Linkovi

ex yu nogometna povijest

29.09.2011., četvrtak

CRVENA ZVEZDA

Nakon dinama pišem o Crvenoj Zvezdi , najuspješnijem i najtrofejnijem klubu na području bivše jugoslavije...

dakle u drugom mjesecu 1942. godine, dok je drugi svjetski rat bjesnio na ovim prostorima nekoliko članova "Ujedinjeog saveza antifašističke omladine Srbije" osnovali su "Omladinsko fiskulturno društvo". 4.ožujka iste godine poslje duge rasprave zvezda je dobila ime, a dali su ga zajednički prvi potpredsednici Sportskog društva Zoran Žujović i Slobodan Ćosić, a toga dana je odigrala i prvu utakmicu.
u toj prvoj utakmici zvezda je pobjedila 3:0 vojnike Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, i najavila uspješnu budućnost.
Zvezda je dobila stadion predratnog FK Jugoslavija.
u prvoj posljeratnoj sezoni zvezda je postala prvak srbije te se time kvalificira u prvenstvo jugoslavije. na samom početku nije bilo uspjeha u prvenstvu ali je u kupu jugoslavije gdje je zvezda 1948. godina u finalu pobjedila partizan, 1949. zemunska "naša krila" a 1950. zagrebački dinamo.
prva titula je stigla 1951. godine i to na spektakularan način, na račun dinama.
o toj tituli više u nekom budućem postu jer je priča zaista zanimljiva.

zvezda je osvojila naslov i 1953. godine, ali jako važna stvar za klub dogodila se 1955. godine kada je u upravu kluba došla nova, vrlo ambiciozna garnitura, na čelu sa Dušanom Blagojevićem na mjestu predsjednika, Slobodanom Ćosićem kao tajnikom i tehničkim direktorom Acom Obradovićem. oni su stvorili, okupili sjajnu generaciju koja je u pet godina osvojila 4 naslova i 2 kupa, a neki od igrača su
Beara, Durković, Stanković, Popović, Mitić, Kostić, Šekularac... uz te uspjehe na terenu obradović je organizirao odličnu školu nogometa te tako stekao nadimak "doktor O"....do kraja 50-ih osvojili su još 4 naslova prvaka i 2 kupa jugoslavije..početak 60-ih nije bilo uspješno razdoblje za zvezdu, tako je 1963 godine zabilježila najlošiji plasman u povijesti kada je zauzela 7 mijesto u ligi sa samo 21 postignutim pogotkom. 1.9. 1963. godine zvezda je protiv rijeke odigrala prvu utakmicu na novom stadionu koji je primao čak 100 000 gledatelja i time otvorila novu stranicu svoje povijesti , polako stvarajući preduvjete za dugogodišnju dominaciju na svim poljima u jugoslavenskom nogometu..tako je u toj sezoni, 63/64 osvojena dupla kruna.
1966. godine na zvezdinu klupu sjeda vjerovatno najbolji trener u njenoj povijesti , miljan miljanić, i na njoj ostaje punih 8 godina te osvaja mnoštvo trofeja, i zvezdu na europskoj karti ucrtava kao veliku momčad. u tom razdoblju na terenu je zvezdu predvodio najveći igrač u njenoj , ali i u povijesti srbije - dragan džajić - tada najbolje lijevo krilo svijeta

nakon miljanićevog odlaska s klupe sljede dvije sezone bez trofeja, a ponovni uspjesi dolaze sa trenerom gojkom zecom, koji već u prvoj sezoni 1976. osvaja naslov. u sezoni 78/79. zvezda po vodstvom Branka Stankovića igra finale kupa UEFA, a u idućoj ponovno osvaja naslov prvaka države. 1983. godinezec se vraća na klupu te ponovno u prvoj sezoni osvaja naslov.. odlazak zec poklopio se sa najvećim skandalom u povijesti jugo nogometa, a možda i šire, "slučajom šajber" kada je politika odlučivala prvaka..o tom slučaju u jednom od narednih blogova..

te,86. godine dogodile su se velike promjene u upravi kluba, predsjednik je postao legendarni dragan džajić koji je osmislio petogodišnji plan kojem je cilj bio osvajanje kupa prvaka.
već te godine dovedena velika pojačanja , dragan stojković - piksi i dinamovi milivoj bračun i boro cvetković, 87. godine binić i prosinečki a zatim i Šabanadžović, Pančev, Savićević, Belodedić i Mihajlović.iz omladinske škole su se priključili Stojanović(koji je 1990. otišao u marseille , ali je puno značio za stvaranje te ekipe)i Jugović i bila je stvorena okosnica najuspješnije generacije u povjesti jugoslavije. u prvenstvu su potpuno dominirali, igrali su 5 finala kupa,ali osvojili samo jedan,1990.

1991. godine ostvaren je taj povijesni uspjeh, a zahvaljujući ratu koji je nastao ta strašna momčad se prebrzo raspala jer je igračima omogućeno da ranije napuste klub i zemlju..iz istog razloga zvezda je ostala bez velikog novca od transfera i samim time izgubila prednost koju je imala nad konkurencijom te tako nakon 1992 osvaja samo jedan naslov u devedesetima..

o naslovu prvaka europe i svijeta ću pisati u nekom od idućih postova tako da sam ovdje jako skratio o tome...

zvezda je najuspješniji klub bivše države, zvezda je klub sa najviše navijača, klub sa strašnim igračima u prošlosti, sa legendama ... ovdje ću nabrojati samo one koji su od navijača izabrani za "zvezdine zvezde" : rajko mitić , dragoslav šekularec , dragan džajić , vladimir petrović - pižon , dragan stojković piksi , i 6 nagrada je dodjeljena cijeloj momčadi iz 1991. godine.
o svim ovim velikanima ću pisati naknadno...

evo, za sada toliko o zvezdi, bit će još priče o njoj kao što sam i obećao...

sljedi priča o partizanu, drugom srpskom članu "velike četvorke".. mah-mah..
wave wave wave wave








wave wave



- 01:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2011 (4)
Svibanj 2011 (6)
Opis bloga
blog o nogometu na području bivše juge, povjest klubova,navijača,igrača,trenera....