22.06.2007., petak

Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak

U osamdesetima bi svake dvije-tri godine puknula senzacionalna vijest kako je negdje u azijskim bespućima pronađen japanski borac iz 2. svjetskog rata koji se sve te godine skrivao po mjesnim džunglama, na znajući da je rat odavno završen.
Tipično, kineski ili korejski znanstvenici koji se bave podzemnim vodama i drugim čudima, nabasali bi na čovjeka izoštrenih čula, odvojenog od civilizacije, u pravilu podoficira japanske vojske, kojeg je igra sudbine odvojila od jedinice u onom presudnom času kad se pisala povijest. Nesretni Okabe (ili se možda zvao Nakamura?) 40 je godina proveo u džugli, hraneći se korijenjem i bobicama, povremeno kradući kokoši, družeći se s leopardima, na znajući da je rat završen. Bio je vojnik; znao je upotrijebiti naučene vještine i jedina mu je misao bila kako se ponovo staviti na raspolaganje svom zapovjedniku.
Bio je dosta nekomunikativan onomad kad su ga Korejci izručili japanskim vlastima. Eno ga sad u Kyotu, u državnom institutu za izgubljene, primjernog zdravlja i izvrsne tjelesne spreme; čeka još uvijek da ga pozove ratni zapovjednik.

Trideset i nešto godina poslije Okabe je pošao u inozemnu turneju i pojavio se u Maksimiru. Obuko crnu košulju, kliče Thompsonu, diže ruku da nam pokaže koliki je kukuruz ove godine narastao.
Do sada mi se činilo da ta ekipa ne zaslužuje da se o njoj piše. Ako je tim ljudima baš super da nose crne košulje i viču zadomspremni, pa dobro. Ok. Jedino mi se čini da i Okabe i oni trebaju resocijalizaciju. Plus: možda ministar Primorac ne diže ruku tako visoko i možda njegova košulja nije tako crna, ali ja stvarno ne volim da mi ni minstar ni njegova supruga ne znaju da je onaj rat završio.

Ma, niti ministar ne bi bio dosta za ovaj post
Nego, vratio sam se u domaju i željno primio novina. Novine kakve već jesu. Katastrofa tu, katastrofa tamo, katastrofa da R. Kovač ne dolazi u Dinamo jer da banke ne primaju garanciju braće Mamić. I onda svjetlo na kraju tunela by tž. Piše tž u Jutarnjem da Udruga navijača Dinama piše Mamiću neka Dinamo angažira Paola Di Cania. Jer da Di Canio nije Maradona ni Ronaldihno, ima doduše 40 g., ali da srce ostavlja na terenu za svoj klub, te da mi trebamo takvog.
Prešućuje tž što je na stvari. Prešućuje tž da je Paolo Di Canio deklerirani fašist koji je svjesno riskirao milijunsku kaznu i suspenziju slaveći gol s navijačima Lazia fašističkim pozdravom. Prešućuju to i navijači i slavni tž koji je već milijardu puta u svojoj karijeri okrenuo kaput. A i navijači i tž predobro znaju zbog čega je Di Canio dobrodošao u Maksimir.

Tomislave Židače, to što radite je bijedno, ne prvi put. Vama nema pomoći. Okabeu još možda pomognu. A tko će pomoći nama?


- 01:06 - Komentari (12) - Isprintaj - #

15.06.2007., petak

Mala zemlja za veliku maturu

Kažu upućeni da je Državna komisija nedavno odlučila kako će matematika ipak biti izostavljena s liste obaveznih predmeta na državnoj maturi. Šuška se. Službene vijesti još nema. Dobro, onda je i ovo neslužbeno.

Već je i prije bilo pokušaja da se matematika briše. Zgodno se sjetiti kolumne u Jutarnjem Inoslava Beškera koji je argumentirao da klasičari na državnoj maturi trebaju polagati klasične jezike, ne matematiku. Te da će u protivnom nivo znanja klasičnih jezika opadati jer će đaci svu svoju energiju usmjeriti prema disciplinama koje su na maturi obavezne.
Mislim da nije tako. Klasičari će učiti klasične jezike i dalje, maturanti sportskih gimnazija će i dalje biti sportaši, a mi ćemo i od jednih i od drugih tražiti da pokažu svoju kompetenciju u nečem što cijeli svijet drži fundamentalnim. Svidio mi se odgovor Beškeru kojeg je napisala ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu, prof. Anđelka Dukat. Usput, javna reakcija matematičke zajednice je izostala i to nije lijepo.

