nedjelja, 30.08.2009.

20 odabranih filmova po Quentin Tarantinu

Quentin Tarantino je napravio listu od njemu najdražih 20 filmova unazad 17 godina od 1992 (kada je kako on sam kaže zakoračio u svijet filma kao autor).

To su po abecednom redu slijedeći filmovi:

1. Battle Royale (r. Kinji Fukasaku)
2. Anything Else (r. Woody Allen)
3. Audition (r. Takashi Miike)
4. Blade
5. Boogie Nights
6. Dazed & Confused
7. Dogville (r. Lars Von Trier)
8. Fight Club (r. David Fincher)
9. Fridays
10. The Host (r. Joon-ho Bong)
11. The Insider
12. Joint Security Area (r. Chan-wook Park)
13. Lost In Translation (r. Sophia Coppola)
14. The Matrix
15. Memories of Murder (r. Joon-ho Bong)
16. Police Story 3 (r. Stanley Tong ili poznatiji po ulozi Jackie Chana)
17. Shaun of the Dead
18. Speed
19. Team America
20. Unbreakable

... i prije nego krenem prokomentirati njegov izbor prvo bi se osvrnuo na jedno mišljenje koje je iskrslo u nezvaničnom forumu kroz komentare na video u kojem Tarantino tumači svoj izbor. Naime netko je tamo spomenuo da se konačno vidi da čovjek nema ukusa po listi koju je sastavio. Hmmm. Sa time se ne bih uopće složio. Naime on kao čovjek je takav kakav je... tu nema promjene, a svjedokom smo svi mi da nas svakakvih i šašavog ukusa ima. No u kontekstu takve otkačene i šašave osobe kakav Quentin jest, ja bih samo rekao sasvim razumljiv i nelogično logičan popis.:)
Naime navađajući tj. pobrajajući filmove on je i prokometirao neke od svojih izbora i zašto je sad na ovom mjestu a ne više ili niže. Uglavnom, meni što se njega (Q.T.-a) tiće ništa nije čudno. Izbor je to koji se sastoji od miksa komedija, drama, horora, sf-a. Jedan je to sasvim ok složenac. Žao mi je da na popisu nije više Matrix ali nije samo meni već i Q.T.-u. On objašnjava ovu poziciju time što je film jednostavno izgubio mu na težini, šarmu ili zajednički čaru pojavljivanjem nastavaka. Ja se s time ne mogu složiti no svjestan sam činjenice da mnogi koji su voljeli Matrix su zapravo stara garda filmofila, gledatelja koji ne vole toliko nastavke već vole da na kraju filma ostane svojevrsna intriga, razni mogući neizrečeni završeci i na kraju da se u njihovim glavama može razviti čisto originarni, individualni završetak.
Tu su i djela Larsa Von Triera, Chan-wook Parka (poznatijem vam po režiji: Oldboya, Ladyvengance, Sympathy for Mr. Vengeance), David Finchera, Takashi Miike i Sophie Coppole. Naravno da su ovi režiseri sa svojim vanserijskim filmovima mogli biti i više plasirani na ovoj ljestivici, no možda taština a možda i uvrnuti ili osebujni ukus sastavljača učinili su da ovaj popis bude ovako koncipiran.
Meni bez da se osvrnem posebno na Speed, Bladea je zapeo za oko izbor filma Richarda Linklatera ... Dazed & Confused. Film koji govori o odrastanju i zapravo je osim što je zabavan i prikazuje jedan dan u tranziciji iz osnovne u srednju školu odličan teenagerski film koji prikazuje mnoge danas izuzetno popularne filmske glumce u njihovoj prvoj ozbiljnoj ulozi. U njemu su uloge ostvarili ili bili otkriveni danas dosta poznati: Jason London, Rory Cochrane, Matthew McConaughey, Milla Jovovich i Ben Affleck.

- 23:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 29.08.2009.

2012



... nekako kako se približavaju dotične godine turobnih proročanskih za 2009, 2010 i kobni prosinac 2012.g. kao konačni obračun prirode sa podivljalim svijetom, tako je i sve više takvih filmova koji tematiziraju to zloguko proročanstvo Maja i još nekih proroka.
I tako bi nam se neumitni kraj svijeta mogao desiti ili po receptu kako nam to prikazuje film Nicolasa Cagea "Knowing" ili pak "nadolazeća" kataklizma (pred kraj godine u filmu "2012") po Johnu Cusaku. Sve u svemu bio kraj svijeta ili ne dolazi nam još jedan apokaliptičan film. Trailer je zanimljiv i obećava dobru zabavu a ova dva hollywoodska glumca svojom pojavom, stavom odaju odličan casting. Osim izvrsnog glavnog glumca (Johna Cusaka) garanciju za dobru zabavu u filmu "2012" bi trebao zagarantirati i sam režiser koji ima podebelo iskustvo sa sf-om, filmskim spektaklima i svakako kad je ovakav film u pitanju i sa filmovima katastrofe. Riječ je dakle o Rolandu Emerrichu koji iza sebe ima filmove kao što su: Universal Soldier, Stargate (on je taj koji je začeo sjeme naknadne serijske uspješnice), Independence Day, The Patriot, The Day After Tomorrow i predzadnji ... prošlogodišnji 10000 B.C. Zanimljivo mi je kako se u jednoj godini zna pojaviti ponekad i filmovi blizanci gdje recimo prvi stavlja intrigantan naslov, naslov koji nikako ne otkriva što je u srži samog filma a drugi ide više golim šakama na gledatelje i ništa više ne prepušta slučaju te se stavlja bombastičan, jednostavan i onima koji znaju jeziv naslov ... 2012.

