipohondra. On je susretljiv, srdačan i topao.
Također je iz filma iščišćena njegova islamska vjeroispovijest. Unatoč tim očitim bitnim nedostacima film me uspio dovesti u stanje da sebe uhvatim kako svojem kolegi govorim da mi je žao Majklove sudbine.

- 12:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>