Što su osnovni razlozi ukidanja matematike na državnoj maturi?
Ne mislim da se matematiku namjerava brisati zato da se otvori prostor drugim disciplinimama. To je posljedica. Pravi uzroci su ignorancija te pometanje loših vijesti pod tepih. Državnim službenicima je najvažnije da projekt državne mature uspije. Oni si ne mogu dozvoliti da rezultati koje će maturanti polučiti budu ispod crte koju su povukli unaprijed. A svi pokusi koje smo proveli pokazali su da je opće matematičko znanje naših đaka u cjelini nikakvo. To nije novost za profesore. Oni perfektno znaju s kakvim znanjem djeca dođu u npr. 1. razred srednje škole. Matematički polupismeni, nemoćni pred najelementarnijom apstraktnom operacijom i sa zabetoniranim stavom da matematiku ne mogu, ne žele i neće učiti. Pa su to lijepo pokazali i državni i spiti znanja.
Što je onda rješenje?
Suštinski se na brzinu ne da promijeniti ništa, a sniziti kriterije na državnoj maturi ispod granice pristojnosti se ipak ne da (matematika je, na nezgodu, internacionalno provjerljiva).
Pa se rješenje nudi samo od sebe. Briši matematiku da nam ne kvari uspjeh! Ne može ministar biti uspješan graditelj društva znanja ako nam pola đaka ne položi državni ispit iz matematike. Zato je bolje da se za to niti ne zna.
A ima još nešto. To su privatne srednje škole s pravom javnosti. Imaju te škole i svojih izvrsnih strana, ali zajednički im je nazivnik da te škole i njihovi đaci matematiku vole ko Srbi Ahtisarija. Matematika na državnoj maturi je za njih loša vijest.

A zašto bi matematika uopće trebala biti obavezna na državnoj maturi?
uglavnom, najprije zbog svih onih razloga koje je naveo Bešker, samo u prilog suprotnoj tezi. Nije stvar samo u matematičkim činjenicama. Matematika te uči organizirano misliti. Učiš se disciplinirano slagati ciglicu na ciglicu i graditi neki sustav. Matematika je škola koja te uči pošteno učiti, ne pometati pod tepih. Ako nisi svladao razlomke, nećeš razumjeti koncept derivacije. Tu muljanje ne pomaže. U stvari su principijelni razlozi zbog kojih učimo matematiku i klasične jezike jako slični.

A onda, matematika ti i treba. Ako toga nisi svjestan, ovdje ne pali ono "tim gore po činjenice", ovdje je tim gore po tebe. Matematika je najpredavaniji predmet na sveučilištima. Drugi par cipela je tužna činjenica da većina naših fakulteta matematiku koristi samo kao filter da eliminira loše studente. Pa tamo studenti uče matematiku da je polože, a ne da je nauče. To je sveučilišni kič.
Evo npr. naš Ekonomski fakultet. Tamo je matematika transcendentna disciplina i studentima samo smeta. Tamo ima milijardu smjerova prijediplomskih i postdiplomskih. Na sve načine se tamo uči kako se upravlja ovim ili onim, i s velikim optimizmom se vjeruje da Ekonomski fakultet i ta struka može napredovati bez matematike. Eto, neki dan je javljeno kako je prof. Veselica napisao knjigu od 750 stranica koju će, uz potporu fakulteta, skromno predložiti za Nobelovu nagradu, jer da je to kapitalno djelo. Ne zna Veselica da je već mnogo godina Nobelova nagrada za ekonomiju u rukama onih koji ne pišu puste stranice, nego računaju.
Dobro, reći ćete, ekonomija. A koliko je više od-matematike-slobodnih studija poput psihologije, sociologije, elektrotehnike, građevine, biologije, strojarstva, agronomije? Naravno da se šalim. A sve kad te i druge struke matematiku i ne bi trebale stvarno, nego samo kao usputni alat, sve da je i tako, loše bi bilo o matematici ne brinuti. Nije isto na "digitron" stisnuti 7:2 i imati ideju o očekivanom rezultatu ili nemati. Nije isto koristiti sofisticirani statistički paket i imati ili nemati osjećaj o tome kakve rezultate će računalo "izbaciti".
Na žalost, naši će đaci kad upišu u kalkulator sedam podijeljeno s dvije trećine iskreno vjerovati u svaki rezultat koji zasvjetluca na ekranu. Mislite da pretjerujem? Evo, danas možeš kupiti kuću, auto, frižider, ljetovanje, sve na kredit. Kažu ti da je kamata 4,5% ili 6,99% ili slično i obračunaju ti ratu. Koliko nas zaista ide provjeriti je li ta rata stvarno odgovara deklariranoj kamati? Ili mi to onako odokativno: dobiješ vrijednost od 10 000, u 15 godina u ratama otplatiš 28 000 pa ili ide ili ne ide, tako nam Bog pomogao.

