20

utorak

siječanj

2015

Šume, pluća naše planete!!!


Milijun hektara tropskih šuma uništava se svake godine kako bi se stvorio jeftin prostor za ispašu goveda. Šume su pretvorene u pašnjake za stoku čije meso se prodaje za hamburgere u Europi i SAD-u. Ovdje ne govorimo o samo par stabala, nego o području veličine Belgije koje posijeku svake godine.



U periodu od 1966. do 1983. uništeno je 38% prašume uz Amazonu, koja je poznata kao pluća našeg planeta te koja osigurava gotovo polovinu svih naših lijekova. Ne trebamo ni spomenuti kako zbog toga mnoge životinjske vrste migriraju, nestaju pa čak i izumiru.cry

Od 1970. više od 20 milijuna hektara tropskih šuma pretvoreno je u stočne pašnjake. Ovo ubija i ugrožava mnoge životinjske vrste, a također i tamošnje stanovništvo. Ekolozi predviđaju da za 40 godina tropskih šuma više neće ni biti zbog ogromnih potreba mesne industrije. Danas se 1/3 Zemljine površine koristi za stočne pašnjake!!!



Također se iscrpljuju zalihe fosilnih goriva, zbog velike količine energije koju iziskuje proizvodnja mesa i drugih životinjskih proizvoda (11 puta više energije nego za proizvodnju žitarica). Eliminiranje tih proizvoda iz prehrane Amerikanaca kao i njihovog izvoza u druge zemlje rezultiralo bi 60-postotnim smanjenjem potreba SAD-a za naftom.

Sadašnje rezerve nafte u svijetu trajale bi 13 godina kada bi svi ljudi jeli meso, a kada bi svi počeli jesti voće i povrće, te iste rezerve trajale bi 260 godina!



''Kišne šume se uništavaju tehnikom udari i zapali. To znači da najbolje drveće posijeku i prodaju, dok ostalo obore na tlo, ispile i zapale. A to doprinosi još jednom drugom problemu - globalnom zagrijavanju'' - Juliet Gellatley



Svakako pogledajte ovaj kratki video koji ima jasnu poruku i neće vas ostaviti ravnodušnima... (kliknite na sljedeći link)

Amazon Rainforest deforestation




Mislite li da je prihvatljivo ovakvo ponašanje?! I sve to, samo zbog profita određenih industrija... tuzanno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.