četvrtak, 18.10.2007.

Povratak pobjednika

Riječ je o petom po redu Zagreb film festivalu.
Mjesto održavanja se nije promijenilo. I dalje su za glavna festivalska događanja predviđena kino dvorana SC-a, kino Europu (koje je na svečanom otvaranju izložbe fotografija sa setova nekih od čuvenijih svjetskih filmova "Zamrznuti kadrovi- portreti zvijezda", dobilo i službenu potvrdu od gradonačelnika grada da je otkupljeno te da ostaje i dalje kinom) dvoranu itd kazališta koje će za ovu priliku biti prenamjenjeno u kino (barem jednom godišnje da film prevlada kazalište).
Vrijeme održavanja je promijenjeno i za razliku od prošlogodišnjeg starta 16 listopada ove godine festival starta 21. Riječ je o malo simbolike, jer Zagreb Film Festival starta na dan kada je prošlogodišnji festival završio. Samo trajanje festivala je također promijenjeno, festival traje jedan dan dulje, dakle sedam dana.
Ovo su prve promijene na koje smo naviknuti da svake godine možete očekivati od festivala koji obilježava za mene je svojevrstan kraj filmske godine u Hrvatskoj.
Naravno kad mislim na promjene govorim o pozitivnim promijenama koje su osim datuma početka i duljine trajanja zahvatile i programsku shemu. Tako su se ove godine na popisu festivala našle neke nove rubrike. To su prije svega Vip Bibijada i Izbori.
U sklopu Vip Bibijade u kinu Europa, u terminu pogodnom za klince biti će prikazivani dugometražni filmovi za djecu. Pozitivan je iskorak festivala ka najmlađoj publici u nastojanju da se odgoji nova generacija filmom zaraženih ljudi. Vjerojatno užarenoj atmosferi u kinu Europa pridonjet će i sami klinci koji će doći bodriti svoje prijatelje, mlade filmske autore. Naime, osim programa filmova za djecu u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom prije svake projekcije bit će prikazano i nekoliko kratkometražnih filmova učenica i učenika osnovnih i srednjih škola.

Zanimljiv je pokušaj programske direkcije da se ostane u toku sa dnevno političkim događajima pa će tako program pod nazivom Izbori biti od ZFF-a najava predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. U najavi programa kaže se kako će to biti selekcija kontoroverznih što dokumentarnih, a što igranih filmskih naslova. Izbor je napravio upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković, a kao još jedan kuriozitet ovog programa najavljuje se da će se na dan službenog početka predizborne kampanje prikazati predizborni spotovi hrvatskih parlamentarnih stranaka od 90-tih pa do danas. Izbornik je Danijel Rafaelić.

Ono što se nije promijenilo jesu: glavni program, Kockice, prošlogodišnji uspješni eksperiment sa programima Klub 100, Moj prvi film pa su tu iznimno popularne Matineje i za kraj večeri odlični tulumi.
Uglavnom u programu 5. Zagreb Film Festivala bit će prikazano više od 80 filmova (40 debitantskih, prvih ili drugih filmova autora) iz ukupno 30 zemalja svijeta. Tu su i neki autori i znani sa prošlih izdanja festivala kao npr.: Zvjagincev, Yang i Nemescu. U službenoj selekciji biti će 11 cjelovečernjih, 15 kratkih igranih i 14 dokumentarnih filmova.
Iz programa Matineja potrebno je izdvojiti filmove kao što su: canneski pobjednik "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" Cristiana Mungiua, "Okajanje" Joea Wrighta, svakako zanimljivost za ljubitelje westerna je i "U 3:10 za Yumu" sa Russelom Croweom te "Obitelj Savage" sa Philipom Seymourom Hoffmanom.

U Klubu 100 nas očekuju još zanimljiviji filmovi od prošle godine. Dakle riječ je o selekciji europskih fimova koje potječu iz zemlja sličnima Hrvatskoj koji su imali kino posjećenost sa najmanje 100 000 tisuća gledatelja. Tako ove godine na programu su islandski "Myrin" Baltasara Kormakura (koji je kažu vidio svaki treći stanovnik te države), mađarski "Sloboda, ljubav", finski "Matti" (svaki od ova dva je vidjelo pola milijuna gledatelja) te belgijski "Pakao Tangera" i švicarski "Vitus" (ova posljednja dva je vidjelo ukupno 200000 gledatelja). Ulaz na te projekcije je besplatan.

Meni je osobito bio zanimljiv prošle godine i program debitantskih filmova poznatih svjetskih filmskih režisera. Sam sam bio prošle godine bio svjedokom neviđenih gužvi za projekcije filma prvijenca Pedra Almodovara. Ove godine ovaj program u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca pod nazivom Moj prvi film In memoriam, odaje počast preminulim režiserima Ingmaru Bergmanu, Micheleangelu Antonioniju, Gilu Pontecorvu, Ousmaneu Sembeneu te našim Anti Peterliću i Zoranu Tadiću.
Ulaz i na projekcije debitantskih filmova po izboru Nenada Polimca također je besplatan.
Osim ova dva programa i Vip Bibijada je također još jedan besplatan program. Dakle dosta je toga besplatno, no za sve ostale programe trebalo bi se što prije rezervirati karte jer koliko čujem najrazvikaniji filmovi su već rezervirani ("Kontrola").
Ne bi se smjelo zaboraviti odgledati i dansku dokumentarnu inačicu "Božjeg grada", "Duhovi Cite Soleila" u režiji Asgera Letha te "VHS Kahloucha" koji nam dolazi iz Tunisa i možda još veće iznenađenje festivala od filma "Control" je neobičan filmski uradak Todd Haynesa "I'm not there" (film o Bobu Dylanu kojeg u jednom filmu ovjekovječuju čak šestorici glumaca) koji je za sada pobrao dosta nagrada.
Biti će to prava filmska fešta..

- 23:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>