petak, 28.09.2007.

Treći 25 fps

Došla je i kalendarska jesen, a sve u vezi s filmovima se intenzivira u nas. U tjeku je Filmski festival ekspirimentanog filma 25 fps u kinu Studentski centar, i to treće izdanje. Na presici koja se održala u osvit festivala predstavljen je izuzetno ambiciozan plan i program ovogodišnjeg izdanja festivala. Meni ovaj festival zapravo služi kao polazišna točka nove filmske festivalske godine.
Naime ljeto je minulo, a njime i najjači festivali (MFF i SFF) na ovim prostorima, dolazi jesen time i vrijeme za mlađe festivale ali ništa manje uspješne od spomenutih. Prvi na repertoaru je festival experimentalnog filma i videa 25 fps.
Experimentalna forma koju možete vidjeti na 25 fps-u je većini običnih gledatelja prenaporna i zahtijeva. Smatram da je potreban jedan dobar trening gledanja svega i sva prije nego li bi nekome preporučio da se upusti u gledanje ponekog filma s repertoara ovog specijalizirano, što se forme tiče, festivala.
Nekako znajući taj podatak udruga filmskih entuzijasta (napučena sa lijepšim/dominatnijim spolom) je ovu godinu nekako ublažila sam program (ne usudim se reći razvodnila jer bi to bila laž) s nekoliko filmova za "opću upotrebu" (“Tetsuo” Shinye Tsukamota, fantastični radovi Kennetha Angera “Inauguration of the Pleasure Dome” i “Invovation of My Demon Brother”, film “L'ange” Patricka Bokanowskog i mlada nada eksperimentalnog filma u nas Simona Bogojevića Naratha “Bardo Thodol”.). Ovaj postupak bih prije pripisao njihovu oduševljenju velikim (za ovakvu vrstu festivala) odzivom publike. Pohvalili su se sa nekih 7000 gledatelja s prošlogodišnjeg izdanja 25 fps.
Lijepa brojka koja će zasigurno rasti.
No meni to nije nimalo strano jer je festival smješten tamo gdje mu je i mjesto, tamo gdje treba biti, među studente među kojima je (iako to neki eminentni hrvatski režiseri niječu) stasala prva šmekerskofilmska publika koja pohodi festivale diljem Kroacije.
Zgodan podatak je da su se iz direkcije potrudili učiniti korak prema originalnosti stvorivši, prije svega financijske, preduvjete za dolazak filmova u originalu ili onom formatu u kojem su i snimljeni, kako bi nama gledateljima omogućili što vjerniji doživljaj praktički kroz pogled koji je režiser imao kad je radio film.
Na treći 25 FPS ove se godine u 3 i pol mjeseca prijavilo 1.300 radova iz 62 zemlje svijeta, što je 100 radova više od prošle godine, iako su propozicije smanjene s 30 na 20 minuta.
Prijavljeni radovi složeni su u 6 natjecateljskih programa u kojima sudjeluje 49 autora iz 18 zemalja s 440 eksperimentalnih minuta od toga 40 filmova od 49 u natjecateljskom programu će na 25 FPS-u imati hrvatsku premijeru.
Na kraju bih ponovio da se festival odvija u velikoj dvorani kina SC-a i ono najbitnije filmskim nomadima, da je u potpunosti besplatan.
Festival još traje tri dana i sada za vikend kad se opustite vrijedi pogledati nešto od konkurencije. Ko' zna možda će baš na vas filmovi imati "djelovanje sa sporogorećim štapinom" i stvoriti u vas afinitet ka nekomercijalnoj formi filma.
Kako bilo da bilo, iskoristite ovu rijetku priliku da vidite filmsku umjetnost u njenoj izvornoj formi.

- 19:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 12.09.2007.

in memoriam Zoran Tadić

U zadnje vrijeme nema se nešto vremena, i to je dobro. Vidim i cujem od nekih reakcije na moje nepisanje o smrti Zorana Tadića. Naime nije mi cilj da od bloga napravim obituarij jer ... da parafraziram samog preminulog, "ritam života" nas šamara činjenicom da svaki dan netko vrijedan umre, na žalost.
Eto tako je i otišao još jedan bard hrvatske kinematografije. Ne budi lijen pročitao sam blogove nekolicine ljudi koji su nešto u spomen njemu napisali i svi zbog prirode ovakva načina pisanja iznašaju neke osobne dojmove ili kontakte koje su imali sa Zokijem. Na moju žalost ja se nisam mogao prisjetiti nikojeg takvog doživljaja, jedino bi mogao reći da kad se sjetim Tadića da mi padne jedan moj prijatelj koji "ne voli sprovode" i sljedom tog asocijativnog niza sjetim se i samog izvrsnog filma.
Sjetim se i pokojne Ene Begović koja je glumila u njegovu zadnjem filmu, "Treća žena" koji je klasičan rekli bi inglezi tribute to Zorana ka film noiru ("The third man", režija Carol Reed dok glumi Orson Welles). Svakako se sjetim i filma "Ne daj se Floki",a tu su još i "Kasinska 6", "Orao"i tako još petnasetak filmova. Svakako ostavio nam je u amanet jednu impresivnu filmografiju i na tome mu hvala.
Laka mu zemlja.