Često se misli da je matematiku glupo učiti jer da je to samo zabetonirani skup gotovih podataka i završena priča. Korisnije je onda učiti nešto što će u novom vremenu biti vrednije. Milijardu puta sam čuo pitanje: pa što se to još ima novo u matematici otkrivati?
Pa u tome i je stvar. Kad nas ne zanima, onda niti ne znamo. Evo npr. kad utipkate nešto u Google i on vam odgovori odmah i precizno, ispod je matematika. Kad mobitel prenese sliku i zvuk, nije to po duhu svetome, nego je to netko izračunao. Možda vam se čini nategnuto, možda mislite da je to ipak djelo inženjera. Da, inženjeri su zaista ingeniozni i bez njih mobitela sigurno ne bi bilo. Ali vjerujte mi na riječ, ne bi bilo mobitela ni bez matematike. I to friške, ne antičke.
Slično (ili baš zato) kako se matematiku zamišlja kao mrtvo more, niti se ne zna tko su glavni protagonisti. Mnogi znaju pobrojati najvažnije fizičare, kemičare, biologe, književnike i slikare. O političarima, vojskovođama i satrapima svih provenijencija da i ne govorimo. Tek malobrojni bi znali bar nekoliko najvažnijih matematičara modernog vremena.
Evo vam npr. osobe A, B, C i D, pa ako vas zanima, pogledajte. Pošteno je reći da su za ovakav status matematike u općoj kulturi u velikoj mjeri krivi matematičari sami.

Nego, da se vratimo maturi. Slabašna nam je razina opće matematičke kulture ionako. Kako će tek biti ako i formalno kažemo da matematika više nije fundamentalna i da to više i nije tako važno? Sve novine npr. pišu da u anketama HDZ ima 31% glasova, te tako dobiva 2% glasova manje od SDP-a koji ima 33%. Dobro, to je žargon, nećemo sad cjepidlačiti. I veća polovica je općeprihvaćeni žargon. Samo, ja se ne bih kladio da svi koji tako napišu znaju točno što su napisali.
I velike zemlje se bore s tim. No, razlika je u tome da su one svjesne problema i da nastoje nešto popraviti.
Mislim da je državna matura koristan projekt. Mislim da je važno da ujednačimo kriterije i da objektivno ocijenimo naše đake i naše škole. Za razliku od službenika u ministarstvu, ja ne mislim da će biti katastrofa kad dobijemo loše rezultate. Katastrofa je postojeće stanje. Čim prije se s lošim rezultatima suočimo, tim prije ćemo odlučiti (možda) i nešto učiniti. Ako pak netko ima ideju da je matematiku bolje izbaciti jer nam kvari prosjek i jer nam objektivno ne treba, jako je u krivu.
Nije baš niti pedagoški dići ruke od nečega jer je to teško. Ima i drugih teških stvari na svijetu, pa se ljudi malo požale, ali se onda potrude i sve bude u redu.

A ako matematiku zaista izbace s liste obaveznih predmeta na državnoj maturi, to će biti, otprilike, otvaranje stečajnog postupka nad ministrovim društvom znanja. Ako to stvarno učine, nadrapali smo, i to na dugi rok. Howgh.

