Mitologija https://blog.dnevnik.hr/enhu

subota, 29.11.2008.

Svjetska mitologija

Red iz kaosa – Shu Hu (munja) i Hun Tun (kaos)

Car Sjevernog mora bio je Hu, a njegov dvojnik bio je car Južnog mora Shu. Hu i Shu običavali su se sastajati u carstvu cara Središta Hun Tuna. Naime, Hun Tun bio je izuzetno gostoljubiv, ali mu je nedostajalo sedam tjelesnih otvora koje su imali drugi ljudi. Kako bi uzvratili gostoprimstvo i gostoljubivost Shu i Hu odluče stvoriti potrebite otvore na tijelu Hun Tuna. No, Hun Tun je trpio strašne bolove, pa su Shu i Hu iste radili po jedan svaki dan, a kada su sedmog dana trebali napraviti posljednji, Hun Tun iznenada umre. Kako je Hun Tun zapravo bio jaje iz njega se izlegne (rodi) P'an Ku, patuljak odjeven u medvjeđe krzno, a ogrtao se ogrtačem od lišća. Nadalje, praznina između Neba i Zemlje dnevno se povećavala za 4 metra, pa je tim istim ritmom rastao i P'an Ku. No, P'an Ku jednom umre, a dijelovi njegova tada divovskog tijela stvore Svijet. Tako su od njegovih kostiju nastale četiri strane Svijeta i pet visokih planina. Iz njegove krvi i drugi tjelesnih tekućina potekle su rijeke i nastala mora. Od mesa P'an Kua nastala je zemlja, njegov dah pretvorio se u vjetar, a njegov glas zamijenile su munje i gromovi. Lijevo oko P'an Kua postalo je Sunce, a desno Mjesec. Od njegove kose nastale su Zvijezde, a od obrva planete. Njegovi zubi i ostatak kostiju pretvorili su se u razne kovine i kamenje. Od njegove sperme nastali su biseri, od mozga nefrit, a od njegovog znoja kiša. Buhe s tijela P'an Kua postale su ljudi.
Jedna predaja ove mitološke priče, s delte rijeke Yangtze, kazuje da je P'an Ku imao i supružnicu, a zajedno su predstavljali jang i jin. Jang i jin dva su suprotna dijela koji zajedno povezani čine savršenu i skladnu cjelinu (muško – žensko, Mjesec – Sunce, voda – vatra, četverokut – krug, tamno – svijetlo …). Zapravo, u kineskoj mitologiji to su dva božanstva koja su odgovorna za red koji vlada između Neba i Zemlje.

29.11.2008. u 21:08 • 1 KomentaraPrint#^

nedjelja, 23.11.2008.

Svjetska mitologija

Kineska mitologija – Ch'in

Svojom prostranošću i veličinom Kina odgovara kontinentu (Europa), a povijest i mitologija temelje se na pisanju istim jezikom kroz više od tri tisućljeća. Kineska predaja nema svoju arheološku prethistoriju i sve se temelji na ljudskim pronalascima koji se opet pripisuju trima vladarima i petorici careva. Tim kulturološkim junacima prethodile su tri dinastije: Hsia, Shang i Chou. Ova prva u slijedu vrlo je mračna i podosta nejasna.
Na tradicionalni kineski kult predaka i izuzetno veliku raznolikost božanstava utjecali su kroz stoljeća filozofski sustavi konfucijanizma (utemeljio ga je Konfucije 551. – 479. pr. K.), taoizma (utemeljio ga je Lao Tzu), te budizma koji je stigao iz Indije. Kasnije će pristaše u Kini pronaći i islam i kršćanstvo. Gotovo nevjerojatno, ali istinito, unatoč trajnosti kineske žive predaje, izvori kineske mitologije vrlo su oskudni, proturječni i teško objašnjivi.
Prema tomu najbolje e promatrati kinesku mitologiju koja je uščuvana i zabilježena, ali i u njoj se pojavljuju praznine i nedoumice, jer je očito da nešto nedostaje, a što je nestalo vrtlogu i vihorima burne kineske prošlosti. Naime, sam Li Szu (ministar u vladi Shi huang tija) ostavio je zapis: 'Petorica careva nisu oponašali jedan drugoga, a tri dinastije (Hsia, Shang i Chou) nisu podržavale svoje prethodnike …'

23.11.2008. u 17:47 • 1 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga




www.hitwebcounter.com



Zapisi, crtice, crteži, skice, sheme iz raznih mitologija i legendi

Linkovi

actyalan@gmail.com (Athumanunhovo 'mjesto na kojem plaču ptice')

Photobucket




Mitologija - čudnovato sjeme iz kojeg su kasnije niknule filozofija i religija.

Svijet se boji vremena, a vrijeme se boji piarmida.

Vrijeme je najmudrije, ono zna sve odgovore.

Legenda - priča o neobičnom događaju

Photobucket

wizard Pictures, Images and Photos


Tražeći genijalnost i mudrost nudio je milost i ljubav, a zauzvrat našao je glupost i dobio mržnju. Stvorio je svoj Svijet arbitra plemenitog mira, a postao je bakljonoša koji prenosi vjekovni plamen smrti i uništenja.

Dječak je on u kojem se čovjek budi, ili je možda već čovjek u kojem još uvijek dječak živi.

Photobucket


Zna On tajne prije stvaranja Svijeta iz doba kada su Zvijezde još spavale, Vitez je On jedan od najboljih, a namjere su Njegove uvijek dobro skrivene, kaže malo, a govori nejasno kada priča o najplemenitijoj skupini ljudi koji su ikada Zemljom koračali ...

Lovački krik enhu ptice je: keee - ar! a krik alandske (polarne) enhu ptice puno je prodorniji: kee - aarrmm!

Legatus - kod starih Rimljana izaslanik, namjesnik u provinciji, pomoćnik vojskovođe, a možda onaj koji zapisuje (legator), onaj koji nešto nekome ostavi zapisano.

Tamo negdje daleko gdje topla mora zapljuskuju obale Ledene zemlje Alandije, tamo gdje se kiša i vjetar oduvijek dodiruju, ali se nikada ne razumiju, tamo gdje rastu i mirišu najljepše šume srebrenog bora, tamo gdje počinje tajnovita dolina Sylenca... Pojavili su se iznenada i niotkuda, ni najstariji među najstarijima više se ne sjećaju odakle su stigli i zašto su danima i noćima nešto grozničavo tražili. To Strašno i Nezamislivo Vrijeme zapamtilo ih je kao ratnike lutalice i napadače, teško naoružane i oklopljene koji su mirno jahali svoje plemenite konje i svi odreda bili spremni da se bore i da izginu od reda ... Onda pak u tajnovitom Vremenu Bijelih Snjegova, u tajnovitom dobu noći Hawalandha, pronašli su Ono što su tražili. Našli su Njega okruženog njihovim vlastitim Sjenama. Velika je bila snaga i mudrost koju su Mu poklonili bogovi u sam Osvit Vremena. Legenda je bila konačno živa i za Njih je sve moglo početi... i počelo je!

Jedino tamo, a nigdje ne postoji nešto ljudskije, čovječnije, lete žive ptice praznim nebom iznad plime zlatne zore prema krošnjama srebrenog bora...