četvrtak, 29.11.2007.

10 najboljih političkih filmova

Pošto je ovih dana vrh vrhova politizacije sveopćeg hrvatskog društva nisam niti ja mogao ostati postrani te malo ne zapolitizirati. Obećajem neću jako već na jedan filmski način. Razmišljao sam koji su to politički filmovi koji su obilježili film uopće. I kopao sam po netu te nisam naišao na nekom mjestu nešto vrijedno spomena, a da ne govorim o najeminentnijem mjestu za tako nešto ništa slično. Naime IMDB (mjesto gdje bi se morali odmah referirati) nema tu kategoriju filma već ga je nakako utopio kroz neke druge žanrove. Prvenstveno dio takvih filmova se može naći među komedijama, povijesnim, ratnim i kriminalističkim žanrovima itd.
Mislim da je potrebno istaknuti politički žanr jer nekako ne mogu ga svrstati u nekakav podžanr, dakle filmovi koje bih ja selektirao i izdvojio što iz svjetske kinematografije, a što iz naše hrvatske i to iz (kako tako) recentne kinematografije bili bi prije svega ovi:

1. Primary colors - režirao Mike Nichols (stavio sam ga na popis filmova jer na svoj način odlično opisuje događaje koji su obilježili nedavnu političku povijest Clintonove sexministracije. Zanimljivost je da knjiga koja obilježila sex skandal Clintona vrlo brzo izašla po objavljivanju činjenica iz skandala a netom i sam film.)
2. All the presidents men - režiju potpisuje Alan J. Pakula (za ovaj popis ne smatram da je bitno tko je prvi jer tu su svi redom odlični filmovi tako da ovaj bi lako mogao biti na prvom mjestu po temi i filmskom prikazu afere Watergate te u to upletene sudbine novinara Carl Bernsteina ili Dustina Hoffmana te Roberta Redforda kao novinara Bob Woodwarda.)
3. Citizen Kane režiju i scenarij potpisuje Orson Welles film koji je po mnogočemu bio revolucionaran u svoje vrijeme i koji je lijepo kroz sudbinu novinskog magnata Randolpha Hearsta rasčlanio neumitno prožimanje medija, politike i običnog života. Po nekim filmskim kroničarima je to ubjedljivo najbolji film svih vremena.
4. 1984 - kad pričam o žanrovima onda naravno da mi dođe pod ruku i Orwellovo viđenje svijeta budućnosti u kojem po meni na dovoljno depresivan i politički svjestan način se opisuje ono što bi se moglo desiti u svijetu budućnosti u pogledu prava ljudi. Vizionarski oštrouman pogled u jednu verziju političke budućnosti.)
5. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb - Kubrick, (...opet gdje je najbolje progovoriti o svojim strahovima i viđenjima nego kroz komediju i ostati živ. Zašto ovaj film pa jer kad ga gledam iznova me oduševljava pogotovo kad vidite koliko je Peter Selers genijalan u svojim transformacijama.)
6. Salvador u režiji Olivera Stonea (izvrsna priča o političkim previranjima u srednje američkoj državici Salvador u kojoj se nađe zbog svojih razloga fotoreporter Richard Boyle)
7. Fahrenheit 9/11 - režija Michael Moore (odličan dokumentarac kojem svi daju na priznanje da je pokrenuo novi val ineteresa filmske publike za ovaj žanr. Film je na svojevrsni način ujedinio politički svjesni dio svijeta i probuđeni dio USA. Naravno da je izazvao i kontroverze i filmove koji su pobijali vjerodostojnost samog autora.)
8. JFK - nije da preferiram ovog režisera no Oliver Stone je i ovdje odlično portretirao vječno otvorenu ranu američkog društva (koja inače slaba na neimanje plemenitaških korjena kraljevski je naslov dala obitelji Kennedy pa je tragedija time veća jer su izgubili kralja) koja je potakla mnoge teorije zavjere gdje se uklopila i ova koju na svoj pripovjedački način režiser odlično iznaša kroz usta istražitelja Jima Garrisona.
9. The Killing Fields - režiju potpisuje Roland Joffé (u jednom velikom broju filmova koji pričaju o lepezama raznovrsnih tragedija koje su pogodile područje svijeta između Indije i Kine jedan film me se posebno dojmio jer posredno izvrsno priča o osobnim pravima, a u grotlu političkih previranja i dolaska kako će kasnije biti poznato krvlju okupanih Kmera na vlast u Camobodgi nađu se tko drugi nego novinari, kao neka svojevrsna savjest svijeta.)
10.Novo, novo vrijeme - u režiji Rajka Raleta Grlića i Igora Mirkovića (film portretira odlično razdoblje kraja jednog doba i želju za početkom nečeg novog i odlično capturira duh i entuzijazam promjene u ljudima)

