Linkovi

ex yu nogometna povijest

30.09.2011., petak

partizan

FK partizan osnovan je 4. 10. 1945. godine kao dio jugoslovenskog sportskog društva partizan. Svetozar vukmanović - tempo se slobodno može nazvati osnivačem partuzana jer je vodio glavnu ulogu u tom procesu, bio je general jugoslovenske armije i posvetio je puno vremena i volje osnivanju partizana.
toga dana na sastanku na kojem je osnovan partizan bilo je nazočno još nekoliko generala JNA između kojih je ratko čoče vujović izabran za prvog predsjednika kluba.
prvi strijelac u povijest partizana bio je matekalo, koji je postigao dva gola u pobjedi 4:2 protiv reprezentacije zemuna.
partizan je odmah stvorio jaku ekipu koju je predvodio bivši igrač građanskog - stjepan bobek.

1946. godine povučen jevrlo važan potez za budućnost kluba, iz skopskog vardara doveden je trener ilješ špic,jedno vrijeme i trener hajduka i bugarske reprezentacije, koji je organizirao rad u školi nogometa iz koje je partizan crpio odlične nogometaše...

partizan je odigrao prvu utakmicu u povijesti kupa prvaka protiv sportinga u lisabonu , a partizanovac miloš milutinović je zabio prvi gol u povjesti tog natjecanja. utakmica je završila 3:3 , a u uzvratu je milutinovič zabio čak 4 komada i odveo partizan dalje, do utakmica sa real madridom.
u prvoj utakmici u madridu , milutinović je zabio 2 regularna gola, ali su oba poništena pa je real pobjedio sa 4:0 , u uzvtatu u beogradu partizan je pobjedio sa 3:0, te u posljednjim minutama herceg pogađa prečku. u tom uzvratu milutinović je zabio opet 2 gola i sa ukupno 8 postignutih na kraju bio najbolji strijelac natjecanja..
u jugoslovenskom prvenstvu partizan je prvak bio 48./49, pa je, unatoč dobrim igračima, odličnom treneru i odličnim rezultatima u europi, na sljedeći naslov čekao čak 11godina, do sezone 1960/61. kada je ekipu preuzeo legendarni stjepan bobek. bobek je partizan vodio do još dva naslova u nizu, te odlazi u grčki panathinaikos. u među vremenu u sezoni 57/58. povukao se bobek a milutinović odlazi u bayern.

nakon osvojenog naslova partizan se odlično snašao u kupu prvaka sezone 1965/66., i preko nantesa , werdera , sparte i u polufinalu velikog manchester uniteda došao do finala najjačeg natjecanja na svijetu. u finali se sastao sa real madridom . na legendarnom stadionu hejsel , u bruxelleu partizan je poveo ali real preokreće i osvaja naslov prvaka europe...

nakon te utakmice mnogi igrači odlaze iz partizana te je ekipa osjetno slabija, te sljedi 10ak godina razočaranja za navijače crno-belih.
partizan osvaja kontroverzno prvenstvo 75/76. o kojem ću naknadno pisati.

u sezoni 1977/78. partizan osvaja srednjoeuropski kup redom izbacujući zbrojovku iz brna, talijansku peruggiu i u finalu mađarski honved sa 1:0 pogotkom trifunovića.
u toj sezoni isto kao i u sljedećoj ponovno osvaja naslov prvaka, a zatim sljede dvije užasne sezone u kojim završava na 15. pa zatim na 13 mjestu..
novi naslov partizan osvaja u sezoni 1982/83. a najbolji strijelac lige je bio 21nogodišnji dragan mance , koji je 3.9.1985. poginuo u prometnoj nesreći u beogradu.
u sezoni 85/86 partizan osvaja 10 naslov prvaka , koji mu je oduzet pa zatim vraćen,te zbogtoga nije mogao igrati u kupu prvaka, kao ni sljedeće sezone kada je osvojen 11 naslov.

nakon toga sljede previranja u upravi i lošiji rezultati, te jedan veliki transfer, u klub je došao predrag mijatović.
89. godine partizan osvaja svoj 5 i posljednji naslov pobjednika kup jugoslavije pobjedivši velež sa uvjerljivih 6:1.

nakon raspada bivše države partizan preuzima dominaciju u srpskom nogometu, ali o tom dijelu povijesti u jednom od idućih postova.


toliko o partizanu, bit će ga naravno još u nekim budućim postovima...

sljedi priča o hajduku i njegovoj bogatoj povjesti...

- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.09.2011., četvrtak

CRVENA ZVEZDA

Nakon dinama pišem o Crvenoj Zvezdi , najuspješnijem i najtrofejnijem klubu na području bivše jugoslavije...

dakle u drugom mjesecu 1942. godine, dok je drugi svjetski rat bjesnio na ovim prostorima nekoliko članova "Ujedinjeog saveza antifašističke omladine Srbije" osnovali su "Omladinsko fiskulturno društvo". 4.ožujka iste godine poslje duge rasprave zvezda je dobila ime, a dali su ga zajednički prvi potpredsednici Sportskog društva Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, a toga dana je odigrala i prvu utakmicu.
u toj prvoj utakmici zvezda je pobjedila 3:0 vojnike Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, i najavila uspješnu budućnost.
Zvezda je dobila stadion predratnog FK Jugoslavija.
u prvoj posljeratnoj sezoni zvezda je postala prvak srbije te se time kvalificira u prvenstvo jugoslavije. na samom početku nije bilo uspjeha u prvenstvu ali je u kupu jugoslavije gdje je zvezda 1948. godina u finalu pobjedila partizan, 1949. zemunska "naša krila" a 1950. zagrebački dinamo.
prva titula je stigla 1951. godine i to na spektakularan način, na račun dinama.
o toj tituli više u nekom budućem postu jer je priča zaista zanimljiva.

zvezda je osvojila naslov i 1953. godine, ali jako važna stvar za klub dogodila se 1955. godine kada je u upravu kluba došla nova, vrlo ambiciozna garnitura, na čelu sa Dušanom Blagojevićem na mjestu predsjednika, Slobodanom Ćosićem kao tajnikom i tehničkim direktorom Acom Obradovićem. oni su stvorili, okupili sjajnu generaciju koja je u pet godina osvojila 4 naslova i 2 kupa, a neki od igrača su
Beara, Durković, Stanković, Popović, Mitić, Kostić, Šekularac... uz te uspjehe na terenu obradović je organizirao odličnu školu nogometa te tako stekao nadimak "doktor O"....do kraja 50-ih osvojili su još 4 naslova prvaka i 2 kupa jugoslavije..početak 60-ih nije bilo uspješno razdoblje za zvezdu, tako je 1963 godine zabilježila najlošiji plasman u povijesti kada je zauzela 7 mijesto u ligi sa samo 21 postignutim pogotkom. 1.9. 1963. godine zvezda je protiv rijeke odigrala prvu utakmicu na novom stadionu koji je primao čak 100 000 gledatelja i time otvorila novu stranicu svoje povijesti , polako stvarajući preduvjete za dugogodišnju dominaciju na svim poljima u jugoslavenskom nogometu..tako je u toj sezoni, 63/64 osvojena dupla kruna.
1966. godine na zvezdinu klupu sjeda vjerovatno najbolji trener u njenoj povijesti , miljan miljanić, i na njoj ostaje punih 8 godina te osvaja mnoštvo trofeja, i zvezdu na europskoj karti ucrtava kao veliku momčad. u tom razdoblju na terenu je zvezdu predvodio najveći igrač u njenoj , ali i u povijesti srbije - dragan džajić - tada najbolje lijevo krilo svijeta

nakon miljanićevog odlaska s klupe sljede dvije sezone bez trofeja, a ponovni uspjesi dolaze sa trenerom gojkom zecom, koji već u prvoj sezoni 1976. osvaja naslov. u sezoni 78/79. zvezda po vodstvom Branka Stankovića igra finale kupa UEFA, a u idućoj ponovno osvaja naslov prvaka države. 1983. godinezec se vraća na klupu te ponovno u prvoj sezoni osvaja naslov.. odlazak zec poklopio se sa najvećim skandalom u povijesti jugo nogometa, a možda i šire, "slučajom šajber" kada je politika odlučivala prvaka..o tom slučaju u jednom od narednih blogova..

