Linkovi

ex yu nogometna povijest

11.05.2011., srijeda

ovaj put o makedonskom i crnogorskom nogometu...

makedonski savez je osnovan 14. kolovoza 1949. u Skoplju, u sklopu Nogometnog saveza Makedonije Jugoslavija. po samoj godini osnutka saveza jasno je da je ova igra u makedoniju stigla dosta kasnije negu u ostale zemlje u regiji.Najstariji klub u makedoniji je fk napredak iz kičeva, a najpopularniji vardar, jedini makedonski klub koji je osvojio jugo ligu.

povijest crnogorskog saveza počinje nedavno, osamostaljenjem države od srbije osamostaljuje se i savez,te u aktualnim kvalifikacijama bilježi velike uspjehe.Prvu loptu u Podgorici donio je 1909.godine Aleksin Milner,predstavnik jedne trgovačke firme iz Engleske. ubrzo su osnovani i prvi klubovi ROSK NJEGOŠ, Balkan i Balšić. Dana 26. siječnja 2007, Crnogorski savez primljen je u punopravno članstvo UEFA-e, i odigrao svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv Mađarske 24. ožujka 2007 u Stadionu Pod Goricom u Podgorici , u kojoj je zabilježila 2-1 pobjedu. Dana 31. svibnja 2007, Crna Gora primljena je kao 208. članica u FIFA-u.

sljedeći post će biti o trenutnom stanju u najuspješnijim klubovima bivše lige, te o stanju u ligama i savezima...a nakon toga ćemo polako sa pričama o klubovima...wave

- 23:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.05.2011., ponedjeljak

bosna i hercegovina

nakon što sam u predhodnim postovima krenuo sa povješću hrvatskog , srpskog i slovenskog nogometa sada ću pisati ukratko o početcima najljepše igre na svijetu u bosni i hercegovini...

znači ovako je počelo...1908. godine u grad na neretvi,mostar donešena je prva lopta...iste godine su krenula i prva natjecanja, a već do početka1. svjetskog rata osnovani su klubovi u mostaru, sarajevu , banjoj luci, tuzli, zenici i bihaću..
nogometni savez sr republike BiH osnovan je 1919. godine i bio je dio tadašnjeg fudbalskog saveza SFRJ..

Prvi osnovani klub na prostorima BiH bila je srednjoškolska momčad sarajevske Gimnazije 1908. godine, te vrlo brzo nakon toga mjenja ime u "osman". Nakon osnivanja prve momčadi, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska FK Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prva multietnička radnička momčad osnovana 1912. godine, a zvala se Sarajevo–Hajduk, ubzo i taj klub mjenja ime u "željezničar"..

željezničar je uz sarajevo i velež najveći BiH klub kroz jugo ligu te ću u ovom postu kratko pisati o ta tri kluba..

željo je, dakle, osnovan 1912. godine..Dimitrije Dimitrijević, radnik na željeznici jedošao na ideju da se osnuje klub željezničkih radnika, ubrzo je ideja ostvarena, ali javljaju se problemi oko igrališta. Igralo se i treniralo u Egzirciru, a time i dobilo ime "Željezničar"..
Prva javna utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. rujna u 16 sati. Na igralištu je je bilo 500 navijača, a SAŠK je pobjedio 5:1. Prvu natjecateljsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su još nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Prvu pobjedu u službenim utakmicama "plavi" su zabilježili protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljiv 7:0.

velež.. ili u bivšoj državi opće poznati - rođeni..

mostarski klub osnovan je inicijativu revolucionara Gojka Vukovića, 26.06. 1922 godnie u Mostaru. U početcima igrao utakmice sa lokalnim klubovima. (HNK Zrinjski, JŠK, kasnije Vardar)
Velež je tijekom svoje povijesti promijenio tri domaća stadiona: "Staro igralište" (Taj stadion je službeno do 1945. godine bio u vlasništvu Zrinjskog, a Velež je na njemu utakmice do 1945. igrao uz dopuštenje Zrinjskog) u ulici Kralja Tomislava, zatim stadion pod Bijelim brijegom", a od 1992. Velež igra na stadionu u Vrapčićima, mostarskom predgrađu.

fk sarajevo je najmlađi od ova tri kluba, osnovan je 24. listopada 1946. godine.u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu , došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”.Ipak u 10. mjesecu 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika “Oslobođenja”, SD “Torpedo” i zvanično mijenja ime u “Sarajevo”, koje je ostalo do danas.


o ovim klubovima opširnije u budućim postovima...

u sljedećem pišem o crnoj gori i makedoniji...wave

- 03:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.05.2011., nedjelja

idemo dalje...znači danas su na redu slovenci i njihiva nogometna povijest..

