petak, 28.09.2007.

Treći 25 fps

Došla je i kalendarska jesen, a sve u vezi s filmovima se intenzivira u nas. U tjeku je Filmski festival ekspirimentanog filma 25 fps u kinu Studentski centar, i to treće izdanje. Na presici koja se održala u osvit festivala predstavljen je izuzetno ambiciozan plan i program ovogodišnjeg izdanja festivala. Meni ovaj festival zapravo služi kao polazišna točka nove filmske festivalske godine.
Naime ljeto je minulo, a njime i najjači festivali (MFF i SFF) na ovim prostorima, dolazi jesen time i vrijeme za mlađe festivale ali ništa manje uspješne od spomenutih. Prvi na repertoaru je festival experimentalnog filma i videa 25 fps.
Experimentalna forma koju možete vidjeti na 25 fps-u je većini običnih gledatelja prenaporna i zahtijeva. Smatram da je potreban jedan dobar trening gledanja svega i sva prije nego li bi nekome preporučio da se upusti u gledanje ponekog filma s repertoara ovog specijalizirano, što se forme tiče, festivala.
Nekako znajući taj podatak udruga filmskih entuzijasta (napučena sa lijepšim/dominatnijim spolom) je ovu godinu nekako ublažila sam program (ne usudim se reći razvodnila jer bi to bila laž) s nekoliko filmova za "opću upotrebu" (“Tetsuo” Shinye Tsukamota, fantastični radovi Kennetha Angera “Inauguration of the Pleasure Dome” i “Invovation of My Demon Brother”, film “L'ange” Patricka Bokanowskog i mlada nada eksperimentalnog filma u nas Simona Bogojevića Naratha “Bardo Thodol”.). Ovaj postupak bih prije pripisao njihovu oduševljenju velikim (za ovakvu vrstu festivala) odzivom publike. Pohvalili su se sa nekih 7000 gledatelja s prošlogodišnjeg izdanja 25 fps.
Lijepa brojka koja će zasigurno rasti.
No meni to nije nimalo strano jer je festival smješten tamo gdje mu je i mjesto, tamo gdje treba biti, među studente među kojima je (iako to neki eminentni hrvatski režiseri niječu) stasala prva šmekerskofilmska publika koja pohodi festivale diljem Kroacije.
Zgodan podatak je da su se iz direkcije potrudili učiniti korak prema originalnosti stvorivši, prije svega financijske, preduvjete za dolazak filmova u originalu ili onom formatu u kojem su i snimljeni, kako bi nama gledateljima omogućili što vjerniji doživljaj praktički kroz pogled koji je režiser imao kad je radio film.
Na treći 25 FPS ove se godine u 3 i pol mjeseca prijavilo 1.300 radova iz 62 zemlje svijeta, što je 100 radova više od prošle godine, iako su propozicije smanjene s 30 na 20 minuta.
Prijavljeni radovi složeni su u 6 natjecateljskih programa u kojima sudjeluje 49 autora iz 18 zemalja s 440 eksperimentalnih minuta od toga 40 filmova od 49 u natjecateljskom programu će na 25 FPS-u imati hrvatsku premijeru.
Na kraju bih ponovio da se festival odvija u velikoj dvorani kina SC-a i ono najbitnije filmskim nomadima, da je u potpunosti besplatan.
Festival još traje tri dana i sada za vikend kad se opustite vrijedi pogledati nešto od konkurencije. Ko' zna možda će baš na vas filmovi imati "djelovanje sa sporogorećim štapinom" i stvoriti u vas afinitet ka nekomercijalnoj formi filma.
Kako bilo da bilo, iskoristite ovu rijetku priliku da vidite filmsku umjetnost u njenoj izvornoj formi.

- 19:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>