- 23:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 11.09.2007.

Nagrade 12. revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva mladeži

Dodjelom glavne nagrade animiranom filmu "Čovjek koji je smrskao kip", autorice Justine Kosir iz zaprešićkoga Foto kino kluba, završila je 12. revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva mladeži koja se od petka održavala u karlovačkome Gradskom kazalištu "Zorin dom".
Ostale nagrade koje je dodjelio stručni žiri u sastavu: Vedran Šamanović, predsjednik, Leon Lučev, Arsen A. Ostojić, Majda Rijavec, Vjekoslav Živković su :

- Nagrada stručnog žirija za najbolji animirani film
Aeternitas (Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb - Škola crtanog
filma "Dubrava")

- Nagrada stručnog žirija za najbolji dokumentarni film
Žica do vrha (Narodno sveučilište Dubrava, Zagreb - Filmska družina Centra za
film i video NS Dubrava)

- Nagrada stručnog žirija za najbolji igrani film
Večera (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb - Foto odjel 54)

- Nagrada stručnog žirija za najbolji film otvorene kategorije
Kad si baš sam (Učenički dom Pula, Pula)

- Nagrada stručnog žirija za najbolju TV-reportažu
Ionesco: Stolice (3. e razred, V. gimnazija, Zagreb)

- Nagrada publike za najbolji animirani film
Derbi (Foto kino video klub Zaprešić, Zaprešić - Semideponentna skupina)

- Nagrada publike za najbolji dokumentarni film
Zvonar (Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod - Filmska družina Gimnazije
Matije Mesića)

- Nagrada publike za najbolji igrani film
Večera (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb - Foto odjel 54)

- Nagrada publike za najbolji film otvorene kategorije
Notturno (Kinoklub Karlovac, Karlovac - Videodružina Gimnazije Karlovac)

- Nagrada publike za najbolju TV-reportažu
Ionesco: Stolice (3. e razred, V. gimnazija, Zagreb)

... sretnim dobitnicima čestitam, te se nadam da je ovo dobar podstrek za daljnji rad.

- 16:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 08.09.2007.

Otvorena 12. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži

Kako vidim neki od renomiranih filmskih djelatnika prepoznaju rad nekolicine entuzijasta iz Karlovca na čelu sa Marijom Ratković, iako teško da možeš nekoga nazvati entuzijastom kad već dvanaestu godinu zaredom održava događanja video i filmskog stvaralaštva u Zorin domu u Calrstadtu.
Dakle jučer je otvoren trodnevni događaj koji bi svi vi koji gravitirate Karlovcu morali svakako posjetiti jer na programu će se naći svašta od odličnih filmskih naslova. Jučer ste eto tako imali prilike za đabe (a toga nema danas baš na pretek) gledati i film Ognjena Sviličića "Armin". No to nije sve, imali ste priliku se družiti i sa samim Arminom (možda će nekog od blogerske populacije zanimati da je i on sam bloger).

Dakle ova dva dana vikenda još stignete vidjeti na programu i slijedeće:

08.09.2007., Zorin dom, Karlovac

18:00h, revijsku projekciju (u trajanju od 1h) u velikoj dvorani Zorin doma
20:30h, u sklopu specijalnog programa revije biti će prikazan film:
"Mijenjanje strana" na ljetnoj pozornici (nadam se da će izdržati vrijeme)
22:30h, bend iznenađenja, također na ljetnjoj pozornici

09.09.2007., Zorin dom, Karlovac

10:00h, u sklopu specijalnog programa revije projekcija filma:
"Vlak u snijegu" režisera Mate Relje. Ovaj film sigurno vas nije puno vidjelo pa bi bio red da ga sad odgledate.
12:00h, je proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada. Ovo sve će se dešavati u velikoj dvorani Zorin doma.

... koliko sam mogao prosuditi po slikama koje sam dobio u mejlu od simpatične organizatorice festivalskih događanja u gradu na četiri rijeke, jučer je bilo jako zabavno i odlično popunjeno. Isto tako želim da bude u slijedeća dva dana, uz moj poziv da karlovčani pokažu kako nisu samo vani u svom gradu kad su dani piva.:)

- 12:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>