te,86. godine dogodile su se velike promjene u upravi kluba, predsjednik je postao legendarni dragan džajić koji je osmislio petogodišnji plan kojem je cilj bio osvajanje kupa prvaka.
već te godine dovedena velika pojačanja , dragan stojković - piksi i dinamovi milivoj bračun i boro cvetković, 87. godine binić i prosinečki a zatim i Šabanadžović, Pančev, Savićević, Belodedić i Mihajlović.iz omladinske škole su se priključili Stojanović(koji je 1990. otišao u marseille , ali je puno značio za stvaranje te ekipe)i Jugović i bila je stvorena okosnica najuspješnije generacije u povjesti jugoslavije. u prvenstvu su potpuno dominirali, igrali su 5 finala kupa,ali osvojili samo jedan,1990.

1991. godine ostvaren je taj povijesni uspjeh, a zahvaljujući ratu koji je nastao ta strašna momčad se prebrzo raspala jer je igračima omogućeno da ranije napuste klub i zemlju..iz istog razloga zvezda je ostala bez velikog novca od transfera i samim time izgubila prednost koju je imala nad konkurencijom te tako nakon 1992 osvaja samo jedan naslov u devedesetima..

o naslovu prvaka europe i svijeta ću pisati u nekom od idućih postova tako da sam ovdje jako skratio o tome...

zvezda je najuspješniji klub bivše države, zvezda je klub sa najviše navijača, klub sa strašnim igračima u prošlosti, sa legendama ... ovdje ću nabrojati samo one koji su od navijača izabrani za "zvezdine zvezde" : rajko mitić , dragoslav šekularec , dragan džajić , vladimir petrović - pižon , dragan stojković piksi , i 6 nagrada je dodjeljena cijeloj momčadi iz 1991. godine.
o svim ovim velikanima ću pisati naknadno...

evo, za sada toliko o zvezdi, bit će još priče o njoj kao što sam i obećao...

sljedi priča o partizanu, drugom srpskom članu "velike četvorke".. mah-mah..
wave wave wave wave








wave wave



- 01:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.09.2011., utorak

evo nakon nekakvih općenitih postova krećem na pisanje o klubovima iz bivše lige , o njihovim najboljim igračima , najvećim rezultatima , i zanimljivostima iz povijesti..

ovdje će biti i malo subjektivnosti pa će iz tog razloga prvi na redu biti Zagrebački Dinamo...

dakle , dinamo je klub sa dva datuma osnutka..jedan je onaj koji klub vodi kao službeni , dakle datum osnutka građanskog čiji je dinamo nasljednik - 26.04. 1911. godine.

Građanski do prvog prvenstva ugoslavije 1923. godine igra mnoge utakmice sa najboljim europskim momčadima i bilježi odlične rezultate. u tome prvom prvenstvu jugoslavije građanski osvaja naslov pod vodstvom engleskog trenera Arthura Gaskella , a nastupali su u sastavu : Šifer, Mesić, Vragović, Kinert, Mantler, Bažant, Pasinek, Rupec, Petrška, Götz, Ferderber, Pavleković, Vrđuka, Babić.

zatim slijedi pauza u osvajanju trofeja do 1926. kada pod vodstvom trenera iz austrije , Josef Brandstättera, i istaknutih igrača Ivančića , Rudolfa Hitreca, Cindrića i Mihelčića ponovno postaju najbolji u jugoslaviji.

nakon godine bez trofeja ponovno naslov stiže u zagreb pod ravnateljskom palicom trenera Imre Poszonyia iz mađarske , te na terenu s novim zvijezdama kao što su Gmajnički, Perška, Stanković, Rajković Gumhalter, Kralj, Remec, Kovačić... nakon toga se građanski gubi iz borbe za naslove sve do godine 1937. kada novi naslov donose : Jazbinšek, Hügl, Kovačević, Kokotović, Danić, Lešnik, Antolković, Pleše, Medarić pod vodstvom prvog legendarnog trenera Martona Bukovija.

