srijeda, 30.05.2018.

Mađarica

Tijesto:

600 h brašna,
2 cijela jaja,
50 g masti (ja stavim oko 100 g margarina i malo mlijeka kao zamjenu za mast),
2 dcl kiselog vrhnja,
1 prašak za pecivo.

Suhe sastojke pomiješati pa dodati jaja, mast ili margarin i mlijeko, kiselo vrhnje pa zamijesiti tijesto za kore. Podijeliti na 4 jednake loptice, svaku rastanjiti na veličinu tepsije od električne pećnice, peći na okrenutoj tepsiji na masnom papiru oko 7-8 minuta, paziti da ne porumeni. Isto napraviti sa preostale tri kore.
Ja u većini recepata mjenjam sastav, izgled, ukus ravnajući se po sebi i po onome što vole moji prijatelji. Od djetinjstva sam naučila da Mađarica ima 4 kore pa je tako i danas radim. Za mene je to njena oznaka što kod Vas ne mora biti tako. Mnogi je rade sa 5 ili čak 6 tankih kora jer tako vole. Sve je stvar ukusa o kojima se ne raspravlja..

Fil:

8 dcl mlijeka,
150 g šećera (ja stavim malo više),
5 vršnih žlica brašna,
3 vršne žlice gustina,
2 žlice kakaa,
150 g margarina

Brašno, gustin i kakao pomiješati, dodati mlijeko (uzeti od onih 8 dcl) i umutiti glatku rjeđu smjesu. Ostatak mlijeka staviti na vatru i pustiti da prokuha, dodati šećer i miješajući polako dodavati smijesu od brašna. Smanjiti vatru i mutiti pjenjačom ili mikserom pazeći da ne nastanu grudvice. U vruće dodati margarin i dobro izraditi sa mikserom, pustiti da se ohladi pa opet malo doraditi mikserom. Smjesu podijelit u tri jednake zdjelice pa filovati redom kore sa tim da nam zadnja kora ostane ne filovana, pritisnuti lagano pitu (staviti tacnu na nju) i ostaviti preko noći u hladnjaku. Drugi dan je preliti glazurom, ohladiti, narezati i uživati.

Glazura:

150 g čokolade za kuhanje,
oko 1/2 dcl ulja (ulje dodavati u ovisnosti koliko želite rijetku glazuru)

Sipati ulje u posudu, staviti na paru pa dodati izlomljenu čokoladu, miješati dok se ne istopi, neka bude gušća ali ipak tečna. Izliti na sredinu pite te poravnati nožem da se dobije staklasti izgled.

Oznake: kolači

- 10:11 -

Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 29.05.2018.

Bajadera sa filom od čokolade (pečena)

Tijesto:
400 g oštrog brašna,
150 g margarina,
1 cijelo jaje,
3 žlice kiselog vrhnja,
3 žlice šećera u prahu,
1 žlica sode bikarbone,
2 žlice kakaa

Sve suhe sastojke pomiješati u zdjeli te dodati ostale, umijesiti glatko tijesto te ga podijeliti na tri jednaka dijela. Ako vam je tjesto premeko doradite ga na radnoj površini sa malo glatkog brašna, te radnu površinu posipajte sa glatkim prašnom i onda valjajte (u originalnom receptu piše da se ostavi u hladnjaku 2 h, provjereno i isprobano nekoliko puta i nikako nije valjalo). Tijesto tanko razviti na veću tepsiju (ja koristim onu od električne pećnice) te na obrnutoj strani peći oko 10. minuta na 150 stupnjeva. (ja koristim masni papir sa kojim mi je odlično raditi).

Fil:

1 l mlijeka,
4 žlice oštrog brašna.
6 žlica gustina,
200 g šećera,
250 g margarina,
malo ruma

Pomješati brašno i gustin te od litre mljeka odvojiti za izraditi glatku smjesu, ostatak mlijeka zakuhati. U provrelo mljeko uliti smjesu od brašna i gustina te na laganoj vatri miješati uz pomoć pjenjače ili miksera kako ne bi nastale grudvice. Kada fil postane dosta čvrst, skinuti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. U posudi izraditi margarin sa samljevenim šećerom te sjediniti sa hladnim filom i mutiti dik ne postane pjenasto. Fil podijeliti u 4 iste zdjelice kako bi vam slojevi filovanja bili što sličniji

Preljev:

200 g čokolade za kuhanje,
200 g margarina

Otopiti na pari, malo ohladiti.

Redoslijed filovanja: na koru nanijeti sloj fila pa ga premazati preljevom, staviti u hladnjak da se stvrdne pa premazati filom i na njega koru. Ponoviti postupak-kora-fil-preljev-fil-kora. Pitu lagano pritisnuti i ostaviti da prenoći. Ukrasiti je po želji: čokoladna glazura ili išarati je čokoladom kako sam i ja..


- 20:22 -

Komentari (0) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2018  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2018 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi