srijeda, 22.07.2009.

Motovunski pinklec

S malo izmijenjenim naslovom, jer nisam neokrznut događajima koji će kako se čini obilježiti nam ovu godinu, donosim kao i prošle godine u isto vrijeme osnovne informacije o prijevozu, smještaju i prehrani za vrijeme trajanja našeg najpoznatijeg filmskog festivala.
A i oni koji su vidjeli plakat festivala znaju da se nazivom ove predfestivalske rubrike referiram među ostalim i na onaj dio koji fali na njem, a to je uvijek prisutni pinklec koji je nosio Charlie Chaplin.
No jeli se što u odnosu na prošlu godinu bitno izmijenilo?
Trebalo bi, no da li je ... nije. Ono što se moglo promijeniti jesu cijene boravka u Motovunu, mislim na grad.
Zašto nije došlo do pomaka da se ipak kapaciteti popune nije mi jasno jer sam svjedočio prošle godine kako je bilo mjesta u nekih izdavača (da li legalnih ili ne ... to je pitanje). Ono što je istina da se neki bolji smještaj može rezervirati mjesec i nešto unaprijed.
Cijena stanovanja tj. bolje rečeno bivakiranja u podnožju brda u kampu je i dalje za cijenu kartona karata za kino predstave na festivalu je 120 kn ( koja dakle uključuje 5 obveznih ulaznica) plus boravišnu pristojbu od 5 kn po danu . Dakle kamp je na neki način besplatan. No i dalje sam mišljenja kako to možda nije najsretnija varijanta po pitanju Motovun film festivala jer se time nije spriječilo ono što se namjeravalo, tj. da se tu pretežito studentsku publiku okrene ipak više prema filmu, a manje prema tulumarenju.

No, da krenemo sa prijevozom. Dakle oni koji kreću solo ili su se dogovorili da krenu s nečijim autom tj. točnije uvalili se nekome, ne trebam im ništa govoriti kako će i gdje će. Ono što ja mogu i hoću učiniti jest kao i prošle godine preporučiti dva puta do Motovuna. Naravno duža. I jedan i drugi započinju prolaskom kroz Učku a onda se razdvajaju pred istarskim Y. Jedan ide Y do Pule pa obalnom linijom prati značajnija mjesta obalne Istre kao što su Pula, Fažana, Rovinj, Vrsar, Limski kanal (dobro, nije mjesto), Poreč pa sve do Umaga te odonda u unutrašnjost preko Buja gdje se vijugavom cesticom spuštate do Mirne te u pravcu Buzeta krećete obrnutim ali stvarno mirnim tokom riječice Mirne do Motovuna. Drugi put je meni zanimljiviji jerbo bi obalu iskoristio za povratak autom za Zagreb. Taj drugi put kreće put Roča, obližnjeg Huma, pa sve do Buzeta i onda novom, obnovljenom cestom do Motovuna.
Naravno ovdje ide upozorenje svima onima koji sprihajaju sa automobilom da je ove godine uvedena naplata parkiranja od podnožja do vrha brda, govorim za cestu koja ide od Motovuna u podnožju do rampe pred grobljem na vrhu. Tu ćete trebati pripaziti jer motovunski pauk ordinira vavek stoga svima vama jednodnevnim izletnicima i dalje savjetujem parkiranje uz Mirnu odakle vas bus vozi na vrh Brda filmova (prijevoz bi trebao biti oko 15kn).

A sad za one koji idu mixom prijevoza točnije cipel/cugom. Cijena prijevoza HŽ-om od Zagreba do Pazina tj. do Rijeke koja uključuje transfer busom od Rijeke do Lupoglava te nadalje vlakom od Lupoglava do Pazina je slijedeća: povratna karta je 198,40 kn, a u jednom smjeru je 118 kn. Znači unatoč sveopćem poskupljenju cijena je ostala na prošlogodišnjoj razini.
Što se tiće cipelobusnog prijevoza, cijene su nešto skuplje (pri tom mislim na povratne karte). Dakle cijena karte od Zagreba do Pazina je od 211 do čak 290kn, naravno to je sve ovisno o vremenu polaska. Prošle godine me je jedna čitateljica informirala za bus koji ide preko Buzeta i staje na Livadama koje se nalaze u podnožju motovunskog brda u šumi s druge strane Mirne. Na autobusnim informacijama nemaju pojma da li taj bus staje tamo, no to nije nemoguće... sve se uvijek da dogovoriti. Cijena karte za tu liniju koja ide do Umaga je između 246 i 369kn.

Osim ovih troškova prijevoza u iste se svakako moraju uključiti i onih 35 kuna koje se plaća za prijevoz od Pazina do Motovuna (kojeg se posebno za ovu priliku organizira svake godine, a polasci iz Pazina za Motovun su u : 8:20, 10:15, 11:45, 13:15, 16:15 i 20:20) i ako ne želite hodati svaki dan do brda a recimo boravite ili u kampu, ili u motovunskom Donjem Gradu u privat smještaju, ili pak dolazite iz nekog mjesta van ovog motovunskog luna parka platiti ćete kartu od 15kn za bus.

To je to za početak pinkleca, a sutra ćemo malo zaviriti u sam pinklec.

- 23:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>