- 15:06 - Komentari (42) - Isprintaj - #

05.06.2007., utorak

Zaslužni majstori sporta

Da postanete zaslužni majstor sporta trebali ste biti građanin SSSR-a i pritom ili igrati u čuvenoj KLM napadačkoj liniji ili braniti kao Lav Jašin ili biti brzi kao Valerij Borzov. Ili klizati kao Irina Rodnina ili skakati kao Sergej Bubka ili činiti neka druga sportska čuda. To nije baš bilo lako, ali vrijedilo je. Kao nagradu za vaše sportske uspjehe imperator s najvećim obrvama na svijetu vam je dodijelio orden i diplomu, pripala bi vam pristojna renta, a nerijetko i novi model moskviča. Sve je to bila samo skromna zahvala naroda i države na vašem doprinosu afirmaciji SSSR-a.
Država je zaista visoko cijenila svaki dokaz da je komunistički poredak superioran Americi. Na tim i takvim dokazima se ozbiljno radilo. Osobito su u tome bili studiozni poslovično pedantni građani DDR-a. Oni bi prvo studirali sportsku scenu i zatim nepogrešivo odabrali sportove iz zapećka koji su nekim nadnaravnim čudom uvršteni u program olimpijskih igara. Tada bi, ne gubeći vremena, utemeljili svoju npr školu sanjkača na sanjkama. Par godina kasnije, ti bi sanjkači neustrašivo obukli one trikoe, polegli po sanjkama i osvojili sve medalje, te time do nogu potukli preneraženu konkurenciju. Naravno da su po povratku u DDR prikladno nagrađeni.

U međuvremenu, unatoč supremaciji tih sanjkaša, komunizam je propao. Ruski hokejaši više ne igraju za ordene i moskviče, nego za dolare. Olimpijske medalje više ništa ne dokazuju. I općenito, nije više samo po sebi razumljivo da su osvajači medalja zadužili državu i narod. Razgalili srca, učinili neke dane veselijima; to da, ali nije baš da smo im zbog toga dužni ni daču, ni moskvič, ni doživotnu rentu.

No, Franjo Arapović tako ne misli. Franjo i klub Olimpijaca predlažu zakon po kojem bi hrvatski sportaši koji su osvojili medalje na Olimpijadama dobivali mirovine počevši od 35 (m), odnosno 30 (ž) godina. Mašala!
Mislim da oko ovoga ne bi trebalo previše mudrovati. Uostalom, sve bitno je već prošle subote u svojoj kolumni napisao Jurica Pavičić. I ne bih se ni ja tu miješao, da se jučer nije umiješao kolumnist Jutarnjeg i bivši košarkaški reprezentativac Zoran Čutura. Pa kaže Zoran da je on pod a) uvrijeđen Pavičićevim stavovima, a pod b) da je on, Čutura, takvu sportsku mirovinu zaslužio te da mu ona stoga i pripada.

Ok. Sto ljudi, sto ćudi. Svatko može reći što misli. Ja npr. mislim da neki drugi ljudi koji djeluju u nekim drugim područjima zadužuju domovinu više od sportaša. Također mislim da je dodjela mirovine nekome s 35/30 godina tko je još u punoj snazi i pri zdravoj pameti nakaradna ideja.
Ali pustimo to. Najzgodnije je kako Čutura argumentira. Prvo kaže da nije bio dovoljno nagrađen te da bi mu bilo bolje i na Istoku i na Zapadu. To mu dođe kao neka negativna geografija za uvod.
Kaže zatim da od 16. do 32. godine nije imao ljetovanje. Halo, Zorane? Jesi ti gledao film "Blagajnica hoće ići na more"? Jel ti to stvarno misliš da ti narod treba platiti odštetu za nekonzumirana ljetovanja?
Dalje Zoran izjavljuje da mu žena nije imala supruga, a djeca oca uza sebe. Zorane oprosti, ali nisi ti bio na Golom otoku.
I na kraju, kaže Zoran da zbog nedostatka vremena nije magistrirao ni doktorirao te sada zbog toga nije plaćen na odgovarajući način. Aaaa, … Zorane!

