četvrtak, 26.10.2006.

OTFF

Današnji dan je obilježen uvodnom presicom OneTakeFilmFestivala kojoj sam nazočio u kinu Tuškanac. Prvo osječao sam kao krez jer sam ako se izuzme ekipa direkcije festivala bio jedini muškarac. Dakle u blaženom stanju međ ženama uspio sam se nekako, ali jedva, skoncentrirati na ono čemu su pričali.
Ukratko sprema se bogati program ovog bienalnog festivala filmova snimljenih u jendom kadru.
Biti će tu novi film Nuri Bilge Ceylana "Iklimler" dobitnika FIPRESCI nagrade u Cannesu ove godine, u sklopu novog reload programa, gdje će se prikazivati novi filmovi majstora kinematografije koji su se već bili prikazivali na nekom od izdanja OTFF-a.
Osim toga ove godine će se prikazati i program studentskih filmova svjetski poznate filmske akademije (meni izuzetno drage) češke FAMU.
Osim studentskih filmova sa ove proslavljene akademije, biti će organizirane panel diskusije sa proslavljenim hrvatskim režiserima koji su pohađali ovaj fakultet gdje će oni iznjeti i svoja iskustva. To su Lordan Zafranović i Rajko Grlić. Osim toga biti će prikazani i njihovi studentski filmovi.
Osim ovog noviteta na fesitvalu će biti prikazan Michelangelo Antonioniev film "Professione: reporter" čija prava su bila dugo u vlasništvu Jacka Nicholsona i koji nije dugo dopuštao, iz samo njemu znanih razloga prikazivanje dotičnog filma. No, onda se tos ve promijenilo i uz prisutstvo režisera film se počeo prikazivati po festivalima pa je tako prošle ili pretprošle godine trebao biti prikazan na London film festivalu no zbog bolesti režesera prikazivanje se otkazalo. U međuveremenu Sony Film Classics je otkupio prava i sada se ponovo može vidjeti film. Tako će i zagrebačka publika imati jednistvenu priliku da vidi ovaj film na ovom festivalu u sklopu programa sličnog onome sa ZFF-a tamo znanog pod imenom Bunker.


- 22:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>