Marton Bukovi bio je trener Građanskoga (1935-45), s kojim je osvojio jugoslavenska prvenstva 1937. i 1940. i hrvatsko prvenstvo 1943. U dva navrata vodio je zagrebački Dinamo. Prvi puta od 1945. do 1947. te od 1960 do 1961. Bio je vrlo cijenjen među igračima i popularan među navijačima.

dakle sljedeći naslov je stigao predratne 1940. godine , i to je posljednji naslov prvaka jugoslavije pod imenom Građanski. pod tim imenom je još osvojen naslov prvaka NDH 1943. godine. u osvajanju ta dva naslova sudjelovali su uz tog sjajnog trenera i igrači : Jazbinšek, Cimermančić, Lešnik, Urch, Brozović, Antolković,Glaser, Wölfl, Pleše, Lechner, Kokotović....

U svibnju 1945. godine odlukom komunističkih vlasti ukida se nogometni klub Građanski , a razni vandali uništavaju bogatu riznicu trofeja te ogromnu pismohranu kluba.
Umjesto Građanskog utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina kasnije osamostaljuje se njegov nogometni klub.
U prostorijama Elektre u Gundulićevoj ulici, osnovan je 9. lipnja 1945. godine Dinamo. Klub je dobio ime po uzoru na moskovski Dinamo. Ondašnji zagrebački sportski komesar Ivica Medarić, koji je najprije igrao u HAŠK-u, potom i u Građanskom, je predložio ime Dinamo koje je prihvaćeno zbog bliskih odnosa sa SSSR-om.

Nakon osnivanja klubu su pristupili svi najbolji i najpopularniji igrači Građanskog: Urch, Wölfl, Kokotović, Lešnik, Cimermančić, Pleše, Antolković, Belošević, Jazbinšek, Reiss, te njegovi juniori: Bučar, Ferković, Martinec, Kukec, Gereš, Čonč i Režek te trener Márton Bukovi. Od igrača HAŠK-a klubu su pristupili Čajkovski, Kacian, Lojen, Peričić. Od njih samo je Čajkovski dugo ostao u Maksimiru - čak jedanaest godina. Dinamo je od Građanskog naslijedio plavu boju dresova i status najpopularnijeg zagrebačkog nogometnog kluba, nadimak purgeri, navijačku bazu, a od 1969. i grb je vrlo sličan grbu Građanskog.

godine 1948. Dinamo osvaja svoj prvi naslov prvaka nove jugoslavije pod vodstvom austrijanca Karl Mütscha, te sa igračima : Arneri, Cimermančić, Pukšec, Željko Čajkovski, Jazbinšek, Benko, Jurić, Kacian, Wölfl, Horvat, Pleše....

sljedeća dva naslova dinamo osvaja 1954. i 1958. godine, da bi nakon tog nastupila velika suša u prvenstvu jugoslavije , iako je dinamo imao daleko najjače momčadi tokom čitavih šezdesetih , pod pokroviteljstvom komunističke partije, dinamu je na sve moguće načine onemogućavano da osvoji krunu. naime hrvatski narod koji je težio samostalnosti uzeo je dinamo kao svoj simbol nacionalne pripadnosti..nije se trebalo reći što si po nacionalnosti , dovoljno je bilo reći za koga navijaš. u tim godinama suše dinamo je , kao dokaz ove priče o "zabrani" osvajanja naslova , jednom igrao finale te jednom osvojio kup velesajamskih gradova. to je dugo godina bio jedini europski trofej jugoslavenskih klubova , a i dan danas je jedini hrvatski trofej. u tim godinama dinamo je uspio osvojiti 6 kupova države, a ukupno u jugoslaviji ima 9 kupova.


