Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/exyu-nogometna-povjest

Marketing

srpski početci nogometa

u ovom postu pišem o početcima nogometau srbiji...

Srbija je nogomet upoznala u proljeće 1896. Židov Hugo Buli po povratku sa školovanja u Njemačkoj donio je u Beograd prvu nogometnu loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smjestio među dragocjenosti donijete iz Berlina, već je loptu odnio prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva "Soko"

Prvi nogometni klub osnovan je na početku dvadesetog stoljeća, ali nedoumica je kome pripada takva čast. U Subotici je 3. svibnja 1901. osnovan Sportski atletski klub "Bačka". Više od dvije godine kasnije, točnije 14. rujna 1903. u Kragujevcu je rođena "Šumadija". Očito je subotički klub stariji, međutim, plahovita povijest je pomrsila konce. U vrijeme osnutka "Bačke", Subotica je bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Kragujevac je, međutim, bio na srpskoj tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom: "Bačka" je najstariji klub u Srbiji, a "Šumadija" najstariji srpski klub. Prvu utakmicu reprezentacija Srbije odigrala je 19. svibnja 1911. i od HAŠK izgubila 0:8. Već sljedećeg dana, 20. svibnja, odigrala je i drugi meč protiv istog protivnika i poražena je 0:6.
18. travnja 1919. na sastanku u Zagrebu osnovan je Jugoslavenski nogometni savez , za prvog predsjednika JSN imenovan je Hink Virt, a u upravu su ušli predstavnici glavnih centara.
Najveći srpski klubovi su beogradski Partizan i Crvena Zvezda

evo ukratko njihove povijesti u kratkom obliku..:

Pri Centralnom domu Jugoslovenske narodne armije u Beogradu, 4. 10. 1945. godine osnovan je sportski kolektiv Partizan.
Prva reorganizacija je izvrsena 10. 9. 1950 godine, kada je osnovano sportsko drustvo Jugoslovenske narodne armije - Partizan, a sve dotadasnje sekcije prerasle su u klubove, a dvije godine poslje odlučeno je da se klub organizacijski odvoji od armije.

na međunarodnoj sceni najuspješniji klub sa ovih prostora je crvena zvezda, koji je osvojila kup prvaka,današnju ligu prvaka, te u tokyu postala klupski prvak svijeta..
u drugom mjesecu 1945. godine, dok je Drugi svjetski rat još trajao, grupa omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine srbije, odlučila je da pokrene proces normalizacije u sferi sporta. Oni su osnovali Omladinsko fiskulturno društvo, koje će 4.3. prerasti u Crvenu zvezdu. Ime je Zvezda dobila poslje duge rasprave, a dali su ga zajednički prvi potpredsjednici Sportskog društva Zoran Žujović i Slobodan Ćosić. Tog dana Zvezda je odigrala prvu utakmicu,u kojoj je pobjedila ekipu Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a sa 3:0 (2:0).

sljedeći post će govoriti o slovenskom nogometu,tj. o njegovom početku..


Post je objavljen 08.05.2011. u 04:03 sati.