Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/exyu-nogometna-povjest

Marketing

bosna i hercegovina

nakon što sam u predhodnim postovima krenuo sa povješću hrvatskog , srpskog i slovenskog nogometa sada ću pisati ukratko o početcima najljepše igre na svijetu u bosni i hercegovini...

znači ovako je počelo...1908. godine u grad na neretvi,mostar donešena je prva lopta...iste godine su krenula i prva natjecanja, a već do početka1. svjetskog rata osnovani su klubovi u mostaru, sarajevu , banjoj luci, tuzli, zenici i bihaću..
nogometni savez sr republike BiH osnovan je 1919. godine i bio je dio tadašnjeg fudbalskog saveza SFRJ..

Prvi osnovani klub na prostorima BiH bila je srednjoškolska momčad sarajevske Gimnazije 1908. godine, te vrlo brzo nakon toga mjenja ime u "osman". Nakon osnivanja prve momčadi, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska FK Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prva multietnička radnička momčad osnovana 1912. godine, a zvala se Sarajevo–Hajduk, ubzo i taj klub mjenja ime u "željezničar"..

željezničar je uz sarajevo i velež najveći BiH klub kroz jugo ligu te ću u ovom postu kratko pisati o ta tri kluba..

željo je, dakle, osnovan 1912. godine..Dimitrije Dimitrijević, radnik na željeznici jedošao na ideju da se osnuje klub željezničkih radnika, ubrzo je ideja ostvarena, ali javljaju se problemi oko igrališta. Igralo se i treniralo u Egzirciru, a time i dobilo ime "Željezničar"..
Prva javna utakmica odigrana je sa SAŠK-om 17. rujna u 16 sati. Na igralištu je je bilo 500 navijača, a SAŠK je pobjedio 5:1. Prvu natjecateljsku sezonu Željezničar je igrao u drugom razredu sarajevskog podsaveza, gdje su još nastupali: Troja, Šparta, Barakohba. Prvu pobjedu u službenim utakmicama "plavi" su zabilježili protiv Barakohbe. Rezultat je bio uvjerljiv 7:0.

velež.. ili u bivšoj državi opće poznati - rođeni..

mostarski klub osnovan je inicijativu revolucionara Gojka Vukovića, 26.06. 1922 godnie u Mostaru. U početcima igrao utakmice sa lokalnim klubovima. (HNK Zrinjski, JŠK, kasnije Vardar)
Velež je tijekom svoje povijesti promijenio tri domaća stadiona: "Staro igralište" (Taj stadion je službeno do 1945. godine bio u vlasništvu Zrinjskog, a Velež je na njemu utakmice do 1945. igrao uz dopuštenje Zrinjskog) u ulici Kralja Tomislava, zatim stadion pod Bijelim brijegom", a od 1992. Velež igra na stadionu u Vrapčićima, mostarskom predgrađu.

fk sarajevo je najmlađi od ova tri kluba, osnovan je 24. listopada 1946. godine.u velikoj dvorani Fiskulturnog doma u Sarajevu , došlo je do spajanja Omladinskog sportskog društva “Sloboda” i Radničkog sportskog društva “Udarnik” u novo društvo, zvanično nazvano Sportsko društvo “Torpedo”.Ipak u 10. mjesecu 1947. godine, na prijedlog Mirka Ostojića, tadašnjeg glavnog urednika “Oslobođenja”, SD “Torpedo” i zvanično mijenja ime u “Sarajevo”, koje je ostalo do danas.


o ovim klubovima opširnije u budućim postovima...

u sljedećem pišem o crnoj gori i makedoniji...wave


Post je objavljen 09.05.2011. u 03:56 sati.