1963. godine dinamo je igrao u finali kupa velesajamskih gradova, u prvom kolu natjecanja izbacio je porto ukupnim rezultatom 2-1.
u drugom kolu nakon tri utakmice prošli su belgijski real union a u četvrtfinalu su prošli veliki bayern munchen rezultatom 4-1.

u polufinalu sa dvije pobjede izbacuju tada veliki ferencvaros te u finalu idu na valenciu koja se pokazuje kao bolja u obje utakmiceukupnim rezultatom 4-1.ta odlična sezona je okrunjena i osvajanjem nacionalnog kupa..

godina 1967. zlatnim slovima je upisana u povijest kluba, dakle tada su modri sa trenerom Brankom Zebecom osvojili kup velesajamskih gradova..
o ovom uspjehu ću pisati u jednom od idućih postova.....

poslje godina suše, godina zamlaćivanja i spriječavanja u osvajanju naslova, što je kulminiralo 1979. godine kada je doslovno ukraden naslov, dinamov navijač je postao pravi mazohista..što se više nije dozvoljavlo osvajanje naslova - to je sve više ljudi i sve jače drukalo za zagrebačke modre.. i onda se ukazao jedan od najvećih likova u dinamovoj povijest - Miroslav Ćiro Blažević - čovjek koji je nakon duge 24 godine donio dinamu naslov. to naravno nebi bilo moguće bez odličnih igrača koje je ćiro imao u , prije svih kapetanu zajecu , pa dalje u legendarnom cici kranjčaru, a još su značajne uloge odradili : Ivković, Vlak, Cvetković, Krnčević, H. Dragičević, E. Dragičević, Braun, Bračun, Dumbović, Hadžić, Bručić, Kranjčar, Zajec, Deverić, Mlinarić, Mustedanagić i cerin..

to je bio dinamov posljednji naslov u bivšoj državi..dakle u obje bivše države dinamo,odnosno građanski, osvojio je 10 naslova prvaka i 9 kupova, što je zaista premalo s obzirom na igrače koji su prošli kroz ovaj klub..

1990. godine , dana 13. 05. na stadionu maksimir trebala se održati utakmica između dinama i crvene zvezde, u to vrijeme prvaka europe, ali zbog velikih izgreda utakmica nikad nije odigrala. tog dana u klupsku legendu unišao je mladi kapetan Zvonimir Boban, koji je da bi obranio navijača od udaraca milicije nogom udario jednog milicajca. mnogi navijači dinama taj dan smatraju početkom rata koji je doveo do raspada bivše države. o tome danu također u jednom od idućih postova.

1991. godine klub političkom odlukom mijena ime u "HAŠK Građanski" , ali
najvatreniji navijači - bad blue boysi se sa tom odlukom ne slažu , i već tada iako mahom na ratištima diljem hrvatske, počinju borbu za vraćanje imena Dinamo.
1993. godine ponovno se mijenja ime u "croatia" odlukom predsjednika države - dr Franje Tuđmana. nakon toga velika većina navijaa kreće u borbu za povratak "svetog imena" Dinamo..i nakon dugogodišnje borbe , na valentinovo,14.02. 2000. godine napokon uspijevaju u tome.

1992. godine prvo prvenstvo hrvatske osvaja splitski Hajduk,a dinamo svoj prvi naslov osvaja 1993. godine pod vodstvom Ćire Blaževića , koji je tada bio i vlasnik kluba..a naslov su na terenu zaslužili : Ladić, Ibrahimović, Turković, Panadić, Ištvanić, Lesjak, Stanić, Mamić, Pakasin, Vlaović, Cvitanović, Gašpar, Adžić, Škrinjar, Halilović, Marić, Kosić, Peternac

sljedeći naslov dinamo osvaja 1996. godine predvođen trenerskim debitantom , legendom kluba - cicom kranjčarom i igračima : Ladić, Ibrahimović, Mladinić, A. Petrović, Mamić, Soldo, Krznar, Tomas, D. Šimić, Turković, Jeličić, Mlinarić, Gašpar, Marić, Kosić, Slišković, I. Cvitanović, Viduka, Kovačić, J. Šimić.
taj naslov je označio početak dinamove dominacije u hrvatskom prvenstvu, te prve europske uspjehe nakon osamostaljenja..ta dominacija je prilično potpomognuta političkom voljom, koja je klubu osiguravala velika financijska sredstva kojima je u klub vraćen veliki nogometaš - Robert Prosinečki. u to vrijeme u klubu je nastupao i najbolji strijelac kluba svih vremena - Igor Cvitanović.