... svatko ima neki svoj izbor a ovaj mi se nekako sam stvorio i da ne bi bilo da se razmećem i prekenjavam sa svojim nazovi filmofilski znalačkim izborom, ovo što ja nudim je moj trenutni izbor filmova relativno recentne kinematografije koji meni kroz razno razne žanrove najbolje opisuju, podsjećaju, upućuju i čine politički film takvim, naravno da bih mogao staviti nešto drugo no to je čista stvar izbora kombinacije starog i novog, poznatog i nepoznatog, a Vas jednostavno molim na komentarite i proširite taj popis. Popis kako i sve top ljestvice na koje možete naići na netu imaju svoja ograničenja, ono prvo koje mi se nameće je brojem deset, ali u tome je fora jer naravno da popis zaslužuje da bude širi, i da spojim dvije "maxime" c'est la vie and don't worry be happy!.

- 12:01 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 28.11.2007.

Zagrijmo dlanove !

U Zagrebu ujesen pomahnita kino sezona kako ona komercijalna tako i ona nekomercijalna, art i tako to.
No dođe vrijeme za sve pa tako i u zimu kad je kak se spada zahladilo. Eto da nam ne bude hladno, pobrinula se ekipa iz SC-a i priredila nešto da se malo ugrijemo, to je naravno pogađate program uljuđene erotike ili golotinje, i za žene i za muške.
Zadnji put mi je brat po blogu, sada već dvostruki laureat naslovnice Bloga vašeg i našeg, ili imenom i prezimenom Berija Aparatczyk, uputio blagu upozorbu da objavim u pravo vrijeme nastavak filmskog ciklusa za razgalit srca naša, stoga to i sada činim. I prije nego počnete čitati dalje samo vas obaviještavam na moguće spoilere.



petak, 30. studeni, 2007. , Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati
dokumentarni film

FASSBINDER U HOLLYWOODU (2002) – redatelj Robert Fischer
Film o Reiner Werner Fassbinderu , najznačajnijem predstavniku Novog njemačkog filma, iz 70-ih godina. Iako nikada nije radio u Hollywoodu, R.W. Fassbinder (preminuo 1982. godine u dobi od 36 godina) u golemoj je mjeri bio pod utjecajem američkog filma , posebno najznačajnijeg melodramatika toga doba, Douglasa Sirka. Ovaj film govori o njegovom kratkom boravku u Los Angelesu te o nadahnuću kojeg je iza sebe ostavio za američke poklonike specifične autorske filmske i kazališne umjetnosti.


ponedjeljak, 3. prosinca, 2007. , Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati
CIKLUS EROTSKOG FILMA II. dio

“ Lolita “ (1962) red. Stanley Kubrick - ovaj film je strogo zabranjen za sve štovatelje cekina, samo ga mogu doći gledati oni između 24 i 18. :)

ul. James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon

Kako bi sačuvao posao, sredovječni profesor francuske književnosti (James Mason) putuje po provinicijalnim predjelima Amerike. Uvučen u vezu, sa svojom seksualno frustriranom gazdaricom(Shelley Winters) , s njom će se oženiti, kako bi na taj način, pridobio naklonost njene , flertu sklone, četrnaestogodišnje kćeri Lolite (Sue Lyon), u koju se beznadno zaljubljuje. Jedan on najboljih Kubrickovih filmova iz 60-ih godina.



petak, 7. prosinca, 2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati

“Sex, laži i videovrpce “ (1989) red. Steven Soderbergh

uloge: James Spader, Andie MaycDowell, Peter Gallagher, Laura San Giacomo

Seksualno suzdražan suprug stupit će u odnos sa sestrom svoje supruge. No, dolazak posjetitelja s izrazito čudnovatim ponašanjem , promijenit će postojeće obiteljske veze. Medijski iznimno zanimljiv film, vrsnog redatelja S. Soderbergha, osvojio je brojne nagrade na međunarodnim festivalim, uključujući i nominaciju za Oscara.