Ono što sasma sigurno mogu potvrditi da nešto više od nas o sudnjem danu znaju izgleda dobro upućeni producenti Hollywooda a bio kraj svijeta ili ne oni kane svakako na tome dobro utržiti.

- 12:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.08.2009.

Avatar





... prije par dana bila je svjetska premijera, nazvao bih to uvjetno, proširenog trailera za nadolazeći film Jamesa Camerona. Čovjeka čiji je to prvi film nakon nevjerojatnih tucet godina hlađenja (čega već u ledenoj vodi) od Titanica i tek nekoliko dokumentaraca (2002., 2003., 2005.g.). Skoro je nevjerojatno koliko je dugo ovaj izvrsni režiser čekao otisnuti se u odiseju jednog novog igranog filma. Da li je bilo posrijedi zasićenje ili neki problemi... tko zna. Uglavnom Avatar snimljen u 3D tehnici je njegov film koji će uskoro u ranu zimu stići i u hrvatska kina, a prije par dana u kinu Movieplex je prikazan 15 minutni trailer tj. isječci iz prvog dijela filma uz prethodnu Cameronovu najavu i obraćanje svima prisutnima. Uglavnom ova specijalna premijera jednog nazovimo to teaser trailera je nešto novo za hrvatski puk i kritiku. Naime do sada to nije bila navada i ovakovo dizanje prašine prije prikazivanja nekog filma je autohtoni običaj Američana koji će se možda vrlo uspješno preseliti i u nas. Ono što mogu na osnovu viđenog iz tih nekoliko sekvenci filma reći da meni kao obožavatelju sf-a ovo dobrodošlo filmsko osvježenje. Riječ je o jednoj zanimljivoj kombinaciji animacije (koja kao tehnika ima neslućene granice prikazivanja mašte scenarista i režisera) i igranog dijela filma i to je to. Sve u svemu ništa se posebno ne može zaključiti iz viđenog, premalo je toga prikazano ... no s druge strane je to bila sasvim zadovoljavajuća (intrigirajuća) doza informacija koja vam ne pruža da ničime ne skužite tj. ne spoznate sadržaj filma. Dakle prava ocjena tek predstoji.

- 22:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 22.08.2009.

U2 360 tour, 2009.08.10 Zagreb, Croatia

Danas je trebao biti ... poseban dan. Jedan lijep početak vikenda, i nekima to vjerojatno i jest. No, kako uvijek u trenutcima kada vam baš ne krene sve po dobru ... niste tu ... niste svoji, upravo baš tada vam treba nešto lijepo ili nešto poticajno u krajnju ruku. Moj poticaj za današnji dan i slijedeći tjedan je jedan odličan film mladog hrvatskog filmaša, filmskog autora Matije Radeljaka na putu ostvarenja svojih snova ili kao režisera ili možda najboljeg producenta u regiji ... no to je da se još vidi.
Jednom prije nekih par mjeseci sam vam predstavio njegov odličan kratki humoristični film (ili točnije film u produkciji njegove producentske tvrtke FiMa) koji je tematizirao jednu pojavu ludila u mlađoj populaciji hrvatskog društva vezanu uz naš ipak najčuveniji, najljepši, najveseliji i najveći festival i tulum ... Motovun film festival. Sada vam predstavljam najnoviji Matijin uradak, kratki glazbeni dokumentarac koji je kamerom iz ruke snimio na najvećem koncertu desetljeća koji je pogodio Hrvatsku i Zagreb a to je dvodnevni koncert, danas najveće rock grupe na svijetu U2.




... u filmu možda ugledate i vilu, to se odnosi na one dobra vida i zapažanja.:)

- 12:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 19.08.2009.

Filmska inkarnacija Battlestar Galactice?