I tako. Nema se tu što dodati. Ja bih samo još pitao Franju i Zorana hoće li i Pešalovu pripasti penzija? Meni je Pešalov simpatičan zbog onog nokta, a i on je osvojio medalju za Hrvatsku i ako će i drugi primati penzije ja želim da je i Pešalov prima. Pa nema veze što takvu majstoriju ne bi smislio ni Antun Tun: prvo platiš čovjeka da postane Hrvat, onda mu plaćaš da vježba i da se natječe, a onda ga plaćaš doživotno da ga nagradiš jer je pristao da ga plaćaš.
- 11:40 - Komentari (14) - Isprintaj - #

03.06.2007., nedjelja

Muški genitiv

Poštovano čitateljstvo,
evo sad bih trebao vašu pomoć.
Jučer za vrijeme utakmice komentatori su nekoliko puta spomenuli našu prethodnu utakmicu s Estonijom. Svaki puta bi bez greške rekli da je tada igrala momčad izbornika Ote Barića. Meni je to bilo malo onako čudno. Ote? Ja bih uvijek rekao Ota. Sad se, dodatno, poveo razgovor i o drugim imenima. Npr. Guido, Marko, Bruno, Franjo, Mirko i Slavko. Pa vas najljepše molim da predložite genitiv za sve spomenute. Unaprijed hvala i želim vam ugodan nastavak večeri uz Maju, Roberta, Lamiju i Žaka.
- 22:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Komentari On/Off

bok svima! najprije, hvala miri gavranu za naslov koji sam posudio. hvala i tehnickom osoblju bez kojega ovaj blog ne bi bio moguć. za sve ostalo krivite mene.sarli.euklid@gmail.com

aparatczyk, athenaair, bleki, bolimozak, 4pištolja, 2mama, jimbo, libertybell, nesvrstani, ribafish, svijetuboci, zdenkov kulturni kombi, zrinsko pismo, zvone

+obrati pažnju na reader's digest u lijevom stupcu atheninog bloga.


pollitika


CNN

boja: plava
grad: Zagreb
rijeka: Sava
more: Jadransko
deviza: svetsko, a naše
nogometni klub: LA Galaxy
uzori: Karl May, Christine Nöstlinger, Mato Lovrak
frustracija: torta od sira
atletičar: Luciano Sušanj
posao: Moj
legenda: Ćiro Blažević
nogometni klub: Dinamo, Zagreb
uzor: natporučnik Lukaš
boss: The Boss
simpatija: Ana Štefok
film: Sjever-sjeverozapad
plan: nemam
gdje nisam bio a želio bih otići: Japan
uzor: kojot iz ptice trkačice
tenis: McEnroe i Federer
hrana: pohani šnicli, ćevapi i sve
TV: Milka Babović
radio: muzičke špice od emisija "Po vašem izboru", "Sport-muzika-sport" (a.k.a."Sport i glazba"), "Dogodilo se na današnji dan", "Siesta latina". Jednom ću ih postat. Ako mi pomognete da ih nađem, blagodarim.
novine: Plavi vjesnik, Šator koji se trese, Polet, St. Louis Post Dispatch
stajling: Trifon Ivanov
političar: nema
moto: keksi
moto: It's OK!

Free Hit Counters
Free Hit Counters

Društvo
Ovaj grad ima previše novca
Bože, èuvaj Hrvatsku!
What We Talk About When We Talk About ...
Vozaèka
Nature i društvo
Gdje zapinje sa zakonima?
Jutarnji 1 i 2
Stoj! Tko ide?
8. mart
To su najbolji navijaèi na svijetu
1. maj
Hitna služba
Okabe, Thompson, Primorac, Di Canio, Židak
Živo blato
Ime i prezime
Million euro baby
Platiti, molim!
RH protiv Mehe A.
Neæe on meni u naslov, ni sluèajno!
Schladming? Pih.
Ovo ne smije proæi nekažnjeno!
Elitno pitanje
Gordana Lukaè Koritnik
Slobodni tjednik Nacional
Marisol u Dubravi
Nazovi B. radi ... procjene
Policija na ispitu
Policija na ispitu
Tko to tamo šuti
Otvoreno pismo vozaèu vozila marke Audi, registracijskih oznaka ZG 9009 IJ
Kino Hrvatska
CSI Zagreb
Utakmica u nogama
Hitler u našem sokaku