po mnogima najveća pobjeda u povijesti kluba , ako ne najveća onda sasvim sigurno najdraža velikoj većini navijača, dogodila se 1998. godine , kada je dinamo pred prepunim maksimirom pobjedio partizana sa 5-0.
nakon poraza u beogradu , u prvoj utakmici 2. pretkola lige prvaka, od 1-0 , u uzvratu je dinamo pogotcima marića, cvitanovića, viduke , te ponovno marića i cvitanovića. u međuvremenu ,kod rezultata 3-0 dinamov vratar , i rekorder po broju nastupa (804), Dražen Ladić, obranio jedanaesterac..

u tom periodu dinamo je skupio 5 uzastopnih naslova prvaka , te dva nastupa u ligi prvaka, gdje je u svom debiju na legendarnom old trafordu izvukao 0-0 pod vodstvom argentinskog stručnjaka osvalda arillesa.

nakon povratka imena dinamo, klub dolazi u financijske probleme te se u upravi kluba događaju velika previranje iz kojih kao pobjednik izlazi Zdravko Mamić, koji postupno preuzima potpunu kontrolu nad klubom i jedini otpor pružaju mu bad blue boysi koji se ne slažu s njegovim načinom vođenja kluba.

u periodu od 2001. do 2005 dinamo osvaja samojedan naslov, 2003. godine ponovno sa trenerom ćirom blaževićem, a na terenu predvođeni marićem, balabanom, drpićem, sedloskim, mujčinom, agićem i nadolazećom zvijezdom ,sinom legendarnog cice - nikom kranjčarom , koji u to vrijeme sa nepunih 18 godina postaje tada najmljđi dinamov kapetan u povijesti. 2005 godine niko prelazi u hajduk i time navlači bijes dinamovih navijača na sebe. i o tome slučaju u jednom od idućih postova.

nakon toga lošeg perioda kluba, gdje je u sezoni 2004./05. dinamo završio na 7 mjestu, u takozvanoj ligi za bedaka, dinamo se transformira u ne dodirljivog vladara hrvatskog nogometa. trenutni niz dinama je 6 naslova, a po trenutnoj snazi momčadi taj niz bi se morao nastaviti. u tom periodu zdravko mamić se prometnuo u iskusnog menagera koji skupo prodaje igrače te time omogućava mirno i kvalitetno poslovanje kluba.

u tim sezonama dominacije u dinamu su stasali mnogi sjajni igrači kao što je omiljeni brazilac koji je završio u hrvatskoj reprezentaciji, eduardo da silva - dudu, zatim vedran čorluka, ivan bošnjak, ognjen vukojević , te sjajni, jedan od trenutno najboljih veznjaka europe - luka modrić,koji je ostvario i rekordni trensfer pri odlasku iz nekog kluba sa prostora bivše države - 21 000 000 eura.

trenutno u klubu stasaju nove buduće velike zvijezde predvođene milanom badeljom, brazilcem sammirom, domagojem vidom, šimom vrsaljkom, mariom šitumom i po mnogima igračem koji će biti u top igračima svijeta - mateom kovačićem.

dinamo je klub burne prošlost u koju se prečesto miješala politika..dinamo je u biti više od kluba, to je način života..

pred klubom je ljepa budućnost, prepun je talentiranih igrača te u tekućoj sezoni nastupa u ligi prvaka nakon 12 godina, aprvi klub koji će gostovati ma maksimiru je najveći klub u povijesti nogometa - real madrid!

evo, toliko za sada o dinamu, kao što sam napomenuo biti će još dosta priče o ovom , po svemu velikom klubu..wave
























- 00:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2011., nedjelja

prvaci bivše države

prvo prvenstvo jugoslavije igralo se 1923. godine po kup sustavu a osvojio ga je Građanski iz zagreba, dok je viceprvak bio SAŠK Sarajevo..sljedeće tri sezone se također igralo istim sustavom a prvaci su bili 1924. i 1925. Jugoslavija Beograd, a 1926. ponovno građanski.
nakon toga se počinje igrati po standardnom sustavu liga natjecanja ta su prvaci redom : hajduk , građanski , hajduk , concordia zagreb , BSK beograd, concordia , zatim tri uzastopna naslova osvaja BSK beograd , čiju dominaciju ponovno prekida Građanski.