Nisam se dugo javljao pa je ovo prilika da se javim preko jedne pomno odabrane vesele vijesti iz svijeta filma. Vijesti koja sama kao vijest neće imati efekt da poluči pokretanje filmskog parnog kotača u pravcu snimanja filma ali će barem doprinjeti "think pink" sustavu.
Dakle vijest je kako se i nedvosmisleno naslućuje iz naslova o ostvarivanju sna mnogi sf fanova diljem svijeta i onih novih kad je u pitanju, mogli bi to danas sasvim opravdano kazati, transgeneracijska sf serija Battlestar Galactica. Naime za one, ipak pretpostavljam malobrojne, koji ne znaju prva ... izvorna serija se počela emitirati 1970.g., a "rebirth" serija doživljava 2003.g.
I tako borba između ljudi i Cylonaca i potraga za mitološkim 12 planetom bi se mogla ovaj puta ponoviti ali na velikom srebrnom platnu.
Ovo "mogla", uskoro bi moglo prevazići u "uistinu može". Zašto? Zato jer će dirigentsku palicu kompletnog tog predstojećeg nam filmskog događaja preuzeti nitko drugi nego jedan od američkih filmskih čudotvoraca Brian Singer (The Usual Suspects, X-Men 1 & 2, Superman Returns).
Jedino što se još nazire iza ove najave da bi ovaj film mogao imati vrlo malo veza sa popularnim serijama.
Da li vam se sviđa ova ideja? Meni da i ne vjerujem da će biti loš filmski doživljaj.

- 15:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 04.08.2009.

Nagrađeni 11. Motovun film festivala!

O Motovunu sam pričao no, priča nije gotova tako da ću još iako je festival završio svojim uobičajenim krešendom u prošli petak još jednom kroz nekoliko postova se zapravo prisjetiti MFF-a, odličnih filmova te odlične atmosfere koja je tamo vladala.
Stoga prvo popis pobjednika...


PROPELER MOTOVUNA
Image Hosted by ImageShack.us


AKVARIJ / FISH TANK
Andrea Arnold, Velika Britanija

Žiri: Jaana Puskala, Ahmed Burić, Zvonimir Jurić

Žiri 11. Motovun film festivala odlučio je nagradu Propeler dodijeliti filmu “Akvarij” Andree Arnold iz Velike Britanije zbog suptilnog načina na koji prikazuje ljude s društvenih margina. Sjajna suradnja između glumaca i redateljice omogućila je da ova filmska drama bude vrlo uvjerljiva.


NAGRADA OD A DO A
BUICK RIVIERA
Goran Rušinović, Hrvatska

Ulaskom u novo desetljeće, odlučili smo modificirati način dodjele nagrade za najbolji film u regiji od Albanije do Austrije (nagrada od A do A). To više nije nagrada za najbolji film u našem programu, nego za najbolji film prikazan u kino – distribucijama regije u posljednjih dvanaest mjeseci. Nagradu dobiva film koji skupi najviše glasova izbornog tijela filmskih profesionalaca regije. Ove godine svoje su glasove dali Jurica Pavičić i Igor Mirković (Hrvatska), Srđan Karanović (Srbija), Midhat Ajanović (BIH) i Simon Popek (Slovenija).

FIPRESCI
AKVARIJ / FISH TANK
Andrea Arnold, Velika Britanija

Žiri: Ivana Kronja, Pamela Messi, Krešimir Košutić

Akvarij ima besprijekornu dramaturgiju koju odlikuje ritam i istančan smisao za finu karakterizaciju likova. Ovo djelo pozicionira opravdani gnjev mlade junakinje kao postojani osjećaj tijekom čitavog filma, koji izravno prenosi njegovu angažiranu društvenu poruku. Njena izvedba prevladava ekranom, izražavajući snažnu želju žene za promjenom.

MOTOVUN ONLINE
SAĐENJE POLJUBACA / PLANTING KISSES / PLANTERA KYSSAR
Ivica Zubak, Švedska

Žiri: Izabela Szylko, Mart Kivastik, Andrej Košak, Vanja Kaluđerčić

Nagradu MOL dobija film “Sađenje poljubaca” zbog svojeg jednostavnog, ali preciznog poetskog izričaja. To je izuzetno dobro oblikovana pjesma o životu i ljubavi.


AMNESTY INTERNATIONAL HUMAN RIGHTS AWARD
PROMATRAČI PTICA / BIRDWATCHERS
Marco Bechis, Italija, Brazil

Žiri: Jelena Dvoržak, Zagorka Golec, Mirta Jušić Dovođa

Po mišljenju ovogodišnjeg žirija Amnesty International Hrvatske film koji na 11. Motovun film festivalu najviše promiče ljudska prava bio je najangažiraniji talijansko – brazilski film „Promatrači ptica“ (Birdwatchers). Uradak talijanskog redatelja Marca Bechisa doista snažno progovara o stoljetnom zatiranju Indosa, legitimnih stanovnika brazilskog područja koje nakon dolaska bijeli kolonizatori počinju protjerivati sa zemlje izolirajući ih u rezervate. Izuzev toga što film u sebi nosi direktnu poruku o važnosti ljudskih prava, režijski je također pokazao visoku umjetničku razinu, čime se u ovoj kategoriji dodatno istaknuo.


NAGRADA 50 GODINA
Nedjeljko Dragić

- 12:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>