Škola
Kamo na maturalac - Katmandu, Cancun ili Ognjena Zemlja
Novi kineski duæan
Apparent rari nantes in gurgite vasto
Štrajk
De nautis
Bolonja
Pogled u susjedovo dvorište: doktorice i medicinska braæa
Tko želi biti znanstveni novak
Školarine
Novi udžbenici za novo doba
Prosvjed na matematici: studentima premalo ispita
Škola
Državna matura putuje na fakultet
Instruktori negativne matematike
MZOŠ
Bolonja, revisited
Kaznena prijava protiv neimenovanih poèinitelja


Politika
Pitanje za poreznike
Portfelj bez ministra
Glavaš spašen, sudbina ostalih još uvijek neizvjesna
Mirovine, Vol I. Tko je kriv?
Nije sukob interesa
Mirovine, Vol II. Problem novih umirovljenika
Kad biste znali koliko vas volim, plakali biste od sreæe
Struènjaci stižu
Mirovine, Vol. III. Mirovinska strategija SDP-a
Kako sam kupio novi auto
Hebrangizacija krenula
Ordonans na izborima
Natrag u garažu
D'Hondt
Holdingu ima tko da piše
ZERP
ZERP je opijum za narod
Referendum
Good morning America, how are you!
John McCain


Sport
Ledene staze
Dinamo - Hajduk 27:27
1. poluvrijeme
Slalomski junaci dana
Pet rukometnih želja
Prvenstvo svijeta u konspiraciji
Francuzi zaustavili favorite
Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu: nema predaje
Zaslužni majstori sporta
Mala zemlja za veliku maturu
Sportske novosti
Bravo, Blanka
Ajax
Bend it like Beckham
Reykjavik, 18.1.08. Zbogom, Bobby!
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol. I
Euro 2008: Odabrana poglavlja, Vol II
Olimpijski
Kretanje u neprijateljskoj pozadini
Kradljivci sporta
Stefan Holm
Sportski pregled


Glazba
Hi fi
The Wild, the Innocent and the E Street Dream
A sada ...
Dylan
Bruce Springsteen na San Siru

Razno
Znanstveni pristup èekanju u redovima
Sutra æu baciti radio kroz prozor
2007.
2007. ctd.
IBM
E, moj Olivere, to je niz!
Me, myself, Irene i velike crne škare
Garmisch
Limete
Da Vincijev codex
Moguæe je!
Domaæa zadaæa
Puding od narandže
Brkovi: update
Zloèin u vrtiæu
Vrlo pouèan vikend
Grand Plavac Modri
Zaustavna traka
Poslovièno zbunjen
Èestitka ZET-u
Uvod u nostalgiènu kombinatoriku
Muški genitiv
Dogodilo se na današnji dan
Sva sreæa da je tjedan pri kraju
Stankoviæu, sjedni, 1!
Što se èeka?
Svijet oko nas
ZAN2240
Ponekad treba izgubiti novèanik
Sapore di sale
Što te nema
Koje boje su makedonski vatrogasci?
Uvod u osnove medijske viktimologije
Otvor' ženo Studenu, man' se oèenaša
Ležeæi policajci i kriza identiteta
Nestala adresa
Bagaža
2007., tjedan 42
Kakofonija
HRTV uništa
Da sam ja netko
Male tajne malih od kužine
2008
Èestitka
Simca
Skrivena kamera
Poluvremenske reklame
Samo za odrasle
Ovo je kraj
Drvosjeèa da sam ja
Šarli u nevoljama
Višedimenzionalni Einstein
Doèek
Istinite prièe
Isprika
For the Record
0:0
Prvomajska èestitka
Život u zoni
Nisi sam
Bunch of things that happened
Nije lako, ali je lijepo i korisno ...
Akcija
Cabaret
North by Northeast
Pyongyang Calling
Domaæica može u mirovinu
Život je toèno ovdje