subota, 8. prosinca, 2007., Dvorana MM., Savska c. 25, 20 sati

“Priča o O “ (1975) red. Just Jaeckin

Uloge: Corinne Cleri, Udo Kier

Prelijepa O uvučena je bizarno sklonište, izložena raznim začudnim seksalnim ponašanjima ,od strane svojeg momka Renea.




ponedjeljak, 17. prosinca2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati

FUTURIZAM NA FILMU
“Alphaville “ (1965) - red. Jean-Luc Godard
uloge: Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff

Lemmy Caution, američki privatni detektiv dolazi u Alphaville, futuristički grad na drugoj planeti. Njegova američka narav u suprotnosti je s gospodarem grada, zlim znanstvenikom po imenu Von Braun, koji osuđuje i proganja ljubav, individualnost i samoizražajnost.




srijeda, 19. prosinca, 2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 sati


FUTURIZAM NA FILMU
“Metropolis” (1927) - red. Fritz Lang
uloge: Brigitte Helm, Alfred Abel, Rudolf Kleni-Rogge

U udaljenoj budućnosti dvije su skupine dominirajuće, mislioci (oni koji planiraju no ne znaju, kako društveni sustav s funkcionira) i radnici (puki izvršioci bez elementarnih znanja i maštovitosti). Iako čine funkcionalnu cjelinu, oni su potpuno odvojeni jedni od drugih, sve do trenutka kada se jedan od “mislilaca” usudi krenuti u podzemlje, gdje druga skupina radi i obitava, bivajući zapanjen onim što će vidjeti......nešto kasnije on će zaključiti ”ne može biti razumijevanja izmedju mozga i ruku, sve dok srce nije posrednik”.




... osim programa uljuđene erotike ja sam vam onako ko' kukavičje jaje podmetnuo i ostatak izvrsnog programa koji je jučer krenuo u MM Centru. Posebno bih vam obratio pažnju na herr Fritza bez kojega jedan štovatelj sf-a jednostavno se ne može tako nazvati.

- 10:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 23.11.2007.

Tabor invazija u KKS-u

Lijepo je vidjeti da se ne samo u Zagrebu nešto ipak kreće što tiče filma pa se u to uklapa i retrospektiva filmova sa TFF-a (ili duže, Tabor film festivala) koja kreće s prikazivanjem 26.11. 2007. u 20:00h u Splitu. Na programu kino klupa Split (adresa je za one koji ne znaju Kino klub Split, Savska bb, Split) će se prikazati kako već prethodno rekoh retrospektiva pobjednika svih dosadašnjih izdanja Tabor film festivala od 2003. do 2007. godine.

Pa su tako glavnu nagradu TFF-a, Veronikinu Lubanju redom odnijeli sljedeći filmovi:

Posljednja postaja / Terminal
Aitzol Armaio / Španjolska 2002/ 12 min / igrani

Prodavač karata na autobusnoj stanici je mislio da je narkomanka i prostitutka koja koju je stalno susretao umrla, no ona se odjednom ponovo pojavi. Među njima postoji neobjašnjivi naboj.

Kuća / A Haz
Karoly ujj Meszaros / Mađarska 2004 / 30 min / igrani
Piščeva ispovijed o jednogodišnjem životu u kući u kojoj se je osjećao kao stranac sa stalno prisutnom nelagodom.

Rođendan / Sheng
Ri Bartrand Lee / Singapur 2004 / 30 min / igani

Mladi par doživljava možda i posljedni dan svoje veze. Taj dan je i rođendan njihova sina.

Spasitelj / The Saviour

Peter Templeman / Australija 2005 / 19 min / igrani

Malcom je blag i uspješan evangelist koji od vrata do vrata propovijeda svoju vjeru. Zaljubljen je u udatu ženu. U pritisak svoje crkve da je preobrati, Malcom odluči kako je njegova Biblija pravo oružje za razaranje braka koji stoji na putu njegovoj istinskoj ljubavi.

Icicle Melt / Topljenje leda
Amy Neil / UK,Švedska 2006 - 17' - igrani

Sniježni i živahni ples ispod Polarnoga Svjetla - Bernardov posljednji ples.

Organizatori ovog događanja su udruga Gokul, KKS, a program je realiziran kroz platformu Clubture.

