nedjelja, 30.08.2009.

20 odabranih filmova po Quentin Tarantinu

Quentin Tarantino je napravio listu od njemu najdražih 20 filmova unazad 17 godina od 1992 (kada je kako on sam kaže zakoračio u svijet filma kao autor).

To su po abecednom redu slijedeći filmovi:

1. Battle Royale (r. Kinji Fukasaku)
2. Anything Else (r. Woody Allen)
3. Audition (r. Takashi Miike)
4. Blade
5. Boogie Nights
6. Dazed & Confused
7. Dogville (r. Lars Von Trier)
8. Fight Club (r. David Fincher)
9. Fridays
10. The Host (r. Joon-ho Bong)
11. The Insider
12. Joint Security Area (r. Chan-wook Park)
13. Lost In Translation (r. Sophia Coppola)
14. The Matrix
15. Memories of Murder (r. Joon-ho Bong)
16. Police Story 3 (r. Stanley Tong ili poznatiji po ulozi Jackie Chana)
17. Shaun of the Dead
18. Speed
19. Team America
20. Unbreakable

... i prije nego krenem prokomentirati njegov izbor prvo bi se osvrnuo na jedno mišljenje koje je iskrslo u nezvaničnom forumu kroz komentare na video u kojem Tarantino tumači svoj izbor. Naime netko je tamo spomenuo da se konačno vidi da čovjek nema ukusa po listi koju je sastavio. Hmmm. Sa time se ne bih uopće složio. Naime on kao čovjek je takav kakav je... tu nema promjene, a svjedokom smo svi mi da nas svakakvih i šašavog ukusa ima. No u kontekstu takve otkačene i šašave osobe kakav Quentin jest, ja bih samo rekao sasvim razumljiv i nelogično logičan popis.:)
Naime navađajući tj. pobrajajući filmove on je i prokometirao neke od svojih izbora i zašto je sad na ovom mjestu a ne više ili niže. Uglavnom, meni što se njega (Q.T.-a) tiće ništa nije čudno. Izbor je to koji se sastoji od miksa komedija, drama, horora, sf-a. Jedan je to sasvim ok složenac. Žao mi je da na popisu nije više Matrix ali nije samo meni već i Q.T.-u. On objašnjava ovu poziciju time što je film jednostavno izgubio mu na težini, šarmu ili zajednički čaru pojavljivanjem nastavaka. Ja se s time ne mogu složiti no svjestan sam činjenice da mnogi koji su voljeli Matrix su zapravo stara garda filmofila, gledatelja koji ne vole toliko nastavke već vole da na kraju filma ostane svojevrsna intriga, razni mogući neizrečeni završeci i na kraju da se u njihovim glavama može razviti čisto originarni, individualni završetak.
Tu su i djela Larsa Von Triera, Chan-wook Parka (poznatijem vam po režiji: Oldboya, Ladyvengance, Sympathy for Mr. Vengeance), David Finchera, Takashi Miike i Sophie Coppole. Naravno da su ovi režiseri sa svojim vanserijskim filmovima mogli biti i više plasirani na ovoj ljestivici, no možda taština a možda i uvrnuti ili osebujni ukus sastavljača učinili su da ovaj popis bude ovako koncipiran.
Meni bez da se osvrnem posebno na Speed, Bladea je zapeo za oko izbor filma Richarda Linklatera ... Dazed & Confused. Film koji govori o odrastanju i zapravo je osim što je zabavan i prikazuje jedan dan u tranziciji iz osnovne u srednju školu odličan teenagerski film koji prikazuje mnoge danas izuzetno popularne filmske glumce u njihovoj prvoj ozbiljnoj ulozi. U njemu su uloge ostvarili ili bili otkriveni danas dosta poznati: Jason London, Rory Cochrane, Matthew McConaughey, Milla Jovovich i Ben Affleck.

- 23:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>