utorak, 19.09.2006.

25 fps ... drugi put!

... ne nije u pitanju ponavljač.
Riječ je o drugom izdanju festivala, koji je zapravo najviše orjentiran na inovativnoartisički izričaj na filmu, te imamo izuzetnu sreću da se odvija kod nas (State of Kroejša), kako sam u naslovu rekao... po drugi puta.
Image Hosted by ImageShack.us
Znači ovaj, prije svega mali, ali ne i po dvorani u kojoj se odvija festival (socrealistička dvorana SC-a sa minimalnim razmakom za kolina između redova), najmanje aludira na komercijalu i dovabljivanje gledateljstva "pošto poto".
Da se ne zavaravamo... riječ je o filmovima zahtijevnijeg izričaja koji po meni iziskuju svojevrsni filmski trening i određeni broj filmova koji je iza vas (nešto slično kao i u sportu morate prvo krenuti od manjih turnira pa do većih). Pri tom ne želim ni da pomislite da je riječ o elitističkom filmskom događaju, već o jednom filmskom festivalu filmskog izričaja koji je neopravdano zakinut ili da se eufemistički izrazim "manje" zastupljen (ili uopće nije) u filmskom programu naših i stranih kina, tv-a.

Kino distributerima nezanimljiv jer je krajnje do korijena nekomercijalan, ali eto za divno čudo (meni to nekako nije neko čudo),
prošle godine festival zbog mjesta, a i zbog već znatnijeg broja educirane filmsko-studentske publike, imao je za moj sud posve odličnu posjećenost. Naime dvorane nisu bile prazne, pače "ugodno popunjene".

Dakle ovo je festival za filmske sladokusce koji su nadrasli razinu američkih mainstreamumobolnih filmova i koji više ne nalaze (be)smisao u filmovima koji se vrte po kino dvoranama.
Odličan način da se prekine višemjesečna filmska suša u Zagrebu!
Ajmo svi na 25 fps !
:)

- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>