... svima skeptičnima bih toplo prepručio ovu retrospektivu da se prvi puta susretnu sa nečim nekomercijalnim i to u kratkometražnoj varijanti. Smatram to najlakšim za probavit, no vjerujte mi na riječ da ćete ovu filmsku izričajnu formu i na kraju i zavolit. Razlog tome je da počesto kratki filmovi puno kvalitetnije ispričaju priču od svoje uvjetno nazovnimo to duže braće. Inače na stranicama kino kluba Split za sve filmske sladokusce naći ćete zanimljive projekcije. Osim ovih pobrojanih koje sam objavio na programu se nalazi i retrospektiva Johna Carpentera te proslavljenog britanskog režisera Mikea Leigha. Naravno ulaz na sve te pobrojane projekcije je besplatan.
Uživajte!

- 23:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2007.

Kino klub Split na 35. Splitskom salonu

Kino klub Split prikazuje svoje nove i stare filmove u programu "Djelomičan sistemski pregled" na 35. Splitskom salonu
(13.11.-13.12.2007.) u Kinoteci Zlatna vrata.

Srijeda 14.11.2007. u 18.00 sati,
Kinoteka Zlatna vrata

1. Time is money (1') – Vanja Mijatović
2. Part 1, Part 2 (3'') – Zoran Boban
3. Movement (3' 25'') – Jere Gruić
4. Ecko (1' 5'') – Igor Lušić
5. Vrata (2' 2'') – Luka Mimica
6. Remi (6' 29'') – Jere Gruić
7. Ellipse (8' 21'') – Sunčica Fradelić
8. Forming Time (13' 7'') – Sunčica Fradelić
9. Petak (2' 31'') – Igor Lušić
10. Motovun, No Red Carpet (9' 11'') – Višna Mamić, Marčela Zanki
11. Song to sing when I'm lonley (3' 29'') – Miran Čolić

Srijeda 14.11.2007 u 20.00 sati,
Kino klub Split

Filmovi Zdravka Mustaća u produkciji HFS-a, uz prisustvo autora:
Nigredo (24 min.)
Planktoni (35 min.)
Bastion (29:48 min.)

Četvrtak 15.11.2007 u 18.00 sati,
Kinoteka Zlatna vrata

Filmovi Zdravka Mustaća u produkciji Kino kluba Split:

1. Zovem se film
2. Žuta kuća
3. Kathmandu
4. Izložba dodira
5. Šir Haširim
6. I nek se čuje urlik djevičanski slobodan
7. Gdje je Magdalena Kazimirovič

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.11.2007.

Top 10 najgledanijih filmova u Hrvatskoj protekli vikend

1. Knocked Up!, 4.403 gledatelja
2. Atonement, 3.973 gledatelja
3. Ružno pačei ja, 2.803 gledatelja
4. Rush Hour 3, 2.413 gledatelja
5. Šminkerice, 2.242 gledatelja
6. Smrt na sprovodu, 2.215 gledatelja
7. Stardust, 1.541gledatelj
8. Noć vještica, 1.476
9. Michael Clayton, 1.372
10. Resident Evil: Extinction, 1.191 gledatelj

... jedini film ovog pregleda najgledanijih da vrijedi je Yodin film. Čovjek je prvo napravio karijeru sinkronirzirajući Yodu i Miss PIggy i onda je počeo delat filmove. Eto ovo je njegov drugi "Smrt na sprovodu" i vrijedi ga vidjeti. Sve u svemu kad pogledam na ovu listu komercijale moram priznati da nije loše par komedija nešto fantasya malo sf horora, stvarno za svakog ponešto.
Preporuka tjedna je nešto iz besplatnog programa kluba Mama. Tamo na programu ćete naći ovaj tjedan dva zanimljiva filma iz programa Gledam AIDS i to : u petak 23.11. u 19.00h "Salo ili 120 dana Sodome" (najkontroverznije dijelo Piera Passolinija iz 1975. prava Sodoma i Gomora na filmu), i u subotu 24.11. u 19.00h "Caligula" (ništa manje kontroverzno nedijelo Tinta Brassa iz 1979.). Ako vam je to previše za vaš ukus onda predlažem u kinu Tuškanac u subotu ili da se suzdržite do slijedećeg ponedjeljka kad je na programu jedini film jednog od omiljenijih filmskih kritičara i znalaca filma Ante Peterlića "Slučajni život" u ponedjeljak, 3.12.2007 u 21h (kuriozitet da glumi i Zvonimir Rogoz koji je postao u svojim poznim godinama najstariji otac u Hrvatskoj :).

