ponedjeljak, 25.02.2008.

Danas počinje Zagreb Dox !

Danas počinje jedan od najvažnijih filmskih festivala u regiji. Riječ je o Zagreb Doxu. Ove kao i proteklih godina na programu ima vrlo zanimljivih filmova stoga meni i drugim potencijalnim gledateljima će biti dosta teško se odlučiti za tek par filmova pogledati. Doslovno cijeli program, što zbog iskustva organizatora a što zbog dobre filmske godine, će biti izuzetno atraktivan. Neki dan sam se u razgovoru sa jednom prijateljicom našao u nazovimo to nebranom grožđu kad sam joj htio preporučiti nekoliko fimova, naime popis je nakon nekoliko minuta podosta narastao.
Svejedno taj popis filmova ću i vama predočiti te konačni izbor prepuštam vama, sigurno nećete pogriještiti.
Dakle ove godine na festivalu ZagrebDox koji se održava u kino dvoranama Studentskog centra u Zagrebu, bit će od 25. veljače do 02. ožujka prikazano više od 140 filmova iz preko 30 zemalja cijelog svijeta. Za nagradu VELIKI PEČAT u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se 61 film, a Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 30 godina starosti. Ove su godine uvedena i dva nova žirija, žiri kritike i žiri Amnesty International Hrvatska.

Moj neki "uži" izbor bi se sveo na ove filmove:
"To see If I'm Smiling" (gdje nam redateljica Tamara Yaron priča priču kako je to služiti vojni rok u vojsci Izraela sa ženske strane)
"Durakovo: Village of Fools" (Sundance 2008)
"Manda Bala(Send a Bullet)" (Sundance 2007) koji govori o nasilju i korupciji u suvremenom Brazilu
"Dnevnik jednog skinsa" u ovom filmu Miroščenko nam govori kroz formu dnevnika o životu jednog skinsa i neformalne skins scene u Zagrebu
"Škorpioni, spomenar" ovaj film nam daje perspektivu jednog od najozloglašenijih srpskih paravojnih jednica (riječ je o velikom djelu njihova materijala)
"Slučajni sin" je film poznatog lica s tv ekrana Roberta Zubera te Tomislava Mršića
"2:18 PM All white in barking"
"Deserter" ovaj film priča o američkom vojniku Ryan Johnsonu i rezultatima njegovih moralnih dvojbi oko rata u Iraku
"Angels fire" o zlostavljanju i prenošenju s koljena na koljeno ideje da je to ispravan način rješavanja frustracija
"Losers and winers"
"On the third planet from the sun" (Oberhausen 2007)
"Zoo" možda najkontroverzniji od svih dokumentaraca ove godine nam govori o nevjerojatnom fenomenu ljudske seksualnosti, zoofiliji. Naravno bez prikazivanja eksplicitnih scena

... osim ovim filmova vrijedi preporučiti i dobar dio tzv. glazbenih dokumentaraca. To su prije svega filmovi kao:

film Grant Geea "Joy Division" kao još jedan u nizu filmova o sceni Manchestera i predvodniku te scene u grupi Joy division. Svakako mi zvuči zanimljivo nakon odgledanog igranog filma "Control" o životu Iana Curtisa sa ZFF-a.
Tu je i film o hipijima "Hair: Let the Sun Shine In" te "American Hardcore", film koji kako u programu festivala kaže, daje kroniku hardcore punkrocka u Americi od 1980. do 1986. Vrijedi naglasiti da su svi ti glazbeni dokumentarci na programu od 14 sati u velikom kinu Studentskog centra. Za one koji ne stignu, reprize su svakog dana u 20 sati u MM centru.

Cijena ulaznice za jednu projekciju je 15 kuna (Kino SC, Teatar &TD). U kinu SC u terminima 18.00, 20.00 i 22.00 sata ulaznica iznosi 20 kuna. Cijena ulaznice za 'The Best of Fest' (nedjelja, 02. ožujka) je 30 kuna.
U MM centru sve su projekcije besplatne, u Teatru &TD besplatne su reprize u 12.00 i autorska večer Petra Krelje. Besplatne projekcije nemaju hrvatski titl.
Uglavnom pozivam sve zainteresirane za film da požure i osiguraju si mjesto na nekoj od projekcija ovih filmova.

- 17:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>