ljeta gospodnjeg 1869. u slovenske škole pod tjelovježbom se uvodi igra s loptom 'žogobitva', iago nije bilo preciziranih pravila igre..nakon nekoliko godina mjenja mu se ime u engleski nogomet i postaje najpopularniji sport u sloveniji.tek 1909. godine gospodin stanko bloudek je iz praga donio prava pravila nogometa i od tada se kvalitetnije organiziraju prvi klubovi u ljubljani,mariboru,koperu i drugim većim gradovima.1910. godine ljubljnski đaci su osnovali đački nogometni klub "hermes" ali pošto su imali probleme sa policijom oko organizacije utakmica nisu uspešno djelovali.
9.3. 1911. godine u gostioni "roža" u ljubljani je službeno osnovan prvi slovenski nogometni klub "ilirija".
prvu utakmicu u sloveniji su odigrala upravo ta dva kluba i đaci su pobjedili čak 18:0..uprava ilirije na čelu sa dr. ivanom lahom,uglednim piscem, je odlučila privući igrače hermesa u svoj klub...nakon nekog vremena praktično svi igrači su prešli u iliriju te su se zbog toga i sve većih problema đaka sa policijom ta dva kluba ujedinila u iliriji 1913. godine.
tek 1919. godine,kada je i osnovan slovenski nogometni savez,po završetku 2. svjetskog rata se masovnije počinju osnivati klubovi po ostalim gradovima, tako su 1920. godine u ljubljani mladići protjerani iz obalnog područja slovenije osnovali ASK Primorje koje je kasnije postalo najveći rival iliriji.1935. godine odlukom gradonačelnika ovi klubovi se sjedinjuju.

toliko za sada o slovencima,kao i o svima bit će još i o slovenskim klubovima...
wave

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srpski početci nogometa

u ovom postu pišem o početcima nogometau srbiji...

Srbija je nogomet upoznala u proljeće 1896. Židov Hugo Buli po povratku sa školovanja u Njemačkoj donio je u Beograd prvu nogometnu loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smjestio među dragocjenosti donijete iz Berlina, već je loptu odnio prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva "Soko"

Prvi nogometni klub osnovan je na početku dvadesetog stoljeća, ali nedoumica je kome pripada takva čast. U Subotici je 3. svibnja 1901. osnovan Sportski atletski klub "Bačka". Više od dvije godine kasnije, točnije 14. rujna 1903. u Kragujevcu je rođena "Šumadija". Očito je subotički klub stariji, međutim, plahovita povijest je pomrsila konce. U vrijeme osnutka "Bačke", Subotica je bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Kragujevac je, međutim, bio na srpskoj tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom: "Bačka" je najstariji klub u Srbiji, a "Šumadija" najstariji srpski klub. Prvu utakmicu reprezentacija Srbije odigrala je 19. svibnja 1911. i od HAŠK izgubila 0:8. Već sljedećeg dana, 20. svibnja, odigrala je i drugi meč protiv istog protivnika i poražena je 0:6.
18. travnja 1919. na sastanku u Zagrebu osnovan je Jugoslavenski nogometni savez , za prvog predsjednika JSN imenovan je Hink Virt, a u upravu su ušli predstavnici glavnih centara.
Najveći srpski klubovi su beogradski Partizan i Crvena Zvezda

evo ukratko njihove povijesti u kratkom obliku..:

Pri Centralnom domu Jugoslovenske narodne armije u Beogradu, 4. 10. 1945. godine osnovan je sportski kolektiv Partizan.
Prva reorganizacija je izvrsena 10. 9. 1950 godine, kada je osnovano sportsko drustvo Jugoslovenske narodne armije - Partizan, a sve dotadasnje sekcije prerasle su u klubove, a dvije godine poslje odlučeno je da se klub organizacijski odvoji od armije.

na međunarodnoj sceni najuspješniji klub sa ovih prostora je crvena zvezda, koji je osvojila kup prvaka,današnju ligu prvaka, te u tokyu postala klupski prvak svijeta..
u drugom mjesecu 1945. godine, dok je Drugi svjetski rat još trajao, grupa omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine srbije, odlučila je da pokrene proces normalizacije u sferi sporta. Oni su osnovali Omladinsko fiskulturno društvo, koje će 4.3. prerasti u Crvenu zvezdu. Ime je Zvezda dobila poslje duge rasprave, a dali su ga zajednički prvi potpredsjednici Sportskog društva Zoran Žujović i Slobodan Ćosić. Tog dana Zvezda je odigrala prvu utakmicu,u kojoj je pobjedila ekipu Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a sa 3:0 (2:0).

sljedeći post će govoriti o slovenskom nogometu,tj. o njegovom početku..

- 04:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POČETAK..

dakle svi znamo,nadam se, da su tu predivnu igru izmislili englezi..barem u ovom obliku..znači 1863. godine englezi su osnovali svoj nogometni savez i napisali pravila igre...krovna nogometna organizacija FIFA osnovana je u parizu 1904. godine..
toliko o općenito nogometu...idemo na našu primarnu temu...

u ovom postu ću krenuti sa hrvatskim nogometom,njegovom povješću..


Prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1873. godine u Rijeci. u njoj su sudjelovali samo engleski mornari, a ne i lokalno stanovništvo. Zato se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala upravo protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma. Nogometna lopta s kojom se igralo i danas je sačuvana u Županji.
Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine. Ubrzo su postignuti i prvi uspjesi pa je već 1913. godine HAŠK svladao momčad engleskog Northern University sa 1:0, a u to su doba Englezi smatrani za apsolutno nepobjedive vladare europskog nogometa.
1912. godine odigrano je i prvo, ali i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske. ali nije dovršeno, u ligaškom dijelu vodio je HAŠK ispred Concordije, no te su dvije momčadi trebale odigrati i utakmicu za prvaka, što su igrači HAŠK-a odbili. Prvak nikada nije proglašen.
Po osnutku Kraljevine Jugoslavije, prvo državno prvenstvo odigrano je 1923. godine a osvojio ga je Građanski iz Zagreba.

dva najveća hrvatska kluba su hajduk iz splita i zagrebački dinamo pa ćemo od njih i krenuti... hajduk je nedavno proslavio 100. rođendan,kao i dinamo, o toj dinamovoj kontroverznoj proslavi ću pisati u jednom od budućih blogova...sada samo ukratko o početcima ovih klubova ...

Hrvatski nogometni klub "Hajduk" osnovala je, u praškoj pivnici U Fleků, skupina splitskih studenata: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević, a po nekima i Vladimir Šore..za tzv. stolom mudraca,u splitskom kafiću "Troccoli" predlagana su imena za klub, među kojima su bili "Mosor", "Marjan", "Borac", "Uskok", "Velebit" i dr. Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka.Dozvola za rad i pravila odneseni su vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911. i taj dan se vodi kao dan osnutka "majstora s mora"

Prvu utakmicu u povijesti hajduk je odigrao protiv kluba splitskih talijana "Calcio Spalato" i pobjedio čak 9:0,thumbup a prvi gol za hajduk u povjesti je zabio Šime Raunig.
Prve utakmice hajduk je igrao na igralištu "Kra'jeva njiva", a za prvog predsjednika izabran je dr. Kruno Kolombatović.
toliko za sad o hajduku..

idemo na dinamo..

Klub nastavlja tradiciju Prvog hrvatskog građanskog športskog kluba (Građanski) utemeljenog u travnju 1911. godine. Pod tim nazivom nastupao je do svibnja 1945. godine, a potom je rasformiran odlukom nove komunističke vlasti, a sva bogata pismohrana je vandalski uništena. Umjesto Građanskog utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina kasnije osamostaljuje se njegov nogometni klub. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u veljači 2000. vraćen je naziv Dinamo.

Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub Zagreb (1. HŠK Građanski Zagreb) osnovao je 26. travnja 1911. Andrija Mutafelija (prvi predsjednik) sa skupinom svojih prijatelja u kavani na Preradovićevom trgu.
Klub je prvu utakmicu igrao protiv HAŠK-a. Mladi i neiskusni igrači izgubili su 5:1. Građanski je bio, može se tako reći, klub širokih slojeva, za razliku od HAŠK-a koji je ipak bio poglavito vezan uz Sveučilište i akademičare.
Prvotno su se koristili igralištima u Tuškancu, na Martinovki i na Kanalu do izgradnje vlastitog igrališta na Koturaškoj cesti, koje je 1924. svečano otvorio Stjepan Radić.

u budućim postovima pisati ću naravno i o ostalim hr klubovima i njihovoj povjesti, posebno o onima koji su nastupali i u bivšoj prvoj jugo ligi...ali u kraćim crtama i o klubovima koji su se probili na prvoligašku scenu nakon raspada bivše države...

evo toliko za ovaj put..idući post o početcima nogometa u srbiji..



- 02:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.05.2011., subota

pozdrav svima...

puno sam razmišljao kako ubiti svo ovo slobodno vrijeme,i odlučih pisati blog, e tu je došlo do još većeg problema..o čemu pisati..o kladionici milijun blogova, da nekakve dubokoumne gluposti pišem samo ću se izbedirati... headbang i što mi ostaje?? messi,ronaldo,roony..real, barca, manutd, chelsea.... neeee toga mi je puna kapa...imamo mi o čemu sa naših prostora pisati... zajec, šurjak,džajić, prosinečki, sušić, pančev,savičević..zvezda,dinamo,hajduk,željo,olimpija,partizan...
- redosljed nije bitan, bitno da ima milijun priča koje već znam i koje ću pročitati i objaviti ovdje...pozivam vas da komentirate,raspravljate...ne bih volio rasprave na nacionalnoj osnoviovo je sportski blog i želim da takav i ostane..

DA NAPOMENEM: NISAM JUGONOSTALGIČAR, NI BLIZU..SAMO CJENIM NOGOMET KOJI SE TADA IGRAO NA OVIM PROSTORIMA..

Krenut ću iz najdalje nogometne povijesti...znači prve utakmice,prve lopte i slično...
izvor za sve moje priče su priče koje sam čuo,pročitao...wikipedija,klupske stranice...nadam se da ćete se uključiti...

toliko za uvod,idem pripremati prvu priču...


- 23:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2011 (4)
Svibanj 2011 (6)
Opis bloga
blog o nogometu na području bivše juge, povjest klubova,navijača,igrača,trenera....