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2007.

Top 10 USA Box Officea protekli vikend

1. Beowulf, 28,1 milion US$
2. Bee Movie, 14,3 miliona US$
3. American Gangster, 13,2 miliona US$
4. Fred Claus, 12 miliona US$
5. Mr. Magorium's Wonder Emporium, 10 miliona US$
6. Dan in Real Life, 4,51 milion US$
7. No Country for Old Men, 3,09 miliona US$
8. Lions for Lambs, 2,9 miliona US$
9. Saw IV, 2,3 miliona US$
10. Love in the Time of Cholera, 1,91 milion US$

... eto da se i mi možemo koji puta pohvaliti kako u našim kinima igra pokoji film iz prvih deset USA Box officea. Riječ je o Bee Movieu koji se premijerno moglo protekli tjedan vidjeti na Animafestu u Zagrebu. Film je očigledno dobro oduševio publiku u Zagrebu pa nije nimalo čudno kako je izabran za najbolji film po glasovima publike. No nije samo drugoplasirani film ove ljestvice animiranog tipa, jer je i prvi s popisa Beowulf također snimljen u 3D animacijskoj tehnici. Dakle bio je to vikend koji je ove dvije zemlje zbližio kroz animaciju. Da je toga više bilo bi bolje.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.11.2007.

Animirana nedjelja u Splitu i Zagrebu !

Danas za kojih par minuta počinje zagrebačka Animirana nedjelja projekcijom ovogodišnjeg Grand prixa francuskog filma "Azur i Asmar", koji će se ponoviti u još jednom terminu u 18 h.
U 13 h iz retrospektive se ponavlja "Velika šeprtlja" švedskog redatelja Pera Ahlina.
U 20 h prikazuje se dobitnik nagrade publike "Pčelin film" (scenarist je niko drugi do Jerry Seinfeld), a u 22 h na programu je norveški "Oslobodite Jimmyja!".

Treba naglasiti da Splićanima Animafest tek počinje - projekcijom u 18 h i Ahlinovim filmom "U glavi starog čovjeka".
U 20 h slijedi i jedan od ovogodišnjih posebnih priznanja francuski "Perzepolis".

Što se tiče Splita ovo je nadam se početak jednog dobrog običaja kojeg bih slobodno nazvao "Animafest putuje", a nadam se da se neće samo stati na Splitu te da će se slijedećih godina ostvariti postfestivalsko gostovanje i u drugim hrvatskim gradovima željnim takvih događaja. U Splitu počevši sa današnjim danom počinje prikazivanje odabranih filmova iz ovogodišnjeg programa u Kinoteci u Splitu (od 18. do 20. studenog).

Splitska publika će moći uživati u filmovima iz konkurencije, i to češkom lutkarskom hororu "Jedne noći u jednom gradu", bajci o toleranciji i prijateljstvu "Azur i Asmar" i pomaknutoj priči o budućnosti "Aachi i Ssipak".

- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 17.11.2007.

Pobjednici 18. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta


Azur i Asmar, Michel Ocelot, Francuska
Image Hosted by ImageShack.us

- Grand Prix Animafesta za najbolji film iz natjecateljskog programa



Pčelin film, Steve Hickner, Simon J. Smith, SAD
Image Hosted by ImageShack.us

- Nagrada publike za najbolji film iz natjecateljskog programa



Tomijeva borba, Géza M. Tóth, Mađarska

- Nagrada Zlatni Zagreb za najbolji projekt u razvoju



Princeza, Anders Morgenthaler, Danska

- posebno priznanje



Putovanje u šalici, Aaron Lim, J. Koreja

- posebno priznanje za dječji film



Perzepolis, Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Francuska

- posebno priznanje



Ptice kao mi, Faruk Šabanović, Bosna i Hercegovina

- posebno priznanje za projekt u razvoju

- 17:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 16.11.2007.