1938. godine najbolji je HAŠKiz Zagreba ,a sljedeće godine ponovno naslov odnosi BSK , da bi prijeratne 1940. godine titula ponovno , po posljednji puta završila u vitrinama građanskog..
za vrijeme rata nogomet je bio u drugom planu tako da se prvenstva u pravom smislu nisu ni igrala. dekretom komunističke partije 1945. godine ukinuti su zagrebački klubovi Građanski, Concordia i HAŠK , a na temeljima Građanskog je nastao Dinamo (stadion od Građanskog, većina igrača od Građanskog, boja, dresovi, navijači, nadimak "purgeri", kasnije grb, trener, fizioterapeut s tim da su se kasnije prebacili na HAŠK-ov stadion jer je bio najveći u Zagrebu).

1946./47. naslov prvaka ispred novosnovanog Dinama, (još jedan dokaz da je nasljednik građanskog je to sto je odmah nastupao u 1. ligi.) osvaja beogradski partizan. Već sljedeće godine zagrebački modri osvajaju prvi naslov pod novim imenom ispred splitskog hajduka. zatim titule osvajaju hajduk pa partizan da bi nakon toga , 1951. godine svoju prvu titulu osvojila i crvena zvezda, kao 4. član "velike četvorke".

ta četiri velika kluba se smjenjuju pa tronu sve do sezone 1965./66. kada prvu titulu osvaja novosadska Vojvodina, da bi već iduće sezone imali novog prvaka - Sarajevo.

zatim sljedi trogodišnja dominacija beogradskih crveno-belih, pa novi naslov hajduk i ponovni prekid dominacije velike četvorke za koji je zaslužan - sarajevski željezničar.nakon toga opet velika četvorka hara, iako od te četvorke po naslovima vrlo lako možemo izbaciti dinamo,koji je punih 24. godine bio bez naslova, koji je u zagreb napokon vraćen 1982. godine.

dominacija je prekidana još 1985. - sarajevo , 1987. - vardar iz skopja kao jedini makedonski klub koji je osvojio naslov , te 1989. godine ponovno vojvodina.

evo za kraj ovog posta još uz klubove godina kada su osvajali prvenstva..

BSK (OFK beograd) - 1931., 1933., 1935., 1936., 1939.

Građanski (dinamo) - 1923., 1926., 1928., 1937., 1940. 1948., 1954., 1958., 1982. , uz to , dinamo je najviše puta završio kao viceprvak.

Crvena Zvezda - 1951., 1953., 1956., 1957., 1959., 1960., 1964., 1968., 1969., 1970., 1973., 1977., 1980., 1981., 1984., 1988., 1990., 1991.

Hajduk - 1927., 1929. 1950., 1952., 1955., 1971., 1974., 1975., 1979.

Vojvodina - 1966., 1989.

Concordia - 1930., 1932.

HAŠK - 1938.

Sarajevo - 1967., 1985.

Željezničar - 1972.

Vardar - 1986.

dakle u periodu od 1923. godine do 1991. kada je odigrano posljednje prvenstvo srpski klubovi su skupili 38 naslova, hrvatski klubovi 21 naslov pravka,BIH - 3 naslova i makedonski vardar 1 naslov.


od idućeg posta krećem pisati o klubovima, naravno počinjemo velikom četvorkom...party


- 01:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2011 (4)
Svibanj 2011 (6)
Opis bloga
blog o nogometu na području bivše juge, povjest klubova,navijača,igrača,trenera....