Uljuđena erotika

Nisam stigao za sve meni znane i neznane, da se pozitivno izrazim, pasionirane štovatelje erotike na filmu u ovaj filmski zbukirani tjedan najaviti i dane erotskih filmova u MM Centru u Savskoj c.24 (Animafest, Ciklus talijanskog filma).

utorak, 13. studeni, 2007., Dvorana MM , Savska c. 25, 20 h

NEMORALNE PRIČE (1974) 105 min., red. Walerian Borowczyk
ul. Lise Danvers, Fabrice Luchini, Charlotte Alexandra


srijeda, 14. studeni, 2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 h

UČITELJICA KLAVIRA (2001) , 130 min. red. Michael Haneke,
ul. Isabelle Huppert, Annie Girardot


petak, 16. studeni, 2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 20 h

OTOK ( 2000) 89 min., red. Kim Ki - duk
ul. Seoh Jung, Kim Yu-seok



subota, 17. studeni, 2007., Dvorana MM, Savska c. 25, 18 h

KLAVIR (1993) 120 min., red. Jane Campion
ul. Holly Hunter, Harvey Keitel


... ostali su dva dana koja po kvaliteti filmova ne bi trebalo propustiti. Moj izbor je zbog mog afiniteta ka istočnjačkoj kinematografiji i jednom stvarno izvanrednom režiseru koje je to filmski plodno tle iznjedrilo stoga i na njegovu filmu Otok. Riječ je o najsjajnijem predstavniku Koreanske kinematografije Kim Ki - duku. Uzgred budi rečeno svi njegovi filmovi su prožeti snažnim tonovima erotike jer je to jedna od boja kojima on oslikava svijet prikazujući nam ga na filmskom platnu, tako da selektor ne bi pogriješio da je stavio i neki njegov drugi fillm na program.
Ipak ovo je zapravo dobrodošlo osvježenje na filmskom programu, no jedina moja objekcija bi bila kako je ipak riječ o soft,soft erotici te se nije trebalo ići tako ziheraški s prikazivanjem u MM Centru Studentskog centra, već se moglo malo i hrabrije postupit i postaviti taj program u najveće kino Hrvatske, naravno bez obzira na broj mogućih posjetitelja. Tu bi vrijedilo jedan ali vrijedan.

- 13:45 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 13.11.2007.

Što će sve biti na Animafestu?

Danas službeno počinje drugi dugometražni Animafest. U odnosu na prošlu godinu došlo je do manjih promijena tako se festival premjestio u novootklupljeno (od grada) kino, kino Europa. Program je bogat i izdašan. Danas je svečano otvorenje sa filmom Oslobodite Jimmyja! Christopher Nielsena, no naizgled zanimljiv film o odrastanju je u 22h, Wood i Stock: seks, origano i rock'n'roll. Od filmova koje ne bi trebalo propustiti na ovom festivalu animacije svakako je "Persepolis", film koji je osvojio prošlogodišnji Cannes.
Image Hosted by ImageShack.us

Zatim tu je kažu vrlo kontroverzni "Midori" koji je svojim eksplicitnim scenama nasilja uzburkao duhove u Japanu (u carstvu izlazećih pervezija, zar je to moguće?), da podebljam ovu nevjerojatnu priču ovaj film je vjerovali ili ne bio i zabranjen 1999. godine. Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj film, je da iako u Zagrebu ne postoje uvjeti za prikazivanje ovog filma (znači da se prikaže u posebno konstruiranom šatoru s lutkama, glumcima i specijalnim efektima) iz direkcije bi nam svejedno mogli priuštiti kraj filma kako je bilo na premijeri u Nipponu (na kraju predstave geldatelje su zasule latice trešnjinog cvijeta i dim... dobro moglo bi bez dima).
Image Hosted by ImageShack.us

Inače za one koji ne znaju prvi festival animiranog filma održan je u lipnju daleke 1972., a 2005. Animafest uvodi program dugometražnog animiranog filma te tako svoj dvogodišnji ritam prevodi u godišnje izdanje - neparnu godinu posvećuje dugometražnom filmu, a parnu kratkometražnom, i to moram naglasiti uspješno.


Na programu su:
Aachi i Ssipak
Joe Bum-Jin 15. 11. u 22h


Azur i Asmar
Michel Ocelot 16. 11. u 18h


Desmond i zamka za čudovište iz močvare
Magnus Carlsson 14. 11. u 16h


Jedne noći u jednom gradu
Jan Balej 15. 11. u 20h


Obitelj Christie
Phil Mulloy 15. 11. u 18h


Oslobodite Jimmyja!
Christopher Nielsen 13. 11. u 20h


Pčelin film
Steve Hickner, Simon J. Smith 14. 11. u 20h


Perzepolis
Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud 17. 11. u 20h


Princeza
Anders Morgenthaler 16. 11. u 20h


Putovanje kroz vrijeme
Mamoru Hosoda 17. 11. u 18h


Putovanje u šalici
Aaron Lim 17. 11. u 11h


Snjeguljica - jutro poslije
Picha 14. 11. u 22h


Wood i Stock: seks, origano i rock'n'roll
Otto Guerra 13. 11. u 22h

- 12:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 10.11.2007.

Druga smotra suvremenog talijanskog filma

Predstojeći tjedan osim Animafesta koji će se održavati u kinu Europa, u kinu Tuškanac (od 12. do 17. studenog 2007.) će se prikazivati ciklus talijanskog suvremenog filma. Ogranizatori najavljuju prikazivanje negdje oko petnaest filmova koji su ispod čekića izašli u zadnje tri godine. Zanimljivost u pogledu ove smotre jest da neki od filmova koji su na programu će doživjeti svoje premijerno prikazivanje pred zagrebačkom publikom.

Na programu je:

Ponedjeljak, 12. studeni

16:30 Filozofski fakultet, Odsjek za talijanistiku, gost Luigi Di Gianni
18:30 Otvara se rasprava / L' udienza č aperta (2006) r: Vincenzo Marra
19:45 Gospa na nebu, mater na zemlji / La Madonna in cielo, la” matre” in terra (2006) r: Luigi Di Gianni
21:00 Nepostojeća zvijezda / La stella che non c’č (2006) r: Gianni Amelio

Utorak, 13. studeni

18:30 Ljeto moga brata / L' estate di mio fratello (2005) r: Pietro Reggiani
21:00 Orkestar s Trga Vittorio / L' orchestra di Piazza Vittorio (2006) r: Agostino Ferrente

Srijeda, 14. studeni

15:00 Akademija dramske umjetnosti, gost Vito Zagarrio
18:30 Preodgajanje / La rieducazione (2006) r: Davide Alfonsi, Alessandro Fusto, Denis Malagnino
21:00 Tri dana anarhije / Tre giorni di anarchia (2004) r: Vito Zagarrio

Četvrtak, 15. studeni

18:30 Zaručnici / I promessi sposi (2007) r: Martina Parenti, Massimo D’Anolfi
21:00 Pisma iz Sahare / Lettere dal Sahara (2006) r: Vittorio de Seta

Petak, 16. studeni

18:30 Baiano (2005) r: Elisabetta Bernardini
18:45 Kad se vatra ugasi/ Quando il fuoco si spegne (2006) r: Ivan Gergolet
19:15 Naš dragi Pasolini / Pasolini prossimo nostro (2006) r: Giuseppe Bertolucci
21:00 Brđanin Jimmy / Jimmy della collina (2006) r: Enrico Pau

Subota, 17. studeni

18:30 4-4-2 najljepša igra na svijetu / 4-4-2 Il gioco piů bello del mondo (2006) r: Michele Carrillo, Claudio Cupellini, Roan Johnson, Francesco Lagi
21:00 Okrznuti se / Sfiorarsi (2006) r: Angelo Orlando

... za kraj potrebno je kazati kako su svi filmovi naravno prevedeni, a u najavi koju sam jučer gledao na tv-u svi su i besplatni (ukoliko nije tako, cijena pojedinačne projekcija u kinu Tuškanac bila simboličnih10-tak kuna).

- 13:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.11.2007.

Top 10 USA Box Officea protekli vikend

1. American Gangster, 46,34 milijuna US$
2. Bee Movie, 39,1 milijuna US$
3. Saw IV, 11,01 milijun US$
4. Dan in Real Life, 8,12 milijuna US$
5. 30 Days of Night, 4 milijuna US$
6. The Game Plan, 3,85 milijuna US$
7. Martian Child, 3,6 milijuna US$
8. Michael Clayton, 2,9 milijuna US$
9. Tyler Perry's Why Did I Get Married, 2,73 milijuna US$
10. Gone Baby Gone, 2,4 milijuna US$

... došao je i taj dan ... da u USA na Box Office ljestvici bude jedan film koji nije horor ili animirani film. Izgleda da hladnijim vremenom i zrelije pučanstvo USA se uputilo u kina ili ...
No režiju svakako ne potpisuje neki izvanzemaljac već niko drugi doli Ridley Scott. Glume Denzel Washington (poznat po ulogama dobrica) i Russel Crowe. Ova kriminalistička drama je po navodu imdb-a premašila očekivanja i ostvarila najbolji ikad box office rezultat u ovom žanru u prvom vikendu, a ujedno je to bilo najbolji vikend rezultat i za Washingtona i Crowea.

- 23:59 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.11.2007.

Ciklus španjolskog filma u kinu Tuškanac

!Hola hasta todo espańol película amantes!

Počinje novi ciklus španjolskog filma. Nazvao bih ga nastavkom onog odličnog španjolskog ciklusa od prije par godina kada sam s oduševljenjem bio na hadžu u Tuškancu. Tada su na repertoaru bili filmovi kao što su; Familia, Los amantes del circulo polar. Uglavnom, trebalo je izgleda dosta vremena da se krene u ponavljanje jednog takvog izuzetno uspješnog ciklusa. Dvorana kina Tuškanac je bila ukoliko me sjećanje ne vara dupkom puna, i to stvarnih zaljubljenika u španjolski film (većma su to bile žene). :)
Dakle došlo je vrijeme da se ponove gužve te da studentska i filmofilska publika ovog grada pokaže svojim dolaskom koliko doista voli ovu nama emotivno blisku, a ujedno i jednu od svjetski najpropulzivnijih i najatraktivnijih kinematografija.

Na programu su:
ponedjeljak, 5.11.2007 u 20h. (kino Tuškanac)
utorak, 6.11.2007 u 19h.

Što sam učinila da zaslužim ovo?

Režija: Almodóvar, Pedro, 1984, 101 minuta, Uloge: Carmen Maura, Luis Hostalot, Ryo Hiruma, Ángel de Andrés López

utorak, 6.11.2007 u 21h. (kino Tuškanac)
Eksperimentalni utorak: Tomislav Gotovac - Glupi Antonio predstavlja

srijeda, 7.11.2007 u 19h. (kino Tuškanac)
petak, 9.11.2007 u 21h

Cosas que hacen que la vida valga la pena

Režija: Gómez Pereira, Manuel, 2004, 90 min, Uloge: Ana Belén (Hortensia), Eduard Fernández (Jorge), María Pujalte (Ángeles), José Sacristán (Juan), Rosario Pardo (América)



srijeda, 7.11.2007 u 21h. (kino Tuškanac)
četvrtak, 8.11.2007 u 19h

Dani nogometa

Režija: Serrano, David, 2003, 113 min, Uloge: Alberto San Juan (Jorge), Ernesto Alterio (Antonio), Natalia Verbeke (Violeta), Pere Ponce (Carlos), Fernando Tejero (Serafín)


četvrtak, 8.11.2007 u 21h. (kino Tuškanac)
Autorska večer Momira Matovića



petak, 9.11.2007 u 19h. (kino Tuškanac)
subota, 10.11.2007 u 21h

Tapas

Režija: Corbacho, José & Cruz, Juan, 2005, 94 min, Uloge: Ángel de Andrés López (Lolo), María Galiana (Dońa Conchi), Elvira Mínguez (Raquel Merino), Rubén Ochandiano (César), Alberto de Mendoza (Don Mariano), Darío Paso (Opo)


subota, 10.11.2007 u 19h. (kino Tuškanac)
ponedjeljak, 19.11.2007 u 21h

Ferpektni zločin

Režija: de la Iglesia, Alex, 2004, 105 min, Uloge: Guillermo Toledo (Rafael González), Mónica Cervera (Lourdes), Luis Varela (Don Antonio Fraguas), Enrique Villén (komesar Campoy), Fernando Tejero (Alonso)


utorak, 20.11.2007 u 19h. (kino Tuškanac)

Mračne navike

Režija: Almodóvar, Pedro, 1983, 114 min, Uloge: Cristina Sánchez Pascual (Yolanda Bel), Julieta Serrano (glavna sestra, Julia), Marisa Paredes (sestra Gnoj), Carmen Maura (sestra Izgubljena), Lina Canalejas (sestra Zmija) ,Chus Lampreave (sestra Štakor)

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>